Contestaţie la executare

Sentinţă civilă 717/2016 din 13.05.2016


Titlu: contestaţie la executare

Domeniu asociat: cereri

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL

Sentinţa nr. 717/2016

Şedinţa publică din 13 Mai 2016

Pe rol fiind judecarea cauzei privind pe reclamanta A.J.O.F.M. G., în contradictoriu cu pârâtele A.J.F.P. G. şi D.G.R.F.P. C., având ca obiect contestaţie la executare.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au răspuns consilier juridic C.M. pentru reclamanta A.J.O.F.M. G. şi consilier juridic D.C. pentru pârâta A.J.F.P. G..

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă după care, tribunalul pune în discuţie necesitatea introducerii în cauză în calitate de pârâtă a Direcţiei Generale Regională a Finanţelor Publice Craiova:

Reprezentanţii părţilor arată că nu se opun.

Nemaifiind excepţii de invocat şi cereri noi de formulat, tribunalul a considerat cercetarea judecătorească încheiată, acordând cuvântul pe fond pentru dezbateri:

Consilier juridic C.M. pentru reclamanta A.J.O.F.M. G., solicită admiterea contestaţiei aşa cum a fost formulată şi anularea celor două decizii contestate.

Consilier juridic D.C. pentru pârâta A.J.F.P. G., solicită respingerea contestaţiei pentru motivele arătate în întâmpinare.

TRIBUNALUL

Asupra cauzei de faţă:

Prin acţiunea înregistrată la 30.10.2016, pe rolul Tribunalului Gorj – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal sub numărul de dosar nr. , reclamanta A.J.O.F.M. G., prin reprezentantul său legal Directorul Executiv, domnul R.C.,  numit în baza Ordinului nr. 418/22.07.2011 al Preşedintelui A.N.O.F.M., care împuterniceşte reprezentarea instituţiei la instanţa de judecată prin consilier juridic Marius Curelea, în contradictoriu cu A.J.F.P. G., în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 şi Legii 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, a formulat contestaţie împotriva titlului de creanţă reprezentat de Decizia nr. 108591/13.07.2015 aferent dosarului de executare nr. 1A946, emis de către pârâta A.J.F.P. G., prin care i s-au calculat obligaţii fiscale accesorii în sumă totală de 7.125,00 lei, drept pentru care a solicitat anularea în totalitate a titlului de creanţă reprezentat de Decizia nr. 108591/13.07.2015 aferent dosarului de executare nr. 1A946, ca fiind netemeinic şi nelegal.

În motivare, reclamanta a arătat instanţei de judecată faptul că, deşi potrivit dispoziţiilor art. 205, 206, 207 şi următoarele, A.J.O.F.M. Gorj a formulat la data de 29.07.2015 contestaţie împotriva titlului mai sus menţionat şi a solicitat A.J.F.P. G. revocarea în totalitate a acestuia, pe considerentul netemeiniciei şi nelegalităţii, aceasta din urmă, până la momentul prezentei cereri nu a soluţionat contestaţia sa.

A precizat reclamanta faptul că, această situaţie, prin care a fost emis titlul de creanţă atacat, a fost creată ca urmare a răspunsului nr. 670624/25.08.2014, formulat de către Direcţia Generală de Legislaţie Cod Fiscal şi Reglementari Vamale la adresa nr. GJ 107658/25.07.2014 a unităţii dumneavoastră, răspuns prin care s-a apreciat că, pentru drepturile acordate şomerilor pentru perioade anterioare, care conduc la modificarea în plus a obligaţiilor datorate de plătitor pentru lunile respective, sunt aplicabile prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Deși prin adresa menţionată mai sus A.J.F.P. G. a consemnat expres faptul că A.J.O.F.M. Gorj nu datorează accesorii pentru contribuţiile de asigurări sociale obligatorii în situaţia în care au fost acordate drepturi ale şomerilor pentru perioade anterioare în baza prevederilor art. 48, alin. 4 din Legea nr. 76/2002, forul sau ierarhic nu face, în răspunsul dat, referire la prevederile Legii nr. 76/2002.

În aceeaşi adresa, A.J.F.P. G. a considerat necesară modificarea programului informatic a declaraţiei 112 pentru drepturile şomerilor acordate pentru perioade anterioare, astfel încât, aceasta să nu mai genereze accesorii.

