Vătămare corporală

Sentinţă penală 1138 din 05.10.2010


SENTINŢA PENALĂ NR. 1138

Şedinţa publică de la 05 Octombrie 2010

Prin rechizitoriul numărul ….. din … al Parchetului de pe lângă Judecătoria …. s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului …., domiciliat în com. …., judeţ …, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, prevăzută de art.184 alin.1 şi 3 C.pen.

În fapt, s-a reţinut că în  dimineaţa zilei de … inculpatul a împrumutat atelajul fiului său, cu care intenţiona să meargă pe câmp să adune iarbă. Înainte de a pleca de acasă a consumat o sticlă de spirt medicinal de … ml amestecat pe jumătate cu apă. După ce a plecat cu căruţa, s-a oprit la un bar din comuna … unde a mai consumat două beri de … ml şi a mai cumpărat o sticlă de spirt medicinal din care însă nu a băut. Plecând de la bar în stare avansată de ebrietate, învinuitul s-a suit în căruţă şi a început să lovească calul cu banca de lemn a căruţei. În acel moment calul a început să alerge iar învinuitul s-a dezechilibrat şi a căzut din căruţă cu capul de asfalt, rămânând inconştient pe carosabil. Căruţa scăpată de sub control s-a deplasat mai departe pe carosabil acroşând-o pe numita …. care se deplasa pe marginea  şoselei. Aceasta a căzut între cal şi căruţă, după care numita …. şi alte femei i-au acordat primul ajutor , partea vătămată fiind transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă …. în stare de inconştienţă şi rămânând internată până în data de 05.09.2008 cu fracturi costale V-VI dreaptă, fractură mandibulă –ram vertical drept, traumatism  cranio-facial cu hematom periorbitar stâng, plăgi excoriate pe ambele membre superioare şi contuzie abdominală, leziuni ce au necesitat cca… zile de îngrijiri medicale. Partea vătămată s-a constituit parte civilă cu ….. lei reprezentând cheltuieli de spitalizare.

Pe rolul instanţei s-a format dosarul numărul …. din …..

În şedinţa publică din …. partea vătămată prezentă în instanţă a precizat că i-a cerut inculpatului doar să-i plătească spitalizarea şi că nu doreşte ca inculpatul să fie închis pentru fapta lui, ci solicită condamnarea acestuia doar în situaţia în care nu-i plăteşte spitalizarea.

La termenul de judecată din data de … instanţa a pus în discuţia părţilor prezente lipsa plângerii prealabile cu privire la fapta pusă în sarcina inculpatului şi a rămas în pronunţare pe acest aspect.

Analizând cauza în această privinţă, instanţa constată că în dosarul de urmărire penală nu există nici o declaraţie sau plângere a părţii vătămate …. care să întrunească condiţiile necesare pentru a fi considerată plângere penală prealabilă. Astfel, în dosarul de urmărire penală există trei declaraţii ale numitei ….., ataşate la filele ….. În prima dintre aceste declaraţii numita …. precizează că i s-a adus la cunoştinţă că poate formula plângere penală prealabilă împotriva numitului …., în termen de ….de zile, dar nu menţionează dacă doreşte să facă o astfel de plângere. Această declaraţie a fost dată pe …, când persoanei vătămate …. i s-a adus la cunoştinţă identitatea făptuitorului.

Următoarea declaraţie a fost dată de către numita … pe data de …., ocazie cu care persoana vătămată a precizat că doreşte ca făptuitorul să-i plătească cheltuielile de spitalizare şi că doreşte să se judece cu acesta în vederea recuperării prejudiciilor pe care le-a suferit. În opinia instanţei, o astfel de declaraţie nu poate constitui plângere penală prealabilă, persoana vătămată neprecizând nici un moment că doreşte tragerea la răspundere penală a inculpatului ci solicitând doar ca acesta să-i plătească cheltuielile de spitalizare.

Sub acest aspect, instanţa apreciază că din conţinutul plângerii penale prealabile trebuie să rezulte expres faptul că persoana vătămată solicită tragerea la răspundere penală a făptuitorului, chiar dacă această cerinţă nu rezultă din dispoziţiile art.283 C.proc.pen., care reglementează conţinutul plângerii, întrucât plângerea prealabilă are o natură juridică mixtă, constituind atât o condiţie de procedibilitate cât şi una de pedepsibilitate, în sensul că plângerea prealabilă reprezintă condiţia necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale.

Tocmai de aceea, instanţa apreciază că simpla solicitare a unor despăgubiri civile, nu poate conferi unei declaraţii a persoanei vătămate caracterul de plângere penală prealabilă,în lipsa solicitării exprese a tragerii la răspundere penală, cu atât mai mult cu cât în procesul penal acţiunea civilă este subordonată acţiunii penale, putând fi soluţionată numai în măsura în care a fost pusă în mişcare acţiunea penală.

În ceea ce priveşte ultima dintre declaraţiile date de către numita ….. în cursul urmăririi penale, nu numai că nici în aceasta nu se precizează expres dacă persoana vătămată doreşte tragerea la răspundere penală a făptuitorului, dar se constată că această declaraţie a fost făcută pe data de ….., deci la mai mult de un an din momentul în care persoana vătămată a ştiut cine este făptuitorul. Sub acest aspect, trebuie precizat că această ultimă declaraţie este, din punct de vedere formal, cea mai apropiată de conţinutul unei plângeri penale prealabile, întrucât persoana vătămată precizează că doreşte să se constituie parte civilă, aceasta fiind o calitate procesuală specifică procesului penal, însă nu poate fi avută în vedere de instanţă întrucât a fost făcută cu mult peste termenul de două luni prevăzut de art.284 alin.1 C.proc.pen., termen care curge de la data cunoaşterii făptuitorului şi în care persoana vătămată poate formula plângere prealabilă.

În ceea ce priveşte latura civilă a cauzei, atât numita ….. cât şi Spitalul Judeţean de Urgenţă ….. s-au constituit părţi civile, instanţa urmând însă să lase nesoluţionate acţiunile civile atât timp cât va înceta procesul penal ca urmare a lipsei plângerii penale prealabile, părţile civile având posibilitatea de a formula separat acţiune civilă.

Având în vedere aceste considerente, instanţa urmează ca în baza art.11 pct.2 lit.b C.proc.pen., raportat la art.10 alin.1 lit.f C.proc.pen., să înceteze procesul penal pornit împotriva inculpatului …., pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă, prevăzută de art.184 alin.1 şi 3 C.pen., ca urmare a lipsei plângerii penale prealabile.

În baza art.346 alin.4 C.proc.pen., va lăsa nesoluţionate acţiunile civile formulate de către părţile civile …. şi Spitalul Judeţean de Urgenţă …...

În baza art.192 alin.3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.