Salarizare

Sentinţă civilă 279 din 13.06.2019


Neacordarea de către angajator a sporului de stabilitate în cuantum de 15% aplicat la salariul de bază, reglementat pentru personalul didactic auxiliar prin Legea 53/2011, anexa 5, capitolul II, pe motiv că sunt incidente dispoziţiile art.25 din Legea 153/2017, conform cărora suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, primelor şi indemnizaţiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz, este neîntemeiată, întrucât sporul de stabilitate nu este inclus în salariul de bază.

Includerea sporului de stabilitate în salariul de bază contravine atât voinţei legiuitorului cât şi interpretării date de ÎCCJ prin Decizia nr.41/2018 privind dezlegarea unei chestiuni de drept dată în interpretarea textelor de lege ce reglementează salarizarea cuvenită personalului didactic şi didactic auxiliar conform art.33 alin 2 din OUG 57/2015, din motivarea deciziei rezultând fără putinţă de tăgadă că, sporurile, indemnizaţiile şi celelalte compensaţii, nu fac parte din salariul de bază.

Tribunalul Mehedinţi-sentinţa din 13.06.2019

Prin cererea înregistrată la data de 19.03.2019 pe rolul Tribunalului Mehedinţi - Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale, U. S. L. din Î. M. în numele membrului de sindicat M. A. a chemat în judecată pe pârâtul C. T. „D.” solicitând ca prin hotărâre judecătorească ce se va pronunţa să se dispună repunerea în plată a sporului de stabilitate în cuantum de 15% din salariul de bază şi obligarea pârâtului la calcularea şi plata diferenţelor de drepturi salariale, care se cuvin membrului de sindicat începând cu data de 01.04.2018, reprezentând diferenţa dintre drepturile salariale efectiv încasate şi cele cuvenite, conform legii, ca urmare a neacordării sporului de stabilitate în cuantum de 15% din salariul de bază, sume ce vor fi actualizare cu indicele de inflaţie la data plăţii efective, cu acordarea cheltuielilor de judecată conform art.451 Cod procedură civilă.

În fapt, s-a arătat că membrul de sindicat M. A. este angajat al C. T. „D.” ca personal didactic auxiliar, respectiv administrator financiar gradul I, cu funcţia de conducere contabil şef, iar începând cu data de 01.07.2017, salarizarea personalului didactic auxiliar din învăţământ se face conform Legii nr.153/2017.

Până la data de 31.03.2018 membrul de sindicat a beneficiat de sporul de stabilitate acordat personalului didactic auxiliar în cuantum de 15% din salariul de bază, aşa cum rezultă din adeverinţa nr…../15.03.2019 eliberată de C. T. „D.”.

Începând cu data de 01.04.2018, fără nici o justificare, în condiţiile în care nu a intervenit nici o modificare legislativă, membrul ed sindicat nu a mai beneficiat de plata acestui spor de stabilitate în cuantum de 15% din salariul de bază, aşa cum rezultă din adeverinţa nr…../25.02.2019 eliberată de C. T. „D.”.

Faptul că membrul de sindicat a încasat aceste drepturi salariale diminuate semnificativ prin neacordarea sporului de stabilitate ce i se cuvenea în raport de salariul de bază, nu reprezintă o renunţare a salariatului la drepturile salariale cuvenite, având în vedere dispoziţiile exprese ale art.170 din Codul Muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, conform căruia: „Acceptarea fără rezerve a unei părţi din drepturile salariale sau semnarea actelor de plată în astfel de situaţii nu poate avea semnificaţia unei renunţări din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin în integralitatea lor, potrivit dispoziţiilor legale sau contractual”.

Practic, prin neacordarea sporului de stabilitate ce i se cuvenea în raport de salariul de bază, salariile încasate de membrul de sindicat au fost mult mai mici decât cele care i se cuveneau prin calcularea acestui spor de stabilitate în raport de salariul de bază deţinut.

Potrivit art.38 din legea nr.53/2003 republicată „Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege”.

Ori, conform art.40 alin.2 lit.c din Codul Muncii „angajatorul are obligaţia să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă”.

Este evident că nu există nici un motiv legal întemeiat pentru neplata acestui drept salarial ulterior datei de 01.04.2018, în condiţiile în care restul personalului didactic auxiliar beneficiază în continuare de plata acestui spor.

În drept, acţiunea a fost întemeiată pe dispoziţiile artz.194 coroborate cu cele ale art.148 alin.1 teza a II-a din codul de procedură civilă, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr.153/2017.

În susţinerea acţiunii, reclamanta a arătat că înţelege să se folosească de proba cu înscrisuri şi orice alte probe care vor rezulta pe parcursul dezbaterilor.

