Răspundere civilă delictuală

Sentinţă civilă 259 din 26.04.2016


Cuprins pe materii: Drept procesual civil.Drept civil. Răspundere civilă delictuală.

Judecătoria Târgu Bujor, secţia civilă, sentinţa  nr. 259/26.04.2016

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 19.02.2016, sub nr. ……/2016,reclamantul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ,,Sf. Apostol Andrei,,,a solicitat în contradictoriu cu pârâtul B I,pe calea procedurii cererilor cu valoare redusă, pronunțarea unei hotărâri prin care pârâtul să fie obligat la plata sumei de 1.794,17 lei reprezentând cheltuieli îngrijire medicală către numitul P N.

În motivarea cererii, reclamantul a arătat că pârâtul prin faptele sale a cauzat numitului P N vătămări corporale ce au necesitat îngrijiri medicale, valoarea totală a acestora fiind de 1.794,17 lei conform decontului anexat. Aceste cheltuieli nu sunt suportate din fondul de asigurare al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Conform art. 313 din Legea nr. 95/2006, cheltuielile de spitalizare, cad în sarcina făptuitorului. Fapta pârâtului este dovedită prin Rezoluţia dată în dos. nr. …..P/2012 a Parchetului de pe lângă Judecătoria T B.

Reclamantul arată că acţiunea este formulată în temeiul art. 20 Cod procedură penală, motivat de faptul că în cadrul procesului penal nu a fost soluţionată latura civilă.

În drept, reclamantul a uzat de procedura cu privire la cererile de valoare redusă reglementată în art. 1026-1033 Cod procedură civilă, art. 313 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art. 20 Cod procedură penală.

În conformitate cu dispoziţiile art.1029 alin. 3 Cod procedură civilă, în dovedirea cererii, reclamantul a ataşat la dosarul cauzei, în copie, următoarele înscrisuri: copie decont cheltuieli de spitalizare, Rezoluţia dată în dos. nr. ……7/P/2012 a Parchetului de pe lângă Judecătoria T B .

Pârâtul B.. I. nu a trimis formularul de răspuns completat sau orice alt mijloc adecvat și nu a solicitat administrarea de probe.

Pentru justa soluţionare a cauzei instanţa a încuviinţat şi administrat proba cu înscrisurile depuse la dosar.

Din examinarea actelor şi lucrărilor dosarului de urmărire penală nr. …/P/2012, se reţine că în data de 12.04.2012 în urma unui conflict spontan a lovit-o cu pumnul în zona feţei pe persoana vătămată P. N., cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 35-40 zile de îngrijiri medicale.

Spitalizarea persoanei vătămate P. N. a necesitat cheltuieli de spitalizare de 1.794,17 lei, persoana vătămată fiind internată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei G. în perioada 13.04.2012-24.04.2012

Aşa cum rezultă din disp. art. 1026 Cod procedură civilă dispoziţiile privind procedura cu privire la cererile cu valoare redusă pe calea acestei proceduri speciale pot fi solicitate şi pretenţii decurgând din răspunderea civilă delictuală.

Potrivit dispoziţiilor art. 313 al. 1 din legea nr. 95/2006 „ Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale”.

Având în vedere că, de la producerea prejudiciului şi până la soluționarea prezentei cauze, a intervenit o succesiune de legi civile, instanța va stabili, cu titlu preliminar, legea civilă aplicabilă. În temeiul art. 6 alin. 2 Cod civil, ,,faptele juridice produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data producerii lor”. În mod similar, art. 3 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil prevede că ,, faptele juridice produse înainte de intrarea în vigoare a Codului civil nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data producerii lor”.

Față de data producerii pretinsului prejudiciu, respectiv 12.04.2012, ulterioară datei de 01.11.2011, data intrării în vigoare a noului Cod civil, stabilește instanța că legea civilă aplicabilă prezentei cauze este Codul civil din 2009.

Potrivit art. 1357 Cod civil, ,,cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare”.

În doctrină și în practica judiciară, s-a reținut că pentru angajarea răspunderii civile delictuale se cer a fi întrunite cumulativ următoarele condiții: a) existența unui prejudiciu; b) existența unei fapte ilicite; c) existența unui raport de cauzalitate între fapta ilicită și prejudiciu; d) existența vinovăției celui care a cauzat prejudiciul.

Instanţa va reţine ca dovedite împrejurările în raport de care se apreciază ca îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale, constând în aceea că există un prejudiciu reprezentat de valoarea îngrijirilor medicale acordate de reclamant, că există o faptă ilicită, reprezentată de fapta de lovire a numitului P N de către pârât, precum și vinovăţia acestuia în comiterea faptei.

Mai reține că pârâtul nu a dovedit incidența unei cauze de exonerare de răspundere.

Având în vedere faptul că pârâtul este persoana responsabilă de dauna adusă sănătăţii numitului P N, ce a necesitat îngrijiri medicale acordate de către reclamant, instanţa urmează să admită cererea formulată şi îl va obliga pe pârât către reclamant la plata sumei de 1.794,17 lei cu titlu de cheltuieli de spitalizare.