Cerere de anulare a Deciziei de soluţionare a contestaţiei formulată împotriva Procesului verbal de constatare a neregulilor si de stabilire a creanţelor bugetare, precum şi a procesului-verbal contestat

Sentinţă civilă *** din 10.05.2018


Prin  cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Satu Mare, la data de ZZ.LL 2017, sub dosar cu nr. unic de mai sus, reclamanta SC A SA, reprezentantă prin administrator judiciar B SPRL, în contradictoriu cu pârâta AGENŢIA DE PLĂŢI ŞI INTERVENŢIE PENTRU AGRICULTURĂ CENTRUL JUDEŢEAN SATU MARE, a solicitat  instanţei să dispună anularea Deciziei nr. 1/ZZ.LL.2017 de soluţionare a Contestaţiei formulată împotriva Procesului verbal de constatare a neregulilor si de stabilire a creanţelor bugetare şi a Titlul de creanţă nr. 2/ZZ.LL.2017 - prin care i s-a imputat suma de 355,659.65 lei.

În motivarea cererii reclamanta arată că, prin Titlul de creanţă emis de intimata i s-a imputat suma de 355,659.65 lei.

In acest sens, intimata a reţinut faptul că (...) privind Cererea de plată nr. 3/ZZ.LL.2013 (...) Echipa de control... a procedat la efectuarea unei verificări documentare a cazului de suspiciune de nereguli ce a avut drept scop verificarea aspectelor menţionate în Nota de fundamentare pentru desfăşurarea unei acţiuni de verificare nr. 4/ZZ.LL.2017... conţinând constatări cu implicaţii financiare.

(...) In urma controalelor pe teren efectuate aferente campaniei 2015 (?!) s-au constatat diferenţe între suprafeţele parcelelor declarate în cerere si cele confirmate în Raportul clasic de control pe teren nr. 5/.../ ZZ.LL.2015 ... diferenţa dintre suprafaţa solicitată de 203.64 ha ... şi cea confirmată de 62.92 ha ...

Cu alte cuvinte, prin cererea de plată nr. 3/ZZ.LL.2013 înregistrată la APIA, petenta a solicitat ajutorul specific în sectorul de agricultură ecologică aferent campaniei 2013 pentru suprafaţa de 203.64 ha, însă, potrivit Raportul clasic de control pe teren din 2015, intimata a stabilit că petenta este îndreptăţită la ajutorul specific numai pentru o suprafaţă de 62.92 ha.

Drept urmare, în baza Raportul clasic de control efectuat în LL.2015, intimata a stabilit că petenta nu a trecut testul controlului de legalitate şi a stabilit o corecţie financiară în sumă de 355,659.65 lei pentru anul 2013.

Cu privire la contestaţia, împotriva Titlului de creanţă, reclamanta arată că a formulat contestaţie solicitând ca printr-o decizie motivată să se dispună anularea în tot a actului atacat.

In susţinerea contestaţiei, petenta a învederat faptul că, condiţiile stabilite de prevederile art. 3 alin. (1) şi (2) din HG 759/20101 au fost respectate întru-totul respectate.

 Totodată,  a învederat faptul că în acord cu prevederilor art. 12 alin. (2) din HG 759/2010, Controlul la faţa locului se efectuează până la data de 15 octombrie a fiecărui an, conform manualului de proceduri elaborat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Intimata trebuie să efectueze controlul de legalitate până la data de 15 Octombrie 2013, iar nu după mai bine de 2 [doi] ani.

Nu în ultimul rând, petenta a învederat faptul că intimata nu a stabilit în vreun fel criteriile care au format convingerea fermă şi obiectivă, dar retroactivă, a echipei de control în sensul confirmării numai a unei suprafaţa de 62.92 ha dintr-un total de 203.64 ha.

Procedând în acest fel, intimata a nesocotit exigenţele normei juridice care reglementează procedura de acordare a ajutoarelor specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică.

Prin Deciziei nr. 1/ZZ.LL.2017 de soluţionare a Contestaţiei formulată împotriva Procesului verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare nr. înregistrată 2/ZZ.LL.2017, Intimata a dispus respingerea Contestaţiei.

In motivarea Deciziei contestate, intimata arată în esenţă următoarele:

"... fermierii care solicită plăţi de agromediu trebuie să încheie un angajament de agro-mediu pe o perioadă de 5 ani, conform PNDR ...".

În condiţiile în care petenta şi-a luat angajamentul în anul 2013, iar în anul 2015 au fost constatate nereguli, rezultă implicit, că şi-a încălcat angajamentul şi pentru anul 2013.

Reclamanta apreciază că decizia contestată este netemeinică şi nelegală. Soluţionând contestaţia formulată împotriva Titlului de creanţă, intimata a încălcat legea prin refuzul aplicării normei juridice concrete, cât şi prin interpretarea greşită acesteia.

Atât refuzul aplicării legii, cât şi interpretarea greşită a acesteia configurează deducerea eronată a consecinţelor legale a stării de fapt reţinute de aceasta.

Este adevărat că petenta şi-a luat (asumat) angajamentul de agro-mediu pe o perioadă de 5 ani. Contrar susţinerilor intimatei, angajamentul de agro-mediu (asumat conform PNDR) a fost şi este respectat de petenta.

Contrar susţinerilor intimatei, angajamentul de agro-mediu nu vizează. suprafaţa declarată  ci, dimpotrivă, vizează aspecte de agro-mediu. Potrivit Art. 3 alin. (1) şi (2) din HG 759/2010, Beneficiarii ajutorului specific ... înregistrate în fiecare an în sistemul de agricultură ecologică si care se află sub contract cu un organism de inspecţie şi certificare ... trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a)să aibă în folosinţă suprafeţe agricole de cel puţin 0,30 ha ...;

b)să fie înregistraţi, în fiecare an ... ca producători în agricultura ecologică;

c)să încheie un contract cu un organism de inspecţie şi certificare ...;

d)să deţină un document justificativ ... certificat de conformitate ... emis producătorului de organismul de inspecţie şi certificare cu care a încheiat contractul.

Contrar susţinerilor intimatei, suprafaţa declarată vizează ajutorul specific în  sectorul de agricultură ecologică, iar nu angajamentul de agro-mediu.

Cu alte cuvinte,

(în primul rând) Petenta trebuie să (-şi) respecte angajamentul de agro-mediu.

(în al doilea rând) Petenta, în fiecare an, beneficiează de ajutorul specific în funcţie de suprafaţa declarată prin cererea de plată.

(în al treilea rând) Intimata, în baza controlului efectuat la faţa locului până la data de 15 octombrie a anului de referinţă, poate constata îndeplinirea în tot sau numai în parte a condiţiilor pentru plăţile de agro-mediu.

Cu toate acestea, eventuala diferenţă de suprafaţă constatată neconformă urmare controlului efectuat la faţa locului, nu are nicio înrâurire asupra angajamentului de agro-mediu.

Drept urmare, pentru campania aferentă anului 2013, petenta trebuia să deţină un document justificativ (certificat de conformitate) emis de organismul de inspecţie şi certificare, (şi) care să confirme respectarea angajamentului de agro-mediu » ceea ce exista:

Intimata, pe de altă parte, trebuia să stabilească - până la data de 15  Octombrie 2013 - dacă Petenta a solicitat corect ajutorul specific în sectorul de agricultură ecologică  ceea ce nu s-a întâmplat.

Cu alte cuvinte, în ipoteza în care, petenta nu a solicitat corect ajutorul specific  intimata putea şi trebuia să stabilească o corecţie totală sau parţială aferentă Cererii de plată depuse pentru campania anului 2013.

In niciun caz, intimata nu putea să decidă (în anul 2015) prin analogie pe situaţia din anul 2013.

Aceasta deoarece, norma juridică nu reglementează niciunde obligativitatea declarării aceleiaşi suprafeţe de teren în fiecare an al angajamentului de agro-mediu.

Aceasta cu atât mai mult cu cât ajutorul specific este acordat anual, pentru fiecare hectar de teren declarat. Cu alte cuvinte, ajutorul specific nu este unul constant, fix, inflexibil stabilit pe baza angajamentului de agro-mediu. Existenţa angajamentului de agro-mediu este (doar) o condiţie necesară obţinerii ajutorului specific.

Pe de altă parte, existenţa şi recunoaşterea angajamentului de agro-mediu rezultă din însăşi motivarea Deciziei contestate  aceasta în condiţiile în care Intimata stabileşte că (pentru anul 2015) petenta putea solicita ajutorul numai pentru o suprafaţă de 62.92 ha.

Pentru toate aceste considerente solicită instanţe ca prin hotărârea ce se va pronunţa în cauză să dispună anularea în tot a Deciziei contestate; anularea în tot a Titlului de creanţă; obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecată.

In susţinerea acţiunii introductive solicită încuviinţarea probei cu înscrisuri.

Prin întâmpinarea formulată pârâta Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul judeţean Satu Mare solicită instanţei ca pe baza probelor administrate să respingă cererea reclamantei ca fiind netemeinică şi nelegală, pentru următoarele considerente:

În fapt, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr.125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură,  reclamanta SC A SRL, prin imputernicitul său  dl C,  a depus la A.P.I.A – Centrul Judeţean Satu Mare în Campania anului 2013 cererea de sprijin nr. 3/ZZ.LL.2013 pentru accesarea de plăţi directe în cadrul Schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS) in suprafata de  203.64  Ha,  formată din 12 parcele potrivit declaraţiei de suprafaţă  nr. 6/ZZ.LL.2015.

Tot la aceasta dată, respectiv ZZ.LL.2013 reclamanta prin împuternicitul său dl C solicită schimbarea declaraţiei de suprafaţă prin completarea şi semnarea  Formularului M1 – Schimbare declaraţie de suprafaţa 2013 nr.7/ZZ.LL.2013. Prin completarea acestui formular reprezentantul reclamantei solicită pentru cele 12 parcele în suprafaţă de 203,64 ha şi  plaţii compensatorii pentru măsuri de agromediu ( Măsura ...) - Pachetul ....  ,  motivul fiind ,, omis la digitizarea, semnând în acest sens tot la aceasta  data şi angajamentul de agromediu pentru o perioadă de 5 ani .

