Contestatie masuri lichidator judiciar

Sentinţă civilă 305 din 05.03.2019


Pe rol se află judecarea cauzei privind pe contestatoarea F şi pe intimata SC K SRL, debitoarea S.C. T S.A., având ca obiect contestaţie licitaţie/proces verbal licitaţie din 29.11.2018 – suspendare măsură lichidator judiciar.

Deliberând asupra acţiunii de faţă:

Prin cererea înregistrată la data de 28.12.2018 sub nr. 7658/99/2014/a66, reclamantul F a formulat contestatie impotriva licitatiei organizată la data de 29.11.2018 in cadrul procedurii de insolvenţă privind pe debitoarea  SC T SA şi a procesului verbal de licitaţie incheiat la data de 29.11.2018, ora 11, având ca obiect pachetul de active proprietatea debitoarei SC T SA, compus din  teren intravilan in suprafata de 2442 mp şi construcţie  C1- H şi suspendarea efectelor produse de licitatia organizata la data de 29.11.2018 in cadrul procedurii de insolvenţă privind pe debitoarea  SC T SA.

În motivarea cererii, arată reclamantul că este persoana interesata in adjudecarea activului H, fiind proprietar al activului HA, aflat în vecinătatea activului H.

Se arata ca, deşi prin hotărârea adunării creditorilor se adoptase un raport de vânzare şi un  regulament de vânzare pentru valorificarea pachetului de  active H, apartinând debitoarei SC T SA, prin hotărârea adunării generale din noiembrie 2018 s-a aprobat un nou regulament de vânzare a acestui pachet de active, deşi nu exista nici un motiv  pentru adoptarea unui nou regulament. Singura diferenta intre cele două regulamente a fost  scurtarea termenelor  de indeplinire a etapelor  scoaterii la licitatie si perfectării vânzării imobilului. Susţine reclamantul ca aceasta a fost prima etapă  in pregatirea terenului in vederea organizării unei licitatii „cu dedicaţie”, la care nu ar fi putut participa  decat un ofertant care ar fi stiut din timp ceea ce urma sa se intâmple.

Anuntul privind efectuarea licitaţiei a apărut în ziua de vineri, 23.11.2018  în ziarele  Capital şi Ziarul de Iaşi, termenul limita pentru  depunerea dosarelor fiind 27.11.2018, ora 16, la sediul lichidatorului judiciar din Bucureşti. Termenele de eliberare a  certificatelor  constatatoare solicitate a fi depuse de catre ofertanti erau  mai indelungate decat termenul real avut de acestia la dispozitie  pentru a obţine  documentele.

In aceste condiţii, nu se poate vorbi despre o expunere adecvata a licitatei, cu respectarea  posibilităţii reale a altor potenţiali ofertanti de a oferta.In plus, procedura falimentului impotriva debitorului s-a deschis la data de 27.06.2017, astfel incat nu se justifica  modalitatea de valorificare urgenta aleasa de lichidator. Susţine reclamantul că toată situaţia de fapt prezentata anterior  este dovedita de faptul că la aceasta licitatie  s-a inscris un singur  ofertant, care a adjudecat bunul  la un preţ inferior preţului  de vânzare.

Concluzioneaza reclamantul ca, in realitate, valorificarea activului H s-a realizat prin vânzare urmata de adjudecare in contul creanţei, deghizată în licitaţie, contra scopului procedurii, care este acoperirea pasivului  debitorului intr-o proporţie cat mai mare.

Susţine reclamantul ca, data fiind calitatea sa de proprietar al HA, vecin al activului  instrăinat, precum si intentia  sa de a nu fi implicat in proleme de ordin juridic cu eventualii adjudecatari  ai H, a identificat o serie de erori  juridice de natura a afecta fundamental  valabilitatea licitatiei.

De aceea, prin adresa  inregistrată la lichidatorul judiciar  cu nr. 26492/22.08.2018, a solicitat  remedierea  elementelor neconforme cu legea, insa procedura a fost reluata cu aceleasi erori, respectiv:

-Elementele constitutive ale  proprietăţii care se vinde nu sunt clar delimitate, existând aparenta suprapunerii unei suprafete de 238,44 mp teren cu destinatia de curte carosabila.

-Spatiile comune  si servituţile  nu au fost clar delimitate (respectiv calea de acces catre sala Eminescu si incinta London Pub)

-Tipul de prezentare a activului ce se vinde este de natura a induce in eroare participantii, intrucât  licentele de operare hoteliera sunt  emise pentru SC O SRL, aspect ce nu este precizat in caietul de sarcini

Solicita reclamantul  constatarea nulităţii absolute a licitaţiei şi a procesului verbal  al licitaţiei organizate la data de 29.11.2018 pentru valorificarea activelor imobile proprietatea debitoarei SC T SA reprezentata de H, obligarea lichidatorului judiciar la reluarea licitaţiei şi suspendarea tuturor efectelor produse de licitaţie.

