Rectificare titlu de proprietate

Sentinţă civilă 360 din 16.05.2019


Rezumat: în condiţiile în care reclamanţii nu invocă frauda decât pentru motivul că pârâtul  cunoştea că şi ei aveau dreptul la moştenire, nu se poate constata reaua credinţă a pârâtului deoarece acesta a dobândit dreptul de proprietate în temeiul unei hotărâri judecătoreşti pronunţată într-o procedură ce implică notificarea uzucapiunii şi posibilitatea ca cei interesaţi să formuleze opoziţii

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA LIPOVA OPERATOR …

DOSAR NR. …

SENTINŢA CIVILĂ NR. 360

Şedinţa publică din 16 mai 2019

Preşedinte: ..

Grefier:

Se procedează la judecarea cauzei având ca părţi pe reclamanţii …. şi pe pârâtele pârâtul .., având ca obiect rectificare titlu de proprietate.

La apelul nominal al părţilor, se prezintă reprezentantul reclamanţilor, avocat Alin Iorga din Baroul Arad şi pârâtul, asistat de avocat … din Baroul …,  lipsă fiind reclamanţii.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

Cererea este legal timbrată cu suma de 2213 lei taxă judiciară de timbru.

Grefierul de şedinţă efectuează referatul asupra stadiului cauzei după care instanţa îşi verifică competenţa.

Se pun în discuţie excepţia vizând lipsa calităţii procesuale active a reclamanţilor, a lipsei de interes şi de inadmisibilitate a cererii de chemare în judecată, excepţii invocate de pârât prin întâmpinare.

Reprezentantul reclamanţilor solicită prorogarea discutării excepţiilor invocate de pârât, pentru următorul termen de judecată, ca reclamanţii să fie prezenţi, în condiţii de contradictorialitate. Precizează că una dintre reclamante nu s-a putut prezenta la acest termen de judecată deoarece are un copil mic, iar cealaltă martoră nu se află în ţară. Mai solicită ataşarea Dosarului nr. …. al Judecătoriei ..a, la prezenta cauză. Solicită respingerea tuturor excepţiilor invocate de pârât prin întâmpinare.

Se pune în discuţie cererea de amânare.

Reprezentantul pârâtului se opune cererii de amânare şi susţine excepţiile invocate prin întâmpinare.

Se soluţionează cererea de amânare şi excepţiile.

Se pun în discuţie cererile de probaţiune pe care le implică înscrisurile ataşate cererii introductive.

Reprezentantul reclamanţilor solicită admiterea cererilor de probaţiune pe care le implică înscrisurile ataşate cererii de chemare în judecată.  Mai solicită audierea martorilor … şi …., precum şi administrarea probei vizând interogatoriul pârâtului.

Se soluţionează cererile de probaţiune.

Nemaifiind alte probe de administrat, instanţa declară încheiată etapa de cercetare a procesului şi acordă cuvântul pentru dezbaterea fondului cauzei.

Reprezentantul reclamanţilor solicită admiterea cererii aşa cum a fost formulată. Nu solicită cheltuieli de judecată.

Reprezentantul pârâtului solicită respingerea cererii de chemare în judecată formulată de reclamanţi, ca nefondată şi neîntemeiată, pentru motivele invocate în întâmpinare. Solicită obligarea reclamanţilor la plata cheltuielilor de judecată însumă de … lei, constând în onorariu de avocat, probat cu Chitanţa nr. ….

În deliberare,

JUDECATA:

Constată că, prin cererea înregistrată la data de .. 2019, reclamanţii …, în contradictoriu cu pârâtul .., a solicitat să se dispună rectificarea parcelei înscrisă în CF nr. …, nr. top. 1844/583/2/34, constituită din teren intravilan în suprafaţă de 1079 mp (parcelă pe care există edificată o casă care nu este notată în CF nr. …4), respectiv radierea dreptului de proprietate a pârâtului din cartea funciară şi întabularea reclamaţilor şi a pârâtului în cartea funciară. Cu cheltuieli de judecată în caz de opunere.

În motivarea cererii, reclamanţii au argumentat că împreună cu pârâtul sunt moştenitorii defunctului tată al acestora, care a folosit parcela în litigiu până la deces.

Reclamanţii au mai argumentat că, prin Sentinţa civilă nr. .. pronunţată de Judecătoria … în Dosarul nr. .., pârâtul s-a întabulat ca proprietar prin uzucapiune asupra parcelei în litigiu, cu rea credinţă şi în mod fraudulos.

De asemenea, reclamanţii au mai precizat că parcela în litigiu a fost cumpărată de la antecesorul reclamanţilor, respectiv …, care a folosit în timpul vieţii parcela în litigiu, având patru copii, printre care şi pârâtul. Deşi pârâtul avea cunoştinţă că reclamanţii au dreptul la moştenire după .., după decesul acestuia, pârâtul a formulat o cerere în uzucapiune, reclamanţii nefiind chemaţi în judecată, ca hotărârea să le fie opozabilă.

În drept, reclamanţii au invocat art. 34, pct. 1, 2, 3 din Decretul Lege nr. 115/1938.

