Punere în executare sancţiune pecuniară – Legea 302/2004

Sentinţă penală 201 din 09.03.2017


Cuprins pe materii: Dr. procesual penal. Punere în executare sancţiune pecuniară – Legea 302/2004

Din certificatul prev. de art.4 din Decizia-cadru 2005/214/JAI a  Consiliului Europei intimatul S M A a fost sancţionat cu sancţiunea pecuniară de 140 Euro aplicată prin  hotărârea din data de 20.08.2016 de autoritatea competentă din Olanda, respectiv Pol. M / w-Brabant , Centrale Verw. Eenheid, pentru încălcarea art. 2 din Legea administraţiei juridice pentru respectarea regulilor de circulaţie.

Din înscrisurile mai sus menţionate, rezultă că persoana condamnată a făcut obiectul unei proceduri scrise, a fost informată cu privire la dreptul său de a contesta cauza şi de termenul unei asemenea căi de atac.

Conform art.240  alin.1  din Legea  302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală: „autorităţile judiciare  române  de  executare  recunosc o hotărâre fără alte formalităţi şi iau imediat toate măsurile necesare pentru executarea acesteia, cu  excepţia cazului în care constată că este aplicabil unul din motivele de nerecunoaştere sau neexecutare prev.de  art.241 din  lege.”

În cauză, instanţa apreciază că , aşa cum s-a reţinut şi prin cererea de sesizare a instanţei sancţiune pecuniară în speţă face parte din categoria celor pentru care verificarea prevederii din legea română nu este necesară (art.239 alin 1 din Legea  302/2004).

Art.243 alin.1 stabileşte că „fără a aduce atingere dispoziţiilor art. 244, executarea hotărârii este guvernată de legea română în acelaşi mod ca în cazul unei pedepse pecuniare aplicate de o instanţă judecătorească română. Numai autorităţile române au competenţa de a decide asupra procedurilor de executare şi de a stabili toate măsurile legate de aceasta, inclusiv motivele de încetare a executării.

Instanţa are în vedere că executarea pedepsei pecuniare este guvernată de legea română şi că potrivit art. 246 din Legea nr.302/2004 fondurile obţinute din executarea sancţiunii pecuniare se fac venit la bugetul de stat al României, între România şi statul emitent nefiind încheiat niciun acord care să prevadă altfel.

Faţă de toate motivele de fapt şi de drept mai sus menţionate, instanţa constată că cererea formulată este întemeiată, motiv pentru care o va admite