Cerere de valoare redusă

Sentinţă civilă 129 din 28.09.2017


Prin cererea de valoare redusă adresată instanţei de judecată la data de 30.05.2017 şi înregistrată sub nr. 713/179/2017 reclamanta SC G.R. SRL a chemat în judecată pe pârâta P.I.L., solicitând obligarea acesteia la plata sumei de  1173.99 lei , compusă din  83.11 lei - contravaloare servicii ; 8.94 lei – penalităţi de întârziere conform contractului ( calculate  de creditorul cedent şi înregistrate pe facturile lunare )  şi suma de 1081.94 lei – despăgubiri pentru  încetarea prematură  a contractului (calculate de creditorul cedent şi înregistrate pe facturile lunare), cu menţiunea că  dobânda legală  pe care o solicită  prin prezenta acţiune se va aplica la suma reprezentată de contravaloarea serviciilor astfel cum a fost precizată şi ar trebui să curgă de la data de 27.04.2016 , cu cheltuieli de judecată.

În motivarea cererii reclamanta a învederat că  , între Orange România, în calitate de prestator de servicii şi client, pârâta din prezenta cerere, au fost încheiate contracte de servicii Orange, înregistrate sub nr. de cod abonat 0491170627. La data semnării contractelor de servicii, clientul a fost înştiinţat şi de cuprinsul Clauzelor contractuale de bază (CCB) şi de Termenii şi condiţii generale (TCG), precum şi de Broşura de Tarife şi Servicii.

În cadrul contractului, părţile au stabilit tipul serviciului achiziţionat, valoarea acestuia, durata minimă contractuală (dacă este cazul, au fost stabilite şi beneficiile suplimentare primite de către Client pe durata determinată de contract).

Astfel, în cadrul Clauzelor contractuale de bază (CCB) şi în Termenii şi condiţii generale (TCG), părţile au agreat următoarele:

a) Clauze contractuale de bază (CCB), capitolul Facturarea şi termenele de plată „Orange România va emite lunar o factură conţinând (i) contravaloarea serviciilor furnizate clientului [...] Plata facturii trebuie efectuată în maxim 14 zile calendaristice de la data emiterii facturii. Neplata în termenul sus menţionat poate atrage aplicarea de penalităţi de întârziere Clientului de 0,5% zi întârziere, calculate asupra valorii totale a facturii, până la data achitării integrale a sumelor datorate de Orange România, suspendarea/restricţionarea accesului Clientului la servicii şi/sau rezilierea contractului de către Orange România conform art. 1.9 Facturarea şi termenele plată din Termeni şi condiţii generale (TCG)".

b)TCG: Facturarea şi termenele de plată art. 1.9 alin 4" în caz de neplată a facturii până la expirarea termenului stabilit pentru plata facturii conform art. 5, Facturarea şi termenele de plată , din CCB, Clientul este de drept în întârziere, fără a mai fi necesar îndeplinirea vreunei a formalităţi şi va datora penalităţi de întârziere de 0,5% pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, calculate asupra valorii totale a facturii, până la data achitării integrale a sumelor datorate către Orange România. Cuantumul sumelor datorate de Client cu titlu de penalităţi de întârziere poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate".

c)TCG, Facturarea şi termenele de plată, art. 1.9, alin 6 „ În cea de-a 25-a zi calendaristică de data emiterii facturii, în cazul în care Clientul nu a plătit integral sumele datorate, Orange România este îndreptăţit să rezilieze prezentul Contract conform art. 1.16;"

d)TCG, art. 1.16 „Contractul poate înceta, prin reziliere, la iniţiativa Orange România, fără punere în întârziere, fără preaviz, fără intervenţia instanţei judecătoreşti, fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi [...] „.

e)TCG, art. 1.16 [...] „în cazul în care rezilierea are loc înainte de expirarea Perioadei minime contractuale, Clientul va fi obligat [...] la plata unor despăgubiri egale cu Valoarea Abonamentului înmulţit cu numărul de luni rămase până la expirarea Perioadei minime contractuale".

