Pretenţii

Hotărâre 4599 din 30.06.2016


Deliberând asupra cauzei civile de faţă, reţine următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei  sub nr. 0  din data de ++, reclamanta B a chemat în judecată pe pârâţii S.C. T S.R.L. şi M  solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să se constate caracterul de bun propriu al avansului în suma de 6000 euro plătit de ea la autoturismul marca W nr. …………. achiziţionat pe numele pârâtei SC.T SRL , sa se constate dreptul ei de creanţă asupra acestei sume, să fie obligaţi pârâţii sa îi achite această sumă ce a constituit avansul pentru achiziţionarea acestui autoturism precum şi suma de 3000 euro compusă din c/v reparaţii şi dotări, plus rate în valoare de 6900 lei achitate de ea pentru autoturismul proprietatea pârâtei. A solicitata de asemenea şi obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea cererii reclamanta a arătat  că ea a convieţuit în concubinaj cu pârâtul Mdin anul 2004, locuind efectiv cu acesta în domiciliul său din M relaţiile fiind întrerupte în iulie 2012, că în anul 2012 a dorit să achiziţioneze un autoturism pentru care avea avansul în sumă de 6000 E proveniţi din vânzarea unui bun propriu şi să achit în rate diferenţa, că pârâtul M i-a spus că se poate rezolva mai simplu prin societatea la care lucra, respectiv SC.T SRL., că i-a înmânat suma reprezentând avansul pentru achiziţionarea autoturismului pârâtului M care a depus la …… la bancă pe numele SC.T SRL pentru societatea de leasing L cu care aceasta a încheiat contractul de vânzare cumpărare în sistem leasing a autoturismului marca W seria şasiu ………….., seria motor …… şi care ulterior a fost înmatriculat sub nr. ……….. Mai arata reclamanta că  urmare a neînţelegerilor cu pârâtul M s-au despărţit în fapt în iulie 2012 şi întrucât în timpul concubinajului au dobândit mai multe bunuri comune a formulat o acţiune de partaj pe rolul Judecătoriei Bacău înregistrată sub nr. ………….. în care a solicitat şi partajarea autoturismului ………, din întâmpinarea depusă de acesta luând cunoştinţă de faptul că proprietatea asupra acestui bun aparţine pârâtei T SRL, că prin IAP din …………… pronunţată în acest dosar s-a dispus respingerea cererii ei de a se introduce la masa de partajat acest autoturism precum şi cererea ei de constatare a unui drept de creanţă reprezentând avansul şi ratele achitate de mine personal pentru autoturismul marca W, instanţa considerând că această solicitarea trebuie să se soluţioneze şi în contradictoriu cu titularul dreptului de proprietate, respectiv SC.T SRL.

Reclamanta a mai învederat că  deoarece autoturismul se defectase, ratele la bancă nu mai fuseseră plătite, a fost chemată de administratorul pârâtei SC T , în luna aprilie …. să ridice autoturismul, că prin fiica ei V, care posedă carnet de conducere, a luat de la sediul paratei SC.T autoturismul ………….., şi a fost încheiat un Proces verbal de predare din ++ semnat de administratorul societăţii în care se menţionează că ea personal am achitat avansul de 6000 E pentru achiziţionarea autoturismului iar ratele până în ….. au fost achitate prin intermediul pârâtului M,urmând ca să preiau ea ratele în sumă de 1139,22 lei lunar care trebuiau plătite până în 2015, că la preluarea autoturismului a contractat inclusiv un împrumut bancar pentru a autoriza şi efectua reparaţii  care au fost în sumă de 1693,68 lei, că pârâta SC T SRL a folosit acest autoturism în exclusivitate,ea nu a primit nici o sumă de bani şi nu a realizat nici un bemeficiu, garanţia fiind expirată la data preluării bunului deoarece reviziile tehnice nu s-au efectuat la timp,de asemenea asigurările nu erau plătite,fapt ce a generat efectuarea de noi cheltuieli din partea ei, respectiv a efectuat reparaţii de 1693,68 lei şi plata taxelor de autorizare în sumă de 2636,47 lei, plătind şi  ratele la societatea de leasing în valoare de 6900 lei.

