Infractiuni

Sentinţă penală 479 din 24.09.2018


Constată că prin rechizitoriul nr.  …./115/P/2016 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești şi înregistrat sub nr. …./260/2017 pe rolul Judecătoriei Moineşti, au fost trimiși în judecată inculpaţii :

1. B.G. (amendă administrativă în minoritate) şi

2. B.F.

ambii pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, faptă prev. de art.193 alin.2 Cod pen.,

În actul de sesizare a instanţei se arată că inculpaţii B.G. şi BF., la data de 11.09.2016, au lovit, cu pumnii, persoana vătămată Ţ.F.M. , acesteia fiindu-i cauzate leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat un număr de 5-6 zile de îngrijiri medicale.

Din probatoriul administrat în cauză, materialul de urmărire penală şi declaraţiile date în faza de cercetare judecătorească, instanţa a reţinut următoarele:

Inculpatul B.G. a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de  lovire sau alte violențe, faptă prev. de art.193 alin.2 Cod pen.  , deoarece în data de 11.09.2016, a lovit, cu pumnii, persoana vătămată Ţ.F.M., acesteia fiindu-i cauzate leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat un număr de 5-6 zile de îngrijiri medicale.

La termenul de judecată din data de  19.03.2017  persoana vătămată , prezentă personal în instanţă, a arătat că înţelege să-şi retragă plângerea faţă de inculpatul  B.G. , cu privire la faptele reţinute în rechizitoriu şi a dat declaraţie în acest sens .

Pentru infracţiunea de loviri sau alte violențe ,  textul de incriminare prevede expres că acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Potrivit art. 158  alin.1,2 NCP , retragerea plângerii prealabile poate interveni până la pronunţarea unei hotărâri definitive, în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile.

Retragerea plângerii prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă.

De asemenea din coroborarea art. 16 alin. 1 lit. g Cod procedură penală rezultă că în situaţia în care persoana vătămată îşi retrage plângerea , instanţa va dispune încetarea procesului penal.

La data de 11.09.2016, în jurul orei 21:00,  persoana vătămată Ț.F.M.  se afla la barul S.C. D…..SRL din satul P….., comuna A…., unde se aflau şi inculpaţii.

Inculpatul B.G. a fixat un volum foarte mare, la staţia de amplificare din bar, persoana vătămată s-a ridicat de la masa la care se afla şi a redus volumul muzicii.

Inculpatul B.V.  i-a adresat injurii lui Ţ.F.M. și l-a lovit cu pumnul, în zona feţei.

În sprijinul inculpatului B.V.  a sărit şi inculpatul B.F.,  acesta, la rândul său, lovind persoana vătămată cu pumnul, de mai multe ori.

Legal citat , inculpatul B.F.  nu s-a prezentat în instanţă şi din conţinutul mandatului de aducere a rezultat că este plecat în străinătate fără a i se cunoaşte adresa ,  s-a procedat la aplicarea prevederile art.259 alin.5  Cod proc penală , care prevede citarea prin publicitate.

Martorii M.C.I. , administrator al SC D…..SRL, I.C.I. , A.F.A. şi B.C.Ş. au confirmat situaţia de fapt prezentată de persoana vătămată. Martorii M.C.I., I.C.I. şi B.C.Ş. au declarat faptul că, împreună cu alte persoane din bar, au intervenit pentru aplanarea conflictului .

 La urmărirea penală inculpatul B.F.  a declarat că B.G.  şi Ţ.F.M. , au început să se bată şi în încercarea de a-i despărţi pe aceştia, B.F. a fost ameninţat de către persoana vătămată cu acte de violenţă, motiv pentru care inculpatul i-a aplicat persoanei vătămate două lovituri cu pumnul.

Situaţia de fapt a mai fost dovedită şi prin : declarație persoană vătămată Ţ.F.M. (f.4-5 vol.I);certificat medico-legal nr.292/A2.M din 12.09.2016 (f.1 vol.II),declarație suspect / inculpat B.G. (f.9 şi 15 vol.I );declarație suspect / inculpat B.F.  (f.11-12 şi 17 vol.I);declarație martor M.C.I. (f.19 vol.I);declarație martor I.C.I. (f.21 vol.I);declarație martor A.F.A.  (f.23 vol.I);declarație martor B.C.Ş.  (f.25 vol.I).

Fapta inculpatului B.F. , care în data de 11.09.2016, a aplicat lui Ţ.F.M., lovituri cu pumnii, provocându-i acestuia, leziuni traumatice pentru vindecarea cărora, persoana vătămată a necesitat un număr de 5-6 zile de îngrijiri medicale, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de lovire sau alte violențe, faptă prev. de art. 193 alin.2 Cod pen.

Se reține faptul că infracțiunea de lovire sau alte violențe are ca obiect juridic integritatea fizică sau sănătatea persoanei, precum și relațiile sociale în legătură cu acestea.

Sub aspectul laturii obiective a infracțiunii, constatăm faptul că elementul material este reprezentat în speță de lovirea directă a persoanei vătămate, urmarea imediată a acestor acțiuni fiind cauzarea de suferințe fizice asupra corpurilor persoanei vătămate.

Sub aspectul laturii subiective, se constată că infracțiunile au fost săvârșite de către inculpat cu intenție directă, acesta prevăzând și urmărind producerea rezultatului faptei , respectiv acela de a lovi persoana vătămată în scopul cauzării de suferințe fizice acesteia.

