Suplinirea acordului paratului pentru a putea deplasa minora in strainatate

Sentinţă civilă 897 din 27.02.2019


Data publicare portal: 09.10.2019

Prin Sentinta civila nr. …. din data de … pronuntata de Judecatoria …. s-a admis excepţia lipsei de interes în promovarea cererii de ordonanţă preşedinţială, invocată din oficiu.

Respinge cererea formulată de reclamanta …, CNP …., cu domiciliul procesual ales la …, cu sediul în …., în contradictoriu cu pârâtul …, CNP …., cu domiciliul în …, ca fiind lipsită de interes.

Pentru a se pronunţa astfel Judecătoria a reţinut următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei … la data de 26.02.2019, sub nr. de dosar …, reclamanta a solicitat, în contradictoriu cu pârâtul, ca, pe calea ordonanţei preşedinţiale, să se dispună suplinirea acordului pârâtului pentru a putea deplasa pe minora …, născută la data de … la domiciliul actual al reclamantei din …, respectiv în …, pentru o perioadă de … ani.

În motivarea cererii, în esenţă, reclamanta a precizat că prin sentinţa civilă nr. …pronunţată de Judecătoria …în dosarul nr. … s-a dispus desfacerea căsătoriei încheiată între părţi la data de … şi înregistrată în registrul de stare civilă al Primăriei …, jud. …, sub nr. …, din culpa exclusivă a pârâtului, după desfacerea căsătoriei, pârâta (reclamanta din prezentul proces) să revină la numele purtat anterior şi anume acela de …, exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorei …, născută la data de …, în comun, de către ambii părinţi, până la dobândirea capacităţii depline de exerciţiu de către aceasta, a fost stabilită locuinţa minorei … la domiciliul mamei  reclamante, fiind obligaţi ambii părinţi să ofere întreţinere minorei, după cum urmează: mama va presta întreţinerea în natură prin asigurarea celor necesare traiului, precum şi a cheltuielilor pentru educare, învăţătură si pregătire profesională, iar tatăl este obligat la plata unei pensii de întreţinere în cuantum de total de … lei/lunar, sumă care va fi achitată de pârâtul … cu începere de la data introducerii acţiunii, respectiv … şi până la intervenirea unei cauze legale de modificare sau de stingere a obligaţiei.

Mai arată că după pronunţarea acestei hotărâri a plecat cu minora în … la părinţii reclamantei, iar atunci a avut acordul pârâtului pentru a părăsi ţara, în prezent acesta refuzând să-şi dea acordul, deşi minora este înscrisă la şcoală în …, fiind integrată mediului şi colectivului de acolo.

De asemenea, a specificat că la data de … a revenit în ţară pentru a-şi schimba buletinul în urma divorţului, iar în data de … este nevoită să se întoarcă în … unde s-a angajat, sens în care procura anterioară este dată de pârât pentru numele de familie purtat anterior, iar la vamă este solicitat un nou acord, iar pârâtul refuză, deşi a fost notificat, să-şi dea acordul în sensul solicitat prin cererea de faţă, solicită admiterea cererii în aplicarea art. 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005, rep.

În dovedire, solicită proba cu înscrisuri, iar în drept, s-au invocat art. 999-101 C.pr.civ. şi art. 2 alin. 2 şi 3 din Legea nr. 272/2004, iar în dovedire s-a ataşat copia sentinţei civile de care s-a făcut vorbire anterior, alături de certificatul de naştere al minorei şi al reclamantei, notificarea către pârât şi dovezile traduse privind atestarea înscrierii minorei la şcoală în ….

Pârâtul nu a fost citat, fiind aplicate dispoz. art. 999 alin. 2 C.pr.civ., iar la termenul fixat – … – s-a invocat din oficiu excepţia lipsei de interes în promovarea cererii pentru motivele de drept precizate în cuprinsul practicalei prezentei, în raport de obiectul cererii şi motivele în fapt oferite, respectiv împrejurarea că minora este înscrisă deja la studii în ...

Analizând actele dosarului, prin prisma exceptiei invocate din oficiu, reţine următoarele:

Prin sentinţa civilă nr. … pronunţată de Judecătoria … în dosarul nr. … s-a dispus desfacerea căsătoriei încheiată între părţi la data de … şi înregistrată în registrul de stare civilă al Primăriei …, sub nr. …, din culpa exclusivă a pârâtului, după desfacerea căsătoriei, pârâta (reclamanta din prezentul proces) să revină la numele purtat anterior şi anume acela de …, exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorei …, născută la data de …, în comun, de către ambii părinţi, până la dobândirea capacităţii depline de exerciţiu de către aceasta, a fost stabilită locuinţa minorei … la domiciliul mamei  reclamante, fiind obligaţi ambii părinţi să ofere întreţinere minorei, după cum urmează: mama va presta întreţinerea în natură prin asigurarea celor necesare traiului, precum şi a cheltuielilor pentru educare, învăţătură si pregătire profesională, iar tatăl este obligat la plata unei pensii de întreţinere în cuantum de total de … lei/lunar, sumă care va fi achitată de pârâtul … cu începere de la data introducerii acţiunii, respectiv … şi până la intervenirea unei cauze legale de modificare sau de stingere a obligaţiei.

