Inregistrare in scopuri tva

Hotărâre 2029 din 27.04.2017


Dosar nr. ...

R O M Â N I A

TRIBUNALUL DOLJ

SECŢIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

SENTINŢA Nr. 2029/2017

Şedinţa publică de la 27 Aprilie 2017

Instanţa constituită din:

Preşedinte ....

Pe rol, judecarea cauzei Contencios administrativ şi fiscal privind pe reclamanta ... în contradictoriu cu pârâtele ANAF - AJFP DOLJ şi DGRFP CRAIOVA, având ca obiect anulare act administrativ.

Prezenţa părţilor şi dezbaterile au fost consemnate în Încheierea de şedinţă din data de 20.04.2017, care face parte integrantă din prezenta hotărâre şi prin care, instanţa, având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea la data de 27.04.2017.

INSTANŢA

Asupra cauzei de faţă constată următoarele

Prin acţiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Dolj sub nr. .., reclamanta ... a chemat în judecată pârâtele ANAF - AJFP DOLJ şi DGRFP CRAIOVA pentru ca, prin hotărârea ce se va pronunţa sa se dispună anularea Deciziei AJFP Dolj nr. ... privind înregistrarea firmei in scopuri de TVA şi a Deciziei DGRFP Craiova nr. ... privind soluţionarea contestaţiei administrative, cu obligarea pârâtei AJFP Dolj sa emită decizie de înregistrarea a firmei in scopuri de TVA.

În motivarea acţiunii se arată că .., ca urmare a activităţii economice desfăşurate, a solicitat sa fie înregistrată cu activitate in scopuri de TVA, depunând declaraţia-formular 088.

Reclamanta a arătat că societatea a primit Decizia nr. ..., prin care AJFP Dolj îi comunica ca, in urma referatului de analiza, a anulat (a respins) înregistrarea in scopuri de TVA din oficiu.

S-a precizat că anularea înregistrării a operat conform art. 153 alin. 9, lit. d) din Codul fiscal, motivarea fiind dată prin citarea textului de lege.

Reclamanta a arătat că a formulat contestaţie la organul emitent, iar DGRFP Craiova a emis Decizia nr. ..., prin care se a menţinut soluţia inițiala la cererea societăţii.

Din punctul de vedere al reclamantei, îndeplineşte toate condiţiile pentru înregistrare in scopuri de TVA, iar prin decizia sa, AJFP Dolj nu a motivat concret refuzul. Reclamanta a arătat că şi în soluţionarea contestaţiei DGRFP Craiova la pct. 4 si 5 a emis afirmaţii nesusținute de nicio dovada concreta care sa justifice, riscul privind neîndeplinirea obligaţiilor fiscale, din partea ...., în cazul in care ar beneficia de trecerea la operaţiuni cu TVA.

Reclamanta apreciază că în mod neîntemeiat se afirma că societatea "nu a justificat  desfăşurarea  activităţii economice declarate ” in sfera TVA, desi toate înscrisurile privind societatea denota activitate continua si profitabila cu numeroși parteneri de afaceri care însă sunt interesați de trecerea societăţii la operaţiuni cu TVA, in scopul aplicării facilitaților fiscale reciproce de care pot beneficia.

Se arată şi faptul că pârâtele susţin ca "cel puţin un reprezentant legal ” al firmei, fiind implicat in alte entităţi economice ca asociat/administrator/ PFA sau I.I. nu şi-ar fi îndeplinit vreodată obligaţii fiscale la timp si ca aceste entităţi sunt/au fost în procedura de faliment, neexistând însă dovezi în acest sens. Reclamanta a mentionat că în decizie nu se  nominalizează persoana si situaţia imputabilă, pentru a şti dacă supozițiile organului  fiscal sunt adevărate sau dacă ar putea sa fie combătute  cu probe. Practic, societatea este pusă in situaţia de a bănui care ar fi obiecţiunile acestui organ, neavând posibilitatea de a se apăra sau demonta aceste supoziții, în situaţia în care nu cunoaşte acuzațiile care i se aduc.

