Prin cererea înregistrată în data de 10.02.2015 pe rolul Judecătoriei M. sub nr. 515/260/2015, reclamantul Spitalul Municipal de Urgenţă a formulat cerere de chemare în judecată în contradictoriu cu pârâtul A. T. solicitând obligarea acestuia la plata sumei de 1422,25 lei, reactualizată la data plăţii efective, reprezentând contravaloarea cheltuielilor ocazionate de internarea numitului A. C.
În motivarea acţiunii reclamantul a arătat că în ziua de 31.03.2012 pârâtul A. T. şi numitul A. C., pe fondul consumului de alcool şi a unor discuţii contradictorii, s-au lovit reciproc. În urma acestui conflict, numitul A. C. a fost spitalizat în cadrul secţiei Chirurgie Generală a Spitalului Municipal de Urgenţă M. în perioada 01-05.04.2012. Cheltuielile reprezentând îngrijiri medicale acordate acestuia în cuantum de 1442,25 lei, constituie venit al fondului naţional unic de asigurări de sănătate, în baza contractului de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate B..
Parchetul de pe lângă Judecătoria M., în urma cercetărilor efectuate în dosarul penal nr. 839/P/2012, a dispus încetarea urmăririi penale faţă de învinuitul A.T. întrucât partea vătămată A. C. şi-a retras plângerea prealabilă, fiind însă confirmată fapta săvârşită de A.T. de a-l lovi pe A.C. care ulterior a fost spitalizat în urma loviturilor aplicate.
Reclamanta a mai arătat că, în cauza de faţă, sunt întrunite elementele răspunderii civile delictuale.
Prin notificarea nr. 12213/26.09.2014 reclamanta a arătat că i-a solicitat pârâtului să achite suma de 1422,25 lei reprezentând contravaloarea cheltuielilor de spitalizare ale părţii vătămate A.C., însă pârâtul nu a dat curs acestei solicitări.
În drept au fost invocate dispoziţiile art. 16, art.1357 cod civil, art. 313 din Legea nr. 95/2006.
În susţinerea cererii, reclamanta a depus înscrisuri.
Pârâtul nu a formulat întâmpinare.
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:
Prin cererea înregistrată în data de 10.02.2015 pe rolul Judecătoriei M. sub nr. 515/260/2015, reclamantul Spitalul Municipal de Urgenţă M. a formulat cerere de chemare în judecată în contradictoriu cu pârâtul A. T. solicitând obligarea acestuia la plata sumei de 1422,25 lei, reactualizată la data plăţii efective, reprezentând contravaloarea cheltuielilor ocazionate de internarea numitului A. C.
Prin referatul întocmit de Secţia 7 Poliţia Rurală B. la data de 16.05.2012 s-a propus neînceperea urmăririi penale în dosarul nr. 839/P/2012 întrucât părţile s-au împăcat şi a fost retrasă plângerea prealabilă.
Prin ordonanţa pronunţată de Parchetul de pe lângă Judecătoria M. în dosarul nr. 839/P/2012 la data de 13.06.2012 s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de A. T., cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 180 alin. 2 din codul penal deoarece partea vătămată A. C. şi-a retras plângerea prealabilă.
Potrivit art. 1357 cod civil, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să-l repare, autorul prejudiciului răspunzând pentru cea mai uşoară culpă.
Potrivit art. 313 alin. 1 din Legea nr. 95/2006, persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată, iar potrivit alin. 2 al aceluiaşi articol, furnizorii de servicii care acordă asistenţa medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidenţă distinctă a acestor cazuri şi au obligaţia să comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală această evidenţă, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective.
Faţă de aspectele evidenţiate mai sus instanţa constată că în prezenta cauză sunt întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale, chiar în condiţiile în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale prin retragerea plângerii de către partea vătămată, deoarece în temeiul art. 313 din Legea nr. 95/2006 furnizorul de servicii medicale, respectiv Spitalul Municipal M. în speţa de faţă, are dreptul de a recupera de la persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată.
Pentru toate aceste considerente, în temeiul art. 1357 cod civil, art. 313 din Legea nr. 95/2006, instanţa va admite cererea şi în consecinţă va obliga pârâtul A. T. la plata sumei de 1422,25 lei reactualizată la data plăţii efective, către reclamantul Spitalul Municipal de Urgenţă M.
Judecătoria Buftea
sentinţă civilă
Judecătoria Sectorul 3 București
Pretentii comerciale – plata nedatorata
Tribunalul Gorj
Pretenţii
Curtea de Apel Ploiești
Biletele la ordin emise în cadrul acţiunii cambiale, trebuie să îndeplinească condiţiile de formă prevăzute de art. 104 din legea 58/1934, asupra cambiei şi biletului la ordin
Judecătoria Roșiori de Vede
Prestaţie periodică