f)În cuprinsul (TCG), Condiţii de utilizare a Echipamentelor DTH, art.2.3.6 alin 6) "Clientul  se obliga, printre altele: [...] iv) să restituie Echipamentul DTH cu toate componentele acestuia, în starea în care i-a fost predat, mai puţin uzura normală, în oricare din magazinele Orange România, în termen de 5 zile de la încetarea închirierii, indiferent de motivul încetării, sub sancţiunea plăţii contravalorii acestuia [...] şi în cuprinsul Broşurii de Tarife şi Servicii agreată de client odată cu semnarea contractului, abonamente Orange TV, echipamente TV, „În momentul închiderii abonamentului Orange TV, trebuie să restituie echipamentul DTH [...] în oricare dintre magazinele Orange, în maxim 5 zile de la încetarea contractului, indiferent de motivul încetării altfel va trebui să achiţi o taxă de sancţionare, în valoare de 90 de euro".

Astfel, în situaţia în care Clientului i se predă spre folosinţă şi un echipament TV, nepredarea acestuia de către Client, la data încetării raporturilor juridice conduce la plata de către aceasta a sumei de 90 euro (curs euro valabil la data emiterii facturii).

 Pentru fiecare serviciu prestat, respectiv număr de telefon/terminal de telecomunicaţii Orange a emis facturi lunare, reprezentând contravaloarea acestora, cu obligaţia pentru Clientul - Pârât de a efectua plata în termenul agreat conform contract. Însă, aceasta din urma nu a înţeles să-şi respecte obligaţia asumată, astfel încât în sarcina sa există debite restante.

În data de 27.04.2016, a fost încheiat contractul de cesiune între Orange România,în calitate de creditor cedent şi SC G.R. SRL în calitate de creditor cesionar prin care s-a cesionat creanţa deţinută împotriva pârâtului.

În conformitate cu prevederile legale, în temeiul art.1578 Cod civil, debitorul cedat, pârâtul, a fost înştiinţat cu privire la cesiunea încheiată, prin transmiterea notificării de cesiune, şi luând în considerare art.1579 cod civil, contractul de cesiune a fost înscris şi în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare.

Cu privire la comunicarea cesiunii de creanţă, solicită ca instanţa să constate şi să reţină faptul că înştiinţarea debitorului este efectuată şi prin prezenta cerere de chemare în judecată prin anexarea, la cererea introductiva, a notificării de cesiune, făcându-se, astfel, aplicarea art.1578 alin. 1 lit. b „primeşte o comunicare scrisă a cesiunii, pe suport hârtie sau în format electronic, în care se arată identitatea cesionarului, se identifică în mod rezonabil creanţa cedată şi se solicită debitorului să plătească cesionarului şi art.1580 cod civil, în temeiul căruia se apreciază ca fiind efectuată procedura de notificare a cesiunii de creanţă şi atunci când „cesiunea se comunică odată cu acţiunea intentată împotriva debitorului...].

Având în vedere cesiunea intervenită, SC G.R. SRL. s-a subrogat în drepturile si obligaţiile deţinute anterior de Orange România S.A., faţă de debitor, fiind, astfel, îndreptăţită să efectueze toate demersurile legale necesare pentru recuperarea creanţei preluate, existentă în sarcina Pârâtului.

Întrucât, până la data prezentei acţiuni, debitorul nu a înţeles să achite debitul restant, arată reclamanta , a fost nevoită să formuleze prezenta acţiune. Astfel,solicită a se constata că, în baza contractului de cesiune, dar şi ca urmare a nerespectării obligaţiei de către pârât, arată reclamanta deţine atât calitatea procesuală activă, cât şi interesul de a formula prezenta cerere, şi de a solicita obligarea pârâtului la plata sumelor datorate.

Creanţa din sarcina pârâtului este compusă din contravaloarea serviciilor prestate de furnizor şi neachitate de către pârât, penalităţi de întârziere şi despăgubiri percepute, în situaţia în care a avut rezilierea contractului înainte de termen, din culpa clientului pârât.