Împotriva acestei hotărâri nu s-a formulat apel.

Prin prezenta cerere reclamanta solicită suplinirea acordului pârâtului pentru a putea deplasa pe minora …, născută la data de … la domiciliul actual al reclamantei din …, respectiv în …, pentru o perioadă de … ani.

Din cuprinsul înscrisurilor eliberate de autorităţile spaniole rezultă că minora a fost înscrisă la cursul de … ani din anul şcolar … la şcoala din … din ...

Conform art. 32 din C.pr.civ., cu titlul marginal - Condiţii de exercitare a acţiunii civile -, (1) orice cerere poate fi formulată şi susţinută numai dacă autorul acesteia: (…) d) justifică un interes.

Una din condiţiile pentru promovarea unei acţiuni în justiţie este aceea ca partea care o exercită să justifice un interes care trebuie să fie personal, legitim, născut şi actual.

Astfel, cel ce se adresează în justiţie pentru a-şi apăra un drept trebuie să aibă interesul de a proceda astfel, întrucât ceea ce caracterizează din punct de vedere procedural această condiţie de exercitare a dreptului la acţiune e principiul necesităţii practice a acţiunii, adică ideea că dacă cel interesat n-ar recurge la oficiul organelor jurisdicţionale, s-ar expune prin aceasta la un prejudiciu inevitabil.

Conform art. 2 alin. (2) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cetățenii români minori pot călători în străinătate numai însoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în condițiile prezentei legi. În sensul prezentei legi, prin reprezentant legal se înțelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile și să îndeplinească obligațiile părintești față de minor.

Art. 30 al aceluiaşi text normativ, dispune că

(1) Organele poliției de frontieră permit ieșirea din România a cetățenilor români minori numai dacă sunt însoțiți de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri: a) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărți de identitate/cărți electronice de identitate și călătorește în străinătate însoțit de ambii părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu aceștia; b) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărți de identitate/cărți electronice de identitate și călătorește în străinătate împreună cu unul dintre părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu acesta numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte; c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărți de identitate/cărți electronice de identitate și care călătorește în străinătate împreună cu unul dintre părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declarația celuilalt părinte, numai dacă părintele însoțitor face dovada faptului că i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă sau că exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă și irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013; d) minorului care este titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărți de identitate/cărți electronice de identitate și care călătorește însoțit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu aceasta numai dacă persoana însoțitoare prezintă o declarație a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă și irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia, precum și datele de identitate a însoțitorului respectiv.

(2) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. b) -d) nu este necesară declarația părintelui decăzut din drepturile părintești sau, după caz, declarat dispărut, în condițiile legii, dacă însoțitorul face dovada în acest sens, cu excepția cazului în care ambii părinți se află în această situație, când este obligatorie declarația reprezentantului legal al minorului.

(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b) -d), organele poliției de frontieră permit ieșirea din România a minorilor însoțiți, numai în următoarele situații:

a) în cazul în care însoțitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul urmează să beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României și fără de care viața sau sănătatea îi este pusă în mod grav în pericol, cu condiția să prezinte documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autoritățile medicale române, din care să rezulte perioada și statul sau statele în care urmează să se acorde tratamentul medical respectiv, chiar dacă nu există acordul ambilor părinți, al celuilalt părinte, al părintelui supraviețuitor sau al reprezentantului legal;

b) în cazul în care însoțitorul face dovada că minorul se deplasează pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzătoare, din care să rezulte perioada și statul sau statele în care se vor desfășura aceste studii sau concursuri, chiar dacă există acordul doar al unuia dintre părinți.

Conform art. 31 alin. (3) din aceeaşi lege, ieșirea din România a minorilor, în situația în care există neînțelegeri între părinți cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinți se află în imposibilitatea de a-și exprima voința, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 30 alin. (2) și (3), se permite numai după soluționarea neînțelegerilor de către instanța de judecată, în condițiile legii.

Cum minora este înscrisă la studii în … pentru anul şcolar …, instanţa reţine că măsura solicitată pe calea ordonanţei preşedinţiale, nu prezintă interes, întrucât pronunţarea instanţei este superfluă, legea permiţând, conform art. 30 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 248/2005, părăsirea teritoriului ţării de către minoră alături de mama sa reclamantă, chiar fără acordul tatălui pârât.