Conform PNDR 2007-2013 versiunea X, decembrie 2012 “Plăţile de agro-mediu vor fi acordate fermierilor care îşi asumă, în mod voluntar, angajamente de agro-mediu pentru o perioadă de 5 ani de la data semnării angajamentului.” Aceasta reprezintă o condiţie pe care fermierul şi-o asumă în momentul în care semnează formularul de cerere, pag.III.2 Angajamente şi declaraţii – Măsuri de agro-mediu (conform Ordin MADR nr. 32/2013)

Angajament” - reprezintă voinţa exprimată printr-un document asumat prin semnătură de un solicitant al sprijinului financiar, prin care acesta se obligă să respecte condiţiile generale şi specifice de acordare a sprijinului pentru fiecare măsură/submăsură/pachet/varianta vizată, astfel cum sunt prevăzute în fişele măsurilor din PNDR şi detaliate în legislaţia naţională;

Un pachet de agro-mediu reprezintă un set de cerinţe pe care fermierul se angajează să le respecte timp de 5 ani. În ceea ce priveşte obligativitatea respectării angajamentului de continuare a activităţilor agricole pe durata a 5 ani, suprafata solicitată în cererea de plată pentru măsura ...., obligatoriu trebuie să fie aceeaşi pentru toată perioada de 5 ani, respectiv aceleaşi parcele în aceleaşi blocuri fizice.

Beneficiarii plăţilor  de agromediu Pachetul ...  sunt fermieri care utilizează terenuri agricole certificate în agricultura ecologică. Pentru acest pachet nu există UAT eligibile - categoria de folosinţă -TA,VII, iar pentru CP doar livezile.

Plata de agro-mediu se acordă ca sumă fixă la hectar şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile adiţionale suportate de fermieri.

Plăţile de agro-mediu pot fi acordate dacă beneficiarul îndeplineşte următoarele condiţii:

-este utilizatorul unei exploataţii agricole localizată pe teritoriul României, identificabilă în IACS, cu o suprafaţă minimă de 1 ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha; sau 0,1 ha, pentru vii şi livezi,  arbuşti fructiferi, hamei, pepiniere pomicole şi viticole,  pentru variantele .. si .. ale pachetului .....

-să încheie un angajament de agro-mediu pe o perioadă de 5 ani. Angajamentele din primul an sunt considerate contracte care se încheie între fermieri şi APIA, motiv pentru care acestea trebuie să fie semnate în dublu exemplar (o copie fiind destinată fermierului) şi originalul rămâne arhivat la APIA pe toată perioada de 5 ani la dosarul fizic al fermierului întocmit din primul an de angajament. Pe parcursul următorilor ani, solicitantul trebuie să reînnoiască cererea unică de plată anual, prin aplicarea ,,bifelor” în câmpul de pe cerere, corespunzător măsurii şi înscrierea pachetului corespunzător în dreptul fiecărei parcele

-se angajează să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu – GAEC şi cerinţelor legale în materie de gestionare (S.M.R.) pe suprafaţa întregii exploataţii ;

-se angajează să respecte cerinţele minime relevante (Anexa ... a PNDR 2007-2013)  pe suprafaţa întregii exploataţii;

-se angajează să respecte cerinţele specifice pachetelor de agro-mediu ( fişa tehnică a Măsurii .... din PNDR 2007-2013) pentru care aplică;

-Fermierul trebuie să ţină o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea cerinţelor de agro-mediu (Caietul de agro-mediu), activităţi derulate  pe toată perioada de 5 ani începând de la data la care a semnat angajamentul cu APIA. Toate înscrisurile trebuie actualizate ori de câte ori se realizează activităţi legate de angajamentul de agromediu asumat. Fermierul trebuie să păstreze acest caiet cu înregistrările făcute, pe toată perioada angajamentului, pentru toate campaniile începând cu anul în care s-a semnat angajamentul şi 3 ani după încheierea acestuia. In cazul unui control din partea APIA dar şi a altor organisme de control abilitate fermierul trebuie să prezinte acest caiet. Lipsa caietului de agro-mediu (pe anul în curs şi anii precedenţi), dar şi necompletarea sau prezentarea incompletă a acestuia, atrage după sine sancţionarea fermierului conform precizărilor sistemului de sancţiuni aplicabile Măsurii .... Sancţiunile constau în reduceri ale plăţilor care pot ajunge până la excluderea de la plată pe pachet / măsură şi în unele situaţii se poate decide returnarea tuturor sumelor primite în anii anteriori.

În ceea ce priveşte obligativitatea respectării angajamentului de continuare a activităţilor agricole pe durata a 5 ani, suprafata solicitată în cererea de plată pentru măsura ..., pentru pachetele P..., P... şi P..., P..., P..., P..., P... obligatoriu trebuie să fie aceeaşi pentru toată perioada de 5 ani, respectiv aceleaşi parcele în aceleaşi blocuri fizice

Potrivit  Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 (P.N.D.R.)  pentru Măsura ...,  există 7 pachete de agro-mediu:1.pajişti cu înaltă valoare naturală,2.practici agricole tradiţionale,3.pajişti importante pentru păsări,4.culturi verzi,5.agricultură ecologică,6.pajişti importante pentru fluturi (Maculinea sp.),7.terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu  (Branta ruficollis).Pachetul 5 agricultură ecologică  se accesează numai la nivel de parcele.Parcela pe care s-a accesat pachetul 5 trebuie să rămână parcelă de sine stătătoare pe toată perioada angajamentului. Parcela cu pachet 5  se poate diviza în subparcele cultivate cu culturi aparţinând aceleaşi variante de pachet, cu condiţia menţinerii suprafeţei parcelei şi a variantei de pachet, timp de 5 ani.

Se învederează  instanței că, pentru acordarea sprijinului pentru Măsura ... – Pachetul .. – Agricultură ecologică, pe lângă condițiile generale de eligibilitate prevăzute de art. 7 din O.U.G. nr. 125/2006, solicitantul mai trebuie să îndeplinească o serie de măsuri specifice acestui sprijin. Pachetul ..., prin componenta P ..., vizează acordarea unui sprijin financiar în vederea menţinerii producţiei ecologice certificate (în scopul demarcării de alte forme de sprijin acordate pentru perioada de conversie şi evitarea dublei finanţări), în sectorul vegetal, în România, cât şi încurajarea introducerii practicilor agricole specifice agriculturii ecologice în vederea certificării, agricultura ecologică având un rol vital în protejarea biodiversităţii şi conservarea resurselor neregenerabile folosite în agricultură, dar şi pentru asigurarea siguranţei şi calităţii alimentare prin prisma implementării politicilor de dezvoltare rurală. Acordarea sprijinului se face numai pentru fermierii care utilizează terenuri agricole certificate anterior în agricultura ecologică, asigură demarcarea de ajutorul specific acordat în România pentru terenuri aflate în perioada de conversie în baza prevederilor art. 68 alin. (1) lit. (a) (ii) – îmbunătăţirea calităţii produselor agricole din Regulamentul (CE) nr. 73/2009. Plățile pentru angajamentele încheiate în cadrul acestui pachet vizează terenurile agricole certificate în agricultură ecologică. Documentul care atestă că suprafețele solicitate fac parte din sistemul de agricultură ecologică este denumit certificat de conformitate sau mastercertificat care trebuie însoțit de documentele prevăzute în OMADR nr. 181/2012 pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecție și certificare. În vederea autorizării la plată, pentru Pachetul ..., fermierul mai trebuie să depună și copia contractului înre organismul de certificare și beneficiar și fișa de înregistrare în agricultura ecologică de la D.A.D.R (Direcția Agricolă și Dezvoltare Rurală), acte ce se depun odată cu cererea unică de plată sau până, cel târziu în ultima zi de depunere a cererilor de plată, respective 10 iunie împreună cu o copie după mastercertificat, care poate fi depus până cel târziu la data de 15 octombrie a anului pentru care s-a solicitat plata. In caz de neprezentare a documentelor menţionate până la data stabilită, fermierul va fi respins de la plata P .... Prin excepție, organismele de certificare și inspecție pot elibera anexa la certificatul de conformitate/mastercertificat cuprinzând datele prevăzute de OMADR 181/2012 până la data de 15 decembrie a anului pentru care se solicit sprijinul în cazul încheierii contractelor cu fermierii aflați în sistemul de inspecție și certificare al altui organism căruia i-a fost retrasă aprobarea.

Conform art. 39  - Plăţi pentru agromediu - din Regulamentul Consiliului (CE)  nr.1698/2005:(1) Statele membre acordă ajutorul prevăzut la articolul 36 litera (a) punctul (iv) pe întreg teritoriul lor, în funcţie de nevoile specifice.(2) Plăţile pentru agromediu se acordă agricultorilor care îşi asumă voluntar angajamente în favoarea agromediului. Atunci când acest lucru este justificat de realizarea obiectivelor de mediu, plăţile pentru agromediu pot fi acordate şi altor gestionari de terenuri.(3) (…) Aceste angajamente sunt asumate, în general, pentru o perioadă de la cinci la şapte ani. (…)(4) Plăţile se acordă anual şi acoperă costurile suplimentare şi pierderea de venituri datorate angajamentelor asumate; după caz, acestea pot acoperi şi costurile induse.(…)”

Art. 5,  11 şi 18 din Regulamentul (UE) nr. 65/2011 statuează următoarele:

Art. 11 din Regulamentul (UE) nr. 65/2011 de stabilire a normelor de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului in ceea ce priveste punerea in aplicare a procedurilor de control si a ecoconditionalităţii in cazul măsurilor de sprijin pentru dezvoltare rurală, cu completările si modificările ulterioare prevede – Controale administrative, alin. (1) „Controalele administrative se efectuează pentru toate cererile de ajutor  (...) necesare a fi depuse de beneficiar (...) si cuprind toate elementele al căror control prin mijloace administrative este posibil si oportun. Procedurile asigură înregistrarea activităţilor de control, a rezultatelor verificărilor si a măsurilor luate privind neconcordantele constatate. (...)

Alin. (3) - Se verifică respectarea angajamentelor pe termen lung”;

Art. 18 - Reduceri si excluderi in cazul nerespectării criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor si a obligatiilor conexe:

 „În cazul angajamentelor multianuale, reducerile, excluderile si recuperările se aplică, de asemenea, sumelor deja plătite în anii precedenti pentru angajamentul respectiv. ”

Art. 5 – Recuperarea sumelor plătite necuvenit

„alin. (1) În cazul efectuării unei plăţi necuvenite, beneficiarul rambursează suma respectivă impreună cu dobânda aferentă acesteia, calculată in conformitate cu alineatul (2)”.