Cu privire la creanţa din sarcina pârâtului, se mai arată faptul că aceasta întruneşte caracterul cert (rezultat din contract şi facturile lunare), lichid (câtimea creanţei fiind stabilită în cuprinsul facturilor emise) şi exigibil (obligaţia de plată a devenit scadentă la data prevăzută şi stabilită conform contractului).

Contractele de servicii încheiate între Orange şi Pârât sunt înscrisuri sub semnătură privată, însuşite de către părţi, astfel încât contractul are forţa juridică obligatorie, iar părţile sunt ţinute să-şi respecte întocmai obligaţiile asumate.

Creanţa deţinută împotriva Pârâtului întruneşte caracterul cert, existenţa sa neîndoielnică rezultă din contracte şi facturi, iar acestea din urmă fiind emise lunar şi expediate Pârâtului, fără a fi necesară acceptarea expresă a facturilor, fiind suficient în acest sens contractul însuşit de către Pârât.

Creanţa este lichidă, cuantumul său fiind determinat cu ajutorul facturilor depuse la dosarul cauzei şi este exigibilă, conform prevederilor legale şi prin raportare la dispoziţiile din Clauzele contractuale de bază (CCB), conform cărora plata facturilor urma a fi făcută în termen de cel mult 14 zile calendaristice de la data emiterii facturii.

a) Creanţa reprezentând contravaloarea serviciilor de telecomunicaţii prestate şi neachitate, din sarcina Pârâtului este solicitată în conformitate cu prevederile contractuale, agreate semnate de către părţi, unde au fost stabilite tipul serviciilor şi valoarea acestora.

b)Creanţa reprezentând penalităţi de întârziere este solicitată a fi plătită de către Pârât, astfel  cum a fost însuşit de către Pârât prin semnătura contractelor şi a acelor prevederi din cadrul secţiunii Clauze contractuale de bază (CCB) şi Termeni şi condiţii generale (TCG), Clientul este de drept în întârziere, fără a mai fi necesar îndeplinirea vreunei alte formalităţi şi va datora penalităţi de întârziere de 0,5% pentru fiecare zi calendaristică de întârziere.

Apreciază reclamanta că se impune a se reţine faptul că, clauza penală este o convenţie agreată, prin care părţile determină anticipat echivalentul prejudiciului suferit de creditor, a executării cu întârziere sau necorespunzătoare a obligaţiei de către debitorul său şi are forţa juridică obligatorie faţă de acestea.

Se mai arată de reclamantă faptul că au fost emise facturi lunare pentru fiecare serviciu în parte (număr telefon/terminal telecomunicaţii) şi contravaloarea serviciilor prestate şi neachitate, precum şi penalităţile de întârziere sunt evidenţiate pe facturile lunare în mod distinct pentru fiecare număr de telefon/terminal telecomunicaţii şi compun totalul de plată arătat pe factura lunară la sumar cont număr abonat.

c)Creanţa reprezentând daune reziliere (despăgubiri încetare prematură) contract a fost stabilită şi este solicitată în baza clauzelor contractuale, la art.1.16 TCG „în cazul în care rezilierea are loc înainte de expirarea Perioadei minime contractuale, Clientul va fi obligat [...] la plata unor despăgubiri egale cu Valoarea Abonamentului înmulţit cu numărul de luni rămase până la

expirarea Perioadei minime contractuale".

Se mai precizează  faptul că în conformitate cu art.1.9 alin 6 din TCG, se arată că rezilierea contractului rezultă din simplul fapt al neexecutării " în cea de-a 25-a zi calendaristică de la data emiterii facturii, în cazul în care Clientul nu a plătit integral sumele datorate, Orange România este îndreptăţită să rezilieze prezentul Contract".

Astfel, pe facturile lunare emise către Pârât, aferent fiecărui număr de terminal este perceput în sarcina Pârâtului creanţa anterior menţionată şi calculată în baza prevederilor contractuale şi specificată şi pe facturile lunare, contract cu forţa obligatorie pentru părţi, fiind semnat de  către ambele părţi, şi unde au stabilite drepturi si obligaţii pentru părţi.

