Raporturi de muncă

Decizie 545 din 09.11.2020


Asupra apelului de faţă, constată următoarele:

Prin sentinţa civilă nr. 1536 din data de 14 iulie 2020 pronunţată de Tribunalul Dolj, s-a respins contestaţia formulată de reclamantul .., în contradictoriu cu pârâtul ...Craiova.

A fost obligat contestatorul către intimata la plata sumei de  2000 lei cheltuieli de judecata reprezentând onorariu avocat redus potrivit art. 451 alin. 2 cod proc. civ.

Pentru a se pronunţa astfel, Tribunalul Dolj a constatat şi reţinut  următoarele aspecte:

Contestatorul ... a îndeplinit funcția de director științific în cadrul intimatei ... Craiova, începând cu 1.07.2016, în baza actului adițional nr ../12.07.2016 la contractul individual de muncă pe durată nedeterminată nr ../1.10.2003.

Prin decizia nr. ../18.03.2020 emisă de directorul general al .. Craiova a fost revocat din funcția deținută în temeiul Regulamentului de Organizare şi funcționare al .. Craiova aprobat prin HG nr. 81/11.02.1999 modificat prin HG 1495/2008.

Ca temei al revocării au stat concluziile Raportului de evaluare nr ../18.11.2019  întocmit de echipa de evaluare şi referatul nr. ../12.03.2020 privind activitatea directorului științific, revocarea fiind avizată în ședința Consiliului de Administrație al ... Craiova din 13.03.2020.

Contestatorul .. critică decizia nr. ../18.03.2020 emisă de directorul .. Craiova pentru următoarele:

1. Consideră măsura lovită de nulitate absolută, întrucât nu au fost respectate dispozițiile art. 248 alin. (1) lit. b) raportate la art. 252 Codul muncii, considerând că este vorba de o retrogradare care se regăsește printre sancțiunile disciplinare.

Această măsură trebuie aplicată cu respectarea dispozițiilor art. 252 Codul muncii care prevăd condițiile de formă ale deciziei de sancționare disciplinară şi în care nu se regăsesc precizările prin care sunt încadrate abaterile disciplinare şi motivele pentru care i-au fost înlăturate apărările.

Pe fondul cauzei, consideră că nu a săvârșit fapte care să constituie abateri disciplinare iar din procesul verbal din hotărârea Consiliului de Administrație din 13.03.2020 nu se face nici o referire la faptele sale.

Consideră că în raport cum a fost convocat şi cum s-a desfășurat ședința Consiliului de Administrație al .. Craiova acesta prin hotărârea adoptată la data  de 13.03.2020 şi-a depășit atribuțiile privind aprobarea referatului de revocarea sa din funcție prin încălcarea prevederilor art. 9 alin. (1) lit. q din Anexa la Ordinul 3516/2008 al Ministerului Educației Cercetării şi Tineretului care stabilește că:...q) avizează numirea în funcțiile de conducere din structura organizatorică a institutului conform regulamentului aprobat, precum şi revocarea din aceste funcții.

Or, din hotărâre nu rezultă că a avizat revocarea sa din funcția de director științific.

Instanța a apreciat ca fiind netemeinică şi nelegală contestația formulată pentru următoarele:

Prin Hotărârea de Guvern nr. 81/11.02.1999 s-a aprobat înființarea ..., modificată prin Hotărârea de Guvern nr. 1495/2008.

In Anexa 2 s-a aprobat Regulamentul de organizare şi funcționare a .. Craiova care în art. 28 şi 29 stabilește:

- art. 28 – "Activitatea curentă a institutului este condusă de directorul general numit prin ordin al ministrului Industriei şi Comerțului pe baza rezultatelor concursului organizat conform condițiilor şi criteriilor stabilite de consiliul științific al institutului;

- art. 29 lit. e) – prevede că directorul general:

"e) îi numește şi îi revocă pe conducătorii compartimentelor de muncă din aparatul propriu, precum şi pe directorii din structura organizatorică a institutului, cu avizul consiliului de administrație;"

Directorul general al .. Craiova a fost sesizat prin Raportul de evaluare nr. ../18.11.2019 întocmit de echipa de evaluatori formată din reprezentanții ... București – Universității Politehnice București şi Universității din Pitești, precum şi prin referatul nr. ../12.03.2020 privind activitatea directorului științific despre faptele din organizarea activității desfășurate, nereguli comise şi exercitarea atribuțiilor sale de serviciu.

