Procedură civilă. Dezlegarea unor probleme de drept de către instanţă în apel. Caracterul obligatoriu pentru instanţă în rejudecare

Decizie 67/R din 07.06.2018


Din cuprinsul deciziei de anulare şi trimitere a cauzei spre rejudecare se poate cons¬ta¬ta că prevederile art. 78 Cod procedură civilă, nu era incident pentru toate capetele de cerere formulate, iar în rejudecare instanţa invocă, în sprijinul suspendării cererii, în fapt, că nu s-a pro¬bat cererile formulate de reclamantă.

Acest motiv, respectiv faptul că probele administrate în cauză nu probează legătura din¬tre persoanele care figurează în cartea funciară şi defunctul B N nu poate constitui temei pen¬tru suspendarea cauzei, un astfel de element urmând să fie valorificat în analiza te¬mei¬ni¬ci¬ei cererilor formulate de părţi

Prin încheierea ci¬vi¬le din 01.02.2018 pro¬nun¬ţată de Judecătoria Sighetu Marmaţiei în do¬sarul nr. 65/307/2015* apreciind că reclamanta nu şi-a îndeplinit obligaţiile stabilite de că¬tre instanţă, s-a dispus menţinerea suspendării cauzei în temeiul art. 242 Cod procedură civilă, din vina părţii reclamante care nu a dat curs dispoziţiilor instanţei.

Împotriva acestei încheieri a promovat recurs reclamanta BM solicitând ins¬tanţei admiterea recursului, înlăturarea măsurii suspendării şi admiterea cererii de repunere pe rol dispunându-se continuarea judecăţii.

În motivare se arată că judecata cauzei a fost suspendată din vina părţii reclamante care nu a dat curs dispoziţiilor instanţei, prin încheierea din 09.11.2017, încheierea care a fost dată cu drept de recurs pe toată durata suspendării.

La această încheiere recurenta a formulat cerere de repunere pe rol la data de 21.11. 2017, fiind stabilit termen de judecată la 01.02.2018. La această cerere reclamanta a anexat şi note scrise prin care arăta că a renunţat la petitul IV din acţiune privind întabularea în cartea fun¬¬ciară a terenurilor care fac parte din masa succesorală după defunctul B N, de¬ce¬dat la 02.08.2014, astfel că instanţa fondului trebuia să continue judecata.

În urma cererii de repunere pe rol a cauzei prin încheierea din 01.02.2018 s-a respins ce¬¬rerea se repunere pe rol a cauzei, reţinând că instanţa menţine suspendarea.

Pentru aceste considerente solicită admiterea recursului şi cale de consecinţă a se în¬lă¬tura măsura suspendării dispunând repunerea cauzei pe rol şi continuarea judecăţii.

Analizând actele şi lucrările dosarului, s-a reţinut faptul că prin recursul declarat s-a solicitat instanţei de judecată să dispună admiterea re¬cur¬su¬lui declarat şi admiterea cererii de repunere a cauzei pe rol pentru continuarea jude¬că¬ţii, su¬s¬ţi¬nân¬du-se că s-a renunţat la capătul de cerere nr. 4 privind întabularea terenului în cartea fun¬ci¬a¬ră, astfel că trebuia continuată judecata cererii.

Raportat la acest fapt s-a susţinut că prima instanţă trebuia să repună cauza pe rol în con¬¬-diţiile în care în cuprinsul considerentelor deciziei de anulare şi trimitere spre rejudecare s-a stabilit că primele 3 capete de cerere puteau fi soluţionate fără a se soluţiona în con¬tra¬dic¬to¬riu cu proprietarii tabulari.

Din cuprinsul deciziei nr. 538/A/06.10.2016, se constată că instanţa de control ju¬di¬ci¬ar a analizat incidenţa în cauză a prevederilor art. 78 Cod procedură civilă, ajungând la con¬clu¬zia că nu sunt incidente prevederile menţionate anterior, deoarece o parte din solicitările formulate pot fi soluţionate fără a se introduce în cauză proprietarii tabulari.

La termenul din data de 11 mai 2017, instanţa a pus în discuţia părţilor şi ulterior a pus în vedere reclamantei B M să depună la dosar extrasele de carte fun¬ci¬a¬ră şi înscrisuri privind înscrierile din cartea funciară, sub sancţiunea suspendării cauzei.

La termenul din data de 9 noiembrie 2017, instanţa a constatat că reclamanta nu şi-a în-deplinit obligaţia care a fost stabilită în sarcina sa, astfel că a dispus suspendarea cauzei, în te¬meiul art. 242 Cod procedură civilă.

S-a formulat cererea de repunere a cauzei pe rol, solicitându-se instanţei să constate că s-a renunţat la judecata capătului de cerere nr. 4, astfel că nu se impune soluţionarea cauzei în contradictoriu cu proprietarii tabulari.

Se reţine că prezenta cauză nu a fost suspendată pentru că nu au fost introduşi în ca¬u¬ză proprietarii tabulari. Suspendarea a intervenit pentru că „instanţa din actele depuse arată că nu poate face legătura dintre persoanele care figurează în extrasele c.f. depuse şi defunctul B N”.

Din cuprinsul deciziei de anulare şi trimitere a cauzei spre rejudecare se poate cons¬ta¬ta că prevederile art. 78 Cod procedură civilă, nu era incident pentru toate capetele de cerere formulate, iar în rejudecare instanţa invocă, în sprijinul suspendării cererii, în fapt, că nu s-a pro¬bat cererile formulate de reclamantă.

Acest motiv, respectiv faptul că probele administrate în cauză nu probează legătura din¬tre persoanele care figurează în cartea funciară şi defunctul B N nu poate constitui temei pen¬tru suspendarea cauzei, un astfel de element urmând să fie valorificat în analiza te¬mei¬ni¬ci¬ei cererilor formulate de părţi.