Plângere contravenţională

Sentinţă civilă 19 din 06.01.2017


SENTINŢA CIVILĂ NR. 19

Şedinţa publică din data de 06.01.2017

Deliberând asupra cauzei deduse judecăţii, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Tulcea la data de 04.07.2016 sub nr. ... petenta L.v. a formulat plângere împotriva procesului-verbal de contravenţie seria BC  nr. ... din data de 21.06.2016 încheiat de intimata P.t.l. solicitând în principal anularea acestuia şi în subsidiar înlocuirea amenzii cu avertisment.

 În motivarea în fapt a acţiunii, petenta a arătat că a fost sancţionată contravenţional prin procesul-verbal contestat pentru că nu ar fi furnizat date despre conducătorul auto al autoturismului marca Hyunhay cu numărul de înmatriculare ... care în data de ... ar fi staţionat neregulamentar în zona de acţiune a indicatorului de interzicere a opririi.

În drept au fost invocate prevederile O.U. G. nr. 195/2002, iar în susţinerea acţiunii a fost depus o copie a procesului-verbal contestat.

Cererea a fost legal timbrată cu taxă judiciară de timbru de 20 lei.

Intimata PTL a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea plângerii ca nefondată şi menţinerea procesului-verbal ca fiind temeinic şi legal. S-a arătat că materialul probator face dovada faptei săvârşite de petentă, în condiţiile în care procesul-verbal beneficiază de prezumţia de autoritate şi veridicitate, fiind un act administrativ. Au depuse actele care au stat la baza întocmirii procesului-verbal contestat.

În probaţiune instanţa a încuviinţat proba cu înscrisurile existente la dosarul cauzei.

Analizând plângerea supusă judecăţii, faţă de actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin procesul verbal contestat, petenta a fost sancţionată cu amendă de 1125 lei, reţinându-se în seama acesteia fapta de a nu comunica datele de identificare ale persoanei care a condus autovehiculul aparţinând petentei. Fapta a fost încadrată în drept ca fiind contravenţia prevăzută de art. 39 din OUG 195/2002 şi sancţionată de art. 102 alin. 1 pct. 14 din acelaşi act normativ.

Este de reţinut că petenta nu a făcut dovada faptului că ar fi comunicat datele solicitate, deşi afirmă că i-au fost solicitate verbal de către agenţii din cadrul intimatei, iar comunicarea datelor reclamanta ar fi făcut-o de asemenea verbal, însă la dosar există un proces verbal de înmânare a adresei nr. 414 din 21.04.2016 (fila 15, respectiv fila 13), prin care i s-au solicitat datele menţionate, proces verbal semnat de petentă personal.

Nefăcând dovada comunicării datelor de identificare ale conducătorului auto, petenta nu a răsturnat prezumţia de adevăr a menţiunilor din procesul verbal de contravenţie, de care se bucură acesta prin efectul legii.

În concluzie, instanţa reţine că petenta nu şi-a îndeplinit obligaţia pusă în vedere de către intimat, faptă ce constituie contravenţia consemnată în procesul verbal.

Referitor la individualizarea sancţiunii contravenţionale, instanţa reţine că potrivit art. 21 alin. 3 din OG nr. 2/ 2001, sancţiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ şi trebuie să fie proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, ţinându-se seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum şi de circumstanţele personale ale contravenientului şi de celelalte date înscrise în procesul-verbal.

Se reţine că potrivit art. 102 alin. 1 pct. 14 din OUG 195/2002, contravenţia săvârşită de petentă se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV - a de sancţiuni, ceea ce, potrivit art. 98 alin. 4 din acelaşi act normativ corespunde la 9 până la 20 puncte-amendă. Petentei i-a fost aplicată o amendă de 1125 lei, corespunzătoare la 9 puncte-amendă, reprezentând minimul prevăzut de lege pentru contravenţia în speţă, ceea ce constituie o justă individualizare a sancţiunii. Nu este oportună totuși înlocuirea amenzii cu avertisment având în vedere că petenta nu îşi asumă nici o responsabilitate pentru fapta săvârşită, prin urmare instanţa va respinge plângerea contravenţională, în temeiul art. 34 din OG 2/2001.