In baza acestor constatări, directorul general al .. Craiova a supus analizei Consiliului de Administrație aceste fapte, care la punctul 8 din Hotărârea Consiliului de Administrație din 13.03.2020 a avizat revocarea directorului științific .. din această funcție.

Prin decizia nr. ../18.03.2020, în temeiul art. 29 lit. d) din regulamentul de organizare şi funcționare a ..Craiova s-a dispus această măsură pe care instanța în raport de neregulile constatate  în activitatea contestatorului prin referatele ../12.03.2020 şi ../12.03.2020 au demonstrat vinovăția directorului științific în îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu, o constituie legală şi temeinică.

Contestatorul .. în contestația formulată şi în probele pe care le-a solicitat în apărarea sa nu a făcut dovada că nu se face vinovat de faptele reținute în referate şi în notele de informare, astfel încât instanța a apreciat că neîndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu au fost  săvârșite cu vinovăție.

In ceea ce privește apărarea sa privind nulitatea deciziei nr. ../18.03.2020 a .. Craiova pe considerentul că au fost încălcate dispozițiile art. 248 alin. (1) lit. b, raportate la art. 252 Codul muncii, instanța a înlăturat-o cu următoarea motivare:

Pentru a angaja o răspundere disciplinară în condițiile art. 247 şi următoarele din Codul muncii, este necesară săvârșirea unei fapte care să aibă legătură cu munca şi prin care să se încalce normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispozițiile legale ale conducătorilor ierarhici.

Codul Muncii enumeră expres şi limitativ sancțiunile care pot fi aplicate, precizând în alin. (2) la art. 248 Codul muncii  că numai prin legi speciale pentru aprobarea unor statute profesionale sau regulamente de organizare se poate stabili un alt regim sancționator.

In raport de HG 81/1999 privind înființarea ... Craiova, modificat prin HG 1495/2008 – pentru funcția de director științific a fost prevăzută măsura revocării – art. 29 lit. d) – anexa nr. 2 – în situația neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase  a sarcinilor de serviciu.

Această măsură nu poate fi sancționată cu sancțiunea disciplinară prevăzută de art. 248 alin. (1) lit. b) din Codul muncii: "b) retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile;", întrucât revocarea în temeiul HG 81/1999 modificat prin HG 1495/2008 este o măsură definitivă stabilită de actul normativ de înființare a institutului care derogă de la norma generală cuprinsă în Codul muncii.

Nefiind asimilată acestei sancțiuni disciplinare, nici decizia nr. ../18.03.2020 emisă de ... Craiova prin directorul general nu poate fi supusă condițiilor de formă şi de fond prevăzute de art. 252 Codul muncii.

Pentru aceste considerente de fapt şi de drept, instanța a apreciat temeinică şi legală decizia de revocare nr. ../18.03.2020 a directorului general al ..Craiova, motiv pentru care a respins contestația formulată de contestatorul ...

Fiind în culpă procesuală, contestatorul .. a fost obligat la plata onorariului de avocat către intimatul .. Craiova, onorariu care va fi redus în condițiile art. 451 alin. (2) c. pr. civ., având în vedere activitatea desfășurată de apărător în soluționarea acestei cauze.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel reclamantul .., criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie:

 Hotărârea este nelegala deoarece in mod greșit instanța de fond a respins contestația formulata, contestație prin care solicita anularea  deciziei nr. .. din 18.03.2020 și a Deciziei nr. .. din 03.04.2020, decizii prin care s-a dispus „revocarea din funcția de director științific al ..”.