Reclamanta a susţinut că în lipsa unor justificări concrete, refuzul intimatelor de înregistrare a firmei in scopuri de activităţi cu TVA, este neîntemeiat, în condiţiile în care nu prezintă un risc ridicat pentru desfăşurarea activităţii economice in sfera TVA.

În dovedire, reclamanta a arătat că doreşte să se folosească de proba cu înscrisuri.

Reclamanta şi-a întemeiat acţiunea pe art. 218 din Codul de procedură fiscală, Legii nr. 554/2004, art. 153 din Legea nr. 571/2003.

Reclamanta a solicitat judecarea cauzei în lipsă.

La cererea de chemare în judecată au fost anexate în baza art. 194 din Codul de procedură civilă actele contestate.

Cererea a fost legal timbrată cu 50 de lei taxă judiciară de timbru în baza art. 16 lit. a din O.U.G. 80/2013.

Pârâta Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova în nume propriu cât şi pentru A.J.F.P. Dolj, a formulat  întâmpinare prin care solicită respingerea acţiunii formulate de ...

 Pârâta a arătat că ..a depus la Administrația Judeţeană  a Finanţelor Publice Dolj, cererea de înregistrare în scopuri de TVA nr. ... prin Declarația pe propria răspundere pentru evaluarea intenției si a capacitații de a desfăşura activităţi economice care implica operaţiuni din sfera TVA (formular 088) şi Declaraţie de menţiuni (formular 010), in temeiul art. 153, lit. b din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Biroul Informații Fiscale din cadrul Administraţiei Județene a Finanțelor Publice Dolj, în calitate de compartiment cu atribuţii în evaluarea intenției și capacității persoanelor impozabile de a desfăşura activităţi economice care implică operațiuni taxabile din sfera TVA, in temeiul prevederilor art. 7 ind.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA, a procedat la analiza declaraţiei 088 depusă de reclamantă la autoritatea fiscală.

Din punctul de vedere al pârâtei, stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA este reglementată prin Ordinul Președintelui Agenției Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2032/03.08.2015 pentru aprobarea procedurilor privind analiza și evaluarea intenției  şi capacităţii persoanelor impozabile de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni în sfera TVA.

Pârâta a arătat că analiza efectuată a avut în vedere atât persoana juridică, cât și persoana fizică care are calitatea fizică de reprezentare, astfel după cum rezultă chiar din conţinutul formularului declaraţiei si s-a realizat in deplină concordantă cu prevederile 5  anexa 1  cap. III  din Ordinul Președintelui Agenției Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3331/ 2013 care stipulează că, organul fiscal competent aplică procedura în vigoare la evaluarea intenției și capacitații persoanei impozabile de a desfăşura activităţi economice care implica operaţiuni din sfera TVA.

S-a arătat că prin analiza efectuată s-au corelat datele înscrise de către reclamantă in declaraţia pe propria răspundere (formular 088)  cu cele existente în bazele de  date ale ANAF, precum şi alte informaţii la care autoritatea fiscala are acces in baza protocoalelor de schimb de informaţii, iar S.C. ... nu a justificat desfăşurarea activităţii declarate din sfera TVA.

Pârâta a precizat că persoana impozabila prezinta risc cu privire la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, întrucât cel puţin un reprezentant legal a fost sau subiect al cel puţin unui raport juridic fiscal-direct sau prin intermediul persoanelor impozabile la care deţine calitatea de acționar/asociat/administrator/persoana fizică autorizată/titular întreprindere individuala/membru întreprindere familială — iar subiectul in cadrul raportului  juridic fiscal nu si-a îndeplinit in tot sau in parte obligaţiile , prevăzute la art. 22 din Cod de procedura fiscală, inclusiv subiectul a făcut si/ sau face obiectul unei proceduri  prevăzute de Legea nr. 85/2014.

