Contestaṭie la executare. Apel. Titlu executoriu reprezentat de sentinṭa penală.

Decizie 326 din 26.03.2019


Contestaṭie la executare. Apel. Titlu executoriu reprezentat de sentinṭa penală.

Cuprins pe materii: Drept civil. Drept penal.Calitatea de debitor.Măsuri asigurătorii duspuse de instanṭa penală.

Index alfabetic:

- Titlu executoriu reprezentat de sentinṭa penală

- Măsuri asigurătorii

- Putere de lucru judecat

C.proc.civ.:art.712; C.pen.:art.22

Măsura asigurătorie instituită de instanṭa penală poate fi valorificată împotriva contestatoarei, dacă este dublată de o obligaţie de plată stabilită în sarcina acesteia. Pe latură civilă, în sarcina contestatoarei, nu s-a stabilit nicio obligaţie de plată faţă de intimaṭi, iar legalitatea executării silite este condiţionată de calitatea de debitor a persoanei care este executată silit. Existenţa/inexistenţa raportului obligaţional dintre creditor şi contestatoare nu a fost analizată în considerentele Încheierii nr. 290/18.04.2018, astfel încât instanţa de fond nu a încălcat puterea de lucru judecat. Chiar dacă ar fi fost menţinută încheierea de încuviinṭare a executării silite, aceasta nu poate continua, în condiţiile în care nu se face dovada calităţii de debitor a contestatoarei.

Tribunalul Galaṭi, secṭia I civilă, dec.civ. nr. 326/26.03.2019

Prin apelul formulat, intimaṭii au solicitat anularea încheierii nr. 385/22.05.2018 pronunṭate de Judecătoria Galaṭi, deoarece încheierea de încuviinţare a executării silite  nu a fost anulată, chestiunea litigioasă a fost deja soluţionată prin Încheierea nr. 290/18.04.2018 pronunţată de Judecătoria Galaţi şi instanţa nu a ṭinut cont de puterea de lucru judecat a acestei încheieri. Au mai susṭinut că instanţa de fond a ignorat efectele şi considerentele sentinței penale nr. 255/13/.05.2016 a Tribunalului Galați.

Apelul este nefondat.

Tribunalul a reṭinut că, potrivit art. 22 V.C.penal, hotărârea penală are autoritate de lucru judecat în faţa instanţei civile. Pe latură civilă, în sarcina contestatoarei nu s-a stabilit nicio obligaţie de plată faţă de intimaṭi.

Pentru a conserva dreptul creditorului, instanţa penală a instituit măsuri de conservare şi indisponibilizare care să aibă ca finalitate, realizarea în viitor a creanţei. Această măsură poate fi valorificată, dacă este dublată de o obligaţie de plată stabilită în sarcina contestatoarei.

Chiar şi pentru ipoteza în care ar fi fost menţinută încheierea de încuviinṭare a executării silite, aceasta nu poate justifica continuarea executării silite, în condiţiile în care nu se face dovada calităţii de debitor a contestatoarei.

În referire la puterea de lucru judecat, tribunalul a reṭinut că existenţa/inexistenţa raportului obligaţional dintre creditor şi contestatoare nu a fost analizată în considerentele Încheierii nr. 290/18.04.2018, astfel încât instanţa de fond nu a încălcat puterea de lucru judecat.

Prejudiciul cauzat prin săvârşirea infracţiunilor poate fi acoperit prin procedura executării silite, cu condiţia ca titlul să conţină expres o dispoziţie de plată (o obligaţie de plată) a debitorului către creditor.

Măsurile asigurătorii au doar rolul de indisponibilizare şi de atenţionare a posibililor cumpărători, a căror bună credinţă trebuie protejată, iar legalitatea executării este condiţionată de calitatea de debitor a persoanei care este executată silit.

Faṭă de cele menṭionate, apelul a fost respins.