In primul rând, nelegalitatea este determinata de faptul ca instanţa de fond a considerat ca nu sunt incidente dispozițiile art. 248 alin. 1 lit. b, raportate la art. 252 Codul Muncii si ca in speță nu poate fi angajata o răspundere disciplinara in condițiile art. 247 si următoarele din Codul Muncii. In aceeași ordine de idei instanța de fond considera ca pentru a fi angajata o astfel de răspundere disciplinara este necesară săvârșirea unei fapte care sa aibă legătura cu munca si prin care sa se încalce normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozițiile legale ale conducătorilor ierarhici, lăsând sa se înțeleagă ca in speța nu sunt aplicabile dispozițiile prevăzute in codul muncii, ci alte dispoziții prevăzute in „legi speciale”.

Apelantul a precizat că soluția si motivarea sunt evident nelegale in raport cu împrejurările de fapt si de drept care dovedesc împrejurarea ca activitatea sa in cadrul .. Craiova în funcția de Director Științific a avut drept fundament încheierea unui contract de munca pe durata nedeterminata, strict pentru aceasta funcție.

Astfel, in urma concursului desfășurat in cadrul .. Craiova in anul 2016, apelantul a obținut funcția si postul de Director Științific, iar validarea acestui concurs s-a concretizat prin încheierea Actului adițional nr. ../12.07.2016, la Contractul individual de munca nr. ../01.10.2003, in conformitate cu Legea 53/2003, Codul muncii.

In concluzie, pe aceasta prima chestiune a solicitat a se constata ca in mod nelegal instanţa de fond a considerat ca nu sunt aplicabile dispozițiile Codului Muncii, dispoziții legale care ar fi trebuit sa impună verificarea condițiilor reglementate in mod expres de art. 248 alin. 1 lit. b raportate la art. 252 Codul Muncii.

2. Hotărârea este nelegala si in raport cu cea de a doua motivare, potrivit căreia, in speță nu sunt incidente dispozițiile legale reglementate prin Codul Muncii cu privire la „retrogradarea” din funcție, ci dispozițiile legale reglementate de HG 81/1999, act normativ prin care s-a înființat .... Craiova, modificat prin HG 1495/2008.

In raport de acest act normativ, instanța considera ca instituția revocării din funcția de Director Științific este prevăzută in mod expres de dispozițiile art. 29 lit. d (Anexa nr. 2) in situația neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a sarcinilor de serviciu.

In primul rând, a solicitat a se constata ca dispozițiile art. 29 lit. d-Anexa nr. 2 conținute inițial in HG 81/1999 nu mai exista din punct de vedere formal, aceste dispoziții fiind preluate prin modificarea adusă prin HG 1495/2008 de dispozițiile art. 25 lit. d si e, in sensul ca in categoria atribuțiilor Directorului general al .. Craiova, anexa 2 la Hotărârea de Guvern nr. 1495/2008 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 81/1999 se prevede ca acestea:

d) numește directorii și conducătorii compartimentelor din structura organizatorică a .. Craiova, în urma concursului organizat pe baza criteriilor propuse de comitetul de direcție, și îi revocă, după caz, cu avizul consiliului de administrație;

e)angajează și concediază personalul ... Craiova, conform prevederilor legale și ale contractului colectiv de muncă; (Anexa nr. 2).

A menționat că, ceea ce nu avut in vedere instanța de fond o reprezintă împrejurarea ca aceste atribuții ale Directorului General de „numire.... in urma concursului organizat", „de angajare si concediere", „de revocare” sunt atribuții subsidiare procedurilor stabilite chiar in mod expres prin care o persoana câștiga concursul organizat, săvârșește o abatere disciplinară etc., de așa natura încât sa se impună o decizie administrativa.

Altfel, ar însemna ca Directorul general are puteri nelimitate si absolute de numire, angajare, revocare din funcție fără sa fie necesara parcurgerea unor proceduri stabilite in mod expres prin lege, fie pe baza prevederilor Codului Muncii, fie pe baza altor legi speciale.

Prin urmare, o astfel de motivare si soluție nu poate avea suport legal într-o hotărâre de guvern de înființare a .. Craiova, instanța de fond considerând astfel ca se poate realiza o limitare a drepturilor ce izvorăsc dintr-un contract individual de munca pe durata nedeterminată, „printr-un act normativ de înființare a institutului care deroga de la norma generala cuprinsa in Codul Muncii”.

