Contestarea tabelului definitiv de creanțe nu ține în loc soluționarea contestaţiei la procesul-verbal de licitație publică imobiliară privind un bun din procedură

Hotărâre - din 11.09.2019


Chiar dacă s-ar admite înlăturarea din tabel a creanței creditorului care a solicitat deschiderea procedurii de insolvență, acest lucru nu înseamnă, automat, desființarea întregii proceduri. Astfel, ulterior deschiderii, s-au înscris la masa credală şi alți creditori, ale căror creanţe au a fi satisfăcute, iar acest lucru nu se poate face, în principiu, decât prin continuarea procedurii.

Încheierea civilă din 11.09.2019 a Curţii de Apel Galaţi

În fapt, prin cererea formulată în prezentul dosar, ... a formulat contestaţie la procesul-verbal de licitație publică imobiliară din 09.11.2018, solicitând anularea procesului-verbal de licitație, anularea publicației de vânzare şi a actelor subsecvente emise, precum şi suspendarea distribuirii sumelor obţinute din vânzare.

Prin cererea ce formează obiectul dosarului nr. 4849/91/2013/a9, ... a formulat contestaţie la tabelul definitiv de creanţe al debitorului ..., solicitând înlăturarea a trei creanţe (deținute de ..., ... şi DGRFP ...).

Partea susţine că soluționarea prezentei cauze depinde de soluţia ce urmează a se da în dosarul nr. 4849/91/2013/a9, având în vedere că eventuala admitere a cererii din acest din urmă dosar ar permite constatarea că procedura de insolvență a fost cerută de o persoană fără calitatea de creditor şi, deci, că vânzarea bunului imobil este nelegală. Iar creanţa bugetară este oricum admisă sub condiție.

În drept, potrivit art. 413 alin. (1) pct. 1 C.pr.civ., instanţa poate suspenda judecata când dezlegarea cauzei depinde, în tot sau în parte, de existenţa ori inexistența unui drept care face obiectul unei alte judecăți. Din textul de lege reiese că suspendarea nu este obligatorie, ci instanţa poate aprecia temeinicia cererii.

Din acest punct de vedere, Curtea constată că temeiul de drept al cererii formulate în dosarul nr. 4849/91/2013/a9 este art. 75 din Legea nr. 85/2006 a insolvenţei, text ce impune condiții mult mai stricte de contestare a unei creanţe decât art. 73 din lege, situațiile avute în vedere de legiuitor având, în principiu, un caracter excepțional. Aşadar, soluţia ce urmează a se da în acel dosar este incertă.

Apoi, chiar dacă s-ar admite înlăturarea din tabel a creanței creditorului care a solicitat deschiderea procedurii de insolvență, acest lucru nu înseamnă, automat, desființarea întregii proceduri. Astfel, ulterior deschiderii, s-au înscris la masa credală şi alți creditori, ale căror creanţe au a fi satisfăcute, iar acest lucru nu se poate face, în principiu, decât prin continuarea procedurii. Aşadar, efectul subliniat de către ... este, de asemenea, incert.

Nu în ultimul rând, trecerea în tabel sub condiție a creanței DGRFP ... nu înseamnă că aceasta este nelegal înscrisă, iar soluţia ce urmează a se da în cauza având ca obiect contestarea acesteia este, la rândul său, incertă.

De altfel, tocmai datorită acestui caracter incert, chiar art. 75 din Legea nr. 85/2006 oferă o soluție de compromis între, pe de o parte, celeritatea procedurii de insolvență şi, pe de altă parte, necesitatea protejării drepturilor părţilor interesate. Astfel, potrivit alin. (3), până la judecarea definitivă a contestaţiei, judecătorul-sindic va putea declara creanţa sau dreptul de preferință contestat ca admis numai provizoriu. Aşadar, partea poate face apel la această soluție legislativă.

În consecinţă, Curtea va respinge ca neîntemeiată cererea de suspendare şi va stabili termen pentru continuarea judecății.