Trebuie avut in vedere ca acest cost numit pe factură daune reziliere contract, a fost determinat de conduita pârâtului client respectiv, de faptul că acesta nu a înţeles să-şi respecte obligaţia de plată lunară a facturilor conform contractului şi, astfel a intervenit rezilierea contractului pe motiv de neplată şi această reziliere a avut loc înainte de durata determinată stabilită de părţi în urma încheierii contractului. În consecinţă, taxa de reziliere nu a fost percepută ca o taxă în urma încetării contractului din iniţiativa pârâtului debitor, ci o consecinţă a culpei acestuia neîndeplinirea obligaţiei din contractul de servicii.

Aşadar pentru fiecare serviciu achiziţionat conform contractului încheiat pe o durată determinată şi  pentru care pârâtul client a avut anumite beneficii promoţionale şi contractul s-a reziliat din culpa pârâtului  ( nerespectarea obligaţiei de plată lunare ) s-a efectuat următorul calcul  : valoarea abonament lunar serviciu înmulţit cu numărul de luni rămase ( respectiv numărul de luni  calculat de la data încetării contractului  - indicat pe factură ca dată închidere – şi până la data stabilită  şi până la data stabilită şi agreată de părţi în contract  ca fiind data de sfârşit , durată determinată contract ) . Abonamentul lunar fiind în euro , la calcul costului de încetare contract s-a avut în vedere cursul BNR de la data  emiterii facturii . Sumele percepute ca şi costuri pentru  reziliere contract,  culpă pârât, sunt  evidenţiate pe facturile lunare comunicate pârâtului  ( pentru fiecare serviciu ) şi care nu au fost  contestate de către debitorul pârât.

Solicită reclamanta ca instanţa să observe faptul că  în TGC la art. 1.6.1. alin. 7 teza 2 se prevede faptul că „ în cazul nerespectării  parametrilor , Orange Romania oferă despăgubiri  cu o valoare egală contravalorii serviciului prestat sau prestat necorespunzător .  „.

Această obligaţie consemnată în sarcina Orange reprezintă  o reciprocitate a obligaţiilor : în cazul nerespectării prevederilor contractuale , nu doar  pârâtul client este ţinut să achite o sumă  de bani  cu titlu de despăgubiri , ci şi Orange Romania SA putea fi obligat la plata , în cazul în care nu respecta parametrii de calitate şi nu prestează  serviciile la care s-a obligat contractual .

Totodată , se prevede că  „ despăgubirile se acordă ca urmare a reclamaţiei clientului şi după  analiza în prealabil , a tuturor circumstanţelor existente care justifică  acordarea de despăgubiri „ .Or în prezenta cauză , solicită reclamanta a se observa faptul că pârâtul nu a sesizat nici o neregulă  privind  serviciile furnizate şi pe cale de consecinţă  nu a solicitat rezilierea contractului , acest lucru însemnând ca Orange Romania SA şi-a îndeplinit îndatoririle la care s-a obligat  prin contract .

În concluzie , sancţiunea nerespectării prevederilor  contractuale a fost determinată  în mod clar  pentru ambele părţi , atât pentru Orange – prestator , cât şi pentru pârât – client .

Cuantumul creanţei datorate de către pârât este înregistrat pe facturile emise către acesta şi indicat  ca total de plată .

În ceea ce priveşte încetarea contractului prin reziliere , solicită a se reţine că potrivit art. 1..9. alin. 6 , din Termenii şi Condiţiile Generale la contract , „ în cea de a 25-a zi  calendaristică de la data emiterii facturii  , în cazul în care clientul nu a plătit integral sumele datorate , Orange Romania este îndreptăţită ( s.n. – are dreptul şi nu obligaţia  ) să rezilieze prezentul contract conform art. 1.16 alin. 1 de mai jos . „