Nu în ultimul rând, a precizat faptul că, pentru clarificarea situaţiei A.J.O.F.M Gorj a solicitat A.J.F.P. G. un control pentru a constata că A.J.O.F.M. Gorj nu are datorii către bugetul general consolidat, control ce s-a încheiat prin procesul-verbal nr. 34/01.02.2013, anexat în copie xerox, consemnându-se faptul că A.J.O.F.M. Gorj calculează şi virează contribuţiile conform legislaţiei în vigoare.

Totodată, a precizat reclamanta faptul că A.J.O.F.M. Gorj a fost notificată lunar, începând cu anul 2012, de către A.J.F.P. G., prin titluri executorii şi somaţii pentru pretinse debite-plăţi restante şi accesorii-majorări de întârziere pentru contribuţiile de asigurări sociale şi sănătate la şomeri. Acest lucru se datorează faptului că A.J.O.F.M. Gorj depune D112 rectificativă, pentru şomeri, pentru perioade anterioare, iar programul informatic calculează majorări si penalităţi, deși, conform art. 48, alin. 4 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, „pentru contribuţiile de asigurări sociale obligatorii, care se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se plătesc pentru drepturile la indemnizaţie de şomaj şi alte drepturi băneşti, stabilite şi acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru perioadele anterioare lunii în care se plătesc drepturile respective, în condiţiile legii, nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere”.

Cu privire la legalitatea titlului de creanţă atacat, precum şi a tuturor actelor de executare efectuate în virtutea lui, a considerat reclamanta că acestea, sunt netemeinice şi nelegale în principal, pentru următoarele motive:

- A.J.F.P. G. a considerat în mod eronat faptul că, în privinţa soluţionării speţei de faţă sunt incidente numai dispoziţiile Codului de procedură fiscală şi nici de cum prevederile imperative ale dispoziţiilor art. 48 alin. 4 din legea 76/2002 care menţionează în mod evident că „pentru contribuţiile de asigurări sociale obligatorii, care se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se plătesc pentru drepturile la indemnizaţie de şomaj şi alte drepturi băneşti, stabilite şi acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru perioadele anterioare lunii în care se plătesc drepturile respective, în condiţiile legii, nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere”;

- în aceiaşi ordine de idei, considerăm că A.J.F.P. G. trebuia să aibă în vedere faptul că prin adresa nr. 902512/2014, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală de Servicii pentru Contribuabili, a tranşat în mod temeinic şi legal speţa dedusă judecăţii în sensul că, în situaţia în care structurile teritoriale ale ANOFM depun declaraţii rectificative cu suplimentarea de obligaţii fiscale reprezentând contribuţii de asigurări sociale obligatorii care se suportă din bugetul asigurărilor de şomaj aferente indemnizaţiei de şomaj şi altor drepturi băneşti, pentru perioadele anterioare lunii în care se plătesc drepturile respective, sunt aplicabile dispoziţiile art. 48 alin. 4 din legea 76/2002, în sensul că nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere;

- mai mult decât atât, prin aceiaşi adresă se merge mai departe şi comunică organului fiscal să desfiinţeze Decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii conform prevederilor art. 47 din Codul de procedură fiscală;

- în condiţiile în care, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală de Servicii pentru Contribuabili prin adresa nr. 902512/2014, a lămurit corect şi în spiritul actelor normative în vigoare această situaţie, A.J.F.P. G. trebuia să constate faptul că, titlul de creanţă reprezentat de Decizia nr. 108591/13.07.2015 aferent dosarului de executare nr. 1A946 pentru suma de 7.125,00 lei este lovit de nulitate.

Nu în ultimul rând a precizat reclamanta faptul că, având în vedere situaţia creată, care a si generat speţa dedusă judecăţii, A.J.F.P. G. a solicitat, prin adresa nr. GJ 24496/12.02.2015, Direcţiei Generale de Servicii pentru Contribuabili din cadrul Ministerului Finanţelor Publice clarificări în sensul dacă se calculează sau nu a dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Având în vedere toate aspectele mai sus menţionate şi, în principal dispoziţiile imperative ale art. 48, alin. 4 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, reclamanta  a solicitat instanţei de judecată admiterea contestaţiei aşa cum a fost formulată în sensul anularii în totalitate a titlului de creanţă reprezentat de Decizia nr. 108591/13.07.2015 aferent dosarului de executare nr. 1A946, ca fiind netemeinic şi nelegal.