În conformitate cu dispoziţiile art.411 alin.1 pct.2 teza finală din Noul cod de procedură civilă, cu modificările şi completările ulterioare, a fost solicitată judecarea cauzei în lipsă.

În susţinerea acţiunii s-au depus înscrisuri.

În baza art.201 alin.1 Cod proc. civilă acţiunea au fost comunicate pârâtului C. T. „D.” care nu a formulat întâmpinare.

La termenul de judecată din data de 16.05.2019 s-a dispus emiterea unei adrese către pârâtul C. T. „D.”, cu menţiunea de a comunica următoarele:

- dacă reclamanta - membră de sindicat M. A. a beneficiat de sporul de stabilite în cuantum de 15% din salariul de bază, pentru ce perioadă şi care este temeiul legal al acordării acestui spor, însoţit de înscrisuri doveditoare;

- dacă începând cu data de 01.04.2018 reclamanta – membră de sindicat  M. A. mai beneficiază de acest spor,  în caz afirmativ să se facă dovada, iar în caz contrar să se precizeze motivele pentru care nu mai beneficiază;

- dacă ulterior datei de 01.04.2018 reclamanta – membră de sindicat  M. A. a beneficiat de spor de stabilite în cuantum de 15% din salariu de bază, în situaţia în care acest spor a fost sistat să se indice motivele, însoţit de înscrisuri doveditoare, respectiv după caz, temeiul legal în baza căruia s-a dispus sistarea acordării acestui spor;

- să depună decizia de încadrare salarială a reclamantei – membră de sindicat, înscrisuri privind funcţia reclamantei - membră de sindicat  M. A..

Pârâtul C. T. „D.” a depus adresa nr…./28.05.2019 prin care a comunicat faptul că reclamanta – membră de sindicat M. A. a beneficiat de spor de stabilitate în cuantum de 15% de la data angajării în unitate 29.11.2012 până la data de 31.03.2018, în temeiul:

- Legii nr.63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ – Cap.II – metodologia de calcul a drepturilor salariale care se acordă personalului didactic auxiliar, art.7 alin.2, art.8 alin.2, art.3, E.1.2,3,4.

- Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, art.6 lit.b, c, d, f, art.7 lit.a, e, i, m, art.8 alin.1, art.9, art.10, art.19 alin.2 învăţământ, alin.3 lit.d. alin.6 şi în Anexa I – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „învăţământ”, Capitolul I, 3 Funcţii de conducere pentru funcţiile didactice – auxiliare:învăţământ preuniversitar, contabil şef, S salariul de bază gradul I. Salariile de bază prevăzute la gradul I şi gradul II cuprind sporul de vechime în muncă la nivel maxim.

- H.G nr.598/2018 – aprobă normele metodologice pentru stabilirea salariilor de bază.

Începând cu luna aprilie 2018, reclamanta – membră de sindicat M. A. nu mai beneficiază de sporul de stabilitate în cuantum de 15% aplicat la salariul de bază ca în lunile anterioare – potrivit fluturaşilor de salarii pe lunile februarie 2018 şi aprilie 2018, deoarece a fost blocat câmpul spor stabilitate în programul de salarizare al Ministerului Educaţiei Naţionale, ca urmare a Notei M.E.N/cabinet secretar de Stat nr…./02.05.2018 transmisă în unităţi la o dată ulterioară (02.05.2018), unde a fost interpretat salariul de bază ca fiind format din salariu grilă + spor stabilitate + compensaţii tranzitorii.

În concluzie începând cu data de 01.04.2018, nu s-a mai acordat 15% spor de stabilitate câştigat conform Legii nr.63/2011 doar pentru secretar  şef şi contabil şef – restul personalului didactic auxiliar care beneficiază de acest spor la intrarea în vigoare a legii nr.153/2017 beneficiind şi în prezent.

La adresa nr…../28.05.2019 depusă de pârâtul C. T. „D.” au fost anexate următoarele înscrisuri: fluturaşii de salarii pe lunile februarie 2018 -  aprilie 2018, Nota Ministerului Educaţiei Naţionale/Cabinet secretar de stat nr…../02.05.2018 şi Decizia nr…../29.03.2018  referitoare la stabilirea drepturilor salariale pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar începând cu 01.03.2018.

Analizând acţiunea în raport de probatoriul administrat în cauză şi de dispoziţiile legale incidente în materie, Tribunalul constată şi reţine următoarele:

Reclamanta M. A. este angajata pârâtului C. T. D. având funcţia de administrator financiar gradul I, studii superioare de lungă durată, cu funcţie de conducere-contabil şef şi cu o vechime în învăţământ de 16 ani, aşa cum rezultă din adeverinţa nr…./25.02.2019 emisă de pârât.