În aceste condiţii, deoarece in cazul reclamantei, aplicația informatica a generat un risc ridicat, după finalizarea evaluării, s-au aplicat prevederile pct. 11 din Ordinul Președintelui Agenției Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea procedurilor privind analiza si evaluarea intenției si capacitații persoanelor impozabile de a desfăşura activităţi economice care implica operaţiuni in sfera TVA, potrivit căruia a fost întocmit referatul cu propunere de anulare a înregistrării in scopuri de TVA, in baza căruia a fost emisa de către Serviciul Registru contribuabili, declaraţii fiscale si bilanțuri persoane juridice Decizia nr. .... privind anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de tva potrivit prevederilor art. 153, alin. 9 sau alin 11 din Codul fiscal .

Pârâta a solicitat să se respingă motivele invocate de către reclamanta in sensul că, societatea nu prezinta un risc ridicat pentru desfăşurarea activităţii economice in sfera TVA deoarece societatea a fost supusă evaluării, organele fiscale competente stabilind, pe baza criteriilor stabilite prin ordin, dacă persoana impozabilă justifică intenţia şi are capacitatea de a desfăşura activitate economică, pentru a fi înregistrată în scopuri TVA.

În drept, întâmpinarea este întemeiată pe  dispoziţiile prevăzute de art. 205-208 din Codul de procedură civilă.

La solicitarea instanţei, la dosarul cauzei au fost depuse înscrisurile ce au stat la baza actelor contestate de reclamantă (filele nr. 41 – 108).

Prin notele de şedinţă de la termenul din data de 08.12.2016, reclamanta a precizat ca  afirmaţiile reţinute la pct. 4 şi 5 din Punctul de vedere întocmit de biroul de informaţii, sunt neîntemeiate în condiţiile în care reclamanta a justificat desfăşurarea activităţii economice declarate din sfera T.V. A, având cifra de afacere de 240.300 lei la data completării formularului 088, iar pe de altă parte afirmaţia de la pct. 5 nu este susţinută punctual. S.-a precizat că asociatul şi administratorul ... este numita ..., iar societatea are achitate la zi datoriile fiscale, entităţile în care asociatul a fost implicat nu au fost lichidate sau în faliment. S-a precizat că .... este plătitoare de T.V.A. şi are datoriile achitate la zi, ...nu mai este plătitoare de T.V.A. solicitând eşalonare la plată a obligaţiilor fiscale, iar ... are eşalonate obligaţiile fiscale încă din noiembrie 2015, eşalonarea neputând fi confundată cu situaţia unui rău platnic.

La dosarul cauzei au fost depuse certificate de atestare fiscală de către reclamantă cu privire la societăţile mai sus arătate, decizii de eşalonare la plată împreună cu graficele aferente.

La solicitarea instanţei, pârâtele au depuse la dosarul cauzei note scrise împreună cu documentele care din punctul acestor părţi de vedere fac dovada aspectelor menţionate în decizia nr. ... (filele nr. 1-244 din vol al II-lea al dosarului).

Reclamanta a mai depus la dosarul cauzei înscrisuri referiritoare şi la societatea ... la care s-a făcut referire în notele scrise de către pârâtă (filele nr. 12-49 din vol. al III-lea al dosarului).

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanta retine urmatoarele:

Reclamanta ... a depus la Administrația Judeţeană  a Finanţelor Publice Dolj, la data de 08.10.2015, cerere de înregistrare în scopuri de TVA nr. ... prin Declarația pe propria răspundere pentru evaluarea intenției si a capacitații de a desfăşura activităţi economice care implica operaţiuni din sfera TVA (formular 088) şi Declaraţie de menţiuni (formular 010), in temeiul art. 153, lit. b din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Parata A.J.F.P.Dolj  a emis decizia  privind anularea, din oficiu a inregistrarii in scopuri TVA  act contestat in prezenta cauza, in care s-a mentionat ca in baza art. 153 alin. 9/ art. 153 ind. 1 alin. 9 sau 11 din Codul fiscal si in baza Referatului de analiza privind anularea inregistrarii in scopuri TVA, din oficiu, nr. 81531 din 02.11.2015, inregistrarea  in scopuri TVA conform art. 153 din Codul fiscal a fost anulata, potrivit art. 153 alin. 9 lit. h din Codul fiscal, cu data comunicarii deciziei, intrucat persoana impozabila nu justifica intentia  si capacitatea de a desfasura activitate economica care implica operatiuni in sfera T.V.A., potrivit art. 153 alin. 7 ind. 1 din Codul fiscal. In motivarea deciziei s-a mentionat faptul ca reclamanta nu jutifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit prevederilor pct. 6 lit. d din cadrul anexei 1 cap. III sect. 5 ind. 1din OPANAF nr. 3331/2013 pentru aprobarea procedurii de modificare, din oficiu a vectorului fiscal cu privire la T.V.A. Aceasta decizie a fost comunicata reclamantei la data de 13.11.2015.

