În speţă , petentul a fost sancţionat contravenţional pentru conducerea autoturismului având în sânge o alcoolemie de 0,25 mg/l în alcool pur în aerul respirat.
Instanţa de fond respins plângerea ca nefondată.
În recurs, petentul a invocat încălcarea art. 6 par. 3 CEDO referitoare la dreptul petentului de a fi informat într-o limbă înţeleasă şi în mod amănunţit cu privire la fapta ce i se impută. Arată că petentul este cetăţean turc şi nu cunoaşte limba română. Este adevărat că petentul a semnat procesul verbal însă nu a înţeles conţinutul acestuia .
Interogând baza de date DEPABD a reieşit faptul că petentul Y. A, fiul lui A şi N, născut la 01.01.1991 este cetăţean român conform actului . . . emis de MJ cu nr. . . . /Galaţi. Ori una din cerinţele prev. de Legea cetăţeniei este că cetăţenia română poate fi dobândită doar de persoanele care cunosc limba română. Prin urmare, petentul fiind cetăţean român cunoaşte limba română. În aceste condiţii semnarea procesului verbal de către petent s-a făcut în deplină cunoştinţă de cauză cu privire la învinuirea ce i-a fost adusă.
Judecătoria Moinești
Contraventii
Tribunalul Bacău
Contravenţii silvice
Tribunalul Bistrița Năsăud
Din moment ce procesul verbal a fost întocmit în temeiul legii, respectiv în baza dispoziţiilor art. 109 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 republicată, şi cum actul sancţionator a fost semnat de către contravenient, acesta recunoscând fapta reţinută în sa...
Judecătoria Tulcea
contravenţie
Judecătoria Sectorul 4 București
Plângere PV