Acţiune în declararea simulaţiei

Sentinţă civilă 3422 din 10.03.2016


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA SECTORULUI 3 BUCUREŞTI

SENTINŢA CIVILĂ NR. 3422

Şedinţa publică din data de 10.03.2016

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE : …

Grefier:  ..

Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamanta … şi pe pârâta …, având ca obiect acţiune în declararea simulaţiei şi ieşire din indiviziune.

Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din data de 11.02.2016 şi au fost consemnate în încheierea de şedinţă de la termenul respectiv, încheiere care face parte integrantă din prezenta, când instanţa, având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea la data de 25.02.2016 şi 10.03.2016, când în aceeaşi compunere a hotărât următoarele:

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, reţine următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Sector 3 Bucureşti la data de … sub nr. de dosar …,  reclamanta … a formulat acţiune în contradictoriu cu pârâta …., solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa:

- să  constate simulaţia contractului de vânzare - cumpărare autentificat sub nr. ../.2001 de către notarul public .., în sensul că a devenit proprietara apartamentului din Bucureşti, ..sector 3 , prin cumpărare, doar mama acesteia, defuncta …. (contractul fiind şi actul aparent al unei donaţii deghizate către sora sa, … a 1/2 din dreptul de proprietate asupra acestui apartament);

 - să constate că prin contractele de donaţie autentificate prin  încheierile nr. … din …2013 de către notarul public .. din Bucureşti s-a încălcat rezerva succesorală, aceste donaţii echivalând cu o exheredare şi să dispună reducţiunea celor două donaţii excesive  (art. 1092 şi art. 1096 alin. 4 C. civ.) până la nivelul cotităţii disponibile, respectiv la 1/2 din averea defunctei;

-  să constate că rezerva succesorală a reclamantei - ca moştenitor rezervatar (fiică) - este de 1/2 din jumătatea averii defunctei;

- să constate că averea defunctei la momentul decesului, se compunea din : un frigider în valoare de 500 lei, o maşină de spălat Indesit în valoare de 1000 lei, un televizor  în valoare de 200 lei;  apartamentul nr. …din Bucureşti, str. .sector 3 în valoare de 37.000 euro (165.498 lei la cursul din 3.10.2014);  apartamentul nr. 48 din Bucureşti, . sector 3 în valoare de 45.000 euro (198.598 lei ia cursul din 3.10.2014); 

- să dispună  ieşirea din indiviziune a părţilor fie prin atribuirea tuturor bunurilor pârâtei şi plata de către pârâtă a unei sulte de 20730 euro (contravaloarea în euro a 1/4 din masa succesorală, calculată la cursul euro din 3.11.2014), fie prin atribuirea către reclamantă  a apartamentului nr. 29 din Bucureşti, .. sector 3 şi - corespunzător - obligarea reclamantei la plata unei sulte de 16786 euro (contravaloarea în euro dintre valoarea apartamentului' atribuit şi1/4 din valoarea masei succesorale).

A mai solicitat reclamanta şi plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că, în fapt, părţile sunt surori, fiicele defunctei …. A arătat reclamanta că în anul 2000 defuncta … a fost proprietara a două imobile, respectiv : o casă în Bucureşti, .. sector 2 şi un apartament în Bucureşti, .. sector 6. În anul 2007, defuncta a vândut casa şi a cumpărat apartamentul nr. .. din Bucureşti, …, sector 3. Apoi, ….2013 a donat acest apartament pârâtei.

În anul 2000 sau în anul 2001, defuncta a vândut apartamentul din str. …sector 6  şi a cumpărat apartamentul din Bucureşti, …., sector 3. Numai că contractul de vânzare-cumpărare a fost simulat în sensul că adevăratul cumpărător (singurul care avea bani şi care a plătit efectiv) a fost mama părţilor, iar pentru a masca o donaţie au fost declaraţi ca şi cumpărători (menţionaţi ca atare în contractul de vânzare-cumpărare) mama părţilor şi pârâta, fiecare cu o cotă indiviză de 1/4 din apartament. Deşi, reclamanta a aflat despre simulaţie (donaţie deghizată), numai cu prilejul dezbaterii succesiunii putea invoca atingerea adusă drepturilor sale succesorale.