In al doilea rând, hotărârea este nelegala si din perspectiva interpretării greșite a Regulamentului intern din cadrul .. Craiova pe perioada 2014-2019 in condițiile in care „revocarea”, in realitate destituirea apelantului din funcția de Director Științific din cadrul .. Craiova, s-a apreciat ca fiind o măsura care „nu este asimilata unei sancțiuni disciplinare". În conformitate cu Regulamentul Intern al ..Craiova RI-..., ed. I rev. l, care se aplica tuturor salariaților, indiferent de atribuții sau funcție, destituirea se poate face:

-prin sancțiune disciplinara in conf. cu art. 67, alin. 1,

-prin necorespundere profesionala in conf. cu art. 87;

Prin urmare, așa cum rezulta din acest Regulament Intern o astfel de ,,destituire” putea fi realizata, fie in raport de dispozițiile cuprinse in art. 67 care reglementează procedura sancțiunilor disciplinare aplicabile, fie in situația dispozițiilor art. 87 care prevăd ca „salariatul care primește in urma a doua evaluări consecutive calificativul „Nesatisfăcător” poate fi concediat in temeiul art. 61 lit. d din Codul Muncii".

3. Hotărârea este nelegala si in ceea ce privește motivarea instanței potrivit căreia apelantul nu a făcut dovada ca nu se face vinovat „de faptele reținute in referate si notele de informare”, instanța de fond apreciind ca exista o neîndeplinire a atribuțiilor de serviciu si ca o astfel de neîndeplinire a fost săvârșită cu vinovăție.

In primul rând, motivarea este contradictorie pentru ca, pe de o parte se susține ca nu suntem in prezenta unei abateri disciplinare, ca nu este îndeplinită condiția săvârșirii unei fapte care sa aibă legătura cu munca si prin care sa se încalce normele legale, Regulamentul intern, si, pe de alta parte, se vorbește de demonstrarea unei vinovații a Directorului Științific in îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu.

In al doilea rând, prin aceasta motivare si soluție instanța a reținut drept veridice Referatele .. din 12.03.2020 si ... din 12.03.2020, in aceste referate existând numai constatările efectuate de Directorul General, fără ca aceste constatări sa fie dovedite in cadrul unei proceduri reglementate, fie de Codul Muncii, fie de HG 1495/2008 care a modificat HG 81/1999, fie pe regulamentul intern al ... Craiova.

In ultima instanță, a solicitat a  se constata ca Raportul de evaluare nr. .. din 18.11.2019, întocmit de echipa de evaluatori formata din reprezentanți ai ... București, Universității Politehnice București si Universității din Pitești ca un raport din care ar rezulta ca „salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este încadrat", nu are nici o legătura cu procedura de destituire, de retrogradare, de revocare din funcția de Director Științific.

Aceasta deoarece, in mod neechivoc, din actele dosarului rezulta ca acest Raport de evaluare nr. .. din 18.11.2019 este un raport de evaluare al ...Craiova pe perioada anilor 2014-2018 si nu a apelantului in calitatea sa de Director Științific. Punctajul acordat pentru domeniul de activitate specific activității apelantului este de 87 puncte din totalul de 100 puncte, păstrându-se astfel calificativul A (calificativ avut si in perioada anterioara de evaluare) și menținând statutul de institut național de cercetare-dezvoltare pentru următorii 4 ani.

În drept, a întemeiat apelul pe dispozițiile art. 466 Cod Procedura Civila.

Intimatul pârât ... CRAIOVA, a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea apelului, menţinerea sentinţei ca temeinică si legală,  menţinerea in totalitate a Hotărârii nr. ../18.03.2020 a Consiliului de Administrație al .. si decizia ../03.04.2020 a directorului general, obligarea apelantului la plata cheltuielilor de judecata din apel, pentru următoarele motive:

In drept, a invocat dispoziţiile  art. 205 Cod procedura civila, HG 1495/2008, art. 19 din Regulamentul de Organizare si Funcționare al Consiliului de Administrație al ... CRAIOVA, art. 9 litera y ROF ICMET, HG 81/1999.