Nu au fost depuse inscrisuri in susţinerea cererii.

Acţiunea a fost motivata, generic, pe dispoziţiile Legii nr.85/2014, motiv pentru care, la prmul termen de judecată, instanţa a pus in discuţia părţilor calificarea juridica a cererii in sensul precizării temeiului de drept al acţiunii.

Reclamantul, prin reprezentant convenţional, a precizat temeiul juridic al cererii ca fiind  art. 719 cod procedura civila raportat la art. 342 alin.2 din Legea nr.85/2014.

Faţă de precizările reclamantului la termenul de judecata din 04.01.2019, adjudecatarul bunului,  SC K SRL, citat in cauza in calitate de pârât, a solicitat, prin intâmpinare, respingerea acţiunii.

Faţă de cererea de suspendarea a efectelor licitatiei din 29.11.2019, a invocat excepţiile privind  lipsa dovezii calităţii de reprezentant legal a contestatoarei a d-lui SC, care s-a legitimat ca fiind director executiv,  lipsa calităţii de reprezentant convenţional a d-lui avocat R, pe considerentul că nu s-a făcut dovada calităţii de reprezentant  legal a semnatarului cererii, inadmisibilitatea cererii de suspendare, raportat la temeiul juridic precizat de reclamant, lipsa de interes a reclamantului  in formularea cererii, având in vedere că  petenta nu a participat  la procedura licitaţiei din 29.11.2019, lipsa calităţii procesuale active a reclamantului, intrucât nu este participant la procedura insolvenţei.

Pe fondul cauzei, se arată ca licitaţia desfăşurata la data de 29.11.2019 a avut la baza hotărârea adunării creditorilor debitoarei, preţul vânzării fiind cel stabilit prin  raportul de evaluare  intocmit in cauza.

Au fost depuse înscrisuri in susţinerea poziţiei sale procesuale. 

Lichidatorul judiciar al debitoarei, consortiul B SPRL şi R SPRL.- FILIALA BUCURESTI, a formulat intâmpinare, solicitând respingerea actiunii.

A invocat excepţia privind  inadmisibilitatea acţiunii, având in vedere temeiul de drept invocat de reclamant. Se arata ca licitatia din 29.11.2018 s-a desfăşurat potrivit prevederilor art. 156 alin.2 dinLegea nr.85/2014 şi nu potrivit codului de procedura civila, astfel incat este inadmisibila analizarea contestatiei potrivit dispozitiilor legale invocate de reclamant.

Cu privire la excepţia lipsei de interes, se arata ca reclamantul nu justifica nici un interes in formularea prezentei cauze, intrucât nu este creditor in procedura şi nu  a depus documentaţia de participare la licitatie.

Pe fondul cauzei, se arata ca regulamentul de vanzare aprobat de creditori pentru licitatia din 29.11.2019 a fost aprobat in şedinţa adunării creditorilor din 22.11.2018, publicitatea sedinţei de licitaţie fiind  realizata cu respectarea acestui regulament, iar bunul a fost valorificat la valoarea stabilita prin raportul de evaluare intocmit in cauza.

A depus la dosar procesele verbale ale adunării creditorilor din 27.07.2018, 03.09.2018, 22.11.2018, raportul de activitate  aferent lunii noiembrie 2018, procesul verbal de licitatie din 29.11.2019.

Prin incheierea de şedinţă din 10.01.2019, instanţa a stabilit in sarcina reclamantului, obligatia de plata a unei cauţiuni in suma de 34.259 lei pentru cererea de suspendare a efectelor licitatiei.

La data de 11.02.2019, reclamantul a depus cerere de renunţare la judecata capatului de cerere ce vizeaza suspendarea efectelor licitatiei din 29.11.2018.

Faţă de poziţia reclamantului, exprimată în scris, in temeiul prevederilor art.  406 cod pr. Civilă, instanţa va lua act de cererea formulata de reclamantul F de renunţare la judecata capătului de cerere  având ca obiect suspendarea efectelor produse de licitatia organizata la data de 29.11.2018 in cadrul procedurii de insolvenţă privind pe debitoarea  SC T SA.

La data de 25.02.2019, a fost inregistrată la dosar cererea de intervenţie in interes alăturat reclamantului, formulata de SC O SRL.