A mai arătat reclamanta că pentru folosinţa sa, mama părţilor a achiziţionat şi un frigider, o maşină de spălat şi un televizor, aflate în acest moment în posesia pârâtei.

În drept, reclamanta a invocat prevederile art. 1086-1089, 1091, 1094, 1096, 1290, 1292 C. civ. şi normele adiacente; art. 979 C. pr. civ.

În dovedire, reclamanta a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri şi a depus la dosar  un set de înscrisuri ( filele: 8-29 ).

La data de 12.01.2015, la solicitarea instanţei, reclamanta a depus precizări, în sensul că valoarea masei partajabile este de 365950 lei şi a formulat cerere de acordare  ajutor public judiciar, sub forma reducerii  sau eşalonării plăţii taxei judiciare de timbru.

Prin încheierea de şedinţă din data de 12.02.2015, instanţa a admis cererea de acordare ajutor public judiciar formulată de reclamantă şi a dispus eşalonarea taxei judiciare de timbru de 21387,98 lei în 30 de rate lunare în cuantum de 713 lei fiecare, ce se vor plăti până la data de 20 a fiecărei luni, începând cu luna februarie 2015.

Legal citată, pârâta a formulat la data de 17.04.2015 întâmpinare ( filele 100-104), prin care a solicitat respingerea acţiunii ca nefondată.

A arătat pârâta, cu privire la primul capăt de cerere al acţiunii, că înţelege să invoce prescripţia acestui capăt de cerere. Contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. …2001 de BNP .. este un act real, încheiat, s-a întemeiat pe acordul de voinţa al părţilor asupra tuturor problemelor şi exprima adevărata voinţa juridică a părţilor. A arătat pârâta că faptul că ea era coproprietara apartamentului în care locuieşte cu familia sa era cunoscut de reclamantă încă din anul 2001, acesta nefiind un act secret. A mai arătat şi că reclamanta a locuit cu mama acestora până în septembrie 2013, când văzând că mama lor este bolnavă şi necesită îngrijire permanentă a ales să plece.

Cu privire la capătul doi de cerere, pârâta a arătat că pentru reducţiunea liberalităţilor excesive este necesar ca, în prealabil să se stabilească masa succesorala la care se raportează fracţiunile reprezentând rezerva succesorală, respectiv cotitatea disponibilă. In acest sens este necesar să se stabilească valoarea bunurilor succesorale existente în patrimoniul defunctului la data deschiderii succesiunii, să se scadă pasivul succesoral din activul brut al moştenirii, iar apoi să se reunească fictiv la activul net valoarea donaţiilor făcute în timpul vieţii de către defunctă. Doar în cazul în care, ca urmare a acestor calcule, se dovedeşte ca liberalităţile sunt excesive, este posibila reducţiunea acestora.

La aceste calcule se ia în considerare valoarea la data deschiderii moştenirii a bunurilor donate, ţinându-se însă cont de starea lor în momentul donaţiei, din care se scade valoarea sarcinilor asumate prin contractele de donaţie. A arătat pârâta că din luna septembrie 2013, ea fost singura care s-a îngrijit de mama sa şi ulterior a suportat toate cheltuielile aferente înmormântării şi parastaselor.

A apreciat pârâta valoarea cheltuielilor efectuate până la decesul mamei sale la aproximativ 10000 lei, cheltuielile de înmormântare la 12065 lei, cheltuielile cu pomenile la aproximativ 51050 lei. cheltuielile cu amenajare  mormântului la 3790 lei. A mai arătat pârâta că pentru amenajarea apartamentului din str. …. a cheltuit 20351 lei (zugrăvit, tavan fals in balcon, hol, baie, izolaţie termica, schimbat instalaţie electrică şi sanitară, parchet, gresie, faianţa, uşi).

 Cu privire la capătul 3 de cerere, pârâta a arătat că rezerva succesorală a tuturor descendenţilor defunctei, respectiv a reclamantei şi a pârâtei, este de 3/4 din moştenire iar cotitatea disponibila este de 1/4 din moştenire.

