Litigii profesionişti. Contract asigurare. Regresul asigurătorului. Lipsă calitate procesuală pasivă.

Decizie 383 din 12.10.2016


Cuprins pe materii: Apel. Litigii profesionişti. Contract asigurare. Regresul asigurătorului. Lipsă calitate procesuală pasivă.

art.1351 alin. 2 Cod civil

 art.4 şi art.34 din Legea 230/2007

art. 1522 cod civil, art. 22 din Legea 136/1995

.

Instanța de fond a constatat că, acţiunea este întemeiată în raport cu prevederile art. 34 din legea 230/2007, conform cărora administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţii comune sunt în sarcina asociaţiei de proprietari şi nu a firmei care a realizat construcţia. 

În apel s-a stabilit că, potrivit art.4 din Legea 230/2007, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, consecinţele neluării măsurilor de organizare şi funcţionare cu privire la administrarea şi gestiunea proprietăţii comune sunt în răspunderea juridică a tuturor proprietarilor sau a reprezentanţilor acestora, după caz. 

Secţia II civilă, dec. civ. nr.383 din 12.10.2016

 

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Galaţi la data de 25.04.2014, reclamanta SC G. R. A. R. SA Bucureşti, a chemat în judecată pe pârâta A. solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să oblige pârâta la plata sumei de 1950 lei despăgubiri, plus dobânda legală calculată de la data plăţii despăgubirii, respectiv 18.11.2013 şi până la achitarea integrală a debitului.

Prin sentinţa civilă apelată, a fost respinsă excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de pârâta A., ca neîntemeiată.

În motivarea acestei soluţii s-a arătat că, excepţia invocată de pârâtă este neîntemeiată în raport cu prevederile legale referitoare la forţa majoră.

Astfel potrivit art.1351 alin. 2 Cod civil, forţa majoră este orice eveniment extern imprevizibil absolut, invincibil şi inevitabil.

Raportat la aceste prevederi legale este de observat faptul că în speţă nu este vorba despre un eveniment extern imprevizibil absolut, invincibil şi inevitabil care să fi condus la fisurarea conductei de alimentare cu apă rece a apartamentului de la blocul P, în final excepţia fiind respinsă.

Instanţa de control a stabilit că, potrivit art.4 din Legea 230/2007, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, (1) asociaţia de proprietari are drept scop administrarea şi gestionarea proprietăţii comune care, pe lângă drepturi, impune obligaţii pentru toţi proprietarii. (2) Consecinţele neluării măsurilor de organizare şi funcţionare cu privire la administrarea şi gestiunea proprietăţii comune sunt în răspunderea juridică a tuturor proprietarilor sau a reprezentanţilor acestora, după caz.

Aşa cum a reţinut şi instanţa de fond, în continuare tribunalul a arătat că, potrivit art.34 din aceiaşi lege, administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţii comune sunt în sarcina asociaţiei de proprietari, sub acest aspect soluţia fondului fiind legală şi temeinică.