Pentru  probaţiune, reclamanţii au depus următoarele înscrisuri: cărţile de identitate ale reclamanţilor, Extrasul de carte funciară nr. .., Sentinţa civilă nr. … pronunţată de Judecătoria … în Dosarul nr. .., certificatul de atestare fiscală, actul de deces pentru defunctul Florescu Petru, actul de deces pentru .., acte de naştere ale reclamantelor, Încheierea nr. 1/25.01.2019, Certificatul nr. 79…, actul de deces pentru defuncta .., Încheierea nr. …, Certificatul nr. ...

Prin întâmpinare, pârâtul a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, ca nefondată şi neîntemeiată. Cu cheltuieli de judecată.

Pe cale de excepţia, pârâtul a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale active a  reclamanţilor, raportat la obiectul cererii de chemare în judecată, a lipsei de interes şi de inadmisibilitate a cererii de chemare în judecată.

În drept, pârâtul a  invocat art. 205 Cod procedură civilă.

În temeiul art. 94 pct. 1 lit. k şi art. 117 Cod procedură civilă, va constata că este competentă general, material şi teritorial să examineze cauza.

În temeiul art. 254 alin.1 și art. 255 Cod de procedură civilă, va admite ca fiind necesare soluționării cauzei cererile de probațiune aferente înscrisurilor atașate cererii introductive, cererii precizate şi întâmpinării, respectiv; cărţile de identitate ale reclamanţilor, Extrasul de carte funciară nr. …, Sentinţa civilă nr. .. pronunţată de Judecătoria …în Dosarul nr. …, certificatul de atestare fiscală, actul de deces pentru defunctul …, actul de deces pentru Ilinca Elisabeta, acte de naştere ale reclamantelor, Încheierea nr. …, Certificatul nr. …, actul de deces pentru defuncta …, Încheierea nr. …, Certificatul nr. ….

În temeiul art. 222 alin. 1 Cod procedură civilă, va respinge cererea de amânarea judecăţii cauzei formulată de reprezentantul reclamanţilor,deoarece reclamanţii sunt reprezentaţi de avocatul acestora la prezentul termen de judecată, nefiind îndeplinită condiţia motivului şi a situaţiei de excepţie, deoarece reclamanţilor nu li se încalcă dreptul la apărare. Nu sunt îndeplinite nici condiţiile art. 221 alin. 1 Cod procedură civilă, deoarece partea adversă s-a opus cererii de amânare.

În temeiul art. 254 alin. 1, raportat la art. 255 Cod procedură civilă, va respinge cererea de probaţiune testimonială formulată de pârât, vizând audierea martorilor ….., precum şi cererea de probaţiune vizând interogatoriul pârâtului, ca nefiind utile soluţionării cauzei, cererea reclamantului putând fi soluţionată în temeiul înscrisurilor depuse la dosar şi a poziţiilor procesuale ale părţilor expuse în scris.

 În temeiul art. 254 alin. 1, raportat la art. 255 Cod procedură civilă, va respinge cererea de probaţiune formulată de reprezentantul reclamanţilor vizând ataşarea Dosarului nr. … al Judecătoriei …a, la prezenta cauză, deoarece există depusă în probaţiune Sentinţa civilă nr. …..

 În temeiul art. 248 alin. 1 Cod procedură civilă, va respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor, a lipsei de interes şi de inadmisibilitate a cererii de chemare în judecată, excepţii invocate de pârât prin întâmpinare, pentru următoarele considerente:

Calitatea procesuală aferentă cauzei se stabileşte în condiţiile art. 36 Cod procedură civilă; ,,Calitatea procesuală rezultă din identitatea dintre părţi şi subiectele raportului juridic litigios, astfel cum acesta este dedus judecăţii. Existenţa sau inexistenţa drepturilor şi a obligaţiilor afirmate constituie o chestiune de fond”. Or, raportul juridic litigios este dedus judecăţii conform descrierii sale în cererea introductivă, el putând fi verificat doar în condiţiile tezei a II-a a textului legal, cu ocazia examinării fondului cauzei. Or, reclamanţii invocă drepturi asupra imobilului în litigiu în temeiul pretinsei calităţi a lor de moştenitori ai defunctului lor antecesor care, susţin ei, ar fi cumpărat imobilul în litigiu, precum şi că pârâtul ar fi obţinut în mod fraudulos hotărârea în temeiul căreia şi-a întabulat dreptul de proprietate prin uzucapiune asupra imobilului. În consecinţă, reclamanţii au calitate procesuală activă în cauză, justifică şi interesul aferent cererii iar, în principiu,  conform descrierii raportului juridic litigios, hotărârea vizând uzucapiunea nefiindu-le opozabilă, nu se poate susţine că ar fi incidentă excepţia de inadmisibilitate a cererii.