Totodată, reclamanta a menţionat faptul că, instituţia noastră administrează la nivel local bugetul asigurărilor de şomaj, care este parte componentă a bugetului asigurărilor sociale de stat conform art. 23 alin. (3) din Legea nr. 76/2002 şi este scutită de plata taxelor judiciare de timbru în conformitate cu prevederile dispoziţiilor art. 30 din O.U.G. nr. 80/2013, privind taxele judiciare de timbru.

Având în vedere toate aspectele mai sus menţionate şi, în principal dispoziţiile imperative ale art. 48, alin. 4 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, reclamanta a solicitat admiterea contestaţiei aşa cum a fost formulată în sensul revocării în totalitate a titlului de creanţă reprezentat de Decizia nr. 108591/13.07.2015 aferent dosarului de executare nr. 1A946, emis de către instituţia pârâtă, prin care i s-au calculat obligaţii fiscal accesorii în sumă totală de 7.125,00 lei, ca fiind netemeinic şi nelegal.

În drept, reclamanta şi-a întemeiat contestaţia pe dispoziţiile O.G. nr. 92/2003, Codului de Procedură Fiscală şi pe dispoziţiile Legii nr. 76/2002 şi Legii 554/2004.

Reclamanta a anexat copii xerox după actele în baza cărora şi-a susţinut contestaţia la executare.

Pârâta A.J.F.P. G., reprezentată legal prin şef administraţie  M.C. numit  în  baza  ordinului Preşedintelui  ANAF nr. 167/2014, a formulat întâmpinare la acţiunea introdusă de reclamanta A.J.O.F.M. Gorj, prin care a solicitat respingerea acesteia ca fiind neîntemeiată pentru următoarele motive:

În fapt, prin acţiunea formulată, reclamanta A.J.O.F.M. Gorj a solicitat anularea deciziei nr. 108591/13.07.2015 referitoare la obligaţiile de plată accesorii ca netemeinic şi nelegal.

Pe cale de excepţie, pârâta a invocat prematuritatea acţiunii formulate, întrucât, potrivit art. 218 alin. (2) din O.G. nr. 92/2003, republicată, privind Codul de procedură fiscală, „Deciziile emise în soluţionarea contestaţiilor pot fi atacate de către contestatar sau de către persoanele introduse în procedura de soluţionare a contestaţiei potrivit art. 12, la instanţa judecătorească de contencios administrativ competentă, în condiţiile legii”.

Or, după cum se poate observa, în temeiul art. 205 alin. (1) din O.G. nr. 92/2003, reclamanta  a formulat contestaţie împotriva deciziei  nr. 108591/13.07.2015 referitoare la obligaţiile de plata accesorii, emisă de A.J.F.P. Gorj, contestaţie depusă şi înregistrată la A.J.F.P. Gorj sub nr. GJ 117280/03.08.2015 şi transmisă spre soluţionare către D.G.R.F.P. C. cu adresa nr.  GJ 120249/10.08.2015 pe care a anexat-o în copie conform cu originalul.

A solicitat pârâta ca instanţa să observe că, în mod neîntemeiat, reclamantul a investit instanţa de judecată cu cerere având acelaşi obiect ca şi reclamaţia administrativă, înainte de parcurgerea în întregime a procedurii prealabile în sensul soluţionării pe fond a contestaţiei formulate prin emiterea unei decizii de către D.G.R.F.P. C..

A arătat pârâta că parcurgerea procedurii administrative de contestare a actelor administrative fiscale, reglementată de prevederile art. 205 - 218 din O.G. nr. 92/2003 este obligatorie, procedură care se finalizează printr-o decizie emisă conform art. 216-art. 217, decizie ce poate fi atacată în justiţie, potrivit art. 218 alin. (2) din acelaşi cod.

Ca urmare, reclamantul nu putea sesiza instanţa de contencios administrativ decât după soluţionarea pe fond a contestaţiei.

Faţă de motivele arătate, pârâta  a solicitat admiterea excepţiei aşa cum a fost formulată şi respingerea acţiunii ca prematur introdusă.

În temeiul art. 411 alin. 1, pct. 2 din Codul de procedură civilă, pârâta a solicitat judecarea cauzei şi în lipsă.

