Ordonanţă preşedinţială

Sentinţă civilă 3113 din 16.12.2011


Prin cererea înregistrata la aceasta instanta la nr. 4951/292 din 6.12.2011, reclamantul B.T. a solicitat ca, pe cale de ordonanta presedintiala, sa se dispuna  ca minora sa locuiasca la domiciliul sau din comuna S., sat S., jud . Tel . pâna la solutionarea dosarului  civil nr. 4980/292/2011, având ca obiect divort si exercitare autoritate parinteasca.

În motivare s-a aratat ca în dosarul mentionat a fost chemat în judecata de catre B. M. pentru a obtine desfacerea casatoriei si exercitarea autoritatii parintesti pentru minora. În prezent copilul locuieste împreuna cu mama si bunica materna, aceasta din urma nefiind responsabila de faptele sale din cauza unei afectiuni psihice. A apreciat reclamantul ca ramânerea minorei în îngrijirea unei asemenea persoane ar putea duce la producerea unui eveniment grav si ireparabil pentru copil.

Cererea s-a întemeiat în drept pe dispozitiile art. 581 Cod procedura civila.

Pârâta a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii ca neîntemeiata. 

În motivare s-a aratat ca minora s-a nascut si a crescut în locuinta din R. de V. alaturi de ea si bunica materna si ca reclamantul a manifestat dezinteres fata de copil mai ales dupa despartirea în fapt. Minora nu a locuit niciodata cu reclamantul în comuna S., este foarte atasata de mama sa, care s-a ocupat cel mai mult de cresterea si educarea ei. A mai precizat ca minora este înregistrata la gradinita din R. de V. iar o eventuala mutare a ei în comuna S. ar avea consecinte negative, mai ales ca de aproximativ un an si cinci luni nu l-a mai vazut pe tatal sau. Pârâta a mentionat, de asemenea, ca mama ei a locuit tot timpul  cu ei în R. de V. iar starea acesteia de sanatate nu pune în pericol dezvoltarea normala a minorei. A mai argumentat în sensul ca reclamantul are serioase probleme financiare deoarece a acumulat foarte multe datorii, a fost deseori cautat de creditori, care faceau scandal, la care asista si minora.

În drept, întâmpinarea  a fost întemeiata pe dispozitiile art.115 si urmatoarele Cod procedura civila.

Analizând actele si lucrarile de la dosar, instanta a retinut ca partile sunt parintii minorei si pe rolul acestei instante se afla dosarul nr. 4280/292/2011 ce are ca obiect divort, exercitare autoritate parinteasca si stabilire locuinta minor, cu termen de judecata la data de 17 ianuarie 2012, dosar în care pârâta din aceasta cauza are calitate de reclamanta.

Pâna la solutionarea dosarului susmentionat reclamantul B. T. a solicitat ca minora sa locuiasca la domiciliul lui din comuna S., sat S., jud . Tel ., invocând faptul ca bunica materna prezinta un pericol real pentru minora din cauza unei afectiuni psihice si ca aceasta situatie de fapt dureaza de la momentul despartirii în fapt a sotilor, respectiv din luna mai 2010.

Din înscrisurile depuse de catre pârâta la dosarul cauzei, respectiv referat de ancheta sociala, adeverinte eliberate de Gradinita de copii nr. 4 R. de V., adeverinte medicale si rezolutia  de neîncepere a urmaririi penale, a rezultat ca sotii au locuit împreuna cu mama pârâtei în R. de V. pâna la despartirea lor în fapt iar minora, înca de la nastere a crescut în casa în care locuieste si în prezent, alaturi de parintii sai, dar si de bunica materna. Aceasta o îngrijeste în continuare pe minora, o duce si o aduce la gradinita la care este înscrisa, situatie consemnata de reprezentantii serviciului de asistenta sociala si autoritate tutelara.

De altfel, din rezolutia de confirmare a solutiei de neîncepere a urmaririi penale din 29.10.2010 a P. de pe lânga Jud . R. de V. reiese ca bunica materna are un comportament civilizat, se ocupa corespunzator de cresterea si educarea minorei si nu a fost vazuta niciodata agresând-o fizic sau psihic pe nepoata sa. Aceste concluzii s-au bazat pe declaratiile vecinilor familiei B. si, ca urmare, solutia adoptata a fost de neîncepere a urmaririi penale fata de mama pârâtei R. Fl., cercetata sub aspectul savârsirii infractiunii de rele tratamente aplicate minorului, precum si fata de pârâta, cercetata sub aspectul savârsirii infractiunii de instigare la rele tratamente aplicate minorului, nefiind întrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni.  S-a mai retinut în aceasta rezolutie ca reclamantului i s-au solicitat probe în dovedirea faptelor  puse în sarcina sotiei si a soacrei sale, context în care acesta a declarat ca nu poate face dovada nici cu martori si nici cu vreun certificat medico-legal sau alte acte medicale. 

Ca urmare, instanta a constatat ca nu exista motive temeinice pentru ca minora sa fie luata, chiar si provizoriu de lânga mama sa, din mediul în care a crescut si pe care îl cunoaste, în conditiile în care bunica materna i-a fost tot timpul alaturi, chiar si în lipsa tatalui. 

De asemenea, conditia urgentei impusa de art. 581 Cod procedura civila, nu este îndeplinita atâta vreme cât minora a continuat sa se afle în grija mamei si sub supravegherea bunicii materne dupa plecarea reclamantului din domiciliul comun, în luna mai a anului 2010, motiv pentru care, în baza art. 581 Cod procedura civila, instanta a respins cererea, ca nefondata.