Prin decizia nr. ... a fost respinsă contestaţia depusă de reclamantă împotriva deciziei mai sus amintite. În motivare s-a arătat că în analiza efectuată s-a avut în vedere atât persoana juridică cât şi persoana fizică care are calitatea de reprezentare.

Pârâta a precizat că persoana impozabila prezinta risc cu privire la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, întrucât cel puţin un reprezentant legal a fost sau subiect al cel puţin unui raport juridic fiscal-direct sau prin intermediul persoanelor impozabile la care deţine calitatea de acționar/asociat/administrator/persoana fizică autorizată/titular întreprindere individuala/membru întreprindere familială - iar subiectul in cadrul raportului  juridic fiscal nu si-a îndeplinit in tot sau in parte obligaţiile prevăzute la art. 22 din Cod de procedura fiscală, inclusiv subiectul a făcut si/ sau face obiectul unei proceduri  prevăzute de Legea nr. 85/2014.

În  decizie s-a concluzionat că în aceste condiţii, deoarece in cazul reclamantei, aplicația informatica a generat un risc ridicat, după finalizarea evaluării, s-au aplicat prevederile pct. 11 din Ordinul Președintelui Agenției Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea procedurilor privind analiza si evaluarea intenției si capacitații persoanelor impozabile de a desfăşura activităţi economice care implica operaţiuni in sfera TVA nr. ...5, potrivit căruia a fost întocmit referatul cu propunere de anulare a înregistrării in scopuri de TVA, in baza căruia a fost emisa de către Serviciul Registru contribuabili, declaraţii fiscale si bilanțuri persoane juridice Decizia nr. privind anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA.

În acest sens a fost şi punctul de vedere întocmit de Biroul de informaţii fiscale Dolj, în vederea soluţionării contestaţiei.

Din inscrisurile depuse la dosarul cauzei rezultă faptul că numita ... este asociat şi administratorul şi pentru alte societăţi respectiv  ....

Din certificatele de atestare fiscală depuse la dosarul cauezi de către reclamantă rezultă faptul că societatea reclamantă şi celelalte societăţi mai sus arătate nu figurează cu datorii exigibile în prezent.  ... figurează cu obligaţii fiscale eşalonate la plată, la dosarul cauzei fiind depusă decizia de eşalonare la plată şi graficul sintetic, iar reclamanta a făcut dovada că această societate respectă graficul de eşalonare. Rezultă de asemenea că şi pentru ...  a fost emisă decizie de eşalonare la plata a obligaţiilor fiscale la data de 21.03.2017.

În ceea ce priveşte societatea ... instanţa reţine conform actelor depuse la dosarul cauzei faptul că din anul 2010 numita ... nu mai era administrator sau asociat în această societate, opoziţia A.J.F.P. Dolj fiind respinsă de Tribunalul Dolj.

In baza art. 153 alin. 1 din Codul fiscal în vigoare la data depunerii cererii de înregistrare în scopuri TVA  - 08.10.2015  "Persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi realizează sau intenţionează să realizeze o activitate economică ce implică operaţiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere şi/sau operaţiuni rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b) şi d), trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent".

