Drept civil. Stabilirea pensiei de întreţinere datorate de către un părinte pe seama copilului său minor. Criterii de determinare a cuantumului pensiei de întreţinere. Caracterul cumulativ al îndeplinirii acestor criterii. Art. 529 Cod civil.

Decizie 344/Ap din 13.06.2016


Drept civil. Stabilirea pensiei de întreţinere datorate de către un părinte pe seama copilului său minor. Criterii de determinare a cuantumului pensiei de întreţinere. Caracterul cumulativ al îndeplinirii acestor criterii. Art. 529 Cod civil.

Cuantumul pensiei de întreţinere datorate de către un părinte pe seama copilului său minor se determină în funcţie de două criterii legale şi anume, „nevoia celui care o cere” şi respectiv „mijloacele celui care urmează a o plăti”. Cele două criterii au însă un caracter cumulativ şi obligatoriu, astfel încât instanţei de judecată („de tutelă”, în accepţiunea dispoziţiilor art. 499 alin. 4 Cod civil), îi revine obligaţia de a cerceta şi analiza – în special în acele situaţii în care părintele debitor al obligaţiei legale în discuţie realizează venituri periodice semnificative – în ce măsură cuantumul pensiei de întreţinere solicitate în cauză (prin echivalent bănesc), orientat înspre maximul plafonului legal instituit prin art. 529 Cod civil, respectă şi cea dintâi exigenţă normativă de mai sus, adică să fie proporţional cu „nevoia celui care o cere”. În acest context, părintelui solicitant (în calitate de reprezentant al copilului său minor) îi revine îndatorirea ca, în argumentarea şi reliefarea pretenţiilor sale privind stabilirea unui cuantum semnificativ al pensiei de întreţinere, să expună şi să probeze existenţa şi întinderea unei strategii educaţionale, a unui proiect de dezvoltare a copilului (în plan şcolar, dar în egală măsură şi în sfera preocupărilor extraşcolare ale copilului, prin participarea acestuia la diverse alte activităţi cu caracter instructiv, artistic sau de o altă natură, dar care să contribuie la o proiecţie de viitor mai bună a acestuia copil), în sensul asigurării unui nivel de instruire şi educare superior celui pe care l-ar putea obţine în condiţii obişnuite.

EXTRAS

„ … Stabilirea pensiei de întreţinere datorată de părinte se determină după două criterii esenţiale, posibilitatea celui obligat, adică mijloacele de care dispune înţelegând aici şi capacitatea de muncă pe care o are, coroborat cu nevoia celui care o cere, în cauză minorul S. V. născ. la 09.07.2006, al cărui domiciliu a fost stabilit la mamă. Cuantumul pensiei de întreţinere de 500 Euro stabilit de prima instanţă, nu este în acord cu cele două criterii întrucât nu s-a ţinut seama de împrejurarea concretă şi efectivă din care rezultă că o parte consistentă din indemnizaţia de handicap (denumirea nu are valoare de lucru interpretat pentru un viitor proces de partaj), are o destinaţie exclusivă pentru refacerea stării de sănătate a apelantului reclamant, acesta fiind şi scopul pentru care a fost acordată. De asemenea nu s-a ţinut seama de nevoia reală şi efectivă a copilului, apelanta-pârâtă nu a prezentat un proiect de dezvoltarea în plan şcolar dar şi în afară de acesta prin participarea la diverse alte activităţi care să contribuie la o proiecţie de viitor mai bună cu  un nivel de instruire şi educare superior celui care l-ar putea obţine în condiţii obişnuite. Mai mult ambii părinţi sunt ţinuţi solidar  să participe activ la întreţinerea copilului minor, prin asigurarea celor necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională (art.499 Cod civil). În consecinţă, s-a apreciat că suma de 350 Euro este îndestulătoare pentru a asigura o calitate superioară vieţii copilului pe toate palierele arătate anterior şi în funcţie de alte nevoi pe viitor se poate solicita o majorare dacă sunt îndeplinite criteriile evocate anterior.”