Ordonanţă de plată

Sentinţă civilă 1114 din 14.04.2016


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA O N E Ş T I

JUDEŢUL B A CĂ U

Dosar nr. 1538/270/2016

Înreg. la  17.03.2016

ordonanţă de plată

SENTINŢA CIVILĂ NR. 1114

Şedinţa publică din data de 14.04.2016

Completul de judecată compus din:

Preşedinte – Adrian  Tomozei

Grefier  -  Marcela  Ifrim

Pe rol se află soluţionarea cauzei civile  promovate de creditoarea …, cu sediul în …, CIF RO…5 în contradictoriu cu debitoarea … , cu sediul în  …, având ca obiect ordonanţă de plată .

La apelul nominal făcut în şedinţă publică au lipsit părţile.

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a expus referatul oral al cauzei de grefierul de şedinţă, care arată că procedura legal îndeplinită, după care,

Potrivit dispoziţiilor art. 1591 alin. 4 Cod procedură civilă, având în vedere obiectul cauzei şi prevederile O.G. nr.119/2007 şi art.1 şi 5 Cod procedură civilă, instanţa se declară competentă material şi teritorial să judece prezenta cauză.

Faţă de obiectul cauzei, instanţa în temeiul art. 228 Cod procedură civilă, estimează o durată a procesului la un termen de judecată.

 Potrivit art. 255 Cod procedură civilă, instanţa constată că proba cu înscrisuri este admisibilă şi poate duce la soluţionarea procesului şi în temeiul art. 258 Cod procedură civilă, încuviinţează această probă pentru creditoare.

Nemaifiind alte probe de administrat, excepţii de invocat în temeiul art. 394 Cod procedură civilă, instanţa rămâne în pronunţare.

I  N S T A N Ţ A,

Deliberând asupra cauzei civil  de faţă, constată următoarele:

Prin cererea introdusă pe rolul Judecătoriei Oneşti, sub nr. 1538/270/2015, …, prin reprezentant legal, a solicitat, în contradictoriu cu …. emiterea unei ordonanţe de plată pentru suma de 547,71 lei reprezentând debit principal prestări servicii salubritate pentru perioada ianuarie – februarie 2016. A solicitat şi cheltuieli de judecată.

În motivarea cererii creditoarea arată că a încheiat cu debitoarea contractul nr. 312/14.01.2011  având ca obiect servicii de salubritate constând în colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere către ….

A mai arătat că s-a încercat soluţionarea amiabilă însă debitoarea a refuzat să plătească suma.

În drept, contestatoarea a invocat prevederile art. 1013-1024 NCPC.

În dovedirea cererii, creditoarea a depus înscrisuri (filele 8-14).

Legal citat, debitorul nu a formulat întâmpinare.

Instanţa a încuviinţat proba cu înscrisuri la termenul din data de 14.04.2016.

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

În fapt, între … şi … s-a încheiat contractul nr. 312/14.01.2011 (f.11) având ca obiect servicii de salubritate constând în colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere către …..

Debitoarea a fost notificată despre existenţa acestui debit potrivit art. 1015 C.pr.civ. (f.9,10)

În drept, conform art. 1013 NCPC „Prevederile prezentului titlu se aplică creanţelor certe, lichide şi exigibile constând în obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract civil, inclusiv din cele încheiate între un profesionist şi o autoritate contractantă, constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege.”

Conform art. 662 , alin. 2,3,4 NCPC „Creanţa este certă când existenţa ei neîndoielnică rezultă din însuşi titlul executoriu. Creanţa este lichidă atunci când obiectul ei este determinat sau când titlul executoriu conţine elementele care permit stabilirea lui. Creanţa este exigibilă dacă obligaţia debitorului este ajunsă la scadenţă sau acesta este decăzut din beneficiul termenului de plată.”

 Conform art. 1350 din C.civ. orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat. Atunci când, fără justificare, nu îşi îndeplineşte această îndatorire, ea este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi este obligată să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii. Dacă prin lege nu se prevede altfel, niciuna dintre părţi nu poate înlătura aplicarea regulilor răspunderii contractuale pentru a opta în favoarea altor reguli care i-ar fi mai favorabile.

Potrivit art. 1516 C.civ., creditorul are dreptul de a dobândi îndeplinirea integrală, exactă şi la timp a obligaţiei. Atunci când, fără justificare, debitorul nu îşi execută obligaţia şi se află în întârziere, creditorul poate, la alegerea sa şi fără a pierde dreptul la daune-interese, dacă i se cuvin:

1. să ceară sau, după caz, să treacă la executarea silită a obligaţiei;

2. să obţină, dacă obligaţia este contractuală, rezoluţiunea sau rezilierea contractului ori, după caz, reducerea propriei obligaţii corelative;

3. să folosească, atunci când este cazul, orice alt mijloc prevăzut de lege pentru realizarea dreptului său.

Creditorul are dreptul de a dobândi îndeplinirea exactă a obligaţiei. În cadrul obligaţiilor care au ca obiect o sumă de bani, executarea în natură este întotdeauna posibilă, creditorul având un drept de gaj general asupra patrimoniului debitorului.

În cazul în care obiectul litigiului îl constituie o obligaţie de a da, cum este obligaţia de a plăti o sumă de bani, creditorul are obligaţia sa dovedească existenţa acesteia, în sarcina debitorului operând o prezumţie de vinovăţie, iar dacă acesta nu dovedeşte îndeplinirea obligaţiei, se prezumă ca nerespectarea acesteia provine din vina sa, urmând a fi astfel obligat la plata de despăgubiri către creditor.

Potrivit art. 46 C.Com., obligaţiile comerciale se probează cu acte autentice, cu acte sub semnătură privată, facturi acceptate, prin corespondenţă, prin telegrame, cu registrele părţilor, cu martori, prin orice alte mijloace de probă.

Totodată instanţa va lua în considerare şi dispoziţiile art. 1019, alin. 3 C.pr.civ. şi va aprecia atitudinea debitoarei care nu a înţeles să depună întâmpinare ca o recunoaştere a pretenţiilor creditorului.

În consecinţă, instanţa constată că creditoarea a făcut  dovada existenţei unei creanţe certe, lichide şi exigibile pe care o are împotriva debitorului, astfel încât instanţa apreciază că pretenţia dedusă judecăţii este, în mod evident, întemeiată, motiv pentru care o va admite.

Având în vedere aceste aspecte, instanţa va admite cererea şi va obliga debitorul la plata sumei de 547,71 lei reprezentând debit aferent perioadei ianuarie-februarie 2016.

În baza art. 453 C.pr.civ. va obliga pârâta, la plata cheltuielilor de judecată, reprezentând taxă de timbru în cuantum de 200 lei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

 H O T Ă R Ă Ş T E :

Admite cererea formulată de creditoarea …, cu sediul în …, CIF RO… în contradictoriu cu debitoarea … , cu sediul în  …, având ca obiect ordonanţă de plată .

Somează debitorul, ca în termen de 20 de zile de la comunicarea prezentei ordonanţe să achite creditoarei suma de 547,71 lei reprezentând debit aferent perioadei ianuarie-februarie 2016.

Obligă debitorul la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 200 lei, taxă de timbru.

Cu drept de cerere în anulare în termen de 10 zile de la comunicare.

Executorie.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 14.04.2016..

PREŞEDINTE, GREFIER,

 ADRIAN TOMOZEI MARCELA  IFRIM

Red. – A.T.15.04.2016

Dact.M.I. 22.04.2016

Ex.4

Com  părţi .25.04.2016