Litigii de muncă. Restituire prestaṭii de către salariat.Fond.

Sentinţă civilă 48 din 23.01.2019


Litigii de muncă. Restituire prestaṭii de către salariat.Fond.

Cuprins pe materii: Dreptul muncii.Drept civil.Prestaṭii nedatorate

Index alfabetic:

- Recuperare prestaṭii nedatorate către salariat

-Condiṭiile recuperării

- Raporturi juridice dintre primar şi unitatea administrativ teritorială

- Conflict de muncă

C.civ.: art.1635; C.muncii:art.256

Recuperarea sumelor plătite salariatului fără a fi datorate se fundamentează pe disp.art.1635 C.civ. şi 256 din Codul muncii, având un alt temei juridic decât în cazul răspunderii patrimoniale. In acest caz, recuperarea sumelor nu are la bază un act de vinovăţie al salariatului, astfel încât reclamanta nu este ţinută a dovedi reaua-credinţă a pârâţilor, nefiind incidente nici dispoziţiile răspunderii disciplinare.

Tribunalul Galaṭi, secṭia I civilă, sent.civ. nr.48/23.01.2019

Reclamanta UAT T. a chemat în judecată pe pârâţii T G D , H M, A G, C E, N C, P P, S M  M  şi  D A R, şi solicitând obligarea acestora la restituirea anumitor sume, cheltuite si decontate aleşilor locali, la care se adaugă penalitatile/majorarile de întârziere, în speţă fiind întrunite condiţiile prevăzute de art. 1345-1348 NCC, privind îmbogăţirea fără justă cauză .

Cererea este fondată.

Prin HCL nr. ,  Consiliul Local T  a aprobat deplasarea unei delegaţii din partea UAT mun. T în oraşul Paris, pentru schimb de experienţă şi bune practici în domeniile legate de administraţia publică locală. Membrii delegaţiei au prevăzuţi în Anexa nr. 1 la hotărâre, printre aceştia aflându-se şi pârâţii din prezenta cauză .

Prin sentinţa civilă nr. 215/09.03.2016 pronunţată de Tribunalul  Galaţi, s-a dispus anularea Hotărârii nr. …., precum şi anularea dispoziṭiilor Primarului, prin care, în baza acestei hotărâri, s-a aprobat deplasarea în străinătate a fiecărui membru al delegaţiei.

Instanṭa a reṭinut , în drept , disp.art.1635 C.civ. şi 256 din Codul muncii, care reglementează posibilitatea angajatorului de a recupera sumele de bani pe care salariatul le-a primit, fără să fie îndreptăţit. Potrivit deciziei nr. 16/2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii, prevederile Codului muncii se aplică raporturilor juridice dintre primar şi unitatea administrativ teritorială. Pentru această formă specială de răspundere singurele condiţii sunt existenţa unei plăţi către salariat şi caracterul nedatorat al acestei plăţi.

În acest context, instanţa a reṭinut că plăţile efectuate au fost evidenţiate în Referatul 52527/21.09.2017 , înscris necontestat de către pârâţi, iar caracterul nedatorat al plăţii rezultă din sentinţa civilă nr. 215/09.03.2016 pronunţată de Tribunalul  Galaţi.

În referire la susţinerea pârâţilor potrivit căreia, în cauză nu se poate reţine culpa acestora, întrucât deplasarea s-a efectuat în baza HCL nr. 224/05.11.2014, hotărâre care nu era invalidată la acel moment, instanţa a reṭinut că recuperarea sumelor plătite salariatului fără a fi datorate se fundamentează pe un alt temei juridic decât în cazul răspunderii patrimoniale. Aşadar, în acest caz recuperarea sumelor nu are la bază un act de vinovăţie al salariatului, astfel încât reclamanta nu este ţinută a dovedi reaua-credinţă a pârâţilor.Totodată, s-a reṭinut că, în cauză, nu sunt incidente dispoziţiile răspunderii disciplinare, astfel încât dispoziţiile art. 251 din Codul muncii, invocate de către pârâţi, nu sunt incidente în cauză.

Cu privire la susţinerea potrivit căreia sumele solicitate nu au fost plătite în mod direct pârâţilor, instanţa a reṭinut că, potrivit art. 256 alin. 2 din Codul muncii, obligaţia de restituire intervine şi atunci când salariatului i s-au prestat servicii fără să fi fost îndreptăţit legal sau contractual.

In referire la penalităṭile de întârziere, instanṭa a reṭinut în drept disp.art. 73 ind. 1 din Legea 500/2002 privind finanţele publice.

Faṭă de cele ce preced, cererea a fost admisă.