În finalul cererii reclamanta a precizat  că la data când s-a întocmit Proceul verbal de predare primire a autoturismului,acesta figura tot în proprietatea SC T SRL,care i-a pretins să îi dea garanţii imobiliare (casă,teren) pentru a trece maşina pe numele ei exclusiv astfel încât la data când a expirat contractul de închiriere cu persoana căruia îi închiriase maşina(contract încheiat tot cu acordul pârâtei SC T SRL) a fost nevoită să predea din nou autoturismul către aceasta,deoarece risca să efectueze şi alte cheltuieli,să plătească rate şi să nu poată utiliza autoturismul în scop personal, că administratorul paratei SC T SRL a fost audiat în calitate de martor în Dos. …………. al Jud. B si a recunoscut că ea a achitat avansul de 6000 E la autoturismul ………… şi că a predat autoturismul societăţii menţionând în acelaşi timp că în prezent a fost înstrăinat unei persoane fizice la un preţ modic.

Cererea nu a fost întemeiată in drept.

În dovedirea acţiunii reclamanta a depus la dosarul cauzei înscrisuri şi a solicitat proba cu interogatoriu, înscrisuri, cu martori şi expertiză contabila, probe admise şi administrate de instanţă.

Cererea a fost timbrata cu …. lei taxa de timbru, reclamanta beneficiind de ajutor public judiciar sub forma eşalonării plaţii taxei de timbru in 18 rate lunare.

Pârâtul M a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acţiunii motivat de faptul că reclamanta si-a motivat acţiunea pe îmbogăţirea fara justă cauză, ca pentru asta trebuie sa existe un fapt ilicit prin care are loc o mărire de patrimoniu a unei persoane pe seama altei persoane, ca el nu şi-a mărit patrimoniu, ca prin încheierea din ……. instanţa a lămurit aspectele legate de dreptul ei de creanţă, ca ea a recunoscut la interogatoriul din dosarul nr. ………… că nu i-a dat lui nicio suma de bani, astfel ca nu-i datorează nimic. Mai arata pârâtul că suma de bani cu care a contribuit reclamanta la cumpărarea autoturismului este de 4500 euro, diferenţa fiind achitat de el din bani luaţi cu împrumut de la F, ca aceşti bani au fost achitaţi firmei de leasing prin intermediul SC T, achiziţionarea s-a făcut tot prin intermediul acestei firme, acesta având nişte facilităţi la creditare, că el nu a primit nici un leu ba a plătit rate de 15.000 lei din ….. pană pe ………… când patronul de la cealaltă pârâtă a luat maşina, ca a fost somat sa o aducă fiind încheiat un proces-verbal de predare-primire autoturism in stare de funcţionare, ca nu este adevărat ca reclamanta a vândut casa mamei ei sa cumpere maşina, ca au achitat rate împreună pana la separarea lor in fapt, după care el a achitat separat, sumele de bani nu se regăsesc in patrimoniul şi ca daca patronul firmei de taxi a recunoscut ca a luat el banii sa-i restituie el. Acelaşi pârât a mai arata ca autoturismul a fost achiziţionat pentru a desfăşura activitate de taximetrie, ei plătind ratele, asigurarea şi a le aduce un venit din care sa supravieţuiască, , ca cei …… euro sunt cheltuiţi cu utilarea autoturismului pentru a-l închiria si obţine venituri, ca reclamanta a beneficiat de sume din închirierea maşinii, iar ratele nu le-a achitat lui, reparaţiile sunt făcute ulterior predării autoturismului de către el la somaţia SC T.

Pârâtul M a solicitat proba cu înscrisurile depuse la dosar, interogatoriu şi cu martori, probe administrate de instanţă.

Pârâta SC T a formulat întâmpinare prin care a invocat excepţia autorităţii de lucru judecat in temeiul art. 432 din NCPC motivat de faptul că  reclamanta a mai solicitat aceleiaşi instanţe Judecătoria B, obligarea T Ia plata aceleiaşi creanţe, in temeiul aceloraşi motive, pe calea unei acţiuni de partaj,  acţiune ce a format obiectul dosarului nr. …… iar în urma judecării cererii formulate prin sentinţa nr. 000 s-a pronunţat pe chestiunea supusa dezbaterii in acesta cauza, respingând acţiunea acesteia in ceea ce priveşte pretenţiile (aceleaşi) avute împotriva ei.