Cu privire la constatarea averii defunctei, pârâta a arătat că frigiderul este bunul propriu al pârâtei, pe care l-a dat spre folosinţă mamei sale.

În ceea ce priveşte capătul de cerere prin care se solicită atribuirea bunurilor către pârâtă, această arată că este de acord cu acest lucru.

A mai arătat pârâta că solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri, a probei cu interogatoriul reclamantei şi a probei  martori, indicând numele şi adresa acestora.

Pârâta a depus un set de  înscrisuri în dovedirea susţinerilor sale ( filele 106-152).

 La data de …, reclamanta a depus răspuns la întâmpinare( filele 158-160) şi a solicitat respingerea apărărilor pârâtei referitor la inexistenţa simulaţiei contractului 595/2001.

A arătat reclamanta că  nu a cerut anularea contractului simulat, ci doar constatarea simulaţiei, respectiv că prin contractul aparent s-au încheiat în realitate două contracte: cumpărarea apartamentului din … şi donarea a jumătate din acesta către pârâtă. Apreciază că acţiunea nu este prescriptibilă întrucât nu solicită executarea din actul real, iar în situaţia în care instanţa apreciază că este prescriptibilă, solicită instanţei să fie repusă în termenul de prescripţie, pentru că nu a fost parte în contract şi a fost în imposibilitate de a cunoaşte adevăraţii semnatari ai contractului, până la decesul mamei sale.

 A mai arătat reclamanta că a cerut să i se recunoască dreptul la 1/4 din masa succesorală, fiind pe deplin aplicabile prevederile art. 1092-1094 C. civ. privind reducţiunea liberalităţilor excesive, reducţiune pe care a solicitat-o. Prin reducţiunea liberalităţilor care au depăşit jumătate din averea defunctei se ajunge la acelaşi rezultat. Jumătatea din avere rămasă ca şi cotitate disponibilă putea fi donată pârâtei, iar cealaltă jumătate rămânea de împărţit între succesori, astfel că se ajunge la recunoaşterea unui drept de moştenire pentru reclamantă în cotă de 1/4 din averea defunctei.

Referitor la pasivul succesiunii, reclamanta a arătat că nu contestă efectuarea cheltuielilor făcute cu cumpărarea locului de veci şi cu înhumarea. Ceea ce contestă este însă că a plecat de bunăvoie din casă, că toate cheltuielile cu înmormântarea s-au făcut din bani pârâtei şi că s-au efectuat de către pârâtă cheltuielile cu pomenile, cu întreţinerea mamei lor până la deces şi cu amenajarea apartamentului din str. … în cuantumul precizat în întâmpinare. A solicitat reclamanta să se constate că pârâta nu are venituri care să justifice efectuarea cheltuielilor invocate, că nu a avut surse de finanţare şi acesta este motivul pentru care nu a produs niciun înscris în vederea dovedirii celor afirmate. Pe de altă parte, pârâta a ridicat un ajutor de înmormântare în cuantum de 2200 lei de la casa de pensii şi la momentul decesului mama lor  avea în casă 1000 euro, bani destinaţi cheltuielilor cu înmormântarea.

Prin încheierea de şedinţă din data de 03.09.2015, instanţa a unit cu fondul excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune şi cererea de repunere în termen formulată de reclamantă.

În cauză a fost încuviinţate şi administrate proba cu înscrisuri, proba cu interogatoriul reclamantei ( răspunsul la interogatoriu fiind la filele 202-204) şi proba testimonială în cadrul căreia au fost audiaţi martorii .., .. şi … (declaraţiile de martor fiind la filele 205-207).

 Din oficiu, s-a emis adresă către DITL Sector 6 pentru a comunica o copie a contractului de vânzare cumpărare prin care s-a vândut de către defunctă imobilul din str. …( răspuns filele 225-226).

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:

La data de …2001 defuncta … şi pârâta … au dobândit în cote egale, prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. .. de BNP …, dreptul de proprietate asupra apartamentului nr. .. situat în Bucureşti, .. sector 3, contra preţului de 126.000.000 lei (f. 81-82).

