Pretenții

Sentinţă civilă 1530 din 15.07.2017


Analizând materialul probator administrat în cauză instanţa urmează a aprecia întemeiată în parte acţiunea reclamantei, având în vedere următoarele considerente:

- potrivit art. 451 NCPC  „(1) Cheltuielile de judecată constau în taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar, onorariile avocaţilor, ale experţilor şi ale specialiştilor numiţi în condiţiile art. 330 alin. (3), sumele cuvenite martorilor pentru deplasare şi pierderile cauzate de necesitatea prezenţei la proces, cheltuielile de transport şi, dacă este cazul, de cazare, precum şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului. (2) Instanţa poate, chiar şi din oficiu, să reducă motivat partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când acesta este vădit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat, ţinând seama şi de circumstanţele cauzei. Măsura luată de instanţă nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său.”

- potrivit art. 454 din NCPC „ Pârâtul care a recunoscut, la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate, pretenţiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecată, cu excepţia cazului în care, prealabil pornirii procesului, a fost pus în întârziere de către reclamant sau se afla de drept în întârziere. Dispoziţiile art. 1.522 alin. (5) din Codul civil rămân aplicabile.”

- în speţă se observă că acţiunea de faţă a fost depusă la instanţă la data de 27.06.2017, fiind intitulată ca „ cerere de chemare în garanţie” fiind înregistrată  în dosarul nr. 2714/324/2017 având ca obiect „ cerere de valoare redusă”, acţiune formulată de SPITALUL JUDEŢEAN G.

- deoarece în cadrul procedurii privind cererea de valoare redusă nu se recunoaşte şi posibilitatea formulării de către pârât a unei altei cereri în afară de cererea reconvenţională, instanţa a dispus disjungerea cererii de chemare în garanţie şi înregistrarea acesteia ca dosar separat.

- în ceea ce priveşte menţinerea cererii privind cheltuielile de judecată formulată în prezentul dosar, după achitarea debitului principal, instanţa urmează a aprecia că este întemeiată în parte , motivat de faptul că aşa cum a rezultat din actele dosarului pârâta a fost pusă în întârziere, anterior , formulării cererii de chemare în judecată de către reclamant, dovadă fiind chiar faptul că pârâta a achitat direct către SPITALUL JUDEŢEAN G, suma de 4709,06 lei la data de 28.06.2017, astfel că urmează a aprecia că nu este incident art. 454 teza  I din NCPC.

- instanţa urmează ca la stabilirea cuantumului onorariului apărătorului ce urmează a fi pus în sarcina părţii care a pierdut procesul, instanţa urmează a avea în vedere complexitatea cauzei, de demersurile efective efectuate de apărător, de caracterul real, necesar şi rezonabil al acestora. De altfel această interpretare este în acord şi cu jurisprudenţa CEDO , care în mai multe decizii a stabilit, că un reclamant nu poate obţine rambursarea cheltuielilor de judecată, în care este inclus şi onorariul apărătorului, decât în măsura în care se stabileşte realitatea lor, necesitatea şi caracterul rezonabil al cuantumului. Curtea a apreciat că atunci când aceste pretenţii sunt prea ridicate, ele pot constitui, prin ele însele un obstacol în ceea ce priveşte protecţia eficientă a drepturilor omului.( a se vedea  cauza Bönisch contra Austriei din 02.06.1986, cauza Crişan contra României  din 27.05.2003, cauza Buzescu contra României din 24.05.2005, definitivă la 24.08.2005 ( Monitorul  Oficial  nr.210/08.03.2006.)

- faţă de această situaţie şi având în vedere complexitatea cauzei, muncă efectivă depusă de apărătorul reclamantului ( formularea cererii şi prezenţa la un termen de judecată) instanţa urmează a reduce onorariul apărătorului de la 1000,00 lei la 200,00 lei.

În consecinţă,  instanţa urmează a obliga pe pârâtă la plata către reclamant a sumei de 535,00 lei cu titlul de cheltuieli de judecată. ( 335,00 lei taxă judiciară de timbru şi 200,00 lei cotă parte onorariu apărător).