A mai arătat pârâta pe fondul cauzei că autoturismul W cu ….., a fost proprietatea SC  T,  conform Cărţii  de identitate  a vehiculului + si Certificatului de înmatriculare nr.  ++, pentru  W, că este adevărat ca reclamanta in timp ce a convieţuit in concubinaj cu M, au plătit un avans de 6000 euro pentru achiziţionarea unui autoturism W, autoturism achiziţionat prin SC T, deoarece condiţiile de achiziţionare erau mai avantajoase, ca persoana fizica neîndeplinind condiţia de venituri, că autoturismul a fost folosit de către M in regim de taxi care trebuia sa-si achite ratele, in final după achitare trebuind sa treacă in proprietatea acestuia, că pentru ca acesta sa se întâmple trebuiau respectate anumite condiţii:  prin Contractul de credit …, încheiat cu C, s-a stabilit plata a 36 de rate lunare in valoare de 1150 lei, ce trebuiau achitate pana la data de 25 a fiecărei luni, societăţii fiindu-i interzis ca in aceasta perioada sa mai contracteze alte credite, rate sau leasing. încălcarea acestor condiţii ducea la rezilierea contractului si preluarea autoturismului, M a folosit autoturismul in regim de taxi si a achitat ratele pana la data de ……….., moment in care a predat maşina societăţii spunând ca nu mai poate achita ratele, la data de ……….. in urma discuţiilor avute si cu reclamanta, in sensul ca

 daca nu achita ea sau el ratele vor pierde autoturismul, aceasta a trimis pe fiica sa si a ridicat maşina, spunând ca o va folosi si va achita ratele ( declaraţia din ………….) dar că  s-au întârziat plăţile a primit somaţii pentru ridicarea maşinii de la firma de recuperări E in lunile aprilie, mai, iunie, iulie …... astfel că reclamanta la data de ……………. a încheiat un contract de împrumut auto pentru a putea sa-si achite ratele iar la data de ………….. încetează contractul de împrumut, nu mai sunt achitate ratele si maşina este abandonata de către reclamanta in fata sediului SC T (proces verbal din 19.09.2013).

A mai învederat pârâta faptul că întrucât autoturismul in cauza a fost abandonat si nici reclamanta, nici concubinul acesteia nu au mai achitat ratele, la data de ……….., la presiunile făcute de către firma de recuperări, SC T a achitat toate ratele restante si a vândut maşina dlui T, din Popeşti ……., conform factura nr. ---- si chitanţa nr. ------------ dar că preţul vânzării a acoperit doar valoarea ratelor, societatea neobţinând nici un venit din acesta tranzacţie, societatea neavând nici o culpa care sa duca la crearea unei obligaţii fata de reclamantă, autoturismul in cauza a fost întotdeauna proprietatea SC T, înţelegerea pârtilor încetând in momentul abandonării maşinii si neîndeplinirii obligaţiilor de plata a ratelor, persoana răspunzătoare contractual fata de banca creditoare fiind  societatea.

Pârâta SC T a depus înscrisuri odată cu întâmpinarea, fiind încuviinţată proba cu înscrisuri.

Reclamanta a depus răspuns la întâmpinarea formulat de pârât M în care arata ca referitor la temeiul juridic invocat ca fiind eronat de către pârât solicită instanţei să respingă apărarea formulată deoarece este de necontestat faptul că prin achitarea avansului de achiziţionare, a ratelor şi a reparaţiilor la autoturismul care era proprietatea unei terţe persoane, autoturism folosit de către pârâtul M în activitatea de taximetrie a pârâtei SC T ea, reclamanta are un drept de creanţă pe care a solicitat instanţei să îl constate. A mai arătat ca întrucât a convieţuit o perioadă de timp cu pârâtul M în concubinaj, respectiv când a plătit avansul cu bani proveniţi dintr-un bun propriu ce a fost înstrăinat pentru a procura suma necesară avansului constatarea dreptului de creanţă solicitată de ea urmează a se stabili in contradictoriu cu acesta, că pârâtul are o apărare contradictorie sub acest aspect deoarece el însuşi neagă caracterul de bun propriu al acestei sume motivând însă nejustificat că o parte a acesteia provine dintr-un împrumut personal, că pârâtul a fost de fapt cel care a folosit autoturismul achiziţionat de către parata SC T,  a exploatat şi a realizat venituri de pe urma lui, în înţelegere cu aceasta şi cu  exploatarea necorespunzătoare, aducerea acestui bun în starea de degradare care este  invocată de societatea de taximetrie şi care a condus practic la o vânzare în paguba acesteia aşa cum se invocă prin întâmpinarea depusă care nu îi este ei imputabilă în nici un fel.