În conformitate cu dispoziţiile art. 153 alin. 7 ind. 1 "Prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală se stabilesc criterii pentru condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA a societăţilor cu sediul activităţii economice în România, înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului. Organele fiscale competente stabilesc, pe baza acestor criterii, dacă persoana impozabilă justifică intenţia şi are capacitatea de a desfăşura activitate economică, pentru a fi înregistrată în scopuri de TVA. Prin excepţie de la prevederile alin. (7), organele fiscale competente nu vor înregistra în scopuri de TVA persoanele impozabile care nu îndeplinesc criteriile stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală."

În baza art. 153 alin. 9  lit. h organele fiscale competente anulează înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA, dacă persoana impozabilă, societate cu sediul activităţii economice în România, înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, supusă înmatriculării la registrul comerţului, nu justifică intenţia şi capacitatea de a desfăşura activitate economică potrivit criteriilor şi în termenele stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrarea Fiscală.

De asemenea trebuie menţionate dispoziţiile art. 153 alin. 9 ind. 1 lit. e conform căruia "procedura de anulare a înregistrării în scopuri de TVA este stabilită prin normele procedurale în vigoare.

Conform art. 4 din OPANAF nr. 3331/2013 pentru aprobarea procedurii de modificare, din oficiu a vectorului cu privire Ia TVA, "Înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA a unei persoane impozabile se consideră valabilă începând cu data comunicării deciziei privind înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA", iar în baza art. 5 lit. f " anularea din oficiu a înregistrării în scopuri de TVA a contribuabililor se efectuează "de la data comunicării deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA de către organul fiscal, în situaţia în care persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA societate cu sediul activităţii economice în România, înfiinţată în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, supusă înmatriculării la registrul comerţului, nu justifică intenţia şi capacitatea de a desfăşura activitate economică, potrivit criteriilor în temeiul art. 153 alin. (7 ind. 1) din Codul fiscal."

Conform Anexei l, cap. III, sect. 5 ind. 1 pct. 6 lit. d  din Ordinul mai sus arătat, procedura de anulare din oficiu se aplică şi în situaţia în care persoana impozabilă nu îndeplineşte criteriile de evaluare a intenţiei şi a capacităţii persoanelor impozabile de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA, astfel cum rezultă din referatul întocmit de compartimentul cu atribuţii în evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice şi care cuprinde atât propunerea de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, cât şi motivele de fapt şi de drept care stau la baza acestei propuneri.

Din punctul de vedere al instanţei chiar daca organele fiscale au realizat o analiză  şi au evaluat  intenţia şi capacitatea de a desfăşura activităţi economice din sfera TVA, înscrisurile depuse la dosarul cauzei nu justifică o astfel de apreciere.

Instanţa are în vedere şi hotărârea pronunţată de C.J.U.E în cauza C – 527/11.

În cuprinsul aceste hotărâri s-a stabilit că "articolele 213, 214 și 273 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată trebuie interpretate în sensul că se opun refuzului din partea administrației fiscale a unui stat membru de a atribui un număr de identificare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată unei societăți pentru simplul motiv că aceasta nu dispune, în opinia respectivei administrații, de mijloacele materiale, tehnice și financiare pentru a exercita activitatea economică declarată și că titularul părților sociale ale acestei societăți a obținut deja, în repetate rânduri, un asemenea număr pentru societăți care niciodată nu au exercitat efectiv o activitate economică și ale căror părți sociale au fost cesionate la scurt timp după atribuirea numărului respectiv, fără ca administrația fiscală în cauză să fi stabilit, având în vedere elemente obiective, că există indicii serioase care permit să se suspecteze că numărul de identificare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată atribuit va fi utilizat în mod fraudulos. Revine instanței de trimitere sarcina de a aprecia dacă administrația fiscală menționată a furnizat indicii serioase cu privire la existența unui risc de evaziune în cauza principală."