La data de 16.02.2016, pârâta A.J.F.P. G. a depus la dosar adresa nr. 1233/12.02.2016 prin care, urmare a adresei instanţei, înregistrată la A.J.F.P. Gorj sub nr. GJG-REG 3121/28.01.2016/DEX 1233/28.01.2016, referitoare la A.J.O.F.M. G., a înaintat copiile documentelor care au stat la baza emiterii deciziei referitoare la obligaţiile de plata accesorii nr. 108591/13.07.2015 , respectiv:

- declaraţia privind obligaţiile de plata a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate întocmită pentru luna Mai 2014, cu termen de plata 25.06.2014;

- declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate întocmită pentru luna Iunie 2014, cu termen de plata 25.07.2014;

- declaraţia privind obligaţiile de plata a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate întocmită pentru luna Iulie 2014, cu termen de plată 25.08.2014;

- declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate întocmită pentru luna August 2014, cu termen de plata 25.09.2014;

- declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate întocmită pentru luna Septembrie 2014, cu termen de plata 25.10.2014;

- declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate întocmită pentru luna Octombrie 2014, cu termen de plată 25.11.2014;

- declaraţia privind obligaţiile de plata a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate întocmită pentru luna Noiembrie 2014, cu termen de plata 25.12.2014;

- declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate întocmită-pentru luna Decembrie 2014, cu termen de plată 25.01.2015;

- declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate întocmită pentru luna Ianuarie 2015, cu termen de plată 25.02.2015;

- declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate întocmită pentru luna Februarie 2015, cu termen de plată 25.03.2015;

- declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate întocmită pentru luna Martie 2015, cu termen de plată 25.04.2015;

- declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate întocmită pentru luna Aprilie 2015, cu termen de plată 25.05.2015;

- declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate întocmită pentru luna Mai 2015, cu termen de plată 25.06.2015.

A menţionat pârâta că motivul emiterii deciziei de calcul accesorii îl reprezintă neachitarea în termenul scadent a obligaţiilor de plată declarate şi pentru care au fost calculate accesorii potrivit art. 173 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Pârâta A.J.F.P. G. a formulat întâmpinare la acţiunea astfel cum a fost precizată ulterior de reclamanta A.J.O.F.M. Gorj a solicitat respingerea acesteia pentru următoarele motive:

Reclamanta A.J.O.F.M. Gorj şi-a precizat acţiunea în sensul că a înţeles să conteste şi Decizia privind soluţionarea contestaţiei împotriva deciziei nr. 108591/13.07.2015 referitoare la obligaţiile de plată accesorii prin care au fost stabilite accesorii în cuantum de 7.125 lei.

A considerat pârâta că acţiunea astfel cum a fost precizată este neîntemeiată pentru motivele dezvoltate în continuare:

Astfel, a învederat pârâta instanţei faptul că prin precizarea făcută verbal la termenul de judecată din data de 18.03.2016, reclamanta A.J.O.F.M. Gorj a contestat Decizia privind soluţionarea contestaţiei înregistrată la A.J.F.P. Gorj sub nr. 117280/03.08.2015, formulată împotriva Deciziei nr. 108591/13.07.2015 referitoare la obligaţiile de plată accesorii prin care au fost stabilite accesorii la debite neachitate la termen în sarcina reclamantei în sumă de 7.125 lei.

A.J.O.F.M. G. a contestat Decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii nr. 108.591 din data de 13.07.2015, emisă de organele fiscale din cadrul A.J.F.P. Gorj, cu privire la suma totală de 7.125 lei reprezentând accesorii la debite neachitate la termen.

Decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii nr. 108591/13.07.2015 a fost primită de reclamantă la de 24.07.2015, contestaţia fiind înregistrată la A.J.F.P. Gorj sub nr. GJ 117280/03.08.2015,

Prin contestaţia formulată, A.J.O.F.M. G., a arătat ca titlul de creanţa reprezentat de Decizia nr. 108591/13.07.2015 aferent dosarului de executare nr. 1A946, prin care s-au calculat obligaţii fiscale accesorii în sumă totală de 7.125 lei este netemeinic şi nelegal, întrucât această situaţie a fost creată ca urmare a depunerii lunare a declaraţiilor rectificative cu suplimentarea de obligaţii fiscale reprezentând contribuţii de asigurări sociale obligatorii care se suportă din bugetul asigurărilor de şomaj aferente indemnizaţiei de şomaj şi altor drepturi băneşti, pentru perioadele anterioare lunii în care se plătesc drepturile respective.