Menţionăm faptul  că accesarea plăţilor de agromediu reprezintă un drept, nu o obligaţie,  recunoscut tuturor celor care îndeplinesc condiţiile generale  prevăzute de art. 7 din O.U.G. nr. 125/2006, celor specifice prevăzute de Ordinul MADR 246/2008 privind stabilirea modului de implementare, a conditiilor specifice si a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare in sectorul vegetal, pentru acordarea sprijinului aferent masurilor de agromediu si zone defavorizate şi cele a HG 224/2008 privind stabilirea cadrului general de implementare a masurilor cofinantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013

Prin urmare, în cazul în care solicitanţii consimt să acceseze şi plăţi de agromediu, o fac sub rezerva restituirii acestora în cazul nerespectării angajamentului şi a condiţiilor menţionate mai sus.

O condiţie esenţială pe care statul român trebuie să o îndeplinească pentru a putea absorbi fondurile pentru plăţile directe este crearea unui sistem care să asigure administrarea şi controlul riguros al cererilor de plată ale fermierilor. Acesta este Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS), iar crearea, implementarea şi gestionarea lui intră în atribuţiile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) - art.3  lit. m) din Legea nr.1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu modificările şi completările ulterioare.

Prin sistemul IACS sunt gestionate următoarele scheme de plată pe suprafaţă: SAPS (schema de plată unică pe suprafaţă) ,ANT11 (plăţi naţionale directe complementare) , LFA (plăţi pentru zone defavorizate), plăti pentru  agromediu, schema pentru culturi energetice , plăţi tranzitorii pentru tomate , etc.

Sistemul IACS este instrumentul tehnic de gestionare şi control care se aplică anumitor scheme de plăţi, în conformitate cu prevederile de instituire a acestora, format dintr-un ansamblu de norme şi proceduri de organizare instituţională, infrastructură IT şi resurse umane – art.31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu modificările şi completările ulterioare.

Verificarea corectitudinii se realizează prin compararea datelor declarate de fermieri cu o serie de date de referinţă stocate în bazele de date ale sistemului. Întrucât suma plăţilor directe acordate unui fermier depinde în mod direct de suprafaţa de teren utilizată de acesta, un important rol în cadrul IACS îl deţine sistemul de identificare a parcelelor agricole (LPIS).

Datele declarate de fermieri în cererea de plată sunt introduse în baza de date IACS a cererilor. Suprafaţa agricolă a fiecărui bloc fizic este cunoscută după încheierea procesului de digitizare. Suma suprafeţelor parcelelor declarate de fermieri în cadrul unui bloc fizic este comparată cu suprafaţa de referinţă a blocului fizic.

În sensul prevederilor art.3 lit. e) din O.U.G. nr.125/2006, prin „bloc fizic” se înţelege ca fiind „o suprafaţă continua de teren mărginită de limite naturale sau artificiale permanente, utilizată în scopuri agricole de unul sau mai mulţi fermieri, care poate include una sau mai multe parcele agricole”.

Sistemul Integrat de Administrare şi Control este format dintr-un ansamblu de componente reunind personal, proceduri, tehnică de calcul şi telecomunicaţii în vederea gestionării cererilor de plată depuse de fermieri şi verificării corectitudinii informaţiilor declarate de aceştia - art.3 alin. (1), lit. g) din O.U.G. nr.125/2006.

De la înregistrare şi până la autorizare sunt introduse în sistem toate datele ce au legatură cu cererea depusă: declaraţia de suprafaţă , modificările  de suprafaţă, retragerile de suprafaţă, datele din rapoartele de control în cazul în care s-au efectuat controale, etc. În urma procesării şi verificării acestor date, se stabilesc drepturile la plată, reducerile excluderile de la plată precum şi stabilirea sancţiunilor

 Astfel, odată cu depunerea cererii unice de plată -2013 şi a documentelor anexate reclamantul a digitizat în sistem cele 12 parcelele agricole utilizate, a luat cunostiinţă asupra condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească şi s-a obligat să respecte condiţiile/obligaţiile ce îi revin pentru a beneficia de plată în cadrul schemelor/măsurilor de sprijin solicitate prin semnarea si stampilarea formularele: III.1 Angajamente si Declaraţii, III.2 Angajamente si Declaraţii – -Masuri de agromediu si  III.3 Angajamente si Declaraţii – Cerinţe de Ecocondiţionalitate:, dinte care amintim:

- Cunoscând că falsul în declarații se pedepsește conform Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, declar pe propria raspundere ca  datele înscrise în formularul de cerere unică de plată și în documentele anexate sunt reale, corecte, complete.

- Declar că am fost informat asupra condițiilor de eligibilitate și a primit un exemplar din instructiunile de completare a formularului de cerere unică de plată pe suprafaţă 2012, III.1 Angajamente si Declaraţii , III.2 Angajamente si Declaraţii – -Masuri de agromediu si  III.3 Angajamente si Declaraţii – Cerinţe de Ecocondiţionalitate

Prin semnarea fiecărui punct din  angajamentul  III.2 Angajamente si Declaraţii – -Masuri de agromediu  fermierul se angajează pe o perioada de 5 ani  la următoarele

1. Mă angajez să respect cerintele minime relevante pentru măsurile de agromediu*), cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) precum si Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) pe întreaga suprafată a fermei si pe toată durata angajamentului.

2. Mă angajez să respect cerintele de management aferente pachetului/pachetelor de agro-mediu solicitat, pe suprafetele pentru care aplic, pe toată durata celor 5 (cinci) ani de la data semnării angajamentului si să mentin o evidentă a activitătilor de agro-mediu pe aceste suprafete (completând un caiet privind activitătile de agro-mediu) pe o perioadă de cinci ani consecutivi celui în care am semnat angajamentul.

3. Mă angajez să informez în scris A.P.I.A. în situatia în care nu sunt de acord cu modificările prevederilor legale referitoare la standardele obligatorii sau la cerintele de eco-conditionalitate intervenite în timpul angajamentului ***).

4. Mă angajez că închid cu clauză angajamentul initial în cazul în care suprafata aflată sub angajament de agro-mediu creste cu mai mult de 50% şi deschid un nou angajament pe suprafata majorată, pe o perioadă de 5 ani începând cu anul în curs (fermierul va semna în acest sens un nou angajament).

5. În cazul în care suprafata aflată sub angajamentul de agro-mediu se reduce sau nu o mai declar, suport consecinţele prevăzute de legislaţia în vigoare.

Ca urmare a cererii înregistrate de către reclamantă, funcţionarul APIA din cadrul Centrului Judeţean Satu Mare,  responsabil de gestionarea dosarului a procedat  la operarea în baza de date IACS a datelor cuprinse în dosarul de plată în vederea prelucrării şi verificării lor.

În urma introducerii şi procesării tuturor datelor din cerere, s-a emis din sistem decizia de plată nr. 8/ZZ.LL.2013, în care au fost stabilite plăţile pentru schema de plata unica pe suprafaţăin ( SAPS) în cuantum de 56922,31 lei şi plătile compensatorii pentru agromediu pachetul 5.3 agricultură ecologică în cuantum de 355695,65 lei

Emiterea acestei  decizii a fost determinata de faptul că, în campania anului 2013 la stabilirea sprijinului  s-a avut în vedere numai datele declarate de fermier pe propria raspundere potrivit art. 7 alin.(1) lit. c din O.U.G. nr.125/2006, ”să înscrie, sub sancţiunea legii penale, date reale, complete şi perfect valabile în formularul de cerere de plata directa pe suprafaţă şi în documentele anexate, inclusiv lista suprafeţelor”,  pe parcursul acestui an nefiind efectuate alte verificării in afara celor din sistem ( administrative).

Principiul în acordarea plăţilor pe suprafaţă de către APIA, este încrederea, până la proba contrarie, în baza declaraţiile pe proprie răspundere ale fermierilor, această atitudine fiind transpunerea în practică a politicii agricole comunitare în care responsabilitatea fermierilor şi declaraţiile pe proprie răspundere ale acestora sunt instrumente curente de lucru.

Ulterior, în campania anului 2014 în baza OUG nr. 125/2006,  reclamanta solicită potrivit cererii unice de plată nr.9/ZZ.LL.2014 sprijin pentru accesarea de plăţi directe în cadrul Schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS) in suprafata de  203.64  Ha şi plăţii compensatorii măsuri de agromediu – pachetul 5.3 agricultură ecologică  pe toate cele 12 parcele în suprafata de 203.64 ha potrivit  angajamentului început în anul 2013 pe aceasta măsură.

În urma introducerii şi procesării tuturor datelor din cerere, s-a emis din sistem pentru  deciziile de plată în care au fost stabilite plăţile pentru SAPS  şi plăţile compensatorii pentru pachetul .....

Şi de această data,  emiterea acestor  decizii a fost determinata de faptul că, în campania anului 2013, 2014 la stabilirea  sprijinului  s-a avut în vedere numai datele declarate de fermier pe propria răspundere potrivit art.7 alin.(1) lit. c din O.U.G. nr.125/2006, ”să înscrie, sub sancţiunea legii penale, date reale, complete şi perfect valabile în formularul de cerere de plata directa pe suprafaţă şi în documentele anexate, inclusiv lista suprafeţelor”,  pe parcursul acestor ani  nefiind efectuate alte controale  in afara celor din sistem ( administrative).

În campania anului  2015 în baza OUG nr.3/2015  reclamanta prin dl D  solicită potrivit cererii unice de plată nr.10/ZZ.LL.2015 sprijin pentru accesarea de plăţi directe în cadrul Schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS) în suprafaţa de  203.64  Ha şi plăţii compensatorii masuri de agromediu – pachetul ....  pe toate cele 12 parcele în suprafata de 203.64 ha potrivit declaraţiei de suprafata -2015 –IPA online,  a  angajamentului început în anul 2013 şi a documentelor justificative.

