Inadmisibilitatea probei cu martori

Sentinţă civilă 1724 din 04.05.2009


 Petitionara TE a formulat plângerea împotriva Hotarârii Comisiei Judetene Prahova de Aplicare a Legilor Fondului Funciar prin care s-a dispus respingerea contestatiei formulata împotriva propunerii Comisiei Locale de Aplicare a Legii 18/1991 cu referire la un teren padure ce nu i-a fost restituit în proprietate.

 In motivarea procesului verbal încheiat în sedinta Comisiei Judetene ce a stat la baza emiterii hotarârii contestate se arata ca petenta nu a facut dovada dreptului de proprietate conform Legii 247/2005.

 Dupa administrarea probelor testimoniale, depunerea înscrisurilor ce au stat la baza reconstituirii dreptului de proprietate pentru parte din suprafata de teren solicitata în baza Legii 18/1991 prin titlu de proprietate emis pe numele sotului acesteia si necontestat, a efectuarii expertizei topometrice de identificare a terenului dupa verificarea documentelor cadastrale existente în evidentele primariei s-au depus la dosar alte titluri de proprietate emise în acelasi punct altor proprietari si procesele verbale de punere în posesie corespunzatoare.

 Instanta a respins plângerea ca neîntemeiata mentinând Hotarârea Comisiei Locale de Aplicare a Legii Fondului Funciar de respingere a contestatiei.

 Desi petitionara a invocat posesia terenului anterior colectivizarii si ulterior momentului anului 1990 si dreptul sau de proprietate rezultat din mentiunea ca vecin a autorului sau cu titularul unui drept de proprietate deja reconstituit numitului IS conform planurilor parcelare, probele administrate nu au fost suficiente pentru dovedirea actiunii cu respectarea disp.art.ll din Legea 18/1991 republicata .

 In aplicarea dispozitiilor Legii 18/1991 republicata si a Hotarârii Nr. 1172 /21.11.2001 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire , atributiile si functionarea comisiilor pentru atribuirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, se va retine ca în lipsa înscrisurilor doveditoare a dreptului de proprietate asupra terenurilor proba cu martori este admisibila doar în situatia în care acestia sunt vecini si terenul în litigiu au toate laturile sau mostenitori ai acestuia iar terenul este liber pe vechiul amplasament si nu reconstituit altor persoane prin titlu de proprietate necontestat.