 Reclamanta a depus răspuns la întâmpinarea formulat de pârâta SC T in care arata ca  excepţia autorităţii de lucru judecat invocată de pârâtă este nefondată întrucât aceasta nu întruneşte condiţiile prevăzute de art.432 din NCPC, că pârâta recunoaşte situaţia de fapt menţionată de ea cu privire la împrejurările în care s-a achiziţionat autoturismul pe numele societăţii iar prin înscrisurile ataşate acţiunii introductive se dovedeşte faptul că a achitat avansul de ……….. Euro (Procesul verbal din …………. semnat de administratorul societăţii),  din chitanţele existente rezultă că s-au efectuat cu banii  ei reparaţii în sumă de ……… lei şi s-a plătit taxa de autorizare în valoare de ………. lei, că în acelaşi sens este şi declaraţia administratorului societăţii pârâte din ………. al Judecătoriei B.  Mai arata ca susţinerile pârâtei cu privire la întârzierile la plata ratelor din culpa ei sunt nefondate,ea plătind acesteia la timp aşa cum rezultă din înscrisurile doveditoare,pârâta fiind cea care nu a achitat aceste sume în contul contractului de credit, că ea nu a abandonat autoturismul în faţa societăţii ci a predat-o împreună cu actele cu actele maşinii dar aceasta a refuzat să semneze procesul verbal de predare primire dintre ei.

La termenul de judecata din …………. reclamanta şi-a modificat acţiunea in sensul că a solicitat şi obligarea pârâţilor la plata sumelor solicitate , reactualizate la data executării hotărârii cu rata inflaţiei şi dobânzi aferente.

La termenul din …………. instanţa a respins excepţia autorităţii de lucru judecat, motivarea pe larg a soluţiei regăsindu-se in respectiva încheiere de şedinţă.

Cauza a fost suspendata în intervalul ……………… in temeiul art.  413 alin. 1 pct. 1 NCPC până la soluţionarea in mod definitiv a cauzei care  a făcut obiectul dosarului nr. ………… al Judecătoriei B având ca obiect „partaj de bunuri comune”

 La termenul de judecata din ……… reclamanta a precizat acţiunea in sensul ca solicită suma de ………. euro cu titlu de avans, ratele aferente perioadei martie – august 2013 in valoare de ………. lei şi contravaloarea facturilor de îmbunătăţiri şi reparaţii de ………… lei.

La ultimul termen de judecata reclamanta a precizat ca solicita obligarea in solidar a pârâţilor la plata sumelor solicitate prin acţiune.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

 Prin cererea adresată Judecătoriei B la data de ……… şi înregistrată sub nr. ++ reclamanta B a chemat in judecată ca pârât pe M pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună ieşirea din indiviziune cu privire la bunurile dobândite in perioada concubinajului părţilor, să se constate in favoarea sa o cotă de contribuţie exclusivă la dobândirea bunurilor şi să se dispună atribuirea bunurilor in lotul pârâtului.

Prin Încheiere de admitere in principiu instanţa a statuat cu putere de lucru judecata prin rămânerea definitiva a soluţiei pronunţată in respectiva cauză, că reclamanta şi pârâtul M au întreţinut o relaţie de concubinaj, începând cu anul …. şi care a durat până in anul ……. 

I. În primul capăt de cerere al prezentei acţiuni, reclamanta B a solicitat in contradictoriu cu pârâtul M (precizare făcuta prin răspunsul la întâmpinare fila ….. ds.) sa se constate caracterul de bun propriu al avansului in sumă de …….. euro plătit la autoturismul W, respectiv dreptul ei de creanţă asupra acestei sume.

Având  in vedere data naşterii raporturilor juridice intre părţi privitoare la sumele in cauză, în cauză sunt aplicabile dispoziţiile cuprinse in Noul cod civil.

Art. 577 NCC, enunţând modurile de dobândire a proprietăţii, indică printre ele si convenţia. Astfel, dacă acordul de voinţa al parţilor poate crea sau transmite un drept de proprietate, acelaşi acord este posibil sa genereze o proprietate comună, în cazul in care două persoane, prin manifestarea lor de voinţa, valabil exprimata, se înţeleg sa achiziţioneze unul sau mai multe bunuri împreuna,devenind titulari ai unor drepturi indivize.

 In atare situaţie, concubinii pot hotărî să devina proprietari asupra bunurilor pe care le vor achiziţiona împreună pe durata concubinajului si să suporte tot împreună cheltuielile comune. 

In  ce priveşte cererea privind constarea sumei de …… ca fiind bun propriu al reclamantei instanţa are in vedere atât faptul că aceasta suma de bani a fost achitat de reclamanta cat timp părţile erau inca in concubinaj cât şi faptul că în cazul concubinilor nu se aplică dispoziţiile art. 339 privind comunitatea de bunuri din NCC, în vigoare la momentul plăţii avansului în vederea achiziţionării autoturismului.