Întrucât, MĂSURILE COMPENSATORII DE DEZVOLTARE RURALĂ APLICABILE PE TERENURI AGRICOLE  s-au  acordat  începând cu anul 2015 in baza Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (P.N.D.R.) 2014 – 2020, toţi fermierii care au avut  angajamente în desfăşurare în cadrul măsurii ... din PNDR 2007 - 2013 puteau  accesa în anul 2015 clauza de revizuire potrivit art. 7 alin.1 din Ordinul MADR nr. 620/2015,

Art.7 alin  (1 ),,  Fermierii care au angajamente în desfăşurare în cadrul măsurii 214 din PNDR 2007 - 2013 pot accesa în anul 2015 clauza de revizuire, în scopul adaptării acestor angajamente la noul cadru juridic, până la termenul-limită de depunere a cererilor unice de plată. În acest sens, în anul 2015, fermierii semnează un document adiţional la angajamentul iniţial (Declaraţie privind adaptarea/neadaptarea angajamentelor) prin care:

a) închid angajamentele în cazul neacceptării cerinţelor din noul cadru juridic;

b) acceptă să continue angajamentele cu respectarea cerinţelor din cadrul juridic aferent noii perioade de programare 2014 - 2020 pe perioada rămasă până la finalizarea celor 5 ani din angajamentul anterior

Angajamentele din cadrul Măsurii ... se urmăresc, aşa cum prevede art. 96 alin. (3) din Ordinul MADR nr. 619/2015:

 a) la nivel de parcelă în cazul pachetelor 1, 2, 3, 6, 7 şi în cazul pachetului 5 (cu cele cinci variante 5.1, 5.2, 5.3, 5.4, 5.5);

 b) la nivel de suprafaţă totală angajată pentru pachetul 4”.

Din punctul de vedere al eligibilităţii terenului, plăţile pentru M... se acordă pentru:

 -  terenul arabil - în cazul P4, P7, P5.1, P5.2, P5.5,

 -  livezi - în cazul P5.3, - vii- in cazul P5.4,

 -  pajişti permanente, inclusiv pentru livezi tradiţionale utilizate extensiv prin păşunat şi/sau cosit în cazul P1,

 - pajişti permanente utilizate ca fâneţe şi livezi tradiţionale utilizate extensiv prin cosit în cazul P1.2,

 - pajişti permanente - în cazul P3, P6.

Astfel, la data de ZZ.LL.2015 reprezentantul reclamantei  completează şi semnează  Declaraţia privind adaptarea / neadaptarea la cerinţele din noul cadru juridic aferent perioadei de programare PNDR 2014-2020 a angajamentelor asumate în cadrul Măsurii ...- PNDR 2007-2013 şi aflate în desfăşurare în campania 2015  nr. 11/ZZ.LL.2015 şi declară - ,, Sunt de acord cu aplicarea cerinţelor din noul cadru juridic, aferent noii perioade de programare PNDR 2014-2020, care au intervenit în perioada de derulare a angajamentelor încheiate în cadrul Măsurii ....-... şi aflate în desfăşurare, astfel:

A luat la cunoştinţă de faptul că angajamentul pe pachetul ...  continuă cu respectarea cerinţelor din cadrul juridic aferent noii perioade de programare 2014-2020, pe perioada rămasă până la finalizarea celor 5 (cinci) ani de la semnarea angajamentului anterior. In cazul pachetului ..., voi continua angajamentul cu respectarea cerinţelor din cadrul juridic aferent noii perioade de programare 2014-2020, pentru varianta de pache”.

Tot la acea data reprezentantul reclamantei semnează de luare la cunoştinţă formularul Angajamente şi Declaraţii privind adaptarea angajamentelor pentru pachetele din Masura ....la cerinţele pachetelor din submasură ... – Sprijin pentru menţinere practicilor de agricultură ecologică – PNDR 2014-2020 ,  dintre care amintim

-beneficiarul este utilizatorul unei suprafețe agricole, cu categoria de utilizare teren arabil (pachetul 1, 2 și 5), livezi (pachetul 3), vii (pachetul 4), și pajiști permanente (pachetul 6), localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS);

-am luat la cunoștință că este obligatorie menținerea pe perioada celor 5 ani de angajament, a suprafețelor angajate în primul an;

-Mă angajez să respect cerințele specifice pachetului/pachetelor de agricultură ecologică solicitat/e, pe suprafețele pentru care aplic, pe toată durata angajamentului.

-În cazul în care suprafața aflată sub angajamentul de agricultură ecologică se reduce, suport consecințele prevăzute de sistemul de sancțiuni.

În cursul anului 2015, în urma sesizării cu nr.12/ZZ.LL.2015, s-a dispus efectuare unui control la faţa locului avănd ca obiect verificarea suprafeţelor declarate de SC A SA  pe motiv că reclamantul care  de fapt a fost şi împuternicitul reclamantei în anul 2013 de a  semna angajamentul  pe o perioadă de 5 ani pentru măsura ... - pachetul ...., ne sesizează cu privire la  faptul că pe suprafaţa pentru care s-a solicitat şi plăţii compensatorii nu se desfasoara activitate agricola şi 30% din livada este neconformă pentru a primi subvenţii de la comunitatea europeană.

Astfel având în vedere, ,, Manualul de Procedură privind controlul clasic pe teren ” şi  “Ghidul pentru inspector care realizează  controlul pe teren””, s-a procedat la efectuarea controlului pe teren.

Funcţionarii  publicii responsabil de efectuarea controlului au încărcat în echipamentul GPS, blocurile fizice care fac obiectul controlului pe teren împreună cu vectorii shape a parcelelor digitizate de fermier în IPA, după care aparatele foto au fost setate astfel  încât să se înregistreze  data vizitei în teren.

Potrivit art.37 alin.2 din Regulamentul (UE) nr.809/2014 : “(2) Controalele la faţa locului vizează măsurarea suprafeţelor şi verificarea criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor şi altor obligaţii privind suprafaţa declarată de beneficiar în cadrul schemei de ajutoare şi/sau al măsurilor de sprijin menţionate la alineatul (1).” datele verificate au fost cele declarate de reclamantă sub angajament  potrivit declaraţie fermierului ,, DECLARAŢIE DE SUPRAFAŢĂ ” anexă la Cererea unica de plata , pe care inspectorul APIA nu a făcut altceva decât să le confrunte cu situaţia reala din teren.

Controlul s-a realizat potrivit ,, Manualului de Procedură privind controlul clasic pe teren ” şi a “Ghidului pentru inspector care realizează  controlul pe teren”,  respectându-se  întocmai toate etapele de efectuare a controlului inclusiv modul de gestionare a fiecărei zone neconforme din cadrul parcelei declarate.

Măsurătorile suprafeţelor parcelelor agricole s-au realizat, prin metode adecvate, în funcţie de factori specifici, precum, panta şi forma parcelei, utilizând instrumente care asigură acurateţea datelor obţinute conform standardelor în domeniu. În funcţie de metoda de măsurare se stabilesc pragurile de toleranţe tehnice, în conformitate cu reglementările europene în domeniu cu privire la selectarea toleranţei adecvate pentru instrumentele de măsurare utilizate.

Suprafaţa confirmată s-a stabilit astfel,  inspectorul a desenat la faţa locului parcela după care a marcat zonele neconforme, potrivit masurătorilor înregistrate de aparatul GPS În cazul în care există în interiorul parcelei suprafeţe neconforme acestea se măsoară  ca şi  o parcelă distinctă şi se exclude suprafaţa neconforma din cadrul parcelei. În momentul închideri masurătoarei unei parcelei aparatul GPIS, furnizează informaţiile privind suprafaţa masurată şi perimetrul măsurat.

După efectuarea controlului s-a întocmit Raportul de control 5/.../... în cuprinsul căruia au fost consemnate toate constatările din rapoartele preliminare efectuate la data de ZZ.LL.2015 pentru BF  13 – parcela ...;  la data de ZZ.LL.2015 pentru BF 14 - parcela ...;  la data de ZZ-ZZ.LL.2015 pentru BF 15– parcela ...,;  la data de ZZ.LL.2015 pentru BF 16 -parcela ...; la data de ZZ.LL.25 pentru  BF 17 –parcela ...; la data de ZZ.LL.2015 pentru BF 18 – parcela ...; la data de ZZ.LL.2015 pentru BF 19- parcela ...;  la data de ZZ.LL.2015 pentru BF 20 – parcela ...; fiecare zonă neconformă din cadrul parcelei fiind  fotografiată şi desenată separat  potrivit  schiţei si fotografiilor depuse în probaţiune.

Toate datele rezultate în urma efectuării controlului şi consemnate în Raportul de control nr. 5/.../...,  au fost introduse în sistem cu scopul de a fi verificate şi procesate prin raportare la datele declarate de reclamantă sub angajament.

Prin verificarea şi procesarea acestor date, precum şi în urma efectuării tuturor controalelor administrative care au ca scop verificarea corectitudinii şi exhaustivităţii informaţiilor furnizate în cererea unică de plată, în documentele ataşate acesteia sau în alte declaraţii, a respectării conformităţii cu toate criteriile de eligibilitate, cu angajamentele şi cu alte obligaţii privind schema de ajutoare şi/sau măsura de sprijin în cauză, a condiţiilor în care este acordat ajutorul şi/sau sprijinul, a cerinţelor şi a standardelor relevante pentru ecocondiţionalitate, conform art. 24 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr.809 2014, s-a stabilit suprafaţa determinată pentru fiecare parcelă în parte (BF 21, parcela ... – 18,83 ha; BF 22 parcela ... 1,4 ha; BF 23 parcela ...– 5,74 ha; BF 24  parcela ... – 0 ha; BF 25 parcela ... – 0 ha; BF 26  parcela ..., - 11,38 ha; BF 27 parcela ... – 6,72 ha; BF 28 parcela ... – 18,85 ha) sistemul excluzând numai acele zone neconforme din cadrul parcelei,  introduse pe baza schiţelor şi datelor din raportul de control.

În categoria suprafeţelor  neconforme au fost incluse vegetaţia nedorita, livada abandonată ( neintretinută), nerespectare GAEC 72, etc.,  mai exact suprafeţele pe  care nu s-a desfăşurat activitate agricolă şi care potrivit art.10, alin.5) din Ordinul nr.619/2015 nu sunt eligibile la plată.

Art.10, alin. 5) din Ordinul nr.619/2015:

“ Nu sunt eligibile la plată următoarele suprafeţe:

a) suprafeţele agricole pe care se constată în urma controlului pe teren că nu s-a desfăşurat activitatea agricolă definită la art. 2 alin (2) din ordonanţă;”,.