Reclamanta a susţinut că acest contrat reprezintă un act simulat ce conţine o donaţie deghizată a defunctei .., către fiica sa .., singurul cumpărător al apartamentului fiind, de fapt, ...

Analizând cu prioritate excepţia prescripţiei dreptului material la acţiunea în constatarea caracterului simulat al contractului de vânzare-cumpărare menţionat anterior, instanţa constată că aceasta nu este întemeiată.

Astfel, fără a reţine caracterul imprescriptibil al acestei acţiuni, după cum a susţinut reclamanta, instanţa reţine că termenul de prescripţie al dreptului material la acţiune nu a început să curgă la momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare în cauză, ci la momentul deschiderii succesiunii defunctei …. Numai la acest moment reclamanta a putut să cunoască componenţa masei succesorale, rezerva succesorală şi cotitatea disponibilă şi, în consecinţă, dacă donaţia deghizată realizată prin acest act simulat încalcă sau nu cotitatea disponibilă şi, deci, există interesul de a cere constatarea simulaţiei.

Chiar dacă operaţiunea juridică a partajului este imprescriptibilă, acţiunea în reducerea liberalităţilor excesive este supusă partajului şi, în consecinţă, şi acţiunea în constatarea simulaţiei.

Constatând că defuncta .. a decedat la data de …2013 iar prezenta cerere a fost înregistrată pe rolul instanţei la data de ….2014, instanţa va respinge excepţia invocată ca neîntemeiată. Faţă de aceste considerente, instanţa va respinge ca rămasă fără obiect cererea de repunere în termenul de prescripţie formulată de reclamantă.

În ceea ce priveşte caracterul simulat al contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. …2001 de BNP .., instanţa constată că la data de ..2001 defuncta .. a vândut apartamentul proprietatea sa, situat în Bucureşti, …sector 6, în schimbul preţului de 126.000.000 lei (f. 226).

După numai câteva zile, la data de sss2001 a cumpărat împreună cu fiica sa, pârâta …, apartamentul situat Bucureşti, preţul plătit fiind tot de 126.000.000 lei.

Pârâta … a susţinut că a participat cu venituri proprii la plata preţului acestui apartament, fiind angajată şi având economii. Însă, din actele dosarului nu rezultă acest fapt. … a declarat că ştie de la pârâtă că acest apartament a fost cumpărat de pârâtă împreună cu mama sa (f. 205) iar martorul ss a declarat că a auzit de la sora defunctei că apartamentul ar fi fost cumpărat de defunctă împreună cu pârâta … (f. 206). Totusi, aceste mărturii nu sunt suficiente pentru a forma convingerea instanţei în sensul că pârâta a contribuit cu jumătate din preţul cumpărării acestui apartament, în lipsa unor alte probe cu care să se coroboreze. Deşi a susţinut că a avut loc de muncă, pârâta nu a depus cartea de muncă sau contractele de muncă, pentru a se putea analiza veniturile obţinute şi nici nu a făcut dovada vreunor economii.

În aceste condiţii, instanţa constată ca întemeiate susţinerile reclamantei în sensul că preţul obţinut în urma vânzării apartamentului situat în …. 8 a fost folosit pentru cumpărarea apartamentului din …., unicul cumpărător al acestuia fiind defuncta ….

Nu s-a făcut nicio dovadă în sensul că din preţul obţinut în urma vânzării apartamentului situat în … s-ar fi cumpărat şi un autoturism şi s-ar fi depus o parte din sumă spre economisire.

Dovada simulaţiei se face prin actul secret, denumit contraînscris, dar numai între părţi. Terţii pot face dovada simulaţiei prin orice mijloc de proba. Or, reclamanta are calitatea de terţ faţă de acest act juridic. Acţiunea în dovedirea simulaţiei este diferită de acţiunea în anularea actului juridic, consecinţa în cazul declarării simulaţiei fiind exibarea naturii juridice a actului încheiat, care rămâne un act valabil încheiat, atât vreme cât sunt respectate normele juridice edictate pentru încheierea sa valabilă.