În cazul avansului este necesar să se dovedească contribuţia fiecăruia la această suma  precum şi cota în care a contribuit.

Reclamanta a depus la fila 35 ds. procesul-verbal din ……….. din care rezultă că avansul de ….. euro a fost achitat de către aceasta la data de …………. când trăia in concubinaj cu pârâtul M, aspect recunoscut de pârâta SC T, prin administratorul ei I, care a semnat acest înscris.

Pârâta a răspuns in acelaşi sens, că avansul a fost suportat de catre reclamantă , şi la interogatoriul depus la fila198 ds,  răspunsul 4 şi 5.

Faptul că reclamanta a achitat acest având cu banii sai poprii rezultă şi din faptul că la data de ………… reclamanta a vândut prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat la BNP M , un imobil proprietatea sa compus dintr-o casa şi terenul de 300 mp situat in B pentru care a încasat suma de …… euro.

Aceste aspecte sunt întărite si de declaraţiile martorilor D şi G care au arătat ca avansul pentru W a fost achitat din banii obţinuţi de reclamantă din vânzarea  casei de la mama  ei, scoţând de la banca o data suma de ….. euro şi ulterior inca o suma de …… euro pentru echiparea acestei maşini pentru taximetrie.

Din extrasul de cont de la B din …….. depus de reclamantă la fila 48 ds. instanţa constat ca la data de ……….., data vânzării, reclamanta a constituit un depozit pentru suma d ….. euro pe care la lichidat prin retragerea sumei la …………...

La fila 50 ds. reclamanta adepus un alt extras de cont de la C (depus de altfel si de către pârâtul M alăturat întâmpinării) din care rezulta ca la aceeaşi data de ………. reclamanta a deschis un cont pentru suma de ……… euro şi ca la data de ……….. a retras suma de ……. euro.

Pârâta SC T a depus banii in contul societăţii A la data de …………. (fila 36 ds.) , rezultând cu evidenţă ca întreg avansul de ………….. euro a fost suportat de reclamantă.

Instanţa  nu va reţine apărarea pârâtului M ca reclamanta a contribuit doar cu suma de ….. euro şi diferenţa a suportat-o el dintr-un împrumut de la G, în condiţiile in care acesta nu a făcut dovada destinaţiei acestui împrumut în valoare de  respectiv ca a plătit avans la autoturismul ce se dorea a fi achiziţionat. Faptul că acest pârât a remis banii administratorului societăţii nu conduce automat ca banii proveneau de la el, administratorul societăţii recunoscând ca aceştia proveneau de la reclamantă.

Martora A, audiat de instanţă la propunerea pârâtului, a declarat ca ştia de discuţiile dintre cei doi concubini pentru achiziţionarea unei maşini noi, si ca aceştia ar fi vorbit ca sa suporte fiecare cate …… euro, insa martora nu a putu spune daca atunci când s-a plătit avansul a fost respectata înţelegerea dintre concubini si nici cine a suportat efectiv acest avans.

Întrucât pârâtul M nu a făcut dovada  că  a contribuit la suma plătita cu titlu de avans, instanţa  ca constata ca suma de ….. lei reprezentând contravaloarea avansului de ….. euro achitat pentru autoturismul W este bun propriu al reclamantei şi implicit aceasta deţine o creanţă constând in contravaloarea acestei sume, urmând ca instanţa sa analizeze cui îi revine obligaţia de restituire a sumei.

II. În capătul 2 de cerere reclamanta a solicitat obligarea pârâţilor in solidar (după cum a precizat la ultimul termen de judecata)  să-i achite îi achite contravaloarea sumei de …… euro reprezentând avans , ratele aferente perioadei martie – august …. în valoare de ………. lei achitate de ea pentru autoturismul proprietatea pârâtei şi contravaloarea facturilor de îmbunătăţiri şi reparaţii de ………. lei (după cum a precizat la termenul din …………), solicitând prin modificarea acţiunii din  ………… şi actualizarea acestor sume la data plăţii  cu dobânda legala şi rata inflaţiei.

După cum au recunoscut toate părţile din dosar, intre SC T şi pârâtul M şi concubina acestuia de la acel moment B, a existat o înţelegere în sensul ca pârâta SC T sa achiziţioneze autoturismul marca W  deoarece condiţiile de achiziţionare erau mai avantajoase, ca persoana fizica pârâtul M neîndeplinind condiţia de venituri, că autoturismul a fost folosit de către M in regim de taxi şi că acesta trebuia sa-si achite ratele, in final după achitare autoturismul urmând sa treacă in proprietatea pârâtului.