Prin acţiunea dedusă judecăţii, acţiune formulată în numele membrului de sindicat de U. S. L. din Î. M. în baza art.28 alin.2 din Legea dialogului social nr.62/2011, se solicită  repunerea în plată a sporului de stabilitate în cuantum de 15% din salariul de bază şi obligarea pârâtului C. T. D. D. T. S. la calcularea şi plata diferenţelor de drepturi salariale începând cu data de 01.04.2018, reprezentând diferenţa dintre drepturile salariale efectiv încasate şi cele cuvenite, conform legii, ca urmare a neacordării sporului de stabilitate în cuantum de 15% din salariul de bază, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective.

Pe fondul cauzei, instanţa reţine următoarele:

Începând cu data de 29.11.2012 şi până la data de 31.03.2018,  reclamanta a beneficiat de spor de stabilitate în cuantum de 15%, aşa cum rezultă din susţinerile pârâtului prin relaţiile comunicate instanţei precum şi din fluturaşii de salariu aferent lunilor februarie şi martie 2018 depuşi la dosarul cauzei.

Prin decizia nr….din data de 29.03.2018 emisă de pârâtul C. T. D. în temeiul Legii 63/2011, Legii 153/2017 şi HG nr.598/2018, începând cu data de 01.03.2018, cuantumul brut al salariilor de bază, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, de care beneficiază personalul care ocupă funcţii didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna februarie 2018, reclamantei fiindu-i stabilit un salariu de bază realizat în cuantum de …. lei, spor de stabilitate de 15% în cuantum de …. lei, spor CFP 10% în cuantum de …. lei.

Din susţinerile pârâtului, începând cu luna aprilie 2018, reclamanta nu a mai beneficiat de sporul de stabilitate în cuantum de 15% aplicat la salariul de bază, aspect ce reiese şi din fluturaşul de salariu aferent lunii aprilie 2018 depus la dosar, întrucât , potrivit Notei MEN nr…../02.05.2018 trimisă unităţilor şcolare, a fost interpretat salariul de bază ca fiind format din salariu grilă+spor stabilitate+compensaţii tranzitorii.

Astfel, sporul de stabilitate pentru personalul didactic auxiliar a fost reglementat prin Legea nr. 63/2011 privind încadrarea si salarizarea personalului didactic si didactic auxiliar in învăţământ.

Potrivit Legii nr. 63/2011, anexa 5, cap. II  Metodologia de calcul al drepturilor salariate care se acordă personalului didactic auxiliar, art. 3 lit. E, sporul de stabilitate se acordă pentru o vechime efectivă neîntreruptă în învăţământ de peste 10 ani personalului didactic auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în învăţământ.

Prin vechime neîntreruptă în învăţământ de peste 10 ani se înţelege activitatea realizată în calitate de personal didactic auxiliar cu contract de muncă într-o unitate/instituţie de învăţământ; reprezintă vechime neîntreruptă şi perioada în care personalul didactic auxiliar a fost încadrat pe funcţie didactică de predare sau pe funcţii echivalate din unităţile de învăţământ preuniversitar.

De asemenea, sporul de stabilitate se acordă personalului didactic auxiliar, indiferent de perioada când a fost acumulată vechimea efectivă realizată în mod neîntrerupt a celor 10 ani în învăţământ.

Sporul de stabilitate se calculează prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bază şi devine bază de calcul pentru celelalte sporuri şi drepturi salariale”.

Prin urmare, de sporul de stabilitate în cuantum de 15% la salariul de bază se bucură strict cadrul didactic, cadrul didactic de conducere, îndrumare şi control şi cadrul didactic auxiliar, cu contract de muncă într-o unitate sau instituţie de învăţământ ori într-un inspectorat şcolar, indiferent când vechimea a fost realizată în mod neîntrerupt timp de 10 ani de zile.

Totodată, începând cu data de 1 iulie 2017 a intrat în vigoarea Legea nr.153/2017, care la art.38 alin.2 lit.a prevede că, se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, până la 31 decembrie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Prin adresa nr…./02.05.2018, Ministerul Educaţiei Naţionale, referitor la unele aspecte privind salarizarea personalului didactic auxiliar şi nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar/special de stat, a susţinut la punctul nr.1 că, potrivit art.38 alin.6  din Legea cadru nr.153/2017, în cazul în care salariile de bază(salariul din grilă+spor stabilitate+compensaţii tranzitorii) sunt mai mari decât cele stabilite potrivit legii pentru anul 2022 sau devin ulterior mai mari ca urmare a majorărilor salariale reglementate, se acordă cele stabilite pentru anul 2022, iar la punctul nr. 4, personalul didactic auxiliar actual precum şi personalul nedidactic care a făcut parte din categoria personalului didactic auxiliar beneficiază în continuare, până la 31 decembrie 2018, de sporul de stabilitate şi de sumele compensatorii.

