Suspendarea judecăţii pentru neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege.

Decizie 767 din 21.06.2010


7. Suspendarea judecăţii pentru neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege.

Cuprins pe materii : Drept procesual civil

Indice alfabetic : Suspendarea judecăţii

Legislaţia relevantă : Art. 1551 şi 114 Cod procedură civilă.

Suspendarea judecăţii pentru neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege, ori stabilite în cursul judecăţii, trebuie să aibă în vedere dispoziţiile art.114 al.2 Cod procedură civilă referitor Ia comunicarea în scris a lipsurilor acţiunii.

Curtea de Apel Bacău - Secţia Civilă, Cauze Minori, Familie, Conflicte de Muncă, Asigurări Sociale. decizia 767 din 21 iunie 2010

Judecător Daniela Părău

Prin încheierea din 14 aprilie 2010 a Tribunalului Bacău s-a suspendat judecata cauzei civile formulate de reclamanta D.G.P.B. în contradictoriu cu pârâtul B.M.V. în temeiul art. 1551 Cod procedură civilă pentru nedepunerea talonului de returnare pentru pârât.

împotriva acestei încheieri a declarat apel reclamanta D.G.P. din Ministerul Administraţiei şi Internelor.

La termenul din 31 mai 2010, instanţa apreciind că prezenta cauză este un recurs promovat în condiţiile art.244 Cod procedură civilă, împotriva unei încheieri de suspendare, a recalificat cauza în recurs.

în motivarea recursului, s-a arătat, în esenţă, că încheierea pronunţată este nelegală şi netemeinică, întrucât s-a dat cu încălcarea sau aplicarea greşită a legii, motiv de recurs prevăzut de art. 304 pct. 9 Cod procedură civilă.

A susţinut recurenta că greşit tribunalul a suspendat cauza, întrucât la data de 22 martie 2010 a înaintat prin poştă cererea de chemare în judecată,împreună cu talonul de returnare din Belgia a pârâtului şi cu declaraţia pârâtului ca urmare a măsurii dispuse de către autorităţile din Belgia, precum şi documentele înaintate de autorităţile belgiene, traduse şi certificate.

A arătat recurentul că potrivit art. 114 alin. 1 şi 2 Cod procedură civilă când completarea cererii nu este posibilă, cererea se va înregistra şi i se va acorda reclamantului un termen scurt, iar dacă cererea a fost primită prin poştă, reclamantului i se vor comunica în

scris lipsurile ei, cu menţiunea că, până la termenul acordat, urmează să facă completările sau modificările necesare.

A menţionat recurentul că, anterior pronunţării încheierii de suspendare a cauzei, nu i- a fost pusă în vedere obligaţia de a depune acte şi nu i-a fost acordat termen pentru completarea cererii introductive.

Examinând cauza sub aspectul motivelor de recurs invocate, Curtea de Apel a reţinut următoarele:

Potrivit art. 1151 Cod procedură civilă, când constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina părţii reclamante, prin neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege ori stabilite în cursul judecăţii, instanţa poate suspenda judecata, arătând în încheiere care anume obligaţii nu au fost respectate.

Verificând dosarul instanţei de fond, se constată că în cauză s-a acordat un singur termen la data de 14 aprilie 2010, dată la care instanţa a suspendat cauza în temeiul art. 1151 Cod procedură civilă, întrucât reclamanta nu a depus la dosar înscrisuri respectiv talonul de returnare a pârâtului şi datele de stare civilă ale acestuia.

S-a constatat, însă că instanţa nu a pus în vedere recurentei-reclamante să depună la dosar actele şi menţiunile invocate ca motiv al suspendării cauzei pentru a putea stabili că reclamanta prin neîndeplinirea obligaţiilor stabilite în cursul judecăţii, a împiedicat desfăşurarea normală a judecăţii.

De aceea, se va aprecia, că în cauză nu erau incidente dispoziţiile art. 1551 Cod procedură civilă atât timp cât în dosar recurentei-recl amante nu i s-au făcut cunoscute anumite obligaţii ce cad în sarcina sa, stabilite de instanţă, sau a completării cererii în situaţia obligaţiilor prevăzute de lege (art. 114 Cod procedură civilă), neputându-se reţine că recurenta-reclamantă a împiedicat desfăşurarea normală a judecăţii.

Având în vedere situaţia reţinută, Curtea de Apel în baza art. 304 pct. 5 şi 9 Cod procedură civilă, a admis recursul, a casat încheierea recurată şi a trimis cauza aceleiaşi instanţe pentru continuarea judecăţii.