La data de ………… a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare dintre SA şi SC T, obiectul contractului fiind achiziţionarea de către acesta din urma a unui autoturism W pentru suma de 13.818 euro (inclusiv TVA) preţul urmând sa fie achitat de cumpărător astfel: un avans de ….. euro in termen de 2 zile de la semnarea contractului si suma de …… euro in 2 zile lucrătoare de la notificarea scrisa a cumpărătorului către vânzător cu privire la sosirea autovehiculului in Curtici.

În acest sens reclamanta a suportat contravaloarea avansului in suma de ……. euro, cum s-a stabilit mai sus, sumă care a fost predata administratorului societăţii şi care la rândul sau a efectuat plata din contul societăţii pârâte către societatea A. Cat timp înţelegea a fost ca autoturismul sa fie cumpărat pe aceasta societate de taxi, in mod firesc obligaţia de plata a sumelor de bani datorate in urma achiziţionării autoturismului revenea societăţii pârâte in calitate de proprietar.

Pentru a reţine in acest mod, instanţa are in vedere si concluziile raportului de expertiză contabila efectuat in cauza in care la răspunsul la obiectivul 3 se arata că,  raportat la foaia de varsamânt nr ….. din data 19…………… şi registrul de casa din luna martie ……… ale societăţii comerciale T , rezultă că la data de ………. este depusa suma de ……………. lei echivalentul a ………….. euro conform documentului: " foaie varsamant " la R ,de către M in numele societăţii comerciale T reprezentând plata avans factura ………… emisa la data de ……………. de către A, că plata nu a fost înregistrata in contabilitatea societăţii comerciale T, astfel nu poate face subiectul unui contract de împrumut înregistrat in contabilitatea societăţii

Prin Contractul de credit ……. încheiat de pârâta SC T cu C, s-a acordat societăţii de taxi un împrumut pentru acoperirea diferenţei de ……. lei , restituirea sumei urmând sa fie făcuta in 36 de rate lunare in valoare de ……… lei, ce trebuiau achitate pana la data de 25 a fiecărei luni, societăţii pârâte fiindu-i interzis ca in aceasta perioada sa mai contracteze alte credite, rate sau leasing. Încălcarea acestor condiţii ducea la rezilierea contractului si preluarea autoturismului, cu privire la care a fost instituită ipoteca imobiliară.

Pârâtul M a folosit autoturismul in regim de taxi aspect necontestat de părţi. Ratele pentru împrumut au fost achitate pana la data de ………….., moment in care pârâtul a predat maşina societăţii spunând ca nu mai poate achita ratele, (conform PV din data de …………).

In urma discuţiilor avute cu reclamanta  in sensul ca  daca nu achita ea sau fostul concubin ratele vor pierde autoturismul, reclamanta a trimis pe fiica sa si a ridicat maşina, spunând ca o va folosi si va achita ratele ( declaraţia din ………………).

Din verificările efectuate de către expert si consemnate concluziile întocmite, raportat la  Registrul mijloacelor fixe aprilie ……….. - iunie ……….., Balanţa de verificare sintetica aprile ………… - iunie 2014, Procesul verbal încheiat la data de ……………. intre administratorul societăţii comerciale T si V fiica reclamantei B  şi din  extrasele de cont al societăţii comerciale T emise de C, rezulta ca in perioada aprilie …. - iunie …… administratorul societăţii comerciale T a achitat in totalitate ratele aferente contractului de credit cu nr. 0 in valoare de ……… lei.

Din raportul de expertiză rezultă că verificându-se contractul de credit cu P , Registrul de casa din luna aprilie 2013 al T  rezultă că la data de …………. a fost achitata suma de ………… lei reprezentând rate leasing aferente contractului cu număr ………. .pentru lunile martie si aprilie …………., de către administratorul societăţii comerciale T . Valoarea ratelor de leasing scadente in data de ………… totalizează ………. lei , iar din procesul verbal încheiat la data de ……….. intre B si administratorul societăţii analizate, rezulta ca a fost restituita către administratorul societăţii I suma de 2.460 lei in data de ………. si ………….. de către BD . In concluzie , ratele scadente la data de ……….. si ……………… in valoare de …………. iei au fost achitate in data de …………, de către administratorul societăţii comerciale T SRL respectiv suma de …… lei iar contra valoarea acestor rate, respectiv suma de ………… lei a fost restituita administratorului societăţii I de către B in data de ……………. si …………… .

