Plângere contravenţională - nelegalitate proces verbal de contravenţie

Sentinţă civilă 1502 din 12.02.2010


Nu poate fi cenzurat de instanta de judecata modul în care agentul constatator a aplicat sanctiunea amenzii pentru fiecare dintre cele doua fapte contraventionale retinute în sarcina contestatorului, dintre care numai una se regaseste în situatia de fapt descrisa, astfel ca plângerea contraventionala urmeaza a fi admisa, cu consecinta anularii procesului verbal si exonerarii petentului de masurile dispuse prin acesta. (sentinta civila nr.1502/12.02.2010, dosar nr.16661/300/2009)

În data de 11.09.2009, sub nr.16661/300/2009, s-a înregistrat pe rolul Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti plângerea contraventionala formulata de contestatorul P.D.în contradictoriu cu intimata Brigada de Politie Rutiera a Municipiului Bucuresti, prin care se solicita în principal anularea procesului-verbal seria CC nr.3963893 încheiat la data de 05.09.2009 si, în subsidiar, înlocuirea sanctiunii amenzii contraventionale cu aceea a avertismentului si înlaturarea sanctiunii complementare a suspendarii permisului de conducere.

În motivarea plângerii contestatorul arata, în esenta, ca nu a savârsit nicio fapta contraventionala si, totodata, ca nu se poate stabili care este amenda contraventionala ce i-a fost aplicata.

S-au depus la dosar, în copie: procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei si actul de identitate al petentului.

Prin întâmpinarea depusa la dosar în data de 20.11.2009, intimata a solicitat respingerea plângerii si mentinerea procesului verbal încheiat cu respectarea tuturor conditiilor de fond si de forma prevazute de lege.

În probatiune ambele parti au solicitat administrarea probelor cu înscrisuri si martori, proba cu martori, încuviintata initial de instanta, devenind inutila având în vedere viciile procesului verbal, ce urmeaza a fi anulat pentru considerentele ce urmeaza:

Potrivit dispozitiilor art.16 (1) din O.G.2/2001 aprobata cu modificari prin Legea nr.180/2002, cu modificarile ulterioare, procesul verbal de constatare a contraventiei trebuie sa cuprinda, printre alte mentiuni obligatorii, actul normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia.

Totodata, prin dispozitiile cuprinse la art.10, actul normativ stabileste regulile privind sanctionarea în cazul concursului de contraventii constatate prin acelasi proces-verbal.

Astfel, daca sunt îndeplinite cele doua conditii: sa fie vorba de acelasi contravenient si acesta sa fi savârsit mai multe contraventii, se procedeaza la aplicarea sanctiunii pentru fiecare dintre contraventii, cu respectarea regulii prevazute la alin. 2, aceea potrivit careia sanctiunile contraventionale se cumuleaza fara a putea depasi dublul maximului amenzii prevazute în contraventia cea mai grava.

Din examinarea procesului verbal împotriva caruia s-a formulat prezenta contestatie, se constata ca în sarcina petentului s-a retinut nerespectarea prevederilor art.31 lit. a si art.117 lit.c din O.U.G. nr.195/2002, fapte sanctionate conform aer.100 alin.3 litera f si, respectiv, art.101 alin.1 pct.18 din actul normativ.

Art.117 lit.c din OUG nr.195/2002 se refera la încalcarea regulilor referitoare la transportul marfurilor periculoase ori cu gabarite si/sau mase depasite si cum din situatia de fapt descrisa de agentul constatator nu rezulta ca petentul s-ar fi facut vinovat de nerespectarea acestor reguli, se explica de ce, în întâmpinare, intimata nu sustine decât încalcarea prevederilor art.31 lit.a.

Pe de alta parte, din modul în care a mentionat posibilitatea achitarii în 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de lege, respectiv: 120 + 180 = 300”,  rezulta ca agentul constatator a aplicat doua amenzi, în mod cert una dintre ele fiind de 240 lei.

Dupa ce mentioneaza aceasta suma, în dreptul rubricii puncte amenda, lucratorul de politie reda un calcul matematic incorect si care nu se poate stabili ce reprezinta: 4x60=240+6+6=360=600

În aceasta situatie nu poate fi cenzurat de instanta de judecata modul în care agentul constatator a aplicat sanctiunea amenzii pentru fiecare dintre cele doua fapte contraventionale retinute în sarcina contestatorului, dintre care numai una se regaseste în situatia de fapt descrisa, astfel ca plângerea contraventionala urmeaza a fi admisa, cu consecinta anularii procesului verbal si exonerarii petentului de masurile dispuse prin acesta.