Reclamanta a invocat faptul că această problema trenează din anii 2011-2012 dar a rămas nerezolvată deşi A.J.O.F.M. a purtat corespondenta cu A.N.O.F.M. şi cu A.N.A.F. în vederea soluţionării acesteia, prin intervenţii la forurile ierarhic superioare, pentru modificarea programului informatic pentru Declaraţia 112, cu specificul activităţii de plată a şomerilor.

Astfel, reclamanta a considerat că organul fiscal trebuie să ţină cont că prin adresa nr. 902512/2014, Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală - Direcţia Generală de Servicii pentru Contribuabili a tranşat în mod temeinic şi legal speţa dedusă judecaţii în sensul că, în situaţia în care structurile teritoriale ale A.J.O.F.M. depun declaraţii rectificative cu suplimentarea de obligaţii fiscale reprezentând contribuţii de asigurări sociale obligatorii care se suportă din bugetul asigurărilor de şomaj aferente indemnizaţiei de şomaj şi altor drepturi băneşti, pentru perioadele anterioare lunii în care se plătesc drepturi salariate, sunt aplicabile dispoziţiile art. 48 alin. 4 din Legea nr. 76/2002, în sensul că nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere.

De asemenea, reclamanta a susţinut că prin aceeaşi adresa A.N.A.F. a comunicat organului fiscal să desfiinţeze Decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii conform prevederilor art. 47 din Codul de procedură fiscală.

În concluzie, având în vedere dispoziţiile imperative ale art. 48, alin. 4 din Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările ulterioare, reclamanta a solicitat admiterea contestaţiei şi anularea Deciziei referitoare la obligaţiile de plată accesorii nr. 108591/ 13.07.2015, în cuantum de 7.125 lei.

Pârâta a arătat instanţei de judecată că prin Decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii nr. 108591/13.07.2015, în baza art. 119 din O.G. nr. 92/2003, privind Codul de procedură fiscală, organele fiscale din cadrul A.J.F.P. Gorj, pentru achitarea cu întârziere a obligaţiilor salariale, rectificate prin declaraţiile 112 nr . 52905339-2/05.06.2014; 54100483-2/09.07.2014, 55410791-2/24.07.2014; 56734932-2/19.08.2014; 57500918-2/04.09.2014; 58636894-2/07.10.2014; 58899282-2/15.10.2014; 61023678-2/11.11.2014; 62050880-2/05.12.2015; 63241043-2/14.01.2015; 65482378-2/11.02.2015; 67473370-2/05.03.2015; 68970418-2 /08.04.2015; 69004684-2/ 09.04.2015; 71336664-2/07.05.2015; 72927536-2/05.06.2015, cu suplimentarea sumelor declarate iniţial, au stabilit în sarcina reclamantei AJOFM Gorj accesorii, in suma totala de 7.125 lei.

Prin Decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii nr. 108591/13.07.2015, organele fiscale au stabilit accesorii în sumă totală de 7.125 lei, aferente obligaţiilor fiscale reprezentând contribuţii de asigurări sociale obligatorii care se suporta din bugetul asigurărilor de şomaj aferente indemnizaţiei de şomaj si altor Septuri băneşti, pentru perioadele anterioare lunii in care se plătesc drepturi salariale, fiind aplicabile prevederile art. 29619 alin. (1) şi (9) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare, precizează:

(...persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator, precum şi entităţile prevăzute la art. 2963 lit. f) şi g) au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira lunar contribuţiile de asigurări sociale obligatorii. Contribuţiile sociale individuale calculate şi reţinute potrivit alin. (l) al articolului ms menţionat, se virează la bugetele si fondurile cărora le aparţin pana la data de 25, inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează sau pana la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează, după caz, împreună cu contribuţia angajatorului ori a persoanelor asimilate angajatorului datorată potrivit legi”.

De asemenea, art. 2 şi art. 111 alin. (l), art. 119, 120 şi 1201 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind  Codul  de  procedură fiscală,  republicată,  cu  modificările şi  completările  ulterioare, precizează:

Raportul Codului de procedură fiscală cu alte acte normative

(1) Administrarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat, prevăzute la art. 1, se îndeplineşte potrivit dispoziţiilor Codului de procedură fiscală, ale Codului fiscal, precum şi ale altor reglementări date în aplicarea acestora.