Pentru aceste considerente, instanţa va constata caracterul simulat al contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. …..2001 în sensul că acesta conţine o donaţie deghizată în favoarea pârâtei ….

Conform certificatului de deces depus la dosar (fila 214), defuncta … a decedat la data de …2013, astfel că în raport de dispozițiile art. 6 alin. 5 Cod civil în cauză sunt aplicabile dispozițiile Codului Civil din 2009. În temeiul art. 954 alin. 1 Cod civil moștenirea unei persoane se deschide în momentul decesului, astfel încât instanţa va constata deschisa succesiunea defunctei ….

Din încheierea de suspendare din data de ..2014 emisă de către Birou Individual Notarial-.. reiese că procedura succesorală a fost suspendată de către notarul public în vederea stabilirii pe cale judecătorească a drepturilor moștenitorilor, având în vedere că aceștia nu s-au înțeles amiabil asupra compunerii masei succesorale (f. 8-9).

Reclamanta şi pârâta sunt fiicele defunctei, astfel cum rezultă din certificatele de naştere depuse la dosar (f. 184, 215). Atât reclamanta, cât şi pârâta au acceptat succesiunea defunctei lor mame, astfel încât instanţa va constata calitatea de moştenitor legal a acestora, cu o cotă de ½ din masa succesorală.

Cu privire la masa succesorală rămasă la data decesului defunctei …, instanța constată că în patrimoniul defunctei, la data deschiderii succesiunii, se aflau următoarele bunuri mobile: o maşină de spălat în valoare de 1000 de lei şi un televizor în valoare de 200 de lei, după preţuirea reclamantei, necontestată de pârâtă.

Instanţa nu va reţine în masa partajabilă frigiderul menţionat de reclamantă, dat fiind faptul că pârâta a susţinut că acesta este proprietatea sa, depunând în acest sens factura de achiziţionare a unui astfel de bun în data de ..2005 (f. 152) iar reclamanta nu a făcut nicio dovadă în sens contrar.

Pentru stabilirea activului succesoral la data deschiderii succesiunii, în temeiul art. 1091 alin. 1 lit. c Cod civil, instanţa va raporta cele două donaţii cu rezerva dreptului de uzufruct viager, respectiv contractul de donaţie autentificat sub nr. … de Societatea Profesională Notarială “C…a” prin care defuncta . a donat pârâtei … cota parte de ½ din dreptul de proprietate asupra apartamentului nr. .. situat în .. (f. 12-17) şi contractul de donaţie autentificat sub nr. … de Societatea Profesională Notarială “….” prin care defuncta … a donat pârâtei … dreptul de proprietate asupra apartamentului nr. … sector 3 (20-25).

Având în vedere că anterior s-a stabilit caracterul simulat al contractului de vânzare cumpărare cu privire la apartamentul situat în … şi evaluarea acestor bunuri imobile efectuată de reclamantă şi necontestată de pârâtă, instanţa constată că valoarea activului la data deschiderii succesiunii este de  82.000 euro bunuri imobile şi 1200 de lei bunuri mobile.

Rezerva succesorală a reclamantei este, potrivit art. 1088 Cod civil, de ¼ din valoarea activului, respectiv 20.500 euro şi 300 lei.

Astfel, în temeiul art. 1092 C.civ. și art. 1097 alin. 1 și 2 C.civ. instanţa va dispune reducțiunea liberalităţilor excesive, respectiv a donaţiilor autentificate sub nr. … şi …., în limita sumei de 20.500 de euro.

Faţă de cele arătate, sunt incidente în cauză dispoziţiile art. 1143 Cod Civ., în conformitate cu care nimeni nu poate fi obligat a rămâne în indiviziune, iar un comoştenitor poate cere oricând ieșirea din indiviziune, chiar când ar exista convenţii sau clauze testamentare care prevăd altfel.

La formarea şi atribuirea loturilor trebuie să se ţină seama de acordul părţilor, mărimea cotelor, masa bunurilor de împărţit, natura bunurilor, domiciliul si ocupaţia părţilor, faptul că unii dintre coproprietari au făcut construcţii, îmbunătăţiri cu acordul coproprietarilor, potrivit art. 988 Cod procedură civilă.

