Înlocuirea amenzii contravenţionale

Sentinţă civilă 15 din 10.01.2018


ROMÂNIA

JUDECĂTORIA CHIŞINEU CRIŞ operator 3210/2501

DOSAR NR.----/210/2017

SENTINŢA CIVILĂ NR. 15

Şedinţa publică din  10 ianuarie 2018

Preşedinte: Radvanski Izabella Reka

 Grefier: Viorica Marcela Voina

S-a luat în examinare sesizarea formulată de petenta CM, prin primar, pentru înlocuirea amenzii contravenţionale aplicată intimatei/contraveniente SFI, cu prestarea unei activităţi în folosul comunităţii. 

La apelul nominal se prezintă apărător din oficiu pentru intimata, avocat ZC, intimata, părinţii acesteia si petenta fiind lipsă.

Procedura de citare este  legal îndeplinită.

Din partea Ministerului Public se prezintă procuror PR din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Chişineu Criş.

S-a făcut referatul cauzei, după care, considerând că au fost lămurite toate împrejurările de fapt şi de drept ale cauzei

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Chișineu Criș, la data de 21,11,2017, sub nr. de mai sus, petenta CM prin primar, a solicitat, în contradictoriu cu intimata SFI, ca prin hotărârea ce se va pronunţa în cauză să se dispună înlocuirea amenzii contravenţionale cu sancţiunea obligării contravenientei la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, potrivit art. 9 alin.3 din OG 2/2001.

In motivare a arătat că din procesul verbal anexat cererii, care reprezintă proces verbal de contravenție înregistrat în evidențele fiscale rezultă o sumă stabilită a amenzii în cuantum de 100 lei. 

 În urma comunicării acestui proces verbale de contravenție nu a fost achitate sumea din amendă nici după întocmirea procedurilor legale prevăzute de codul fiscal, pe motivul că nu are nici o sursă de venituri. Petenta solicită ca instanța să dispună înlocuirea amenzii cu sancțiunea obligării contravenientei la prestarea unei munci în folosul comunității.

Cererea a fost motivată în drept pe disp. art.39 al. 3 din OG nr.2/2001.

În dovedirea cererii au fost depuse, in copie, actele din dosarul de insolvabilitate comunicate de organul fiscal de la domiciliul intimatului. 

Intimata, legal citată, nu a formulat întâmpinare şi nu s-au prezentat la instanţă.

Analizând actele si lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În fapt, din înscrisul de la f.7, se reţine că prin procesul verbal de contravenţie  seria PF nr. ------------/27,06,2016, încheiat de agenţii constatatori, intimata SFI a fost sancţionată contravenţional cu amendă în sumă de 100 lei, proces verbal devenit executoriu ca urmare a neatacării acestuia cu plângere contravenţională ori a respingerii acţiunilor în justiţie.

Din actele de executare întocmite de  către petent și depuse la dosarul cauzei, rezultă că intimata nu figurează cu bunuri mobile sau imobile in proprietate si nu exista posibilitatea executării silite a acesteia, fiind declarată insolvabilă.

Conform art. 9 alin.3 din O.G. nr. 2/2001, în cazul în care contravenienta persoană fizică nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, organul de specialitate al unităţii administrativ-teritoriale prevăzut la art. 39 alin. (2) lit. a) în a cărui rază teritorială domiciliază contravenienta va sesiza instanţa judecătorească în a cărei circumscripţie domiciliază acesta, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama de partea din amendă care a fost achitată.

Din aceste dispoziţii rezultă că pentru a fi admisibilă cererea de înlocuire a amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii trebuie ca sancţiunea amenzii aplicate să fi rămas definitivă, sancţiunea să nu fi fost achitată în termenul de 30 de zile de la data rămânerii definitive şi să nu existe posibilitatea executării silite.

Totodată, potrivit Deciziei nr. 7 din 20 septembrie 2010 pronunţate de ICCJ – Secţiile Unite, dispoziţiile art. 9 alin. 3 – 5 din O.G. nr. 2/2001, prin raportare la dispoziţiile art. 9 alin. 1 şi 2 din aceeaşi ordonanţă şi la dispoziţiile art. 1 din O.G. nr. 55/2002, se interpretează în sensul admisibilităţii cererilor de înlocuire a sancţiunii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii indiferent dacă contravenţiile săvârşite sunt prevăzute şi sancţionate prin legi, ordonanţe ale Guvernului sau alte acte cu caracter normativ şi chiar dacă actul care stabileşte şi sancţionează contravenţiile nu prevede, alternativ cu sancţiunea amenzii, sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii.

Instanţa constată că în cauza de faţă sunt îndeplinite cerinţele impuse de art. 9 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001 pentru înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, în sensul că, potrivit actelor dosarului de executare al petentei, nu există posibilitatea executării silite a intimatului pentru amenzile contravenţionale neachitate de aceasta, cu depăşirea termenului de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii.

Pentru stabilirea numărului de ore de activităţi prestate, instanţa va avea în vedere cuantumul amenzii aplicate, precum şi dispoziţiile art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 1/2017 privind stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dispoziţii potrivit cărora, începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1,450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună în anul 2017, reprezentând 8,735 lei/oră. 

Față de dispozițiile art. 10 al. 2 și art. 39.1 al. 2 din O.G. 2/2001, instanța va aplica maximul de 50 ore pentru fiecare proces verbal de contravenție.

Faţă de cele de mai sus, văzând şi dispoziţiile art. 9 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001, instanţa va admite acţiunea şi va dispune înlocuirea amenzii contravenţionale, în cuantum  de 100 lei, aplicată intimatei prin procesul verbal de contravenţie  seria PF nr. 1042087/27,06,2016 cu sancţiunea prestării de către intimată a unor activităţi în folosul comunităţii, la dispoziţia şi sub supravegherea primarului CM, pe o durată de 22 ore, aferentă procesului verbal de contravenţie seria seria PF nr. -----------/27,06,2016.

Potrivit disp. art.453 alin.1 C. proc. civ., instanţa va lua act că petenta nu a solicitat cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

Admite cererea formulată de petenta CM, cu sediul în ------------, împotriva intimata SFI şi, în consecinţă:

Dispune înlocuirea amenzii contravenţionale cu sancţiunea prestării de către intimat a unor activităţi în folosul comunităţii, la dispoziţia şi sub supravegherea primarului CM, pe o durată de 22 ore, aferentă procesului verbal de contravenție seria PF nr.------------/27.06.2016.

Dispune virarea din conturile Ministerului Justitiei a sumei de 260lei în contul domnului avocat ZC cu titlu de onorariu avocat din oficiu pentru intimata SFI.

Dispune emiterea mandatului de executare în sensul celor de mai sus.

 Cu apel, ce se depune la Judecătoria Chişineu Criş, în termen de 30 de zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 10.01.2018

Preşedinte, Grefier,

Radvanski Izabella Reka Viorica Marcela Voina

Red. C.C.C./Tehnodact. V.V.M-12,01,2018

4 ex. se com. 2/15,01,2018

petenta  - CM, prin primar - --------------

intimata – SFI, domiciliată în ------------

părinti intimat:-BF cu domiciliul in ---------------

-SP  cu domiciliul in ---------------