(2) Prezentul cod constituie procedura de drept comun pentru administrarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat.

Art. 111*

Termenele de plată

(1) Creanţele fiscale sunt scadente la expirarea Codul fiscal sau de alte legi care le reglementează.

Art. 119

Dispoziţii generale privind dobânzi şi penalităţi de întârziere

(1) Pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor de plată, se datorează după acest termen dobânzi şi penalităţi de întârziere.

(2) Nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligaţii fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silită, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum şi sumele reprezentând echivalentul în lei al bunurilor şi sumelor confiscate care nu sunt găsite la locul faptei.

(3) Dobânzile şi penalităţile de întârziere se fac venit la bugetul căruia îi aparţine creanţa principală.

(4) Dobânzile şi penalităţile de întârziere se stabilesc prin decizii întocmite în condiţiile aprobate prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 142 alin. (6).

Art. 120*)

Dobânzi

(...) (2) Pentru diferenţele suplimentare de creanţe fiscale rezultate din corectarea declaraţiilor sau modificarea unei decizii de impunere, dobânzile se datorează începând cu ziua imediat următoare scadenţei creanţei fiscale pentru care s-a stabilit diferenţa si până la data stingerii acesteia inclusiv.

Faţă de cele de mai sus, a arătat că noţiunea de dobânzi şi penalităţi de întârziere este inseparabil legată de cea de scadenţă, iar pentru obligaţiile fiscale datorate şi neachitate la termenele legale, se datorează accesorii sub formă de penalităţi şi dobânzi de întârziere.

De altfel, prin adresa nr. 935456/2014, D.G.P.A.V., din cadrul ANAF, a precizat că „o excepţie de la calculul obligaţiilor accesorii, în situaţia când au fost acordate drepturi ale şomerilor pentru perioade anterioare, nu se poate face fără producerea unei derogări în acest sens în Codul fiscal, aşa cum a fost introdusă la art. 296.18, alin. 5.1, din acelaşi act normative, în situaţia când au fost acordate sume reprezentând salarii sau diferenţe de salarii stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive....”.

Ca urmare, în situaţia de faţă, respectiv, în situaţia în care au fost acordate drepturi ale şomerilor pentru perioade anterioare, care conduc la modificarea în plus a obligaţiilor datorate de plătitor pentru lunile respective, sunt aplicabile prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului fiscal, acte normative care reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor din raporturile juridice fiscale privind administrarea impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.

Faţă de motivele invocate, pârâta a solicitat respingerea acţiunii formulate de A.J.O.F.M. Gorj ca neîntemeiată şi menţinerea deciziilor contestate ca fiind temeinice şi legale.

În temeiul art. 411 alin. 1, pct. 2 din Codul de procedură civilă, pârâta a solicitat judecarea cauzei şi în lipsă.

Examinând actele şi lucrările dosarului se constată că acţiunea reclamantei este întemeiată sub următoarele considerente:

Prin decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii nr. 108591/13.07.2015 emisă de A.J.F.P. G. (fila 13 dosar) au fost stabilite în sarcina reclamantei obligaţii fiscale accesorii în cuantum total de 7125 lei reprezentând impozit pe venitul din salarii, contribuţia individuală de asigurări sociale reţinută de la asiguraţi, contribuţia de asigurări sociale datorate de şomeri, contribuţii de asigurări de sănătate datorate de persoanele aflate în şomaj.

Prin decizia nr. 231/11.02.2016 emisă de D.G.R.F.P. C. (filele 79-83) a fost respinsă contestaţia formulată de reclamantă împotriva deciziei referitoare la obligaţiile de plată accesorii nr. 108591/13.07.2015 emisă de A.J.F.P. G., ca neîntemeiată.

Aşa cum rezultă din anexa la decizia nr. 108591/13.07.2015 emisă de A.J.F.P. G. (filele nr. 14-15 dosar), documentaţia care a stat la baza emiterii acesteia (filele nr. 51-66), obligaţiile fiscale accesorii au fost calculate ca urmare a depunerii lunare a declaraţiilor rectificative reprezentând obligații fiscale suplimentare constând în contribuţii de asigurări sociale obligatorii care se suportă din bugetul asigurărilor de şomaj aferente indemnizaţiei de şomaj şi alte drepturi băneşti, pentru perioade anterioare lunii în care se plătesc drepturile respective.

