Liberare provizorie sub control judiciar

Hotărâre 207 din 06.05.2009


Pe rol judecarea cererii de liberare  provizorie  sub  control judiciar  formulată de inculpatul B. Z. A. .

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au răspuns: inculpatul B. Z. A. , în stare de arest preventiv, apărătoarea acestuia, av. Sabău Persida.

Procedura de citare este legal îndeplinită, lipsa de procedură intervenită cu inculpatul acoperindu-se prin prezenţa acestuia în faţa instanţei de judecată.

S-au citit actele şi lucrările dosarului, după care:

Se constată că s-a depus la dosar delegaţia pentru asistenţă judiciară obligatorie nr., eliberată de Baroul M, pe numele av..

Se constată că s-a ataşat Dosarul nr. al

Se constată că, prin încheierea camerei de consiliul din, s-a admis cererea de abţinere formulată de doamna judecător.

Instanţa constată că este sesizată cu rejudecarea cererii de liberare provizorie sub control judiciar, promovată de inculpatul B. Z. A. . Reţine că, iniţial, cererea pendinte a fost soluţionată prin Încheierea penală nr. 181, pronunţată de Judecătoria R, la data de, în dosarul nr.. Hotărârea judecătorească anterior arătată a fost desfiinţată integral prin Decizia penală nr., cauza fiind trimisă spre rejudecare la prima instanţă. În motivarea soluţiei date, s-a reţinut că inculpatul nu a fost ascultat; cererea introductivă nu conţine menţiuni referitoare la domiciliul inculpatului, potrivit art. 1606 alin. 2 Cod procedură penală. Instanţa de fond a fost îndrumată să ia măsuri pentru complinirea cererii inculpatului, în condiţiile prevăzute de art. 1606 alin. 2 şi alin. 3 Cod procedură penală; să analizeze în principiu cererea, conform prevederilor art. 1608 Cod procedură penală, iar dacă apreciază că cererea este admisibilă în principiu să procedeze la ascultarea inculpatului, cu asigurarea plenară a drepturilor procesuale, să ia concluziile avocatului inculpatului şi ale Reprezentantului Ministerului Public, cu consemnarea lor în practicaua încheierii.

În temeiul art. 318 Cod procedură penală, instanţa procedează la verificarea identităţii inculpatului B. Z. A.  şi constată că este identitate între persoana prezentă în sala de judecată şi cea prezentată prin cerere.

Instanţa constată că cererea nu conţine menţiunile prevăzute de lege şi  dispune completarea cererii  conform art. 1606 al.2 Cod procedură penală.

La întrebarea instanţe, inculpatul B. Z. A.  învederează că are domiciliul în com. B, sat F. M. , nr. ..., jud. M.

Instanţa aduce la cunoştinţa inculpatului dispoziţiile art.16010 lit. a şi lit. b Cod procedură penală, referitoare la condiţiile revocării liberării provizorii şi anume, dacă:

a) se descoperă fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la data admiterii cererii de liberare provizorie şi care justifică arestarea învinuitului sau inculpatului;

b) învinuitul sau inculpatul nu respectă, cu rea-credinţă, obligaţiile ce-i revin potrivit art. 1602 alin. 3 şi 31 şi art. 1604 alin. 2 sau încearcă să zădărnicească aflarea adevărului ori săvârşeşte din nou, cu intenţie, o infracţiune pentru care este urmărit sau judecat.

Instanţa conchide că s-a conformat îndrumărilor instanţei de control judiciar în ce priveşte verificarea cererii deduse judecăţii, prin prisma prevederilor art. 1606 alin. 2 Cod procedură penală şi luarea măsurilor în vederea complinirii neajunsurilor constatate.

Reprezentantul Ministerului public şi apărătoarea inculpatului nu au cereri prealabile sau excepţii de invocat.

În baza art.1608 alin.1 Cod procedură penală, raportat la art.1606 alin.2 Cod procedură penală, instanţa pune în discuţia părţilor admisibilitatea în principiu a cererii de liberare provizorie sub control judiciar.

Reprezentantul Ministerului public arată este de acord cu admiterea în principiu a cererii, apreciind că sunt îndeplinite condiţiile de formă prevăzute de textul de lege aplicabil în materie.

Apărătoarea inculpatului solicită admiterea în principiu a cererii, arătând că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.

Inculpatul B. Z. A.  solicită admiterea in principiu a cererii de liberare provizorie sub control judiciar.

Instanţa aduce la cunoştinţa inculpatului obligaţiile pe care le are, potrivit art. 1602 alin.3 Cod procedură penală, în cazul admiterii cererii de liberare provizorie, respectiv:

a) să nu depăşească limita teritorială fixată decât în condiţiile stabilite de instanţă;

b) să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea de instanţă, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;

d) să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei care a dispus măsura;

e) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme.