La individualizarea pedepsei , conform art. 74 NCP se va face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite;starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit;natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Inculpatul este la prima încălcare a legii penale .

Cu privire la modalitatea de executare a pedepsei, instanţa apreciază, în contextul probelor administrate, că scopul educativ şi preventiv al pedepsei poate fi atins şi prin aplicarea unei amenzi penale.

În baza art.63 Cod penal nou se va atrage atenţia inculpaţilor asupra faptului că neexecutarea cu rea-credinţă a pedepsei amenzii penale aplicate conduce la înlocuirea numărului de zile-amendă rămase neexecutate cu un număr echivalent de zile de închisoare.

Persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 1250 lei daune morale .

Condiţiile angajării răspunderii civile delictuale a unei persoane sunt: existenta unei fapte ilicite, a unei persoane prin care s-au adus prejudicii materiale sau morale unei alte persoane, existenta unei legături de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciul cauzat si vinovăţia autorului faptei ilicite.

Fapta ilicită reprezintă o acţiune sau inacţiune a unei persoane prin care, ‚încălcându-se normele dreptului obiectiv, se aduc prejudicii dreptului subiectiv al unei alte persoane.

Prejudiciul produs în dauna persoanei vătămate reprezintă efectul negativ suferit de aceasta care trebuie sa se afle in legătura de cauzalitate cu fapta ilicita in sensul ca acest efect negativ trebuie sa fie rezultatul direct si nemijlocit al acţiunii autorului faptei ilicite.

Vinovăţia reprezintă latura subiectiva a răspunderii civile delictuale si consta in atitudinea de voinţă si conştiinţă a autorului faptei ilicite fata de aceasta si rezultatul socialmente periculoase.

Din coroborarea tuturor probelor administrate, instanţa reţine ca prin fapta săvârşită , inculpatul a săvârşit o fapta ilicita in sensul de acţiune prin care, încălcându-se normele dreptului obiectiv, a adus prejudicii dreptului subiectiv la integritate fizica a persoanei vătămate.

Prejudiciul produs reprezintă efectul negativ suferit de acesta si reiese din certificatul medico-legal care atesta faptul ca a fost atins dreptul la integritate fizica, iar in urma faptei ilicite săvârşită de către inculpat, persoana vătămată având nevoie de 5-6 zile de îngrijiri medicale.

Din probele administrate instanţa reţine că există o legătură de cauzalitate între fapta ilicita săvârşită de inculpat si prejudiciul suferit de partea civilă , in sensul ca acest efect negativ a fost rezultatul direct si nemijlocit al acţiunii autorului faptei ilicite.

Din coroborarea probelor, cele date in cursul urmăririi penale, cât şi cu declaraţiile inculpatului date în cursul urmăririi penale, instanţa consideră că în cauză este îndeplinită şi condiţia vinovăţiei inculpatului , aceasta fiind probată sub forma intenţiei.

Astfel, inculpatul a prevăzut rezultatul socialmente periculos al faptei (vătămarea integrităţii corporale a persoanei vătămate ) si a urmărit sau a acceptat posibilitatea producerii rezultatului, prin săvârşirea faptei ilicite.

Constatând că sunt îndeplinite condiţiile civile răspunderii civile delictuale instanţa urmează să aprecieze asupra cuantumului despăgubirilor solicitate de persoana vătămată.

Fiind îndeplinite condiţiile civile ale răspunderii civile instanţa urmează să statueze si cu privire repararea prejudiciului moral suferit de persoana vătămată.

Stabilirea cuantumului despăgubirilor pentru prejudicii aduse integrităţii fizice şi onoarei unei persoane presupune o apreciere subiectiva din partea judecătorului care, însă, trebuie sa aibă în vedere anumite criterii obiective rezultând din cazul concret dedus judecăţii, gradul de lezare a valorilor sociale ocrotite si sa aprecieze intensitatea si gravitatea atingerii adusa acestora.

Toate aceste criterii se subordonează conotaţiei aprecierii rezonabile, pe o baza echitabilă, corespunzătoare prejudiciului real şi efectiv produs, astfel încât să nu se ajungă la o îmbogăţire fără justa cauza a celui care pretinde daune morale.

Instanţa constată ca suma de 1250 de lei reprezentând daune morale apare ca fiind o suma proporţională şi rezonabilă în raport cu suferinţele fizice şi psihice încercate de partea civilă în urma faptei săvârşite de inculpat.

În aprecierea sumei instanţa a avut în vedere şi inerentele suferinţe psihice provocate persoanei vătămate prin fapta inculpatului.

În baza art. 397 alin. 1 Noul C.proc.pen. ia act că persoana vătămată nu a mai avut pretenţii civile faţă de la inculpatul B.G.

În baza art. 275 alin. (1) pct. (2) lit.b C. proc. pen., obligă pe persoana vătămată la plata a 150 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat .

În baza art. 397 alin. (1) N.C.proc.pen. rap. la art. 1.349 N.C.civ., faţă de disp. art. 25 alin. (1) N.C.proc.pen., admite acţiunea civilă formulată de partea civilă şi obligă pe inculpat la plata sumei de 1250 lei daune morale.

În baza art. 274 alin. (1) N.C.proc.pen., obligă pe inculpatul B.F.  la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.