Potrivit art. 29619 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal,  entităţile prevăzute la art. 2963  lit. f) şi g) din acelaşi act normativ sunt obligate să depună lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţiile, declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurat,  depunerea declaraţiei fiind făcută, după caz, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile, respectiv a lunii următoare trimestrului în care s-au plătit veniturile.

Conform art. 119 alin. 1-4  din Codul de Procedură Fiscală, pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor de plată, se datorează după acest termen dobânzi şi penalităţi de întârziere; nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligaţii fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silită, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum şi sumele reprezentând echivalentul în lei al bunurilor şi sumelor confiscate care nu sunt găsite la locul faptei; dobânzile şi penalităţile de întârziere se fac venit la bugetul căruia îi aparţine creanţa principală; dobânzile şi penalităţile de întârziere se stabilesc prin decizii întocmite în condiţiile aprobate prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 142 alin. (6).

Conform art. 120 alin. 2 din Codul de procedură fiscală, pentru diferenţele suplimentare de creanţe fiscale rezultate din corectarea declaraţiilor sau modificarea unei decizii de impunere, dobânzile se datorează începând cu ziua imediat următoare scadenţei creanţei fiscale pentru care s-a stabilit diferenţa şi până la data stingerii acesteia inclusiv.

Raportat la debitele principale în legătură cu care au fost calculate accesorii prin decizia contestată în prezenta cauză , se apreciază că sunt aplicabile prevederile art. 48 alin. 4 din Legea nr. 76/2002 privind  sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, potrivit cărora pentru contribuţiile de asigurări sociale obligatorii, care se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se plătesc pentru drepturile la indemnizaţie de şomaj şi alte drepturi băneşti, stabilite şi acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru perioadele anterioare lunii în care se plătesc drepturile respective, în condiţiile legii, nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Aşadar, potrivit dispoziţiilor legale menţionate, reclamanta nu datorează dobânzi şi penalităţi pentru contribuţiile de asigurări sociale obligatorii, care se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, chiar dacă este vorba de drepturi aferente perioadei anterioare lunii în care se plătesc drepturile respective şi care sunt cuprinse în declaraţii rectificative corespunzătoare.

Cu alte cuvinte, în situaţia în care reclamanta , prin declaraţii rectificative, a achitat contribuţiile de asigurări sociale obligatorii aferente unei perioade anterioare, nu datorează accesorii.

Este adevărat că prevederile legale cuprinse în codul de procedură fiscală constituie procedura de drept comun în materia administrării impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat, însă în cauza dedusă judecăţii sunt aplicabile prevederile art. 48 alin. 4 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, care instituie o excepţie de la plata unor accesorii pentru contribuţii care se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se plătesc pentru drepturile de indemnizaţie de şomaj şi alte drepturi băneşti stabilite şi acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru perioadele anterioare lunii în care se plătesc drepturile respective.

Faţă de considerentele enunţate, va fi admisă acţiunea formulată de către reclamanta A.J.O.F.M. G., în contradictoriu cu pârâtele A.J.F.P. G. şi D.G.R.F.P. C. şi va fi anulată decizia nr. 108591/13.07.2015 emisă de A.J.F.P. G. şi decizia nr. 231/11.02.2016 emisă de D.G.R.F.P. C.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea formulată de către reclamanta A.J.O.F.M. G., având CUI 11362804, cu sediul în Tg-Jiu, str. Lt. Col. Dumitru Petrescu, nr. 1, judeţul Gorj, în contradictoriu cu pârâtele A.J.F.P. G., având CUI 4448156, cu sediul în Tg-Jiu, str. Siret, nr. 6, judeţul Gorj şi D.G.R.F.P. C., cu sediul în  Craiova, str. Mitropolit Firmilian, nr. 2, judeţul Dolj.

Anulează decizia nr. 108591/13.07.2015 emisă de A.J.F.P. G. şi decizia nr. 231/11.02.2016 emisă de D.G.R.F.P. C..

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. 

Pronunţată în şedinţa publică din 13 Mai 2016, la Tribunalul Gorj.

Preşedinte,

O.C.S.

Grefier,

C.C.

Red. O.C.S.

Tehnored. C.C.

5 ex./13 Iunie 2016

 

Domenii speta