Stabilirea dreptului de proprietate

Sentinţă civilă 225 din 15.02.2017


Constată că prin cererea inregistrată pe rolul acestei instante la data de 30.12.2014 sub nr. 5263/260/2014, reclamanţii  N.P., cu domiciliul in …….  si  A. V: ,  cu domiciliul in  ………au au chemat in judecată pe pârâtele COMISIA LOCALA DE APLICARE A LG. FONDULUI FUNCIAR si  COMISIA JUDETEANA DE STABILIRE DREPTULUI DE PROPRIETATE,  solicitând obligarea pârâtei Comisia  Locală Brusturoasa să efectueze operatiunile  de intocmire si propunere de stabilire a dreptului de proprietate cu privire la suprafata de 4 ha teren  vegetatie  forestieră, rămasă după defunctul  A.N. , respectiv  obligarea  Comisiei  Judetene  Bacău de aplicare a Legilor Fondului Funciar  să dispună înscrierea in anexa 48 după autorul  A.N.  si  să emită titlu de proprietate  pentru suprafata de teren indicată mai sus. 

Actiunea este scutită de plata taxei judiciare de timbru.

Analizând actele dosarului, instanţa retine următoarele:

Constată că  reclamanta  a formulat cerere  impotriva Comisiei Locale  Solonţ  si Comisiei Judetene Bacău de aplicare a legii fondului funciar pentru  întocmirea propunerii  de stabilire  a dreptului de proprietate,  respectiv emiterea titlului de proprietate cu privire la suprafata de 4 ha.  teren vegetatie forestieră rămas  după  autorul reclamantei, respectiv după numitul  A.N.,  decedat in 20.01.2006.

Din actele si lucrările dosarului,  instanta retine următoarele:

 In data de  6.09.2005,  numitul A.N.,  a făcut cerere pentru reconstituirea dreptului  de proprietate pentru suprafaţa de 4,6 ha teren vegetatie forestieră,  conform registrului  agricol din 1945 in care apărea cu 2 ha. fâneaţă  si 2 ha.  păşuni.

Prin referatul  nr. 1766 / 5. 06. 2006,  Comisia  Locală  Brusturoasa  a admis cererea si a propus validarea numitului A.N. pentru suprafata de 4 ha. teren situat in extravilanul com. Brusturoasa.

Materialul întocmit a fost înaintat Comisiei Judetene  pentru emiterea  titlului de proprietate.

 Comisia Judeteană  a restuituit materialul Comisiei locale pe considerentul că  nu s-a arătat amplasamentul suprafetei de teren,  aspect ce trebuie lămurit de către solicitant si a cerut anularea referatului si propunerii de validare.

 Comisia  Locală cu  nota  nr. 1503/ 14.06.2006  a comunicat solicitantului A.N. , faptul că  trebuie să arate comisiei  amplasamentul terenului său.  Comunicarea către această  persoană  s-a făcut conform  datei postei cu 23.06.2006,  dată  la care factorul poştal a consemnat decesul petentului  A.N.

Ulterior, cu  privire la solicitarea acestei persoane, nu s-a mai făcut niciun demers o perioadă  lungă  de timp, până  când mostenitoarea numitului A.N.  numita  N.P. - reclamanta de faţă,  a solicitat Comisiei  reconstituirea dreptului de proprietate pentru cele 4 ha.  teren forestier după  autorul ei.

 In 2014, Comisia Locală  răspunde Biroului de avocat ce reprezintă  reclamanta,  arătându-i  faptul că  procedura cu petiţionarul a  fost îndeplinită, că  la dosar nu s-au depus actele  prin care acesta să  justifice amplasamentul terenului, motiv pentru care alte lucrări nu au mai fost efectuate.

Din dosarul  Comisiei Locale,  solicitat in copie certificată  de către instanţă,  rezultă  că  pe lângă actele arătate,  au existat si  copii după acte de stare civilă  ale reclamantei, respectiv certificat de  nastere si  de căsătorie, precum si certificatul de deces al lui A.N.

Nu există  o dată  de primire pe acte, Comisia locală  arătând in adresa nr. 4323/23.10.2014,  ca din datele obtinute pe cale informală,  aceste acte ar fi fost depuse in 2011. Situatia nu poate fi retinută  in sensul celor arătate de Comisia locală. Existenta  acestor  acte la dosarul de retrocedare justifică  faptul că  ar fi trebuit să  se cunoască  de către comisie moştenitoarea petitionarului initial  si in situatia decesului acestuia,  comunicarea actelor  trebuia  făcută  moştenitorilor cunoscuti.

Faţă  de această  situatie,  instanta apreciază  că  cererea reclamantei făcută  la un interval de cca 10 ani de la decesul autorului ei poate fi considerată in termen intrucât procedurile efectuate nu au fost indeplinite in relatia cu  mostenitoarea  - reclamanta in cauza de faţă.

Sub aspectul fondului problemei, respectiv identificarea suprafetei de teren,  instanta apreciază că A N are înregistrat  in Registrul de improprietăriţi  din 1945 , cu 4 ha teren fâneaţă  si 2  ha păşuni.

Referatul  nr. 1376/5.06.2006 al Comisiei locale propune validarea cererii pentru 4 ha teren raportat la acest registru de improprietăriti din 1945. Identificarea terenului  nu se stie dacă  putea fi făcută  de către petitionarul initial si nici un  caz nu poate fi făcută  in mod expres de către moştenitoarea lui,  care preia situatia  fără a cunoaşte  amplasarea terenului respectiv.

In acceptiunea instantei, este clar că petitionarul A.N. apare cu cele 4 ha de teren  si Comisia  locală  care este cea mai in măsură să  aprecieze in plan local situatiile de fapt, obiective  ale cetatenilor din raza ei de activitate, a propus spre validare pe petitionar cu cele 4 ha teren forestier.

 În această  situatie,  instanta apreciază că a refuzul Comisiei Judetene  de a  da curs propunerii  Comisiei  locale  pe considerentul că  nu s-a indicat in mod direct si nemijlocit terenul sub aspectul amplasamentului, este abuzivă  si incalcă a dreptul unui proprietar  existent  si dovedit ca atare conform registrului improprietăriţilor  din 1945.

Faţă  de această  situaţie,  instanta raportat la prevederile Legii18/1991, va admite cererea reclamantei. 

Va obliga Comisia Locală  să  efectueze operatiunile de intocmire a propunerilor pentru stabilirea dreptului de proprietate pentru reclamantă  după  autorul ei A.N. si de asemenea va obliga Comisia  Judeţeană de aplicare a legii fondului  funciar să  emita titlu pentru reclamantă  prin inscrierea acesteia in anexele speciale cu privire la suprafata de 4 ha teren  după  defunctul A.N..

Va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

Domenii speta