Ulterior, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, prin adresa nr…../24.08.2017 a clarificat unele solicitări privind aplicarea Legii cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iar referitor la aplicarea art.38 alin.2 lit.a - acordare spor stabilitate, zone izolate, s-a arătat că, în anul 2017, se menţin în plată la nivelul lunii iunie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază, cuantumul sporurilor(inclusiv stabilitate), indemnizaţiilor, compensaţiilor(inclusiv pentru zone izolate), primelor şi celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în acelaşi condiţii.

Începând cu anul 2018, cuantumul brut al salariilor de bază, cuantumul sporurilor(inclusiv stabilitate), indemnizaţiilor, compensaţiilor(inclusiv pentru zone izolate), primelor şi celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, se majorează cu 25%.

De asemenea , la data de 05.09.2017, Ministerul Educaţiei Naţionale, prin adresa nr…. aduce din nou clarificări în ceea ce priveşte prevederile art.25 alin.1 din Legea 153/2017 în sensul că, indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor, CFP, majorarea salariului de bază pentru fonduri europene şi majorarea pentru gestionare proiecte, sporul de noapte, sporul de zonă, majorarea salariul de bază pentru învăţământul special, gradaţia de merit, predarea simultană, dirigenţia, salariile diferenţiate din venituri proprii nu sunt cuprinse în procentul de 30% prevăzut de art.25.

Faţă de lămuririle date de Ministerul Educaţiei Naţionale, instanţa nu poate reţine ca întemeiate susţinerile pârâtului potrivit cărora salariul de bază este format din salariul grilă+spor stabilitate+compensaţii tranzitorii, întrucât,  sporul de stabilitate nu este cuprins în procentul de 30% prevăzut de art.25 din Legea 153/2017 care prevede la alin.1 că, „suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz”, şi nu face parte din salariul de bază deţinut.

Mai mult, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin decizia nr.41/2018, în interpretarea textelor de lege ce reglementează salarizarea cuvenită personalului didactic şi didactic auxiliar, la punctul 71 din decizie, a stabilit că, conform art. 3^3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015, „salariul de bază  include salariul de încadrare aferent tranşei de vechime în învăţământ şi gradaţiile corespunzătoare vechimii în muncă pentru funcţiile de execuţie, respectiv salariul de încadrare aferent tranşei de vechime în învăţământ, indemnizaţia de conducere şi gradaţiile corespunzătoare vechimii în muncă pentru funcţiile de conducere.  La salariul de bază se acordă sporurile şi indemnizaţiile prevăzute în art. 3^3 alin. (4) şi (5) din aceeaşi ordonanţă de urgenţă”.

La punctul 82 din aceeaşi decizie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a întărit această concluzie, în sensul că majorările salariale survenite prin diverse acte normative se aplică doar asupra salariului de bază, „ În privinţa cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare, care se adaugă salariului de bază şi care fac parte, potrivit metodologiei de stabilire a drepturilor de natură salarială, din salariul brut, rămân aplicabile prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2016, care stabilesc că acestea se menţin la acelaşi nivel cu cel acordat pentru luna decembrie 2016”.

Deci, includerea sporului de stabilitate, de către MEN în salariul de bază contravine atât voinţei legiuitorului cât şi interpretării date de către ÎCCJ în decizia sus menţionată, din motivarea acesteia reţinând fără putinţă de tăgadă că, sporurile, indemnizaţiile şi celelalte compensaţii, nu fac parte din salariul de bază.

În ceea ce priveşte cererea reclamantei privind cheltuielile de judecată instanţa urmează a o respinge ca nedovedită întrucât,  la dosarul cauzei nu există dovezi din care să rezulte existenţa acestor cheltuieli ori, potrivit art.452 NCPC, partea care pretinde cheltuieli de judecată trebuie să facă, în condiţiile legii, dovada existenţei şi întinderii lor, cel mai târziu la data închiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei.

Având în vedere cele arătate mai sus, instanţa constată întemeiată acţiunea reclamantei şi pe cale de consecinţă urmează a o admite şi va obliga pârâtul  să repună în plată în ceea ce îl priveşte pe reclamant sporul de stabilitate de 15% din salariul de bază,  să calculeze şi să plătească acestuia diferenţele de drepturi salariale dintre drepturile încasate şi cele cuvenite, potrivit celor dispuse mai sus, sumă care va fi actualizată cu indicele de inflaţie.

Va respinge cererea privind acordarea cheltuielilor judiciare ca nedovedită.

Această hotărâre a rămas definitivă prin neapelare.