Dacă suprafaţa eligibilă ( conformă)  este suprafaţa pe care se desfăşoară activitate agricolă potrivit art.2 alin 2 din OUG nr.382015, este suprafaţa pe care se menţin  bunele condiţii agricole şi de mediu, conform art. 2(c) din Regulamentul CE nr. 73/2009 , art.7 din OUG nr.125/2006,  art.8 OUG nr.3/2015  şi de Ordinul MADR nr.30/2010, atunci suprafaţa neeligibilă este suprafaţa pe care nu s-a efectuat lucrările  de întreţinere, menţionate la  art.2 alin 2  lit. e din OUG nr. 3/2015 in cazul livezilor şi nu s-a respectat GAEC,  permiţând instalarea vegetaţiei nedorite aşa cum se poate observa in fotografiile prezentate.

Art. 2 alin 2  lit. e din OUG nr. 382015 --,, efectuarea unei activități minime pe suprafețele agricole, menținute în mod obișnuit într-o stare adecvată pentru pășunat sau pentru cultivare, prin realizarea a cel puțin o tăiere anuală de întreținere ori cel puțin o cosire anuală a ierburilor dintre rânduri sau o lucrare anuală de întreținere a solului, în cazul viilor și livezilor”.

Întrucât  diferenţa procentuală  între suprafeţele parcelelor declarate în cerere sub angajament ( 203,64 ha )  şi cele confirmate în raportul de control  ( 62,92 ha) este mai mare de 50 % în conformitate cu prevederile art.19 din Regulamentul UE nr.640/2014  nu se acordă nici un ajutor sau sprijin pe suprafată  pentru grupa de cultura în cauză, în sensul că se respinge schema AMP5.3  având ca efect penalizarea beneficiarului prin diminuarea integrală a sumelor cuvenite pentru angajamentul AMP5.3.

Suprafaţa solicitată pentru pachetul 5.3 agricultura ecologica  începând cu  campania 2013 = 203,64 ha 

Suprafaţa diminuată =140,72  ha

Suprafaţa determinată  = 62,92  ha

Formula de calcul

Suprafaţa solicitată –Suprafaţa determinată

 ____________________________ X 100 = 203,64–62,92=140,72 X 100 =  223,64%

 Suprafaţa determinată 62,92 62,92

În momentul în care un fermier accesează aceste măsuri de agromediu, acesta are obligaţia să se asigure că suprafaţa respectivă este eligibilă la plată pentru APIA, o va  menţine cu aceiaşi suprafaţa şi amplasament cel puţin 5 ani, aşa cum s-a angajat prin semnarea formularului de angajamente si declaraţii – masuri de agromediu.

Dacă în al-3-lea an de angajament (cum e cazul nostru – Campania 2015) suprafaţa parcelelor  pe care s-a accesat un pachet de agro-mediu a scăzut, din vina fermierului (neîntreţinerea terenului a determinat neeligibilitatea sa pentru plata subvenţiei, determinând modificarea blocului fizic şi a parcelei  declarate in acesta, rezultatul controlului clasic in teren  a confirmat o suprafaţa eligibilă mai mică decât cea declarată), angajamentul se considera a fi incalcat, şi se recuperează sumele acordate necuvenit pe suprafeţele neeligibile, pe toate campaniile anterioare din perioada angajamentului – in situaţia data  2013,2014,  potrivit dispoziţiilor  art.11 alin.(3)  din Ordinul nr. 619/2015 

“(3) În cazul măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală pentru angajamentele care se aplică la nivel de parcelă, prevăzute în art. 33 alin. (2) din ordonanţă, nu există posibilitatea schimbării parcelelor, prin modificarea amplasamentului sau prin micşorarea suprafeţei, pe tot parcursul celor 5 ani de angajament. În caz contrar, APIA va proceda la recuperarea plăţilor efectuate pentru aceste suprafeţe pentru toţi anii de angajament.

Întrucât suprafaţa parcelelor aflate sub angajament s-a redus (micşorat)  de la 203,64 ha la 62,92  ha  şi având in vedere că pentru toate cele 12 parcele aflate sub angajament  reclamanta  a încasat în campania anului 2013 suma de 355659,65 lei pentru întreaga suprafaţa declarată (203,64 ha ) pe măsura ... pachetul ..., potrivit deciziei de plată nr. 8/ZZ.LL.2013, s-a impus reinstrumentarea cererii de plată din campania 2013, reinstrumentarea  presupunând aducerea cererii în starea iniţială în vederea procesării datelor în raport cu cele constatate.

În urma reinstrumentări cererii de plata din campania 2013, sumele au fost recalculate, stabilindu-se după reinstrumentare că suma cuvenita determinată pentru plata pachetului de agromediu .... este de  0 lei, astfel rezultând  plaţi necuvenite în valoare de 355659,65 lei.

În situaţia reclamantei nu a fost respectat angajamentul  de agromediu, încheiat pe o perioada de 5 ani, din vina sa exclusivă, deoarece a încheiat un angajament cu subscrisa pe care nu l-a respectat şi consecinţa este calcularea sumelor necuvenite

Astfel a fost emisă din sistem nota de fundamentare nr. 4/ZZ.LL.2017 din ZZ.LL.2017, pentru cererea depusă in campania anului 2013,  după care o echipă  constituită din cadrul A.P.I.A.- Centrul judeţean Satu Mare , a procedat, în baza împuternicirii nr.29/ZZ.LL.2017 demise de Directorul A.P.I.A.- CJ Satu Mare, la o analiză documentară  ce a avut drept scop individualizarea obligaţiei de plată sub forma unui titlu de creanţă, ca urmare a nerespectării legalităţii, conformităţii şi regularităţii obţinerii şi utilizării fondurilor europene şi a fondurilor publice naţionale aferente acestora.

Nerespectarea obligaţiei de a asigura exploatarea întregii suprafeţe conform destinaţiei declarate în cererea de plata sub angajamentul  de agromediu, reprezintă neregula  în înţelesul art. 2 alin 1, lit. a. din OUG.nr.66/2011 ,,orice abatere de la legalitate, regularitate şi conformitate în raport cu dispoziţiile naţionale şi/sau europene, precum şi cu prevederile contractelor şi a altor angajamente legal încheiate în baza acestor dispoziţii, ce rezultă dintr-o acţiune sau inacţiune a beneficiarului ori a autorităţii cu competenţe în gestionarea fondurilor europene, care a prejudiciat sau care poate prejudicia bugetul Uniunii Europene/bugetele donatorilor publici internaţionali şi/sau fondurile publice naţionale aferente acestora printr-o sumă plătită necuvenit „ pentru care APIA Centrul Judeţean Satu Mare a procedat în baza :

-art. 80 alin. 1 şi 2 din Regulamentul CE nr. 1122/2009 ,,in cazul in care a primit plaţi necuvenite, agricultorul in cauza are obligaţia de a returna sumele respective, majorate cu dobânzile calculate pentru perioada dintre data la care agricultorului i se comunica obligaţia de rambursare si data respectivei rambursări sau deduceri a sumelor datorate

-Art. 18 din Regulamentul (UE) nr. 65/2011 + „În cazul angajamentelor multianuale, reducerile, excluderile si recuperările se aplică, de asemenea, sumelor deja plătite în anii precedenţi pentru angajamentul respectiv

-Art. 7 (Recuperarea plăţilor necuvenite)din Regulamentul (UE) nr. 809/2014 prevede:  „(1) În cazul efectuării unei plăţi necuvenite, beneficiarul rambursează suma respectivă împreună cu dobânda aferentă acesteia, dacă este cazul, calculată în conformitate cu alineatul (2).”

-Art.63 (Plăţi necuvenite şi sancţiuni administrative)din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 prevede: “(1) Dacă se constată că un beneficiar nu îndeplineşte criteriile de eligibilitate sau nu respectă angajamentele sau alte obligaţii legate de condiţiile pentru acordarea ajutorului sau sprijinului prevăzute de legislaţia agricolă sectorială, plata aferentă ajutorului nu se efectuează sau acesta se retrage în întregime sau parţial şi, după caz, drepturile la plată aferente menţionate la articolul 21 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 nu se alocă, sau se retrag.”

- art. 35 alin. 4 din Regulamentul CE nr. 640/2014:

(1) Sprijinul solicitat se refuză sau se retrage în întregime dacă nu sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate.

(2) Sprijinul solicitat se refuză sau se retrage în întregime sau parţial dacă nu sunt îndeplinite următoarele angajamente sau alte obligaţii:

a) angajamentele stabilite în programul de dezvoltare rurală

(3) Când decide proporţia în care refuză sau retrage sprijinul în urma neîndeplinirii angajamentelor sau a altor obligaţii menţionate la alin. (2).

- MANUALULUI DE PROCEDURĂ PRIVIND CONSTATAREA, ÎNREGISTRAREA  ŞI URMĂRIREA RECUPERĂRII CREANŢELOR BUGETARE

la recuperarea ajutorului acordat în mod necuvenit în campania anului 2014.

După finalizarea tuturor etapelor procedurale, s-a încheiat de către echipa de verificare, Procesul verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare nr. 2/ZZ.LL.2017, astfel fiind stabilit în sarcina reclamantei debitul în  sumă de 355659,65 lei.

Motivul de fapt care a stat la baza întocmiri procesului- verbal a fost confirmarea nereguli  constatate (nerespectarea obligaţiei de a asigura exploatarea întregii suprafeţe conform destinaţiei declarate în cererea de plata sub angajamentul  de agromediu) aceasta fiind una din obligaţiile la care s-a angajat prin semnarea în data de ZZ.LL.2013 şi ZZ.LL.2015 a anexelor la cerere: Angajamente şi declaraţii-măsuri de agromediu agricultură ecologică, în conţinutul cărora se menţionează şi următoarele: ,,în cazul în care suprafaţa aflată sub angajamentul de agromediu se reduce, suport consecinţele prevăzute de legislaţia in vigoare”.

În cuprinsul Procesul-verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţei bugetare mai sus indicat se menţionează faptul că acesta are la bază datele ce apar consemnate în Raportul de control 5/.../..., fiind indicată pentru fiecare parcelă suprafaţa declarată şi suprafaţa eligibilă constatată, fiind excluse de la plată diferenţele de suprafaţă acoperite cu vegetaţie nedorită, livada abandonată şi cele pe care nu s-au respectat GAEC-urile.

