Fara titlu

Sentinţă civilă 5 din 05.01.2009


Dosar nr. 2934/257/2008

R O M Â N I A

JUDECATORIA MEDIAS

SECTIE GENERALA

SENTINTA CIVILA Nr. 5

Sedinta publica de la 05 Ianuarie 2009

Familie

 

Constata ca prin actiunea civila înregistrata la Judecatoria Medias la data de 3.11.2008, reclamantul S. G. a chemat în judecata pe pârâta S. S. cu acelasi domiciliu, solicitând instantei ca prin hotarârea ce o va pronunta sa dispuna urmatoarele:

-desfacerea casatoriei încheiate între parti, din culpa exclusiva a pârâtei

-revenirea pârâtei la numele avut înainte de casatorie , acela de Z.

-încredintarea minorului S. G. n. 25.11.1992, spre crestere si educare bunicii paterne S. A.

În motivarea actiunii, reclamantul arata ca s-a casatorit cu pârâta iar din casatorie a rezultat minorul S. G. care în prezent are vârsta de 15 ani si care prin hotarâre judecatoreasca a fost dat în plasament bunicii paterne S. A.

Sustine reclamantul ca vinovata de destramarea relatiilor de familie se face pârâta care în anul 1992 a parasit familia , inclusiv pe minor si care de la acea data nu s-a mai interesat de minor ori de reclamant.

Ultimul domiciliu comun , sotii l-au avut la mama reclamantului unde de altfel locuiesc în prezent atât reclamantul cât si minorul.

Actiunea nu este motivata în drept.

La actiune reclamantul a anexat: copie certificat de casatorie, copie certificat de nastere minor si copia sentintei civile nr. 1211/18.10.2006 a Tribunalului Sibiu.

Legal citata pârâta nu s-a prezentat la judecata si nu si-a exprimat pozitia procesuala în cauza.

Analizând actele si probele dosarului, instanta considera pentru cele mai jos expuse, întemeiata actiunea reclamantului:

Conform certificatului de casatorie seria C. 8 nr. 648609 aflat la fila 5 dosar, partile s-au casatorit la data de 15.06.1992 la Primaria Medias, casatoria fiind înregistrata sub nr. 229/1992.

Din relatiile de casatorie ale partilor a rezultat minorul S. G., n.25.11.1992.

Martora S. A., audiata în cauza fila 26 dosar la solicitarea reclamantului mentioneaza ca în urma cu 7 ani de zile pârâta a parasit domiciliul conjugal plecând însotita de un barbat . Reclamantul a încercat sa o readuca pe pârâta la domiciliu, apelând la organele autoritatii tutelare si la organele de politie însa fara succes. De la data la care pârâta a parasit domiciliul conjugal, minorul a ramas în întretinerea exclusiva a reclamantului si cum nici acesta nu beneficia de resurse financiare prin hotarâre judecatoreasca minorul a fost dat în plasament ,la bunica paterna .

Potrivit sentintei civile nr. 1211/18.12.2006 Tribunalul Sibiu, a constatat ca minorul se afla în dificultate, ca este lipsit de ocrotirea parinteasca si în temeiul Lg. 272/2004 a fost mentinuta masura plasamentului la bunica paterna, urmând ca drepturile si îndatoririle parintesti sa fie exercitate de parintii minorului.

În atare situatie fata de probele administrate instanta constata ca relatiile de familie ale partilor sunt grav si iremediabil vatamate si ca o continuare a casatoriei nu mai este posibila si retinând culpa exclusiva a pârâtei în destramarea acestor relatii în temeiul art. 37, 38 cod familie va desface casatoria încheiata între parti , din culpa pârâtei.

Potrivit art. 40 cod familie odata cu pronuntarea divortului instanta este obligata a se pronunta si cu privire la numele pe care fostii soti îl vor purta pe viitor, astfel ca fata de solicitarea reclamantului va dispune ca pârâta sa revina la numele de ,, Z,, avut înainte de casatorie.

În ceea ce priveste încredintarea minorului rezultat din casatorie, instanta având în vedere concluziile anchetei sociale fila 22 dosar care  mentioneaza ca tatal minorului nu are mijloace de subzistenta fiind întretinut la rândul sau de bunica minorului, dat fiind faptul ca reclamantul detine un certificat de handicap grad. III , se apreciaza ca tatal nu poate asigura o crestere si dezvoltare normala si optima minorului astfel ca instanta va mentine masura plasamentului minorului la bunica paterna.

Dealtfel, bunica minorului S. A. mentioneaza ca doreste ca si pe viitor sa se ocupe de cresterea minorului, situatie în care instanta fata de împrejurarea ca pârâta a manifestat un dezinteres total în ceea ce priveste cresterea si educarea minorului iar tatal minorului nu prezinta garantii materiale si morale pentru a asigura o buna crestere acestuia , masura luata fata de acest minor aceea a plasamentului va fi mentinuta.

Pârâta va fi obligata la plata unei contributii de întretinere pentru minor potrivit art. 86 si 94 cod familie , în calitate de mama a minorului, si având în vedere ca aceasta nu realizeaza venituri, instanta prin raportare la venitul minim pe economie care este de 540 lei, va obliga pe pârâta la plata sumei de 135 lei lunar cu titlu de pensie de întretinere.

Contributia va fi achitata de pârâta începând cu data introducerii actiunii 3.11.2008 si pâna la majoratul minorului.

În cauza reclamantul nu a solicitat cheltuieli de judecata.