În hotărâre s-a arătat că "statele membre dispun de o anumită marjă de apreciere atunci când adoptă măsuri pentru a asigura identificarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA" "cu toate acestea, marja de apreciere menționată nu poate fi nelimitată. Astfel, deși un stat membru poate refuza să atribuie unei persoane impozabile un număr individual, un asemenea drept nu poate fi exercitat fără motiv legitim" (pct. 22 şi 23)

Curtea a mai reţinut că "potrivit unei jurisprudențe constante, statele membre au un interes legitim să ia măsurile adecvate pentru protejarea intereselor lor financiare și lupta împotriva fraudei, a evaziunii fiscale și a eventualelor abuzuri este un obiectiv recunoscut și încurajat de Directiva 2006/112 (a se vedea în special Hotărârea din 21 februarie 2006, Halifax și alții, C 255/02, Rec., p. I 1609, punctul 71, Hotărârea din 7 decembrie 2010, R., C 285/09, Rep., p. I 12605, punctul 36, precum și Hotărârea din 18 octombrie 2012, Mednis, C 525/11, nepublicată încă în Repertoriu, punctul 31 şi pct. 28 din cauza C – 527/11). "Pe de altă parte, statele membre sunt obligate să verifice veridicitatea înscrierilor în registrul persoanelor impozabile pentru a asigura buna funcționare a sistemului TVA ului. Revine astfel autorității naționale competente obligația de a verifica dacă solicitantul are calitatea de persoană impozabilă înainte ca aceasta să îi atribuie un număr de identificare în scopuri de TVA (a se vedea Hotărârea Mecsek Gabona, citată anterior, punctul 63 şi hotararea din cauza  C – 527/11, pct. 29).

În consecință, s-a arătat că "statele membre pot să prevadă în mod legitim, conform articolului 273 primul paragraf din Directiva 2006/112, măsuri apte să împiedice utilizarea abuzivă a numerelor de identificare, în special de către întreprinderi a căror activitate și, în consecință, a căror calitate de persoană impozabilă ar fi pur fictivă. Aceste măsuri nu trebuie să depășească totuși ceea ce este necesar pentru colectarea corectă a taxei și pentru evitarea evaziunii și nu trebuie să repună în discuție în mod sistematic dreptul de deducere a TVA ului și, prin urmare, neutralitatea acestei taxe (a se vedea în acest sens Hotărârea din 27 septembrie 2007, Collée, C 146/05, Rep., p. I 7861, punctul 26, Hotărârea Nidera Handelscompagnie, citată anterior, punctul 49, Hotărârea Dankowski, citată anterior, punctul 37, și Hotărârea VSTR, citată anterior, punctul 44)" dar că "este necesar să se constate că măsuri de control (...) nu pot restrânge dreptul persoanelor impozabile de a deduce TVA ul datorat sau achitat pentru cheltuielile de investiții efectuate în vederea operațiunilor pe care acestea urmăresc să le pună în aplicare și care dau dreptul la deducere" (hotararea din cauza  C – 527/11, pct. 31).

Curtea amintit că, "în temeiul unei jurisprudențe constante, identificarea prevăzută la articolul 214 din Directiva 2006/112, precum și obligațiile enunțate la articolul 213 din aceasta din urmă nu constituie decât cerințe de formă în scopul controlului, care nu pot pune în discuție în special dreptul de deducere sau dreptul la scutirea de TVA în temeiul unei livrări intracomunitare, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile materiale care dau naștere acestor drepturi (a se vedea în acest sens Hotărârea Nidera Handelscompagnie, citată anterior, punctul 50, Hotărârea din 19 iulie 2012, Rēdlihs, C 263/11, nepublicată încă în Repertoriu, punctul 48, și Hotărârea Mecsek Gabona, citată anterior, punctul 60, hotararea din cauza  C – 527/11, pct. 32). 

S-a menţionat că "pentru a fi considerat proporțional cu obiectivul prevenirii evaziunii, un refuz de identificare a unei persoane impozabile printr un număr individual trebuie să se bazeze pe indicii serioase care permit în mod obiectiv să se considere că este probabil ca numărul de identificare în scopuri de TVA atribuit acestei persoane impozabile să fie utilizat în mod fraudulos. O astfel de decizie trebuie să se întemeieze pe o apreciere globală a tuturor împrejurărilor speței și a probelor care au fost strânse în cadrul verificării informațiilor furnizate de întreprinderea în cauză"(hotararea din cauza  C – 527/11, pct. 34).

