Plângere contravenţională

Sentinţă civilă 24 din 18.03.2009


Prin SENTINTA CIVILA NR.  2009 instanta a admis în parte, plângerea contraventionala  formulata de petenta B S împotriva procesului verbal de contraventie  seria AZ nr. 0354470 emis  de  Inspectoratul Judetean de Politie Suceava la  data  de 27.12.2008 si a inlocuit sanctiunea amenzii contraventionale în cuantum de 500 lei aplicata petentei prin procesul verbal de contraventie  seria AZ nr. 0354470 emis  de intimat la data  de 27.12.2008 cu sanctiunea „avertisment”.

Examinând  actele si lucrarile dosarului instanta a retinut urmatoarele.

Prin procesul verbal de  constatare si sanctionare a contraventiilor seria AZ nr. 0354470 emis  de  Inspectoratul Judetean de Politie Suceava la  data  de 27.12.2008, petenta  a fost sanctionata contraventional cu suma  de 500 lei pentru savârsirea contraventiei prev. de art.32 alin.1 din OG nr.34/2008 constând  în aceea  ca, la data  de 26.12.2008, aceasta a apelat la  serviciul apel urgenta 112 prin care  a sesizat faptul ca este  agresata fizic si verbal de fostul sot B  C, cu care locuieste împreuna în  aceeasi gospodarie.

Analizând procesul-verbal de constatare a contraventiei prin prisma cauzelor de nulitate care se iau în considerare din oficiu, se constata ca acesta  este  legal întocmit, fiind respectate conditiile  imperative prevazute  de lege pentru încheierea sa valabila.

Examinând  temeinicia procesului verbal, dar si actele dosarului, instanta retine ca aceasta se face vinovata  de savârsirea contraventiei retinuta în sarcina sa.

Astfel, potrivit dispozitiilor  art.32 alin.1 lit. „a” din OUG nr.34/20908 privind organizarea si functionarea sistemului national unic pentru apeluri de urgenta, constituie contraventie „apelarea abuziva a numarului unic  pentru apeluri de urgenta 112 cu amenda de la  500 la  1000lei”.

Asa cum  rezulta din cuprinsul procesului verbal de constatare a  contraventiei contestat, petenta a apelat în mod  repetat la numarul  unic  de urgenta „112” însa practic  fara vreo justificare atâta timp cât la  sosirea organelor de politie a  refuzat sa formuleze plângere  împotriva  fostului ei sot care o agresase atunci dar si în repetate  alte rânduri întrucât, în mod  nefiresc, cei doi, desi despartiti si într-o permanenta  stare  conflictuala locuiesc înca în acelasi imobil, ba mai mult în aceeasi încapere.

Fata de cele  retinute  mai sus, instanta  urmeaza sa mentina procesul verbal de constatare  a contraventiei, considerând ca acestea este temeinic si legal întocmit  sub aspectul  contraventiei retinute în sarcina  petentei.

În ceea ce priveste însa sanctiunea aplicata, instanta apreciaza ca în raport de  împrejurarile în care  a fost comisa contraventia, de circumstantele personale  ale petentei, care se afla la prima abatere de acest fel, si care  este  supusa în mod  frecvent violentelor venite din partea  fostului ei sot cu care  coabiteaza, aplicarea  sanctiunii „avertisment” apare  ca  fiind  îndestulatoare.

Asa fiind, în temeiul dispozitiilor  art. 7 alin.1-3 si art.34 din OG nr. 2/2001, instanta va admite ,în parte, plângerea si va înlocui sanctiunea amenzii contraventionale contestate, cu sanctiunea „avertisment”.

Prin înlocuirea sanctiunii amenzii cu avertisment, petenta  este atentionata asupra pericolului  social al faptei comise aducându-i-se la  cunostinta ca, încalcarea dispozitiilor  OUG nr.34/2008 atrage  raspunderea  contraventionala pentru  acest gen de fapte.