Aplicând aceste dispoziţii legale în cauza de faţă, având în vedere că pârâta a locuit încă de la dobândirea acestuia în imobilul situat în str. …, precum şi faptul că voinţa defunctei a fost aceea ca imobilul din str. ….1 să îi revină pârâtei, instanţa va dispune ieşirea din indiviziune şi va atribui pârâtei în deplină proprietate şi liniştită posesie ambele bunuri, respectiv apartamentul nr. .. situat în Bucureşti, ….sector 3 şi apartamentul nr. ..situat în Bucureşti….sector 3.

În conformitate cu art. 1143 alin. 2 C.civ., art. 676 alin. 2 lit. a C.civ. şi art. 990 Cod procedură civilă, instanţa va obliga pârâta la plata către reclamantă a sumei de 20.500 de euro, la cursul BNR de la data efectuării platii, cu titlul de sulta, în termen de 6 luni de la data pronunţării prezentei hotărâri.

În baza art. 453 Cod procedură civilă instanța va admite și cererea privind acordarea cheltuielilor de judecată formulată de părți și va constata că reclamanta a efectuat cheltuieli de judecată în cuantum de 22.595,82 lei compuse din suma de 21.387,98 lei achitată cu titlu de taxă de timbru (3090,98 lei pe capătul de cerere având ca obiect simulatie şi 18297,5 lei pentru succesiune), suma de 1207,84 lei reprezentând taxe notariale şi OCPI, iar pârâta a efectuat cheltuieli de judecată în cuantum de 1000 de lei reprezentând onorariu de avocat.

Având în vedere că în acţiunea de partaj părţile au o dublă calitate, precum şi faptul că pe capătul de cerere având ca obiect constatarea caracterului simulat al contractului de vânzare-cumpărare culpa procesuală aparţine exclusiv pârâtei, instanţa va compensa în parte cheltuielile de judecată şi va obliga pârâta să plătească reclamantei suma de 12.447,07 lei cu titlu de cheltuieli de judecată (3090,98 lei taxa judiciară de timbru pentru simulaţie, 9148,75 lei jumătate din taxa judiciară de timbru pentru succesiune, 1207,84 lei taxe notariale).

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune invocată de pârâtă ca neîntemeiată.

Respinge cererea de repunere în termen ca rămasă fără obiect.

Admite în parte cererea formulată de reclamanta ….., . în contradictoriu cu pârâta .,  cu domiciliul în  …. astfel cum a fost precizată.

Constată caracterul simulat al contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. …. de … în sensul că acesta conţine o donaţie deghizată în favoarea pârâtei ….

Constată deschisă succesiunea defunctei .., decedată la data de ...2013, cu ultimul domiciliul în  str. …sector 3, Bucureşti.

Constată că au calitatea de moştenitori legali ai acesteia, reclamanta şi pârâta, în calitate de fiice, cu o cotă legală de 1/2 din moştenire fiecare.

Constată că din masa partajabilă fac parte următoarele bunuri mobile: o maşină de spălat în valoare de 1000 de lei şi un televizor în valoare de 200 de lei.

Constată că valoarea activului la data deschiderii succesiunii prin raportul celor două donaţii este de 82.000 euro şi 1200 de lei.

Constată că rezerva succesorală a reclamantei este de 1/4 din valoarea activului, respectiv 20.500 euro şi 300 lei.

Dispune reducţiunea liberalităţilor excesive, respectiv a donaţiilor autentificate sub nr. … şi .. de SPN … în limita sumei de 20.500 de euro.

Dispune ieşirea părţilor din indiviziune şi atribuie pârâtei în deplină proprietate şi liniştită posesie apartamentul nr. … situat în Bucureşti, … sector 3 şi apartamentul nr. 48 situat în Bucureşti, .. sector 3.

Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 20.500 de euro cu titlu de sultă, la cursul BNR de la data efectuării plătii, în termen de 6 luni de la data pronunţării prezentei hotărâri.

Compensează în parte cheltuielile de judecată.

Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 12.447,07 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicarea prezentei sentinţe, care se va depune la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 10.03.2016.

Presedinte, Grefier,