Instanţa constată că cererea inculpatului B. Z. A.  îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 1606 alin.2 Cod procedură penală şi în baza art.1608 Cod procedură penală admite în principiu cererea de liberare provizorie sub control judiciar.

Instanţa procedează  la ascultarea inculpatului cu privire la  cererea  sa  de  liberare provizorie sub control judiciar. Declaraţia acestuia se consemnează într-un proces-verbal care se ataşează la dosar.

Nemaifiind alte cereri de formulat, instanţa  dă cuvântul  in dezbateri  asupra cererii de liberare provizorie sub control judiciar, formulată de inculpatul B. Z. A. .

Reprezentantul Ministerului public solicită respingerea cererii, ca neîntemeiată. în mod corect a apreciat că faţă de inculpatul B. Z. A.  sunt incidente dispoziţiile art. 148 lit. d şi f Cod procedură penală.  Acesta, împreună cu alte persoane şi, în situaţia în care este cercetat în alte cauze penale, inclusiv pentru săvârşirea infracţiunii de viol, a participat la alte fapte penale. Inculpatul ştia că trebuie să se abţină de la astfel de manifestări antisociale şi să nu se asocieze cu persoane având antecedente penale. Inculpatul are familie şi trebuia să adopte un comportament corespunzător în societate, nu să-şi reia activitatea infracţională. Are în vedere şi impactul social al faptei comise de cei trei inculpaţi şi opinează că este pe deplin justificată măsura arestării preventive.

Apărătoarea inculpatului solicită admiterea cererii, în baza art. 1608a alin. 2 Cod procedură penală, fiind îndeplinite condiţiile impuse de art. 1602 alin. 1 Cod procedură penală. Este adevărat că inculpatul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de viol, însă nu s-a pronunţat nici o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă care să contracareze prezumţia de nevinovăţie a inculpatului. inculpatul este singurul întreţinător al familiei sale, soţia sa nu este angajat în câmpul muncii şi au doi copii de un, respectiv opt ani. Ceilalţi doi inculpaţi, audiaţi fiind la data de, au declarat că inculpatul B. Z. A.  nu a participat la săvârşirea infracţiunii.

Inculpatul B. Z. A.  solicită admiterea cererii de liberare provizorie sub control judiciar, apreciind că, lăsat în libertate, nu prezintă pericol concret pentru ordinea publică. Nu se face vinovat de comiterea infracţiunii de furt reţinute în sarcina sa şi nu avea cunoştinţă despre faptul că grapele au fost sustrase.

Instanţa reţine cererea spre soluţionare.

I N S T A N Ţ A,

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Rsub nr., instanţa a fost sesizată cu rejudecarea cererii de liberare provizorie sub control judiciar, promovată de inculpatul B. Z. A. .

Iniţial, cererea pendinte a fost soluţionată prin Încheierea penală nr., pronunţată de Judecătoria R, la data de, în dosarul nr.. Hotărârea judecătorească anterior arătată a fost desfiinţată integral prin Decizia penală nr. pronunţată de T M, în dosarul nr., la data de, cauza fiind trimisă spre rejudecare la prima instanţă. În motivarea soluţiei date, s-a reţinut că inculpatul nu a fost ascultat; cererea introductivă nu conţine menţiuni referitoare la domiciliul inculpatului, potrivit art. 1606 alin. 2 Cod procedură penală. Instanţa de fond a fost îndrumată să ia măsuri pentru complinirea cererii inculpatului, în condiţiile prevăzute de art. 1606 alin. 2 şi alin. 3 Cod procedură penală; să analizeze în principiu cererea, conform prevederilor art. 1608 Cod procedură penală, iar dacă apreciază că cererea este admisibilă în principiu să procedeze la ascultarea inculpatului, cu asigurarea plenară a drepturilor procesuale, să ia concluziile avocatului inculpatului şi ale Reprezentantului Ministerului Public, cu consemnarea lor în practicaua încheierii.

In motivarea cererii sale, inculpatul B. Z. A.  a arătat că îndeplineşte condiţiile cerute de lege, a susţinut că nu a participat la furtul comis de S. A. G. şi C. C.  în data de, mulgătoarea pe care a cumpărat-o nu a ştiut ca este furată,  nu a avut cunoştinţa nici despre  faptul că grapele sunt furate. De asemenea a arătat că ceilalţi doi coinculpaţi complotează împotriva lui pentru a nu mai coopera cu organele de poliţie ca să dezvăluie şi alte furturi si tâlhări comise de aceştia pe motiv că el este martor în câteva dosare de furt ale acestora. A mai arătat că are doi copii  minori in întreţinerea sa, iar  soţia lui  nu are loc de munca, nu poate sa întreţină copiii, neavând nici unde locui, locuind în casa părinţilor săi care sunt despărţiţi, fiind doar tatăl sau in casa care e alcoolic şi agresiv.

