Cerere de valoare redusă

Sentinţă civilă 7 din 11.01.2017


Prin cererea de valoare redusă formulată la data de 26.10.2016 şi înregistrată sub nr. dosar 1742/310/2016 reclamanta PE - în insolvenţă generală prin administrator special – DB a solicitat în contradictoriu cu pârâta PD, obligarea acesteia la plata sumei de 51,75 lei, compusă din suma de 48,78 lei reprezentând contravaloare servicii salubritate pentru perioada martie – august 2015, precum şi penalităţi de întârziere în valoare de 2,91 lei.

In drept, cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 1025-1032 Cod proc.civilă.

Din relaţiile comunicate la dosar la data de 04.11.2016 rezultă că pârâta PD este decedată din data de 27 septembrie 2015, potrivit fişei de evidenţă a pârâtei emisă de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, conform actului de deces nr.543960/28.09.2015 (fila 22).

În consecinţă, instanţa a invocat din oficiu excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a pârâtei, ce va fi admisă pentru următoarele considerente:

Capacitatea procesuală de folosinţă reprezintă una dintre condiţiile dreptului la acţiune, pe care reclamanţii sunt ţinuţi să le justifice atât în ce priveşte latura activă, cât şi cea pasivă.

Pentru ca o persoană să poată fi parte în procesul civil, pe lângă celelalte condiţii cerute de legea procesuală civilă este necesar ca aceasta să aibă capacitate procesuală civilă, în acest sens art.56 alin.1 Noul Cod proc. civilă din 1865, art.56 alin.1 Cod proc.civilă, precizând că poate fi parte în judecată „orice persoană care are folosinţa drepturilor civile”, sancţiunea lipsei capacităţii de folosinţă fiind nulitatea absolută a actelor de procedură săvârşite.

Cum capacitatea procesuală de folosinţă nu este astfel decât aplicarea pe plan procesual a capacităţii civile de folosinţă, definită de art.34 din Codul civil (dispoziţie legală aplicabilă în cauză potrivit art.5 alin.2 din Legea nr.71/2011, care dispune că „dispoziţiile Codului civil sunt aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acestuia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor…, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a Codului civil”) ca fiind „aptitudinea persoanei de a avea drepturi şi obligaţii”, instanţa reţine că pentru persoanele fizice, potrivit art.35 din actul normativ menţionat, capacitatea procesuală de folosinţă începe de la naşterea persoanei şi încetează odată cu moartea acesteia.

Sub acest aspect, instanţa constată că la momentul formulării prezentei cereri de valoare redusă împotriva pârâtei PD, aceasta din urmă era decedată.

Faţă de considerentele expuse, instanţa apreciază excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a pârâtei drept întemeiată, astfel că o va admite ca atare şi va respinge prezenta cerere ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără capacitate procesuală de folosinţă.

Domenii speta