Anularea procesului verbal de contravenţie ca urmare a lipsei unui martor asistent la încheierea acestuia.

Sentinţă civilă 83 din 27.11.2015


Cuprins pe materii: Drept procesual civil.

Anularea procesului verbal de contravenţie ca urmare a lipsei unui martor asistent la încheierea acestuia.

 Judecătoria Târgu Bujor, secţia civilă, sentinţa civilă  nr. 838/27 noiembrie 2015

Prin plângerea contravențională înregistrată pe rolul primei instanței sesizate, respectiv Judecătoria Galaţi, la data de 09.06.2015 sub numărul 11843/…../2015, petentul I G a solicitat, în contradictoriu cu intimatul IPJ G – PP F, anularea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției seria AP nr. 203….89/23.04.2015 prin care a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 1000 lei.

În drept, potrivit art. 34 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, procesul-verbal de contravenţie este supus controlului de legalitate şi temeinicie al instanţei.

 Din analiza conţinutului prevederilor O.G. nr. 2/2001 privind regimul contravenţiilor, rezultă că procesul-verbal de contravenţie este prezumat a fi legal şi temeinic, revenindu-i petentului sarcina dovedirii contrariului. Astfel, procesul-verbal face dovada deplină asupra situaţiei de fapt reţinute şi asupra încadrării în drept a faptei până la proba contrară ce incumbă petentului.

Sub aspectul legalităţii, analizând modul de întocmire a procesului-verbal seria AP nr. 2037……/23.04.2015, instanţa constată că nu este incidentă niciuna dintre cauzele de nulitate absolută prevăzute de art. 17 din OG nr. 2/2001. Procesul-verbal de contravenţie conţine menţiunile privitoare la numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, descrierea faptei săvârşite, data comiterii acesteia şi semnătura agentului constatator.

Procesul-verbal a fost încheiat în lipsa contravenientului. Potrivit art. 19 alin. 1 din OG nr. 2/2001, în cazul în care contravenientul nu se află de faţă, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puţin un martor. În acest caz, procesul-verbal va cuprinde datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia. Conform alin. 2, nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator. Obligaţia organului constatator de a asigura prezenţa unui martor nu este una absolută, potrivit alin. 3, în lipsa unui martor, agentul constatator urmând să precizeze motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.

Interpretând per a contrario art. 17 raportat la art. 19 din OG nr. 2/2001, instanţa reţine că lipsa confirmării împrejurărilor în care contravenientul nu a semnat procesul-verbal contestat de către un martor asistent nu atrage nulitatea absolută a procesului-verbal, ci nulitatea relativă, care poate fi invocată, potrivit art. 178 alin. 2 C.proc.civ., numai de către partea interesată şi numai dacă neregularitatea nu a fost cauzată de propria faptă.

Prin plângerea iniţial depusă la Judecătoria G, şi ulterior declinată spre competentă soluţionare la Judecătoria Târgu Bujor, petentul a solicitat anularea procesului-verbal cu seria AP nr. 203….9/23.04.2015, invocând, printre alte argumente, că procesul-verbal a fost încheiat fără martori şi  fără a fi semnat de către contravenient.

 Potrivit art. 22 alin. 4 C.proc.civ., judecătorul dă sau restabileşte calificarea juridică a actelor şi faptelor deduse judecăţii, chiar dacă părţile le-au dat o altă denumire. În virtutea rolului său activ, instanţa califică contestarea legalităţii procesului-verbal faţă de lipsa identificării unui martor asistent, ca fiind invocarea nulităţii relative prev. de art. 19 din OG nr. 2/2001, nulitate care a fost invocată de partea interesată, respectiv de către petent.

Analizând  procesul-verbal seria AP nr. 20…..9/23.04.2015, instanţa constată că acesta a fost întocmit în lipsa contravenientului, aspect care reiese în mod expres din menţiunea consemnată în secţiunea ,, Menţiuni (obiecţiuni) ale contravenientului”. În cuprinsul procesului-verbal contestat nu se regăseşte numele vreunui martor asistent care se ateste împrejurările pentru care procesul-verbal nu a fost adus la cunoştinţa contravenientului la data încheierii. În acelaşi proces-verbal nu a fost identificată nici vreo menţiune cu privire la imposibilitatea obiectivă de a asigura prezenţa unui martor asistent.

Având în vedere că vătămarea adusă petentului nu poate fi înlăturată decât prin anularea procesului-verbal contestat, în temeiul art. 175 alin. 2 C.proc. civ. raportat la art. 19 din OG nr. 2/2001, instanţa urmează să dispună anularea sa.

Faţă de soluţia care se prefigurează cu privire la legalitatea încheierii procesului-verbal, instanţa nu va mai proceda la analiza temeiniciei sale.