Susţine titularul cererii ca acesta are interes in formularea unei astfel de cereri, având in vedere  intenţia sa de a se inscrie la licitatia privind valorificarea activului H, sens in care a incheiat un contract de credit care permitea licitatia pana la un prag maximal de 5,5 milioane euro.

Pe fondul cereri, arata petentul ca licitaţia desfasurata la data de 29.11.2018 s-a realizat  cu incalcarea prevederilor art. 838 alin.2 şi ale art. 843 alin.2 cod procedura civila.

Admisibilitatea in principiu a cererii de intervenţie a fost pusa in discuţie la termenul de judecata din 26.02.2019.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine :

Iniţial, instanţa a va avea in vedere că, la data de 01.03.2019, in termenul de pronunţare, reclamantul a formulat cerere de repunere pe rol a cauzei, pe considerentul că trebuie completat cadrul procesual cu noul proprietar al H şi ca este necesară lămurirea cauzei sub toate aspectele, prin administrarea probatoriului necesar in vederea demonstrării existenţei unei fraude in procedura valorificarii acestui activ.

Cererea de repunere pe rol a cauzei, pentru considerentele precizate de reclamant, urmeaza a fi respinsa, având in vedere că, in cadrul şedinţei de judecata din 26.02.2019, instanţa a respins cererea formulata de reclamant, prin reprezentant convenţional, cu delegaţie de substituire, privind  introducerea in cauza a noului proprietar al H  şi cererea de probe ce viza depunerea contractului de vanzare cumpărare a acestui activ.

Intrucât instanţa s-a pronunţat expres asupra acestor aspecte, cererea de repunere a cauzei pe rol este neintemeiată, urmând a fi respinsă.

Cu privire la cererea de intervenţie in interes alăturat reclamantului, se reţine:

In ceea ce priveşte cererea de intervenţie formulata in prezenta cauza, instanţa reţine că petentul a indicat interesul propriu  in formularea prezentei cereri, prin raportare la intenţia sa de a participa la licitaţia din 29.11.2018.

Dacă în ceea ce priveşte intenţia de achiziţionare a  activului H, petentul a facut dovada in acest sens prin depunerea contractului de credit de investiţii din 15.10.2018 incheiat cu CEC BANK SA, in ceea ce priveşte intenţia de participare la licitaţia din 29.11.2018, nu s-a facut nici o dovada

Prin urmare, petentul nu a facut dovada că urmareste realizarea sau conservarea unui drept al sau  în raport cu debitorul şi că acesta justifică un interes propriu, legitim, actual şi concret de a interveni în proces.

În lipsa dovezilor privind  manifestarea de voinţă a petentului de a se inscrie la licitaţia ce face obiectul prezentei cauze, instanţa nu poate reţine, în favoarea acestuia, nici măcar existenţa unei speranţe legitime în achiziţionarea acestui bun, in sensul  exprimat de Curtea Europeana a Drepturilor omului in cauzele referitoare la  bunuri.

Prin urmare, in baza disp. art. 61 şi urm cod pr. Civilă, cererea de interventie in interes alăturat reclamantului, formulata de SC O SRL, va fi respinsa ca inadmisibilă în principiu.

În ceea ce priveşte excepţiile referitoare la lipsa calităţii de reprezentant legal a semnatarului cererii reclamantului şi a lipsei calităţii de reprezentant convenţional a apărătorului reclamantului, instanţa va lua act de faptul că pârâtul  SC K SRL, prin reprezentant legal prezenta la termenul de judecata din  26.02.2019, a precizat că nu mai susţine aceste excepţii, faţă de  înscrisurile depuse.

Celelalte excepţii invocate de paratul SC K SRL nu vor fi analizate, acestea fiind invocate in raport cu cererea de suspendare a efectelor licitatiei din 29.11.2018, cerere la care reclamantul  a renunţat, in sensul anterior menţionat.

In ceea ce priveşte excepţia inadmisibilităţii acţiunii, invocata de lichidatorul judiciar, se reţine:

În cadrul procedurii de faliment ce se deruleaza impotriva debitoarei SC T SA, la data de 29.11.2018, a fost incheiat procesul verbal de licitaţie  nr. 4693, având ca obiect  valorificarea  pachetului de active H, proprietatea debitoarei, compus din bunuri mobile şi imobile identificate in continutul acestui act, adjudecatar fiind declarat  reclamantul SC  K SRL.

