Admiterea cererii raportat la dispozițiile art. 89 din Legea nr.272/2004 - obligarea parâtei de a permite introducerea minorei c i i într-un program de consiliere psihologică în cadrul dgaspc , până la instituirea unei măsuri de protecție specială

Sentinţă civilă 238 din 26.03.2020


Sentinţa civilă nr. 238/26.03.2020

Cuprins pe materii: Dr. familiei și minori. Ordonanță președințială -obligarea minorului la consiliere psihologică

Admiterea cererii raportat la dispozițiile art. 89 din Legea nr.272/2004 - obligarea parâtei de a permite de a permite introducerea minorei C I I într-un program de consiliere psihologică în cadrul DGASPC , până la instituirea unei măsuri de protecție specială a minorei.

Prin cererea înregistrată la această instanță sub nr. 2364/233/2020 din 10.03.2020  , reclamanta DGASPC, prin reprezentant legal, a solicitat, în contradictoriu cu pârâta C M , pe calea ordonanței președințiale, obligarea pârâtei de a permite introducerea minorei C I I , născută la data de..., într-un program de consiliere  psihologică în cadrul DGASPC .

-Cererea este de competența Judecătoriei Tecuci, conform  art. 114 CPC, având în vedere că minora locuieşte în prezent în comuna P, județul G.

- Conf. art. 996 alin 1CPC  instanţa de judecată stabilind că în favoarea reclamantului există aparenţa de drept, va putea să ordone măsuri provizorii în cazuri grabnice , pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

-Instanţa apreciază că, prezenta  cerere formulată pe cale de ordonanţă preşedinţială este admisibilă şi că este justificat caracterul urgent al cererii deoarece  minora C I I se află doar în grija pârâtei , mama sa, tatăl fiind decedat iar din rapoartele depuse la dosar și referatul de anchetă socială rezultă că minora este neglijată,  nu frecventează cursurile școlare, are probleme de comportament atât în colectivul clasei cât și în familie, și că atât pârâta cât și minora au refuzat orice colaborare cu reprezentanții reclamantei, astfel că apreciază urmarea unor ședințe de consiliere psihologică ar fi în interesul minorei.

-potrivit art. 89 din Legea nr. 272/2004 „  (1) Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migraţiei ilegale răpirii, violenţei, pornografiei prin internet, precum şi a oricăror forme de violenţă, indiferent de mediul în care acesta se află: familie, instituţii de învăţământ, medicale, de protecţie, medii de cercetare a infracţiunilor şi de reabilitare/detenţie, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc.

(2) Orice persoană fizică sau juridică, precum şi copilul pot sesiza direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului din judeţul/sectorul de domiciliu să ia măsurile corespunzătoare pentru a-l proteja împotriva oricăror forme de violenţă, inclusiv violenţă sexuală, vătămare sau de abuz fizic sau mental, de rele tratamente sau de exploatare, de abandon sau neglijenţă.

Față de aceste considerente instanța apreciază că urmarea de către minoră a unor ședințe de consiliere psihologică este în interesul ei, astfel că  urmează a admite cererea reclamantei formulată pe cale de ordonanţă preşedinţială și a obliga pe pârâta C M de a permite introducerea minorei C I I într-un program de consiliere psihologică în cadrul DGASPC , până la instituirea unei măsuri de protecție specială a minorei.