Conform art. 1.16 din Termenii şi Condiţiile Generale la contract  „ Contractul poate înceta , prin reziliere , la iniţiativa  Orange Romania , fără punere în întârziere , fără preaviz , fără intervenţia instanţei judecătoreşti şi fără îndeplinirea vreunei formalităţi la data menţionată  în notificarea scrisă de reziliere trimisă  de către Orange Romania în următoarele situaţii : (i) în condiţiile art. 1.9. alineatul 6 , de mai sus ,  în situaţia în care Orange Romania transmite clientului  o solicitare de  plată a sumelor datorate (…) „

După cum se poate observa , în Termenii şi Condiţiile Generale la contract , părţile au  agreat un pact comisoriu de gradul 2 - art. 1553 din Noul Cod civil (fostul grad 4 pe Vechiul Cod civil), care se activează în cazul în care abonatul nu îşi îndeplineşte obligaţiile de plată izvorâte din contract şi este „notificat" în legătură cu debitul restant.

Notificarea la care face referire art. 1.9 alin (6) şi pe care au agreat-o cele două părţi, reprezintă de fapt, ultima factură emisă de către Orange România SA, în care debitorul este notificat (înştiinţat) în legătură cu data rezilierii contractului ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei de plată şi suma totală pe care acesta o are de achitat. Scopul „notificării" debitorului este reprezentat de luarea la cunoştinţă cu privire la debitul restant şi cu privire la data rezilierii contractului.

Astfel, în acest caz, astfel cum prevede şi teza I a art. 1.16 din Termenii şi Condiţiile Generale la contract, convenţia încetează la momentul indicat în ultima factură („ dată închidere"), fără punere în întârziere, fără preaviz, fără intervenţia instanţei judecătoreşti şi fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi.

Astfel cum prevăd dispoziţiile Noului Cod civil, în cazul pactului comisoriu de gradul 1 (fostul grad 3 în Vechiul Cod civil), notificarea debitorului are drept scop punerea în întârziere a debitorului. Or, în prezenta cauză, debitorul este deja pus în întârziere - art. 1.9 alin (4) din TC( pentru fiecare factură emisă.

În ceea ce priveşte ultima factură ce conţine şi despăgubirile pentru încetarea prematură a contractului, nu se poate vorbi de o punere în întârziere conform art. 1.9 alin (4) din TCG (unde să se poată percepe penalităţi de întârziere contractuale), întrucât despăgubirile au fost percepute ca urmare a încetării contractului. Astfel, la data intervenirii pactului comisoriu de gradul 2 (fostul grad 4), debitorul a fost în întârziere de drept cu privire suma reprezentând despăgubirile pentru încetarea prematură a contractului, deci prin efectul rezilierii.

Cu alte cuvinte, notificarea la care fac referire dispoziţiile art. 1.16 din Termenii şi Condiţiile Generale la contract reprezintă de fapt ultima factură emisă de către Orange România S.A. şi are drept scop înştiinţarea debitoarei cu privire la data rezilierii contractului ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei de plată şi suma totală pe care aceasta o are de achitat. d) Cu privire la dobânda legală, se arată că solicită obligarea pârâtului la plata dobânzii legale de la data cesiunii de creanţă (27.04.2016) până la momentul plăţii efective a debitului, în temeiul art. 1535 cod civil.

Creditorul cedent a calculat penalităţi de întârziere raportat la acele facturi scadente şi restante (penalităţi evidenţiate pe facturile lunare emise de către Orange şi transmise pârâtului), astfel , sancţiunea pentru neplata facturilor şi prejudiciul creat creditorului.

Însă trebuie avut în vedere că prejudiciu există şi către creditorul cesionar, reclamanta din prezenta cauză, de la data cesiunii, având în vedere că o creanţă este considerată a fi un bun, astfel reclamanta deţine un bun şi aceasta este prejudiciată prin lipsa folosinţei lui (respectiv suma de bani la care are dreptul, creanţa din sarcina debitorului). Aşadar , arată reclamanta , solicită plata dobânzii legale de la data cesiunii de creanţă (data de la care subscrisa deţine calitatea de creditor) până la plata efectivă a creanţei de către debitorul pârât.