 In preambulul procesului verbal se face menţiunea  desfăşurării vânzării in condiţiile art. 154 şi urm din Legea nr. 85/2014, in baza regulamentului de vânzare aprobat de adunarea creditorilor şi că participarea la licitaţie este admisă  cu respectarea condiţiilor prevăzute de caietul de sarcini al licitaţiei.

 Potrivit art. 156 din Legea nr. 85/2014 :

(1)Lichidatorul judiciar va convoca adunarea creditorilor în termen de maximum 15 zile de la data depunerii raportului de evaluare la dosarul cauzei, în vederea stabilirii tipului de vânzare.

(2)În cazul vânzării bunurilor prin licitaţie publică, aceasta se va putea efectua şi potrivit Codului de procedură civilă. În cazul în care adunarea creditorilor nu aprobă un regulament de vânzare, potrivit art. 154 alin. (2), sau în ipoteza în care, deşi a fost aprobat un regulament de vânzare, bunurile nu au fost valorificate într-un termen rezonabil, la cererea lichidatorului judiciar, aprobată de judecătorul-sindic, vânzarea bunurilor se va efectua prin licitaţie publică, potrivit Codului de procedură civilă.

(3)În cazul vânzării prin negociere directă, lichidatorul judiciar va supune aprobării adunării creditorilor şi regulamentul de vânzare.

(4)Vânzarea activelor se va face după efectuarea publicaţiilor de vânzare de către administratorul judiciar/lichidator, într-un ziar de largă circulaţie. Persoanele interesate vor putea inspecta bunurile supuse vânzării după efectuarea publicaţiilor de vânzare..”

Din prevederile legale anterior menţionate, rezulta că valorificarea bunurilor debitorului insolvabil se realizează în două variante care se exclud reciproc, respectiv, fie potrivit regulamentului de vânzare aprobat de creditori, fie, in lipsa unui astfel de acord sau în cazul existenţei acordului, in cazul nevalorificării bunului intr-un termen rezonabil, valorificarea se va realiza potrivit reglementărilor codului de procedura civila referitoare la licitaţia publică.

In cazul de faţă, valorificarea pachetului de active ce face obiectul prezentei cauze s-a realizat in baza regulamentului de vânzare aprobat de adunarea creditorilor în şedinţa din 22.011.2018.

Prin urmare, raportarea reclamantului la prevederile codului de procedura civila privind contestaţia la executare, astfel cum a precizat la termenul de judecata din 04.01.2019, este eronată, în condiţiile in care, astfel cum s-a arătat anterior, valorificarea bunurilor debitoarei s-a realizat potrivit regulamentului de vânzare aprobat de creditori şi nu in baza dispoziţiilor  din codul de procedura civilă.

Raportat considerentelor anterior expuse, constând că reclamantul şi-a intemeiat cererea pe prevederile codului de procedură civilă, care, contrar susţinerilor acestuia, nu sunt aplicabile prezentei cauze, instanţa va admite excepţia privind inadmisibilitatea contestaţiei, invocata de lichidatorul judiciar consorţiul  B  SPRL şi  R SPRL- FILIALA BUCURESTI, cu  consecinţa respingerii ca inadmisibilă a contestaţiei reclamantului.

Faţă de modalitatea de soluţionare a cauzei, celelalte apărări formulate de părţi nu vor mai fi analizate.

HOTĂRĂŞTE

Respinge cererea formulata de reclamantul F privind repunerea cauzei pe rol.

In baza disp. art. 406 cod pr. Civilă, ia act de cererea formulata de reclamantul F  de renunţare la judecata capătului de cerere  având ca obiect suspendarea efectelor produse de licitatia organizata la data de 29.11.2018 in cadrul procedurii de insolvenţă privind pe debitoarea  SC T SA.

Respinge ca inadmisibilă cererea de intervenţie in interes alăturat  reclamantului formulata de SC O SRL.

Admite excepţia privind inadmisibilitatea contestaţiei, invocata de lichidatorul judiciar consorţiul  B  SPRL şi  R SPRL- FILIALA BUCURESTI  şi în consecinţă:

Respinge ca inadmisibilă contestaţia formulata de reclamantul, in contradictoriu  cu SC K SRL şi lichidatorul judiciar - consorţiul  B  SPRL şi  R SPRL- FILIALA BUCURESTI, impotriva licitatiei organizată la data de 29.11.2018 in cadrul procedurii de insolvenţă privind pe debitoarea  SC T SA şi a procesului verbal de licitaţie incheiat la data de 29.11.2018, ora 11, având ca obiect pachetul de active proprietatea debitoarei SC T SA, compus din  teren intravilan in suprafata de 2442 mp şi construcţie  C1- H.

Domenii speta