Din Procesul verbal încheiat la data de …………… intre administratorul societăţii comerciale T SRL si V fiica reclamantei B rezulta ca o parte din disponibilităţile băneşti ale administratorului pentru achitarea ratelor scadente au avut următoarea provenienţa: suma de ……… lei reprezentând ratele ce aveau scadenta in perioada martie - august ………… au fost achitate B, suma de 12.531,42 lei reprezentând ratele scadente din perioada aprilie ……….-februarie …….. ,au fost achitate de către M. 

În concluzie, instanţa va reţine ca suma de ………. lei reprezentând contravaloarea ratelor scadente in intervalul  ………….. – …………… inclusiv a fost suportata tot de către reclamantă.

 După cum afirmă şi pârâta SC T, înţelegerea intervenită între părţi cu privire la folosirea si ulterior a  transferului proprietăţii in patrimoniul concubinilor a căzut la …………., urmare a nerespectării condiţiilor înţelegerii. in sensul ca ratele nu au mai fost  achitate de reclamanta sau pârât, că  s-au întârziat plăţile , iar la aceeaşi dată  maşina este abandonata de către reclamanta in fata sediului SC T).

Cu toate ca in accepţiunea pârâtei înţelegerea  fost ca la finalul contractului de împrumut autoturismul sa intre in patrimoniul concubinilor,  la data de …. SC T emite factura 0 către P -din I reprezentând autoturism W nr. identificare …….. având valoarea de ………. lei (TVA inclus), autoturism ce a făcut obiectul contractului de credit nr. ……… cu SC P SA, după ce anterior la data de ….. ratele de credit aferente contractului …. încheiat cu SC P SA având ca scop achiziţia autoturismului Wnr. înmatriculare …. serie saşiu ………. au fost achitate de către administratorul societăţii comerciale T SRL. 

Mai mult decat atât, la data de …….. conform extrasului de la Arhiva Electronica de Garanţii Reale mobiliare, este efectuat avizul de ipoteca mobiliara având ca scop constituirea in favoarea creditorului J a ipotecii imobiliare asupra autoturismului in cauza pentru garantarea unui împrumut in valoare ……… euro, garanţia constituindu-se in baza contractului de împrumut garantat cu ipoteca mobiliara nr. ……………….

Prin urmare, instanţa reţine ca in repetate rânduri pârâta SC T s-a purtat ca fiind proprietarul autoturismului atât in fapt cat si in drept, chiar mai înainte ca înţelegerea dintre părţi sa-şi mai producă efectele, ba chiar a si înstrăinat acest autoturism către o alta persoana decât părţile din dosar, lucru de altfel normal cat timp autoturismul in cauza a fost achiziţionat de către pârâta SC T, figurând in evidenţele ei contabile.

Cu toate acestea, instanţa reţine ca atat  timp cât reclamanta a plătit avansul de ……. euro precum şi suma de ………… lei reprezentând contravaloarea ratelor scadente in intervalul  ……….. – …………., sume de bani care in situaţia in care autovehiculul ar fi intrat in patrimoniul ei i-ar fi profitat, aceasta este îndreptăţita la restituirea sumelor de către pârâta proprietara, pentru motivul ca aceste sume au profitat direct pârâtei

Astfel, cat timp autovehiculul a fost folosit ulterior de către pârâtă iar la data de …….. a fost înstrăinat către P chiar daca pentru un preţ mic, pârâta s-a comporta ca un adevărat proprietar, urmând insa sa suporte consecinţele cu privire la toate obligaţiile ce-i revin in legătura cu acest autovehicul.

Faţă de aceste considerente, instanţa va obliga  pe pârâta SC T să achite reclamantei suma de …….. lei reprezentând contravaloarea avansului de …………. euro achitat pentru autoturismul W, suma de ………. lei reprezentând contravaloarea ratelor scadente in intervalul  …………. inclusiv, sume ce se vor actualiza cu dobânda legala şi rata inflaţiei, începând cu data promovării acţiunii  (…….. şi până la plata efectiva.

Instanţa va respinge cererea reclamantei de obligare in solidar a pârâţilor la plata acestor sume motivat de faptul ca faţă de argumentele expuse anterior, pârâtul M nu are nicio obligaţie de plata către fosta concubina, relaţia sa legata de acest autovehicul fiind una directă de pârâta societate de taximetrie, de la care a folosit autovehiculul.

