Plăţi

Hotărâre 4019 din 13.06.2016


Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamant scSC IS SA-şi pe pârât SED, având ca obiect pretenţii

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit părţile.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier după care:

În temeiul art. 131 c.pr.civilă instanţa constată că este competentă să soluţioneze prezenta cauză

Instanţa încuviinţează probele solicitate în temeiul art 258 c.pr.civilă.

Nemaifiind alte cereri  de formulat, probe de administrat şi  excepţii de invocat în temeiul art 392 c.pr.civilă, instanţa reţine cauza spre judecare şi trece la deliberare.

INSTANŢA

Asupra cauzei civile de faţă reţine următoarele:

Prin cererea înregistrată sub nr. la  Judecătoria  reclamanta SC OVI a chemat în judecată în calitate de pârât pe numitul SED pentru ca prin hotărâre judecătorească să se dispună obligarea la plata sumei de 3390  lei reprezentând despăgubiri plătite de societatea reclamantă în dosarul de daună .

Acţiunea a fost timbrata prin consemnarea sumei de 242,3 lei taxă de timbru.

În motivarea acţiunii se arată de către reclamanta arată că la data de 10.12.2014, societatea SC OVI SA, in calitate de asigurător, a emis pe numele RCI LEASING, poliţa de asigurare facultativa a autovehiculelor, seria C nr., in vederea asigurării autoturismului DACIA LAUREATE cu nr. de înmatriculare. In data de 06.11.2015 in Judeţul pe Str. a avut loc evenimentul rutier produs de către numitul SED, proprietarul atelajului - hipo cu doua cabaline.

In timp ce d-nul GCS lăsase parcat autovehiculul Dacia Laureate înmatriculat cu nr., in dreptul societăţii L unde acesta dintâi işi avea locul de munca, paratul conducea atelajul - hipo, iar in momentul in care a părăsit vehiculul cu tracţiune una dintre cabaline s-a speriat, deplasându-se spre spate si lovind autoturismul asigurat de reclamantă. Organele politiei IPJ Bacău au întocmit procesul-verbal seria CP nr., conform căruia numitul SED este vinovat de producerea evenimentului rutier care face obiectul cauzei, deoarece a lăsat nesupravegheate cabalinele care tractau vehiculul cu tracţiune animala, motiv pentru care una dintre acestea a lovit si provocat avarii autoturismului cu nr.. Mai mult decât atat, potrivit constatării organelor de cercetare ale poliţieitei rutiere, paratul se afla sub influenta băuturilor alcoolice (0.84 mg/l alcool pur in aerul expirat) la momentul producerii riscului asigurat. In baza acestui proces-verbal paratul a fost sancţionat contravenţional in baza art. 102 alin. 1 pct. 16 din OUG 195/2002.

Ca urmare a producerii evenimentului prezentat anterior, la solicitarea asiguratului, subscrisa ANIASIG deschis dosarul de dauna nr.  si a achita in data de suma de 3.390 către SC SRL.

 S-au depus la dosar înscrisuri în susţinerea acţiunii respectiv cerere de despăgubire la dosarul de daune nr. 7, factura fiscală nr. seria, bon comandă; extras de cont procesul verbal seria PBCX nr. încheiat de Poliţia B poliţa de asigurare, declaraţie şofer.

În susţinerea acţiunii se solicită proba cu cu înscrisuri.

În drept s-au invocat dispoziţiile art. 1349 cod civil; art. 1375, art. 2210 Cod civil, art. 107, 192, 194 şi urm. Din cpc, OUG 195/2002, HG 1391/2006.

Pârâtul nu a formulat întâmpinare în termenul prevăzut de lege.

Analizând actele dosarului instanţa reţine următoarele:

La data de 06.11.2015 pe str. a avut loc evenimentul rutier produs de către numitul SED, proprietarul atelajului - hipo cu doua cabaline. Astfel în timp ce numitul GCS lăsase parcat autovehiculul Dacia Laureate înmatriculat cu nr. in dreptul societăţii SRL unde acesta dintâi işi avea locul de munca, paratul, aflat sub influenţa băuturilor alcoolica, conducea atelajul - hipo, iar in momentul in care a părăsit vehiculul cu tracţiune una dintre cabaline s-a speriat, s-a deplasat spre spate si a lovit autoturismul asigurat de reclamantă.  Cu ocazia evenimentului agentul constatator a întocmit seria PBCX nr. din 06.11.2015. Ca urmare a accidentului, autoturismul marca „Dacia Laureate” cu nr. de înmatriculare, asigurat facultativ la reclamantă, a suferit mai multe averii, rezultând o daună în sumă de 3390 lei.

Din conţinutul poliţei de asigurare tip CASCO seria emisă la 10.12.2014 instanţa reţine că autoturismul  marca Dacia Laureate” cu nr. de înmatriculare era asigurat la SC OVI SA pentru o perioadă de 60 de luni, până la 09.12.2019 ( fila 21 dosar).

Potrivit dispoziţiilor art. 2214 cod civil, „În cazul asigurării de bunuri, asigurătorul se obligă ca, la producerea riscului asigurat, să plătească o despăgubire asiguratului, beneficiarului asigurării sau altor persoane îndreptăţite”

Reclamanta, în calitate de asigurător de răspunderere civilă şi-a îndeplinit obligaţia de despăgubire a autovehiculului avariat, conform extrasului de cont depus la fila 25, contravaloarea pagubelor fiind de 3390 Ron, conform facturii fiscale şi a devizului de lucrări depuse la dosar (filele 26-38). Poliţa de asigurare depusă la dosar face dovada încheierii contractului de asigurare între reclamantă şi persoana păgubită prin producerea evenimentului rutier.

Reclamanta, în calitate de asigurator CASCO al persoanei prejudiciate, a exercitat acţiunea în regres împotriva pârâtului, persoană vinovată de producerea evenimentului rutier în urma căruia a rezultat prejudiciul necontestat de către pârât.

Potrivit art. 1357 cod civil „1) Cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare. (2) Autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă” iar potrivit art. 1375 cod civil „Proprietarul unui animal sau cel care se serveşte de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa”.

În speţă instanţa apreciază ca fiind îndeplinite condiţiile răspunderii civile respectiv: fapta ilicită, legătura de cauzalitate şi vinovăţia persoanei chemate în judecată în calitate de pârât şi faţă de cele mai sus reţinute instanţa va admite acţiunea cum a fost formulată şi va obliga pârâtul la plata sumei de 3390 lei reprezentând despăgubiri.

Văzând dispoziţiilor art. 453 C procedură civilă coroborate cu dispoziţiile va obliga pârâtul la plata cheltuielilor de judecată reprezentând taxa de timbru.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea având ca obiect pretenţii formulată de SC OVI în contradictoriu cu pârâtul SED

Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 3390  lei, cu titlu de despăgubiri.

Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 242,3 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Cu apel în 30 de zile de la comunicare, ce se va depune la Judecătoria B.

Pronunţată în şedinţa publică de la 13 Iunie 2016

Domenii speta