Având în vedere aceste principii stabilite de C.J.U.E, instanţa arată că în prezenta cauză nu s-a făcut dovada existenţei unor indicii serioase care să permită  să se considere că înregistrarea în scopuri TVA, riscă să dea naștere unei utilizări abuzive a numărului de identificare sau altor fraude ale TVA ului, măsura de anulare a înregistrării în scopuri TVA fiind luată cu nerespectarea principiului proporţionalităţii.

Argumentele invocate de pârâte referitoare la faptul că persoana impozabilă nu justifică intenţia şi are capacitatea de a desfăşura activitate economică, pentru a fi înregistrată în scopuri TVA, deoarece cel puţin un reprezentant legal a fost sau subiect al cel puţin unui raport juridic fiscal-direct sau prin intermediul persoanelor impozabile la care deţine calitatea de acționar/asociat/administrator/persoana fizică autorizată/titular întreprindere individuala/membru întreprindere familială - iar subiectul in cadrul raportului  juridic fiscal nu si-a îndeplinit in tot sau in parte obligaţiile prevăzute la art. 22 din Cod de procedura fiscală, inclusiv subiectul a făcut si/ sau face obiectul unei proceduri  prevăzute de Legea nr. 85/2014, nu sunt de natură să conducă la concluzia că există posibilitatea utilizări abuzive a numărului de identificare sau altor fraude ale TVA ului.

În cauză reclamanta este o persoană impozabilă şi are dreptul de a deduce TVA ul, iar înregistrarea în scopuri TVA a fost anulată pe motive ce nu apar ca fiin justificate. Faptul că administratorul şi asociatul societăţii este administrator şi asociat la alte societăţi comerciale nu prezintă relevanţă în contextul în care acele societăţi au datoriile la stat eşalonate prin decizii, iar existenţa unor astfel de datorii în contextul în care nu s-a început executarea silită şi nu s-au luat alte măsuri, nu poate conduce la concluzia că nu s-a justificat intenţia şi capacitatea de a desfăşura activitate economică, pentru a fi înregistrată în scopuri TVA.  Pe de altă parte, referirea la procedura  prevăzută de Legea nr. 85/2014, este nesusţinută în contextul în care aşa cum s-a reţinut la prezentarea situaţiei de fapt, la societatea .. din anul 2010 numita ... nu mai era administrator sau asociat, la momentul la care s-a dispus radierea societăţii  sau s-a început procedura insolvenţiei, administratorul societăţii reclamante nu mai avea legături cu această societate.

Având în vedere aceste argumente, instanţa apreciază că măsura de anulare a înregistrării în scopuri TVA  depăşeşte ceea ce este necesar pentru colectarea corectă a taxei şi pentru evitarea fraudelor şi evaziunii fiscale şi pune în discuţie dreptul de deducere a TVA – ului.  Instanţa urmează să admită în parte cererea, să anuleze decizia nr. ... în soluţionarea contestaţiei formulată de reclamantă şi să anuleze decizia  nr. ... emisă de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Dolj privind anularea din oficiu a înregistrării în scopuri TVA.

În ceea ce priveşte obligarea pârâtei A.J.F.P. Dolj la emiterea unei decizii de înregistrare a firmei în scopuri TVA, instanţa arată că este neîntemeiată deoarece în urma anulării deciziei de anulare din oficiu a înregistrării în scopuri TVA, A.J.F.P. Dolj trebuie să procedeze din oficiu la emiterea deciziei de înregistrare în scopuri TVA.

Instanţa va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta ... în contradictoriu cu pârâtele Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Dolj şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova, ambele cu sediul în ...

Anulează decizia nr. ... în soluţionarea contestaţiei formulată de reclamantă.

Anulează decizia  nr. .. emisă de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Dolj privind anularea din oficiu a înregistrării în scopuri TVA.

Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

Cu drept de recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Dolj.

Pronunţată în şedinţa publică, azi 27.04.2017.