  În ce priveşte  cererea reclamantei de obligare in solidar a pârâţilor la plata contravalorii reparaţiilor si a dotărilor autoturismului W in valoare de ……….., instanţa o va respinge motivat de următoarele:

Potrivit concluziilor de la obiectivul nr. 8 şi 9 din raportul de expertiză, expertul a verificat daca documentele justificative de achiziţionare a următoarelor echipamente: aparatul de taxat -factura nr. …………. - emisa de SC L in valoare de …… lei, Programare aparat taxat - factura nr………… emisa de SC L SRL in valoare de 50 lei,Autorizaţie RAR - certificat de agreere factura nr. ……….. -emisa de R in valoare de ….. lei, Antena staţie - factura nr………….. emisa de SC L SRL in valoare de 250 lei,Reparaţie auto –factura nr…. emisa de A in valoare de …………, Verificarea metrologica -factura nr………….. emisa de Biroul Roman de Metrologie Legala in valoare de …… lei, Asigurare casco poliţa nr…… -chitanţa nr…………… -reprezentând rata 4 la poliţa de asigurare casco ;foaie de depunere nr. …………… in valoare de ………. lei(c/v franciza 100 auro in dosarul de dauna …… - de ia C. S.A.)Asigurare RCA POLIŢA NR…………, Chitanţa Nr. …………… emise de SC O in valoare de ………. lei, au fost înregistrate in contabilitatea societăţii. Expertul a examinat  facturile menţionate in cuprinsul obiectivului; Jurnalul de cumpărări din perioada mai - iulie 2013 SC T;Registrul de casa din perioada mai - iulie 2013 SC T şi Balanţa de verificare sintetica din perioada mai - iulie 2013 a SC T SRL , rezultând ca în perioada mai - iulie 2013 , facturile de achiziţie a bunurilor si serviciilor prezentate in conţinutul obiectivului nu au fost înregistrate in contabilitatea societăţii comerciale T respectiv in jurnalul de cumpărări,.registrul jurnal si in balanţa de verificare sintetica .

Expertul a concluzionat ca facturile fiscale indicate mai sus au fost emise in perioada mai-iulie 2013 ,având o valoare totala de ………… lei (după cum a precizat expertul la fila 6 vol.II in suplimenul la raport) iar acesta suma nu a fost eliberata din casieria societăţii comerciale T pentru a fi achitate de către V , acesta fiind persoana care este înscrisa in documente ca fiind delegatul şi că în perioada mai - iulie 2013 , in registrul de casa al societăţii comerciale T nu este înscrisa nicio suma de bani plătită pe numele V pentru achitarea contra valorii facturilor de achiziţii in suma de ……. lei.

În aceste condiţii, instanţa reţine ca sumele cheltuite in modul detaliat de expert nu au fost făcute de societatea pârâtă, nu a fost cerute de acesta astfel ca plăţile au fost făcute doar pentru ca aşa a considerat reclamanta, maşina fiind folosita de aceştia in regim de taxi, potrivit înţelegerii iniţiale. Cat timp pârâta nu a vrut aceste îmbunătăţiri sau aranjamente la autoturism, sumele cheltuite de reclamantă în acest scop apar ca fiind cheltuieli voluptorii, urmând a fi suportat de către aceasta.

Faţă de  aceste  considerente expuse mai sus, instanţa va admite în parte acţiunea astfel cum a fost modificată şi precizată, va obliga pe pârâta SC T să achite reclamantei suma de ……… lei reprezentând contravaloarea avansului de ……… euro achitat pentru autoturismul W, suma de …… lei reprezentând contravaloarea ratelor scadente in intervalul  ……….. inclusiv, sume ce se vor actualiza cu dobânda legala şi rata inflaţiei, începând cu data promovării acţiunii  (……….) şi până la plata efectiva, va respinge cererea reclamantei de obligare in solidar a pârâţilor la plata acestor sume, va respinge cererea reclamantei de obligare in solidar a pârâţilor la plata contravalorii reparaţiilor si a dotărilor autoturismului W, constatând totodată ca suma de ……. lei reprezentând contravaloarea avansului de …….. euro achitat pentru autoturismul W este bun propriu al reclamantei.

In temeiul art. 453 NCPC, ţinând cont de faptul ca atât reclamanta cat si pârâtul M au solicitata cheltuieli de judecata  , instanţa va obligă pe pârâta  SC T să plătească reclamantei suma de  …….. lei reprezentând cheltuieli de judecată constand in ……….. taxa de timbru pentru capetele de cerere admise, ………. lei onorariu de avocat si ………. lei onorariu expert iar pe reclamnt6a o va obliga la plata către pârâtul M a sumei de 600 lei reprezentând onorariu de avocat, potrivit chitanţei depuse la dosar.