Instanţa constată că, prin încheierea nr. 7, pronunţată de Judecătoria R în dosarul nr, inculpatul B. Z. A.  a fost arestat preventiv pe o perioadă de 29 de zile, în temeiul art. 1491 Cod procedură penală  art. 148 alin. 1, lit. d şi f, alin. 2 Cod procedură penală. Măsura luată a fost prelungită prin Încheierea penală nr., pronunţată de Judecătoria R, astfel cum a fost modificată prin decizia penală, pronunţată la data de, de T Mş.

Procedând la analiza cererii de liberare provizorie sub control judiciar  formulată de inculpatul B. Z. A. , prin prisma dispoziţiilor legale aplicabile în materie,  a motivelor invocate în cerere, a actelor dosarului şi ale susţinerilor verbale ale inculpatului şi celorlalţi participanţi, instanţa constată următoarele:

Potrivit art. 1608 Cod procedura penala, instanţa este obligata să examineze de  urgenta cererea de liberare provizorie  sub  control judiciar, verificând daca sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege pentru admisibilitatea  in principiu  a acesteia.

Aşa cum s-a  mai arătat, cu privire la cererea inculpatului s-a constatat ca sunt îndeplinite condiţiile  de  forma, motiv pentru care  cererea a fost admisa  in principiu.

Trecând la analiza pe fond a  cererii se constata ca potrivit  art.  1602 alin.  1  Cod procedura penala,  liberarea  provizorie sub control judiciar  se  poate acorda  in cazul infracţiunilor săvârşite din culpă, precum şi în cazul infracţiunilor intenţionale, pentru care legea prevede pedeapsa  închisorii  ce nu depăşeşte 18  ani.

In speţă, inculpatul B. Z. A.  este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat prevăzută şi pedepsită de art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. a, g, i Cod penal, cu aplicarea art. 75 lit. c Cod penal, art. 37 lit. a Cod penal şi complicitate la infracţiunea de furt calificat, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 26 Cod penal, raportat la art. 208 alin.1, art. 209 alin. 1 lit. a, g, i Cod penal, cu art. 75 lit. c Cod penal, art. 37 lit. a Cod penal; cu art. 33 lit. a Cod penal. Limitele de pedeapsă stabilite de legiuitor pentru fapta penală pretins a fi săvârşită sunt între 3 ani şi 15 ani închisoare. aşa fiind, instanţa constată că sunt îndeplinite condiţiile impuse de art. 1602 alin. 1 Cod procedură penală.

Potrivit art. 1602 alin. 2 Cod procedura penala, liberarea provizorie sub control judiciar  nu se acorda  in cazul in care exista date din care rezulta necesitatea de a-l împiedica pe inculpat să săvârşească alte infracţiuni sau ca acesta va încerca să zădărnicească aflarea  adevărului prin influenţarea  unor  părţi, martori sau experţi, alterarea  ori  distrugerea  mijloacelor de proba  sau prin alte  asemenea  fapte.

Materialul probator administrat până în prezent nu oferă indicii din care s-ar putea reţine incidenţa textului de lege evocat. Ministerul public nu a oferit date din care să rezulte necesitatea împiedicării inculpatului să săvârşească alte infracţiuni. Nu există nici informaţii cum că inculpatul va încerca să zădărnicească aflarea adevărului prin  influenţarea  unor  părţi, martori sau experţi,  alterarea  ori  distrugerea mijloacelor de proba sau prin alte  asemenea  fapte. Aşa fiind, instanţa apreciază că nu sunt aplicabile în speţă dispoziţiile art. 1602 alin. 2 Cod procedură penală.

Analizând in concret situaţia juridica a inculpatului, prin prisma stării de fapt şi de drept reţinute de Ministerul Public, instanţa apreciază  ca in acest moment procesual nu ar mai exista nici un impediment in admiterea cererii de liberare provizorie sub control judiciar, formulată de inculpatul B. Z. A. . Acuzarea s-a bazat pe declaraţiile coinculpaţilor, declaraţii care au fost modificate la data de, când ceilalţi doi inculpaţi au declarat că inculpatul B. Z. A.  nu participat la comiterea infracţiunilor de furt. S-a întemeiat pe declaraţia martorului S. C.  care a declarat faptul că „un tânăr ce are instanţă pentru viol” i-a oferit pentru vânzare un aparat de muls şi a concluzionat că este vorba despre inculpatul B. Z. A. .

Pentru fapta din data de inculpatul B. Z. A. a arătat că a fost plecat din localitatea F. M.  împreună cu R. A.  şi cu fiul acestuia, în localitatea Ş.  de la ora 21,30 din data de şi până la orele 02,00 din data de şi după ce s-a despărţit de numitul R., a venit la concubina sa, C. C., în mun. Reghin de unde a plecat a doua zi dimineaţa la orele 9,00.