Împotriva Procesul-verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţei bugetare nr. 2/ZZ.LL.2017 reclamanta a depus contestaţie, contestaţia fiind respinsă pentru motivele precizate în Decizia nr. 1/ZZ.LL.2017, astfel reclamanta figurează în continuare în  .... cu un debit de 355659,65 la care se adaugă accesorii conform prevederilor legale în vigoare.

Suma de recuperat în cuantum de 355659,65  lei a fost  calculată  de sistem pe baza formulelor de calcul din aplicaţie, la stabilirea acestora fiind luate în calcul datele declarate de fermier pe propria răspundere, sub angajament, datele rezultate în urma controalelor efectuate,  precum şi suma acorda prin decizia de plată nr. 8/ZZ.LL.2013 pentru pachetul ... P....

Mai mult decât atât, dacă reclamanta se consideră nevinovată, nu înţelege de ce nu a contestat această creanţa individualizată în Procesul verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare nr. 2/ZZ.LL.2017 atunci când  instituţia pârâta s-a înscris la masa credală cu această sumă. 

Având în vedere cele mai sus menţionate, rugăm onorată instanţa a se observa că plăţile de agromediu agricultura ecologocă au fost solicitate de reclamanta în baza  Programului Național pentru Dezvoltare Rurală 3007-2013 - Axa II -Măsura ... – pachet ...., cu îndeplinirea condițiilor de eligibilitate prevăzute de art. 7 din O.U.G. nr. 125/2006 ca și a celor specifice prevăzute de Ordinul MADR 246/2008 privind stabilirea modului de implementare, a condiţiilor specifice si a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plaţi directe si plaţi naţionale directe complementare in sectorul vegetal, pentru acordarea sprijinului aferent masurilor de agromediu si zone defavorizate și a HG 224/2008 privind stabilirea cadrului general de implementare a masurilor cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurala 2007-2013  şi nicidecum în baza Hotărârii de Guvern nr.759/2010 aşa cum greşit a înţeles reprezentanta reclamantei,  care îşi construieşte argumentaţia nelegalităţii actului  de recuperare exclusiv pe aplicabilitatea acestei hotărârii.

Explicaţia teoretică nu are însă nici o relevanţă în speţă, deoarece, astfel cum a precizat, reclamanta este într-o eroare de interpretare a schemelor, fondurilor de finanţare (şi astfel a actelor normative aplicabile), şi a angajamentelor faţă de aceste argumente şi care atrage practic netemeinicia argumentaţiei acestuia:

1.Ajutorul specific este acordat în conformitate cu prevederile HG nr. 759/2010, act normativ emis (conform normelor de tehnică legislativă) în aplicarea unui alt regulament european (rezultă acest fapt din preambul), respectiv în temeiul  art. 68 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 al Consiliului din 19 ianuarie 2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune.

2.Măsura din PNDR pe care a solicitat-o reclamanta (obiectul cauzei) este  reglementată prin Regulamentul CE nr. 1698/2005 privesc măsurile de dezvoltare rurală, finanţate din Fondul European de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR), reprezentând plăţi compensatorii pentru măsurile din AXA II, PNDR 2007-2013, în concret măsura ..., pachetul ....

3.O altă mare diferenţă, este faptul că ajutorul specific solicitat de reclamant provine conform art. 9 al HG nr. 759/2010, din Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA 100%), ca ajutor specific în cadrul politicii agricole comune (plată directă) pe când plăţile de agromediu sunt plaţii compensatorii din  domeniul dezvoltării rurale finanţate din FEADR şi bugetul naţional

4.Sumele acordate  în temeiul HG nr. 759/2010, reprezintă ajutor specific care acoperă numai  perioada de conversie de la agricultura convenţională la agricultura ecologică (adică 2 sau 3 ani în sectorul vegetal), dar sub condiţia rezolutorie a menţinerii angajamentului pe întreaga perioadă de 5 ani, pe când plăţile de agromediu solicitate in baza PADR 2007-2013 se acordă ca sumă fixă la hectar şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile adiţionale suportate, fermierilor care îşi asumă, în mod voluntar, angajamente de agro-mediu pentru o perioadă de 5 ani de la data semnării angajamentului.

5.Pentru ajutorul specific de conversie se acorda  ajutor /exploataţie (deci nu pe suprafaţă şi parcelă, ci pe dimensiunea exploataţiei), finanţat din FEGA conform art. 68 din Regulamentul CE nr. 73/2009, pe când pentru măsura ... , pachetul ... din PNDR 2007-2013, reclamanta a  primit plăţi  compensatorii, acordate pe suprafaţă (parcelă individuală de minim 0,10 ha), deci altfel calculate, finanţate din FEADR, întemeiat pe Regulamentul CE nr. 1698/2005.

Vă solicităm, onorată instanţa, să tineţi cont, în sentinţa pe care o veţi pronunţa, de întreg mecanismul de autorizare a cererilor unice de plată, gestionat de instituţia noastră şi în consecinţă a activităţii APIA, de toate argumentele pertinente de natură tehnică şi legală aduse de instituţia noastră, prin actele procedurale depuse în dosar.

Faţă de cele expuse mai sus, vă solicităm să respingeţi acţiunea reclamantei ca neîntemeiată şi în consecinţă să menţineţi ca fiind legale şi temeinice actele administrative atacate: Decizia nr. Decizia nr. 1/ZZ.LL.2017 şi Procesul – verbal de constatare a neregulilor  si de stabilire a creanţelor bugetare nr.2/ZZ.LL.2017.

În  dovedire -  solicităm admiterea probei cu înscrisuri

În drept:Art.205 – 208 NCPC

Legislaţia naţională

Legea nr. 1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, cu modificările şi completările ulterioare;

Ordinul MAPAM nr. 152/2004 privind stabilirea termenilor de referinţă pentru organizarea şi funcţionarea Sistemului Integrat de Administrare şi Control;

Ordonanţa de Urgenţă nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art.2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările şi completările ulterioare;

Ordinul MADR nr. 249/2016 privind aprobarea formularului-tip al cererii unice de plată pentru anul 2016, cu modificări şi completări ulterioare;

Ordinul MADR nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi  prevăzute la art. 1, alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă nr.3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură,  precum şi a condiţiilor specifice de implementare pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, cu modificările şi completările ulterioare;

O.U.G. nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;

Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu completările şi modificările ulterioare;

H.G. nr. 224/2008 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală prin PNDR 2007- 2013,precum şi pentru noile angajamente juridice încheiate în perioada tranzitorie până la aprobarea PNDR 2014 – 2020, cu modificările şi completările ulterioare;

Ordinul A.N.S.V.S.A. nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările şi completările ulterioare;

Legea nr. 312/2005 privind dobândirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de către cetăţenii străini şi apatrizi, precum şi de către persoanele juridice străine;;

Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificările şi completările ulterioare;;

O.U.G. nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, cu modificările şi completările ulterioare;

H.G. nr. 875/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, cu modificările şi completările ulterioare;

Codul civil republicat, adoptat prin Legea nr. 287/2009 şi modificat prin Legea nr. 138/2014, cu modificările şi completările ulterioare;

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (P.N.D.R.) 2014 – 2020;

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (P.N.D.R.) 2007 – 2013;

H.G.nr. 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor programului naţional de dezvoltare rurală cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat, cu modificările şi completările ulterioare;

Ordinul M.A.D.R., M.M.A.P., A.N.S.V.S.A. nr. 352, 636, 54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiţionalitatea în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, cu modificările şi completările ulterioare;

O.U.G. nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

Ordinul M.A.D.R. nr.431/2016 privind aprobarea sistemelor de sancţiuni pentru măsurile 10 "Agro-mediu şi climă", 11 "Agricultura ecologică" şi 13 "Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice" prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 şi pentru măsura 214 "Plăţi de agromediu" prevăzută în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013, aferente cererilor de plată depuse începând cu anul 2016;

Ordinul M.A.D.R. nr. 22/2011 privind reorganizarea Registrului fermelor, care devine Registrul Unic de Identificare, în vederea accesării măsurilor reglementate de Politica Agricolă Comună;

HG nr. 218/2015 privind registrul agricol pentru perioada 2015 – 2019;

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare..

OUG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările şi completările ulterioare.

Ordinul nr. 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, cu modificările şi completările ulterioare.

Ordin nr. MADR nr. 483/2016 pentru aprobarea Manualului de procedură privind efectuarea controlului pe teren pentru cererile unice de plată aferente măsurii 10, pachetul 8 "Creşterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon" din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, cu modificările şi completările ulterioare.

MANUALULUL  DE PROCEDURĂ PRIVIND CONSTATAREA, ÎNREGISTRAREA  ŞI URMĂRIREA RECUPERĂRII CREANŢELOR BUGETARE;

Legislaţia Uniunii Europene

Regulamentul(UE) nr.1305/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului privind sprijinul-pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare;

Regulamentul(UE) nr.1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 şi (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare;

Regulamentul(UE) nr.1307/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare;

Regulamentul(UE) nr.1310/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a anumitor dispoziţii tranzitorii privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte resursele şi repartizarea acestora pentru anul 2014 şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului şi a Regulamentelor (UE) nr. 1307/2013, (UE) nr. 1306/2013 şi (UE) nr. 1308/2013 ale Parlamentului European şi ale Consiliului în ceea ce priveşte aplicarea acestora în anul 2014, cu modificările şi completările ulterioare;

Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune şi de modificare a anexei X la regulamentul menţionat, cu modificările şi completările ulterioare;

Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte Sistemul Integrat de Administrare şi Control şi condiţiile pentru refuzarea sau retragerea plăţilor şi pentru sancţiunile administrative aplicabile în cazul plăţilor directe, al sprijinului pentru dezvoltare rurală şi al ecocondiţionalităţii, cu modificările şi completările ulterioare;

Regulamentul delegat (UE) nr. 807/2014 al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de introducere a unor dispoziţii tranzitorii, cu modificările şi completările ulterioare;

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 808/2014 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), cu modificările şi completările ulterioare;

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte Sistemul Integrat de Administrare şi Control, măsurile de dezvoltare rurală şi ecocondiţionalitatea, cu modificările şi completările ulterioare;

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 761 din 13 mai 2016de derogare de la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 în ceea ce priveşte data finală pentru depunerea cererii unice, a cererilor de ajutor sau a cererilor de plată, data finală pentru notificarea modificărilor aduse cererii unice sau cererii de plată şi data finală pentru cererile de alocare a drepturilor la plată sau de creştere a valorii drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază pentru anul 2016;

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 641/2014al Comisiei de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comun, cu modificările şi completările ulterioare;

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000al Consiliului şi al Parlamentului European de stabilire a unui sistem de identificare şi înregistrare a bovinelor şi privind etichetarea cărnii de vită şi mânzat şi a produse-lor din carne de vită şi mânzat şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 820/97 al Consiliului.