În considerarea aspectelor prezentate, raportat la valoarea obligaţiei principale a cererii , situată sub limita de 10.000 lei, apreciază reclamanta ,că sunt îndeplinite condiţiile legale aplicabile procedurii cu privire la cererile de valoare redusă, prevăzute de Titlul X din Cod proc. civilă , solicitând admiterea cererii şi pronunţarea unei hotărâri de obligare a pârâtului la plata sumei datorate, în cuantum de 1173.99 lei, la care se adaugă dobânda legală calculată până la plata integrală a sumei, precum şi cheltuielile de judecată.

În drept,îşi întemeiază cererea pe disp. art. 1026- 1033 NCPC; art. 1516, art. 1531, art. 1535 C. civ., art.1578, art.1580 cod civ; art. 1, art. 3, O.G. nr. 13/2011; art.6 alin 1 OUG 80/2013 , solicitând în temeiul art. 223 Cod procedură civilă, judecarea cauzei şi în lipsă , iar în probaţiune înţelege să se folosească de proba cu înscrisuri  şi depune la dosar în original şi în copie certificată, pentru comunicare împuternicire consilier juridic;Contracte de servicii Orange + facturi, în copie certificată;Termeni şi condiţii generale, în copie certificată;Broşura de servicii şi preturi, în copie certificată; Contract de cesiune, anexa la contractul de cesiune de unde rezultă numele debitorului cedat şi creanţa acestuia, în copie certificată;Notificare de cesiune şi dovada comunicării către debitor-pârât, în copie certificată;dovadă înscriere la AEGRM a contractului de cesiune, în copie certificată;Certificatul constatator privind reclamanta, în copie certificată;Dovadă înregistrare ANPC privind reclamanta.

Pârâtei i s-a comunicat formularul de cerere, fiindu-i înaintat şi formularul de răspuns, însoţit de copii de pe înscrisurile depuse de reclamantă, însă aceasta nu a trimis, în termenul prevăzut de lege, formularul de răspuns completat corespunzător şi nici nu a răspuns prin orice alt mijloc adecvat.

Având în vedere că pârâta nu a trimis formularul de răspuns completat corespunzător şi nici nu a răspuns prin orice alt mijloc adecvat, în conformitate cu dispoziţiile art.1030 din Noul Cod de procedură civilă, instanţa se va pronunţa cu privire la cererea reclamantei în raport cu actele aflate la dosar.

Constatând îndeplinite  condiţiile prevăzute de lege  în  baza art. 201 alin.4,5 N.C.P.C. ,  instanţa a  fixat primul termen de judecată la data de 13.09.2017.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În fapt, la data de 04.09.2014, Orange România în calitate de furnizor şi pârâta P.I.L.au încheiat contractul nr. 53334996,  în baza cărora SC Orange România SA a furnizat pârâtei servicii de telefonie mobilă, drepturile şi obligaţiile părţilor fiind stipulate în contractul sus-menţionat, contractul fiind semnat atât de reclamantă cât şi de pârâtă, prin semnarea acestuia pârâta însuşindu-şi preţul serviciilor, cât şi scadenţa datoriei, contractul dobândind forţă obligatorie între părţile contractante.

În baza acestui contract S.C. Orange România S.A. şi-a îndeplinit obligaţia ce îi revenea, respectiv a furnizat servicii de telefonie mobilă pentru care au fost emise facturi fiscale, ce nu au fost achitate de pârâtă.

La data de 27.04.2016, SC Orange România SA a cesionat creanţa împotriva pârâtei în favoarea SC G.R. SRL.

De asemenea, debitorul cedat a fost notificat cu privire la cesiunea încheiată în conformitate cu prevederile art. 1578 C. civil.

Instanţa constată că reclamanta a făcut dovada relaţiilor contractuale dintre SC Orange România SA şi pârâtă, dar şi existenţa unei creanţe certe, lichide şi exigibile, iar cel în cauză nu a achitat sumele datorate, fiind îndeplinite astfel condiţiile răspunderii civile contractuale potrivit art. 1.350 din Codul civil.