Organul de urmărire penală nu a prezentat o stare de fapt contrară, nu a luat declaraţia numitei C. C. şi numitului R..

Având în vedere, în ansamblu, cele anterior reţinute, instanţa apreciază că există dubii cu privire la participarea inculpatului B. Z. A.  la comiterea furtului.

În aceeaşi ordine de idei, instanţa reţine că măsura preventivă privativă de libertate este una excepţională, regula fiind cercetarea inculpatului în stare de libertate. Deşi, la un moment dat, s-a apreciat că este întemeiată luarea acestei măsuri preventive, ea nu trebuie să se transforme într-o pedeapsă definitivă şi irevocabilă, operând, până la proba contrarie, prezumţia de nevinovăţie a inculpatului.

Faţă de cele de mai sus, opinând că procesul penal poate continua şi cu inculpatul în stare de libertate, având însă îngrădită libertatea de mişcare şi de manifestare, instanţa urmează a admite cererea acestuia şi a dispune liberarea sa provizorie sub control judiciar.

În baza art. 1602 alin.3 Cod procedură penală, pe timpul liberării provizorii, inculpatul va fi obligat să respecte următoarele obligaţii:

a) să nu depăşească limita teritorială a com. B, decât în cazuri excepţionale şi cu încuviinţarea prealabilă a instanţei;

b) să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea de instanţă, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;

d) să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei care a dispus măsura;

e) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme.

În baza art.1602 alin.31 Cod procedură penală, va impune inculpatului ca pe timpul liberării provizorii să respecte următoarele obligaţii:

a) să nu se apropie de persoanele împreună cu care a comis fapta, respectiv martorii audiaţi în cauză sau care urmează a mai fi audiaţi şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect.

În baza art.1602 alin.32 Cod procedură penală, va atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea credinţă a obligaţiilor care îi revin, se va lua faţă de acesta măsura arestării preventive.

În baza art. 1602 alin. 4, raportat la art.145 alin.21 Cod procedură penală  copia prezentei încheieri se va comunica, de îndată, inculpatului, secţiei de poliţie în a cărei rază teritorială locuieşte acesta, jandarmeriei, poliţiei comunitare, organelor competente să elibereze paşaportul şi organelor de frontieră, în vederea asigurării respectării obligaţiilor care îi revin inculpatului.

In baza art.192 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia, iar suma reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu se va vira din fondul special al Ministerului Justiţiei în contul Baroului Mureş.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D I S P U N E

În baza art.1608a alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art.1602 alin.2 Cod procedură penală, admite cererea de liberare provizorie sub control judiciar, formulată de inculpatul B. Z. A.  fiul lui I. şi I., născut la ......., în mun. R., jud. M, domiciliat în com. B, sat F. M. , nr. ..., jud. M, CNP ................, în prezent deţinut în Arestul Inspectoratului de Poliţie jud. M.

Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului B. Z. A. , de sub puterea mandatului de arest preventivă nr., emis de J R, în dosarul nr., dacă nu este arestat în altă cauză.

În baza art. 1602 alin.3 Cod procedură penală, pe timpul liberării provizorii, inculpatul este obligat să respecte următoarele obligaţii: (  vezi din codul de procedură penala  ce alineate  se  potrivesc )

a) să nu depăşească limita teritorială a com. B, decât în cazuri excepţionale şi cu încuviinţarea prealabilă a instanţei;

b) să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea de instanţă, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;

d) să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei care a dispus măsura;

e) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme.

În baza art.1602 alin.31 Cod procedură penală, inculpatului ca pe timpul liberării provizorii are obligaţia de a respecta următoarele obligaţii:

a) să nu se apropie de persoanele împreună cu care a comis fapta, respectiv martorii audiaţi în cauză sau care urmează a mai fi audiaţi şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect.

În baza art.1602 alin.32 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea credinţă a obligaţiilor care îi revin, se va lua faţă de acesta măsura arestării preventive.

În baza art. 1602 alin. 4, raportat la art. 145 alin. 21 Cod procedură penală  copia prezentei încheieri se va comunica, de îndată, inculpatului, secţiei de poliţie în a cărei rază teritorială locuieşte acesta, jandarmeriei, poliţiei comunitare, organelor competente să elibereze paşaportul şi organelor de frontieră, în vederea asigurării respectării obligaţiilor care îi revin inculpatului.

În baza art.1608a alin.4 Cod procedură penală, copia dispozitivului prezentei încheieri, se trimite administraţiei locului de deţinere şi Poliţiei B.

In baza art.192 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia, iar suma de 100 lei, reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu se va vira din fondul special al Ministerului Justiţiei în contul Baroului Mureş.

Cu drept de recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare.

Pronunţata in şedinţa publica azi,  06 mai 2009, ora 11, 26.