Regulament de punere în aplicare (UE) nr. 2333/2015 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte sistemul integrat de administrare şi control, măsurile de dezvoltare rurală şi ecocondiţionalitatea.

Analizând  actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:

Prin Procesul verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare întocmit la data de ZZ.LL.2017 sub nr.2/ZZ.LL.2017 de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură – Centrul judeţean Satu Mare(f.2125,vol.I), în legătură cu cererea de plată nr. SM –3/ZZ.LL.2013 depusă de E,reprezentant al SC A SRL,CUI ....,s-au constatat diferenţe între suprafeţele parcelelor declarate în cerere şi cele confirmate în Raportul clasic de control  pe teren 5/.../.../ ZZ.LL.2015  de 140,72 ha şi s-a constatat că  societatea verificată datorează  Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură suma de 355.659,65 lei.

Împotriva Procesului verbal de constatare a neregulilor  şi de stabilire a creanţelor bugetare din ZZ.LL.2017, reclamanta a formulat contestaţie soluţionată de către pârâtă prin Decizia nr. 1/ZZ.LL.2017,în sensul respingerii(f.7-10,vol.I).

În considerentele Deciziei nr. 1/ZZ.LL.2017,s-a reţinut că în campania din anul 2015 ,în urma controlului pe teren,conform Raportul clasic de control  pe teren 5/.../.../ZZ.LL.2015 s-a constatat că suprafaţa conformă este de 62,92 ha ,dar angajamentul asumat în anul de cerere 2013 este pentru suprafaţa de 203,64 ha,ceea ce a dus la recuperarea sumelor plătite necuvenit.Angajamentele din primul an sunt considerate contracte care se încheie între fermieri şi APIA,în cazul de faţă,angajamentul fiind întocmit la data de ZZ.LL.2013 şi trebuia respectat o perioadă de 5 ani.S-a menţionat că nu nerespectarea condiţiilor HG 759/2010 au dus la întocmirea procesului verbal de constatare,ci nerespectarea angajamentului asumat.

Verificând actele contestate,instanţa consideră  că acestea au fost emise în conformitate cu prevederile legale şi astfel constată netemeinicia acţiunii reclamantei.

Astfel,la data de ZZ.LL.2013, reclamanta a depus cererea de sprijin nr.3, pentru accesarea de plăţi directe în cadrul Schemei de plată unică pe suprafaţă,pentru suprafaţa de 203.64 ha,formată din 12 parcele,conform declaraţiei de suprafaţă nr.6/ZZ.LL.2013(f.54 şi 55,vol.I).

La aceeaşi dată,reclamanta a semnat şi angajamentul de agro-mediu pe o perioadă de 5 ani,pentru Pachetul ....

Potrivit Anexei ...,reclamanta s-a angajat:-„să respecte cerinţele minime relevante pentru măsurile de agro-mediu,cerinţele legale în materie de gestionare(SMR),precum şi Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu(GAEC),pe întreaga suprafaţă a fermei şi pe toată durata angajamentului”;-„să respecte cerinţele de management aferente pachetului de agro-mediu solicitat ,pe suprafeţele pe care aplică,pe toată durata celor 5 ani de la data semnării angajamentului şi să menţină o evidenţă a activităţilor de agro-mediu pe aceste suprafeţe,pe o perioadă de 5 ani consecutivi celui î care a semnat angajamentul”;-„să suporte consecinţele prevăzute de legislaţia în vigoare,în cazul în care suprafaţa aflată sub angajamentul de agro-mediu se reduce”(f.58).

Conform Anexei III.3 Angajamente şi declaraţii,semnată de reclamantă la aceiaşi dată – ZZ.LL.2013 , aceasta şi-a asumat obligaţia să evite instalarea vegetaţiilor nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în scopul producţiei(f.57).

De asemenea,conform Anexei III.1,pct.17,reclamanta a declarat că a fost informată asupra condiţiilor de eligibilitate.

Ca urmare a cererii înregistrate de reclamantă ,în urma prelucrării şi verificării datelor cuprinse în dosarul de plată,s-a emis Decizia de plată nr.8/ZZ.LL.2013,în care au fost stabilite plăţile pentru schema de plată unică pe suprafaţă(SAPS) în cuantum de 56922,31 lei şi plăţile compensatorii pentru agromediu,pachetul .... în cuantum de 355.695,65 lei(f.60-62,vol.I).

În anul 2014,reclamanta a depus cererea unică de plată nr.9/ZZ.LL.2014,pentru accesarea de plăţi directe în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă(SAPS),pentru suprafaţa de 203.64 ha şi plăţi compnsatorii-măsuri ...-pachetul .... pe toate cele 12 parcele în suprafaţă de 203.64 ha(f.63-67,vol.I).

În urma introducerii şi procesării datelor din cerere,s-au emis :Decizia de plată în avans nr.30/ZZ.LL.2014 –prin care s-a stabilit un cuantum total de plată în avans de 326753.82 le(f.68-69,vol.I) şi Decizia nr.31/ZZ.LL2014-prin care s-a stabilit un rest de plată de 482993.63 lei(f.70-72,vol.I).

Ulterior,în campania din anul 2015 ,reclamanta a depus cererea unică de plată nr.10/ZZ.LL.2015,pentru aceeaşi suprafaţă de 203,64 ha.(f.73-75,vol.I).La aceeaşi dată,reclamanta a semnat Angajamentele şi declaraţiile prevăzute la Anexa V.1,V.2(f.76-87,vol.I),precum şi Declaraţia privind adaptarea sau neadaptarea angajamentelor de la Anexa B(f.79-80,vol.I),prin care a arătat că este de acord cu aplicarea cerinţelor din noul cadru juridic,aferent noii perioade de programare-PNDR 2014-2020,care au intervenit în perioada de derulare a aangajamentelor încheiate în cadrul Măsurii ...-PNDR 2007-2013 şi aflate în desfăşurare în sensul că :”Am luat la cunoştinţă de faptul că angajamentul pe pachetul P ... continuă cu respectarea cerinţelor din cadrul juridic aferent noii perioade de programare 2014-2020,pe perioada rămasă până la finalizarea celor 5 ani de la semnarea angajamentului anterior.”

În urma unei sesizări înregistrate sub nr.32/ZZ.LL.2015 (f.88,vol.I),prin care se învederează APIA că pe  30% din suprafaţa pentru care s-au solicitat plăţi compensatorii nu se desfăşoară activitate agricolă, s-a  dispus efectuarea unui control la faţa locului,având ca obiect verificarea suprafeţelor declarate de reclamanta SC A SA .

În perioada ZZ-ZZ.LL.2015 s-a procedat la o măsurare prin metoda GPS şi verificare a blocurilor fizice înscrise în cererea de plată , fiind identificate suprafeţe ocupate de vegetaţie nedorită, neîntreţinute,apreciate de către membrii echipei de control ca „livadă abandonată”,rezultatele măsurătorilor fiind consemnate în Raportul de control nr. 5/.../.../ZZ.LL.2015.

Toate datele rezultate în urma efectuării controlului şi consemnate în Raportul de control nr. 5/.../.../ZZ.LL.2015 au fost introduse în sistem cu scopul de a fi verificate şi procesate. Prin verificarea şi procesarea acestor date s-a stabilit suprafaţa determinată pentru fiecare parcelă în parte, sistemul excluzând numai acele zone neconforme din cadrul parcelei, introduse pe baza schiţelor şi datelor din raportul de control.

În cuprinsul Procesului verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare nr.2/ZZ.LL.2017(f.33-36,vol.II),se menţionează faptul că acesta are la bază datele ce apar consemnate în Raportul de control nr. 5/.../.../ZZ.LL.2015, fiind indicată pentru fiecare parcelă,suprafaţa declarată şi suprafaţă eligibilă constatată,rezultând o diferenţă de 140,72 ha între suprafaţa solicitată de 203.64 ha a parcelelor ... şi cea confirmată de 62,92 ha.Având în vedere că diferenţa dintre cele două suprafeţe-cea declarată şi cea eligibilă este mai mare decât 50%,s-a stabilit că se respinge schema ...,având ca efect penalizarea  beneficiarului prin diminuarea integrală a sumelor cuvenite pentru angajamentul AMP 5.3,sens în care s-a emis Decizia de plată diferenţe nr.33/ZZ.LL.2017.

 Aşadar,neregula ce i se impută reclamantei se referă la nerespectarea obligaţiei de a asigura exploatarea întregii suprafeţe, conform destinaţiei declarate în cererea de plată. 

Reclamanta a depus în anul 2013, cerere de plată pentru suprafeţe de teren având destinaţia de livezi,solicitând plăţi de agromediu-pachetul 5,agricultură ecologică ,pentru o suprafaţă de 203.64 ha, astfel că îi revenea sarcina de a aduce la îndeplinire obligaţiile asumate prin depunerea cererii de plată, inclusiv prin efectuarea lucrărilor de întreţinere a livezilor.

 Verificările în teren efectuate de pârâtă atestă existenţa vegetaţiei nedorite pe o parte din parcelele înscrise de reclamantă în cererea de plată,lipsa de îngrijire a livezilor,catalogate drept „livezi abandonate”,astfel cum rezultă din planşele fotografice depuse la dosar,fiind astfel  corectă aprecierea pârâtei în sensul că nu au fost efectuate lucrări de întreţinere pe întreaga suprafaţă declarată.