Cu privire la existenţa creanţei, instanţa constată că aceasta este certă, existenţa debitului rezultând din facturile fiscale emise în baza contractelor încheiate între părţi.

Referitor la caracterul lichid şi exigibil al creanţei, se constată că sumele solicitate sunt determinate, iar la data introducerii acţiunii se împlinise termenul scadent de plată convenit de părţi

Se constată că valoarea debitului principal reprezentând contravaloare servicii de telecomunicaţie este de 83,11 lei la care se adaugă penalităţi contractuale de 8,94 lei.

În privinţa sumei de 1081,94 lei, aceasta reprezintă cuantumul despăgubiri pentru încetarea prematură a contractului (calculate de creditorul cedent şi înregistrate pe facturile lunare.

 Sub acest aspect, instanţa reţine că prin art. 1.16 din „Termeni şi condiţii generale” parte integrantă a contractelor, părţile au convenit plata unor daune pentru rezilierea anticipată a contractului înainte de expirarea perioadei minime contractule, din vina beneficiarului.

În considerarea celor arătate, instanţa constată că reclamanta a făcut dovada creanţei certe lichide şi exigibile pe care o are faţă de pârâtă, în cuantumul precizat în cererea de chemare în judecată, fiind întrunite integral cerinţele de admisibilitate a acţiunii.

Având în vedere şi poziţia procesuală a pârâtei, care nu a exprimat nici un punct de vedere faţă de cererea reclamantei, instanţa va considera acest fapt drept o recunoaştere implicită a pretenţiilor şi pe cale de consecinţă va admite acţiunea astfel cum a fost formulată.

Astfel,  art. 1530 din Codul civil, consacră principiul răspunderii debitorului pentru executarea cu întârziere, acesta putând fi obligat la despăgubiri, indiferent dacă a acţionat cu intenţie sau din culpă. Răspunderea sa civilă va fi atrasă ori de câte ori nu se dovedeşte existenţa unei cauze străine, exoneratoare de răspundere, reprezentată fie de cazul fortuit, forţa majoră, fapta creditorului însuşi ori fapta unui terţ pentru care debitorul nu este ţinut a răspunde.

Dobânda legală penalizatoare, reprezentând câştigul pe care creditorul l-ar fi obţinut din investirea banilor, dacă aceştia ar fi fost plătiţi la scadenţă, se acordă cu titlu de reparare a prejudiciului cauzat prin întârziere şi acoperă beneficiul nerealizat (lucrum cessans), astfel încât va fi obligată pârâta la plata dobânzii legale de la 27.04.2016 până la plata integrală a debitului.

Prin urmare, va fi obligată pârâta la plata sumei totale de 1173,99 lei către reclamantă, din care 83,11 lei reprezentând contravaloare servicii de telecomunicaţii , 8,94  lei penalităţi de întârziere conform contractului  , 1081,94 lei  despăgubiri pentru încetarea prematură a contractului, la care se adaugă dobânda legală la suma reprezentând contravaloarea serviciilor de la 27.04.2016 până la plata integrală a debitului.

Totodată, în temeiul art. 1.031 alin. 1 din Codul de procedură civilă va fi obligată pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 50 lei, reprezentând taxa judiciară de timbru.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

 H O T Ă R Ă Ş T E:

Admite acţiunea având ca obiect cerere de valoare redusă formulată de reclamanta G.R. S.R.L.  cu sediul în  ……………în contradictoriu cu  pârâta  P.I.L. .

Obligă pârâta la plata  sumei totale de 1173,99 lei către reclamantă, din care 83,11 lei reprezentând contravaloare servicii de telecomunicaţii , 8,94  lei penalităţi de întârziere conform contractului  , 1081,94 lei  despăgubiri pentru încetarea prematură a contractului, la care se adaugă dobânda legală la suma reprezentând contravaloarea serviciilor de la 27.04.2016 până la plata integrală a debitului.

Obligă pârâta la plata sumei de 50 lei, către reclamantă, reprezentând cheltuieli de judecată.

Executorie de drept conform art. 1031 alin. 3 C.pr.civ.

Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi 28 septembrie  2017.

Domenii speta