 Pe fond, din probele administrate în cauză, respectiv: cărţile de identitate ale reclamanţilor, Extrasul de carte funciară nr. …., Sentinţa civilă nr. … pronunţată de Judecătoria ..a în Dosarul nr. .., certificatul de atestare fiscală, actul de deces pentru defunctul .., actul de deces pentru …, acte de naştere ale reclamantelor, Încheierea nr. .., Certificatul nr. …, actul de deces pentru defuncta …, Încheierea nr. …, Certificatul nr. …, instanţa reţine  următorul raport juridic litigios:

  În temeiul titlului constituit prin Sentinţa civilă nr. .. pronunţată de Judecătoria.. în Dosarul nr. …, pârâtul s-a întabulat ca proprietar prin uzucapiune asupra imobilului înscris în CF nr. .., parcelă cu nr. top. 1844/538/2/34 în suprafaţă de 1079 mp.

Întabularea dreptului de proprietate prin uzucapiune al pârâtului s-a efectuat la data de 07.08.1998, aferentă emiterii Încheierii de carte funciară nr. 1096 a BCPI …a. Cererea reclamanţilor este depusă la instanţă la data de 04.12.2018, la un interval de peste 20 de ani de la data întabulării. Conform art. 27 din Decretul – Lege nr. 115/1938, ,,În cazul când s-au înscris fără cauză legitimă, drepturi reale, care pot fi dobândite în temeiul uzucapiunii, ele vor rămâne valabil dobândite, dacă titularul dreptului le-a posedat cu bună-credinţă, potrivit legii, timp de 10 ani”. Or, în condiţiile în care reclamanţii nu invocă frauda decât deoarece pârâtul  cunoştea că şi ei aveau dreptul la moştenire, nu se poate constata reaua credinţă a pârâtului deoarece acesta a dobândit dreptul de proprietate în temeiul unei hotărâri judecătoreşti pronunţată într-o procedură ce implică notificarea uzucapiunii şi posibilitatea ca cei interesaţi să formuleze opoziţii. Deoarece cererea pârâtului a fost admisă, se justifică prezumţia că fie reclamanţii nu au formulat opoziţii, fie opoziţiile acestora nu au fost întemeiate. În plus, cum reclamanţii menţionează în cerere că pârâtul a demarat procedura de uzucapiune după decesul defunctului … antecesorul lor, ei ar fi trebuit să invoce calitatea de moştenitori în termenul legal de acceptare a moştenirii sau să specifice care sunt împrejurările ce justifică acceptarea tacită a moştenirii defunctului. Ca atare, cererea reclamanţilor este nefondată.

Pentru aceste considerente, în temeiul art. 914 din noul Cod civil, art. 41 alin.3 din Legea nr.7/1996, art. 19 din Regulamentul privind conţinutul, modul de întocmire şi recepţie a documentaţiilor cadastrale în vederea înscrierii în cartea funciară, aprobat prin Ordinul nr. 634/2006 al MAI – ANCPI, art. 85 şi 109 din Ordinul ANCPI nr. 700/2014 vizând Regulamentul de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară, instanţa va respinge cererea formulată de reclamanţii …., în contradictoriu cu pârâtul …..

 Constatând că pârâtul a solicitat cheltuieli de judecată, instanţa în temeiul art. 451 Cod procedură civilă, va obliga reclamanţii să plătească pârâtului suma de … lei cheltuieli de judecată, constând în onorariu de avocat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Constată că este competentă general, material şi teritorial să examineze cauza.

Admite cererile de probațiune aferente înscrisurilor atașate cererii introductive, cererii precizate şi întâmpinării, respectiv; cărţile de identitate ale reclamanţilor, Extrasul de carte funciară nr. …, Sentinţa civilă nr. … pronunţată de Judecătoria …. Dosarul nr. …, certificatul de atestare fiscală, actul de deces pentru defunctul …, actul de deces pentru Ilinca Elisabeta, acte de naştere ale reclamantelor, Încheierea nr. …, Certificatul nr. .., actul de deces pentru defuncta .., Încheierea nr. .., Certificatul nr. ..

Respinge cererea de amânare a judecăţii formulată de reprezentantul reclamanţilor.

Respinge cererea de probaţiune testimonială formulată de pârât, vizând audierea martorilor ….. şi …, precum şi cererea de probaţiune vizând interogatoriul pârâtului.

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor, a lipsei de interes şi de inadmisibilitate a cererii de chemare în judecată, excepţii invocate de pârât prin întâmpinare.

Respinge cererea de probaţiune formulată de reprezentantul reclamanţilor vizând ataşarea Dosarului nr. .. al Judecătoriei .., la prezenta cauză.

 Respinge cererea formulată de reclamanţii ……, în contradictoriu cu pârâtul ….

Obligă reclamanţii să plătească pârâtului suma de 1000 lei cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel, în 30 zile de la comunicare.

În temeiul art. 425 alin. ultim Cod procedură civilă, în cazul exercitării căii de atac, cererea de apel se va depune la Judecătoria Lipova.

Pronunţată în la data de 16 mai 2019.

Preşedinte Grefier

Red. .. / Tehnored. ..

6 ex. /4 com. / .. 2019

Se comunică cu:

RECLAMANT

1. ..

2. ..

3. ..

PÂRÂT

4. ….