Suprafeţele acoperite de vegetaţie nedorită şi pomi neîngrijiţi  sunt neeligibile, astfel că reclamanta nu era îndreptăţită să beneficieze de sprijin financiar, în mod corect  apreciindu-se că i s-au plătit în mod necuvenit sume pentru diferenţa de 140,72 ha.

În acest sens,instanţa constată că potrivit art.10 alin.5 din Ordinul 619/2015 „Nu sunt eligibile la plată următoarele suprafeţe: a) suprafeţele agricole pe care se constată în urma controlului pe teren că nu s-a desfăşurat activitatea agricolă definită la art. 2 alin. (2) din ordonanţă”,iar potrivit art.2 alin.2 din OUG 3/2015, expresia "activitate agricolă" înseamnă, după caz: „… e) efectuarea unei activităţi minime pe suprafeţele agricole, menţinute în mod obişnuit într-o stare adecvată pentru păşunat sau pentru cultivare, prin realizarea a cel puţin o tăiere anuală de întreţinere ori cel puţin o cosire anuală a ierburilor dintre rânduri sau o lucrare anuală de întreţinere a solului, în cazul viilor şi livezilor.”

Aşadar,reclamantei i se impută lipsa oricărei activităţi agricole pe o suprafaţă de 140,72 ha  ocupată cu livezi,din suprafaţa solicitată de 203.64 ha,în campania din anul 2015.

De altfel,reclamanta nu a contestat aspectele consemnate în raportul de control sub acest aspect şi nu a susţinut că a desfăşurat activitate agricolă pe întreaga suprafaţă cuprinsă în cererea de plată în anul 2015,ci a arătat că şi-a respectat angajamentul de agro-mediu,care în opinia sa, vizează aspecte de agro-mediu şi nu suprafaţa declarată.Totodată,reclamanta susţine că în mod eronat pârâta ar fi concluzionat că nu şi-a respectat angajamentul în anul 2013,câtă vreme controlul în teren a avut loc în campania din anul 2015.

Susţinerile reclamantei nu corespund celor reţinute în  Procesul verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare nr.2/ZZ.LL.2017(f.34-36,vol.II),în cuprinsul căruia pârâta a menţionat constatarea unor nereguli în campania din anul 2015,dar că, întrucât diferenţa dintre suprafaţa solicitată de 203,64 ha a parcelelor ... şi cea confirmată de 62,92 ha este mai mare decât 50%,s-a respins schema ....,având ca efect penalizarea beneficiarului prin diminuarea integrală a sumelor cuvenite pentru angajamentul ...,acesta devenind debitor cu sumele plătite necuvenit şi suplimentar,stabilindu-se sancţiuni multianuale.S-a reţinut aplicabilitatea  art.18 din Regulamentul CE 65/2011,conform căruia „în cazul angajamentelor multianuale,reducerile,excluderile şi recuperările se aplică,de asemenea,sumelor deja plătite în anii precedenţi pentru angajamentul respectiv”.

Prin urmare,câtă vreme suprafaţa neeligibilă constatată în urma controlului din anul 2015  a fost mai mare cu 50% decât suprafaţa pentru care  s-a depus cerere de plată,reclamanta a fost penalizată cu recuperarea tuturor sumelor plătite în baza angajamentului asumat.

În acest sens,instanţa reţine că potrivit art. 19 din Regulamentul UE 640/2014  „(1)Dacă, în ceea ce priveşte o grupă de culturi, astfel cum se menţionează la articolul 17 alineatul (1), suprafaţa declarată în cadrul oricăror scheme de ajutoare sau măsuri de sprijin pe suprafaţă depăşeşte suprafaţa determinată în conformitate cu articolul 18, ajutorul se calculează pe baza suprafeţei determinate, din care se scade dublul diferenţei constatate, dacă această diferenţă depăşeşte 3 % sau două hectare, dar nu depăşeşte 20 % din suprafaţa determinată.

În cazul în care diferenţa depăşeşte 20 % din suprafaţa determinată, nu se acordă niciun ajutor sau sprijin pe suprafaţă pentru grupa de culturi în cauză.

(2)În cazul în care diferenţa depăşeşte 50 %, nu se acordă niciun ajutor sau sprijin pe suprafaţă pentru grupa de culturi în cauză. Mai mult, beneficiarul este supus unei sancţiuni suplimentare egale cu cuantumul ajutorului sau al sprijinului care corespunde diferenţei dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa determinată în conformitate cu articolul 18.”

De asemenea,potrivit  art.11 alin.3 din Ordinul 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 „În cazul măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală pentru angajamentele care se aplică la nivel de parcelă, prevăzute în art. 33 alin. (2) din ordonanţă, nu există posibilitatea schimbării parcelelor, prin modificarea amplasamentului sau prin micşorarea suprafeţei, pe tot parcursul celor 5 ani de angajament. În caz contrar, APIA va proceda la recuperarea plăţilor efectuate pentru aceste suprafeţe pentru toţi anii de angajament. Angajamentele asumate de către fermieri pentru măsurile compensatorii, prevăzute în art. 33 alin. (2) din ordonanţă, care se aplică la nivel de suprafaţă total angajată, sunt condiţionate de menţinerea suprafeţei angajate pe toată perioada de angajament, parcelele putând fi schimbate anual.”

Aşadar,în urma controlului efectuat în cel de-al treilea an de angajament asumat de reclamantă,s-a constatat că suprafaţa parcelelor pentru care s-a accesat un pachet de agro-mediu a scăzut,raportat la faptul că  prin neîntreţinerea terenului o mare parte din suprafeţele ocupate cu livezi au devenit neeligibile,pârâta considerând încălcat  angajamentul asumat,consecinţa fiind aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege.

În acest sens,instanţa reţine că pârâta a procedat în mod legal,stabilind în conformitate cu prevederile art.19  alin.2 din Regulamentul UE 640/2014 ,redate mai sus,că suma cuvenită pentru plata pachetului de agro-mediu ... este 0,iar faţă de împrejurarea că reclamanta a încheiat un acord de agro-mediu pe o durată de 5 ani,în mod corect,în conformitate cu prevederile art.18 din Regulamentul CE 65/2011 şi art.11 alin.3  din  Ordinul 619/2015 a procedat la recuperarea plăţilor efectuate pentru aceste suprafeţe pentru toţi anii de angajament.

Referitor la susţinerile reclamantei că  angajamentul de agro-mediu nu vizează suprafaţa declarată ,ci ,dimpotrivă,aspecte de agro-mediu,invocând în acest sens,prevederile art.3 din HG 759/2010,instanţa constată că astfel cum rezultă din înscrisurile depuse la dosarul cauzei-formularele specifice depuse la APIA în 2013,Decizia nr.8/ZZ.LL.2013 de acordare a plăţilor în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă(f.f.54-75,volI),reclamanta a solicitat plăţi de agro-mediu-agricultură ecologică în baza Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013-Axa II-Măsura ...-pachet ... .Aşadar,prevederile HG 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică nu sunt aplicabile în speţă,reclamantei fiindu-i aprobate plăţi compensatorii în baza altor prevederi legale ,din alte fonduri,actele normative fiind enumerate în Decizia de acordare a plăţilor,HG 759/2010 neregăsindu-se printre ele.

Susţinerile reclamantei că  nu s-ar fi angajat la menţinerea aceleaşi suprafeţe pe parcursul celor 5 ani de angajament nu corespund realităţii,prin Angajamentul de la fila 58 din dosar(vol.I)-III.2 Angajamente şi declaraţii-Măsuri de agro-mediu,la punctul 5,aceasta,prin semnătura reprezentantului său,a fost de acord ca  în cazul în care suprafaţa aflată sub angajamentul de agro-mediu  se reduce ,să suporte consecinţele prevăzute de legislaţia în vigoare.

De asemenea,la data de ZZ.LL.2015,reclamanta a semnat formularul de „Angajamente şi declaraţii privind adaptarea angajamentelor pentru pachete din Măsura ...-PNDR 2007-2013 la cerinţele pachetelor din Submăsura ... –PNDR 2014-2015”(f.81,vol.I),prin care a luat cunoştinţă ,printre altele, că „este obligatorie menţinerea pe perioada celor 5 ani de angajament,a suprafeţelor angajate în primul an”şi s-a angajat să „respecte cerinţele specifice pachetului de agricultură ecologică solicitat,pe suprafeţele pe care aplic,pe toată durata angajamentului”,fiind de acord ca „în cazul în care suprafaţa aflată sub angajament se reduce,să suporte consecinţele prevăzute de sistemul de sancţiuni”.

În ce priveşte critica reclamantei că nu s-a ţinut cont  de condiţiile meteo care au afectat în anul 2015 livada şi producţia acesteia ,instanţa constată că reclamanta avea posibilitatea să notifice pârâtei intervenţia forţei majore,în condiţiile prevăzute de art.31 din OUG 3/2015,conform cărora”(1)cazurile de forţă majoră şi circumstanţele excepţionale se notifică în scris APIA, furnizându-se în acelaşi timp dovezi relevante care atestă apariţia situaţiilor prevăzute la art. 30 alin. (1), în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care beneficiarul sau succesorul său în drepturi este în măsură să trimită respectiva notificare.(2) În cazul în care beneficiarul sau succesorul acestuia depăşeşte termenul prevăzut la alin. (1), notificarea nu se ia în considerare”.

Din actele existente la dosarul cauzei nu rezultă însă că reclamanta a adus la cunoştinţa pârâtei intervenţia unor fenomene meteorologice,care ar fi afectat activitatea agricolă pe suprafeţele utilizate,iar pe de altă parte,existenţa unor zile de îngheţ târziu în luna aprilie 2015 şi a unei zile de grindină în mai 2015 nu justifică nedesfăşurarea de activităţi agricole pe mare parte din parcelele  de teren ocupate cu livezi.

În lipsa unor împrejurări de fapt şi de drept de natură a fi invocate din oficiu de către instanţa de contencios administrativ în legătură cu legalitatea actelor administrative contestate, în baza constatărilor de mai sus, instanţa apreciază că acţiunea în contencios administrativ înaintată de reclamantă este neîntemeiată, motiv pentru care, în temeiul art. 8, art. 10, art. 18 din legea nr. 554/2004 aceasta urmează a fi respinsă, fără a acorda în cauză cheltuieli de judecată potrivit art. 453 C.proc.civ, acestea nefiind solicitate şi nici justificate de către pârâtă, conform dispozitivului prezentei.