A arătat că, în fapt, din data de 13.07.2016, apelantul a fost numit in funcţia de Director Științific al ... Craiova prin aceeaşi procedura Hotărârea consiliului de administrație si deciziei director general.

Contractul individual de munca ../01.10.2003 pe perioada nedeterminata, pentru funcţia de baza este si acum in vigoare, doar funcţia de conducere, numita după legislația specifica .. a fost revocata.

La data de 18.03.2020, ca urmare a unei lungi analize asupra conducerii efectuate de către reclamant, dar si a comportamentului acestuia in raport cu alte persoane, in baza deciziei nr. .., acesta a fost revocat din funcţia pe care o deținea la acel moment si anume cea de Director Stiintific .. si urma, începând cu aceeaşi data sa îşi desfășoare activitatea ca cercetător Stiintific in cadrul laboratorului de Încercări de Joasa si Înaltă Tensiune pentru Echipamente Electrotehnice, funcţie ce o deţine anterior numirii pe funcţia de director științific, conform contractului individual de munca ../01.10.2003.

Revocarea s-a făcut cu respectarea HG 81/1999, modificata prin HG 1495/2008, aceasta operațiune fiind apanajul directorului general si cu aprobarea expresa a Consiliului de Administrație a Institutului, justificata de raport de audit extern si de neregulile găsite in urma controlului ... Bucureşti, aşa cum rezulta din raportul de evaluare ../18.11.2019.

Instanţa de fond, in mod legal a considerat ca in speţă de fata nu sunt aplicabile dispoziţiile Codului Muncii, .... având propriul regulament de ordine interioara, legislație specifica, acesta din urma fiind o lege speciala, care se aplica cu prioritate si deroga de la legea generala.

A solicitat  sa se constate ca la revocarea apelantului din funcţia pe care o deținea, au fost respectate toate prevederile HG 1495/2008. Potrivit art. 25 din HG 1495/2008, directorul general are atribuția de a numi directorii și conducătorii compartimentelor din structura organizatorică a .. Craiova, în urma concursului organizat pe baza criteriilor propuse de comitetul de direcție, și îi revocă, după caz, cu avizul consiliului de administrație. De asemenea, contractul de munca pe funcţia de baza acesta o are, numirea ca organ de conducere a apelantului s-a făcut cu procedura interioara .., nu i s-a desfăcut contractul de munca, nu i s-a aplicat nicio sancțiune disciplinara, apelantul nu a fost concediat, ci doar revocat si funcționează pe încadrarea din contractul individual de munca.

Potrivit art. 9 al. 3 „Revocarea membrilor consiliului de administrație se face de același organ care a făcut numirea, în caz de abateri sau de nerespectare a îndatoririlor ce le revin".

Situațiile in care institutul, prin Consiliul de administrație, poate revoca din funcţie, fără consimțământul salariatului, astfel ca domnul .. a fost replasat pe funcţia de cercetător științific gr. II si revocat din consiliul de administrație si din funcţia deținută si pentru care nu mai corespundea, potrivit dispoziţiilor speciale derogatorii de la art. 248 codul muncii.

Decizia de revocare a acestuia din funcţia de Director Stiintific a intervenit ca urmare a neîndeplinirii sau îndeplinirii in mod defectuos a atribuțiilor ce ii reveneau, dezinteresul si lipsa de preocupare pentru activitatea sa, dar si frecventele negații pe care acesta le invoca de cele mai multe ori, cum ar fi „nu știu”, „nu înțeleg”, „nu îmi amintesc", nefolosirea tuturor fondurile atribuite pentru investiții, directorul științific fiind ocupat cu multiple reclamații, generând controale multiple, dar nu îşi îndeplinea atribuțiile trasate astfel ca, pentru binele institutului si angajaților companiei, Consiliul de Administrație a hotărât in data de 13.03.2020, iar Directorul General a emis decizia prin care reclamantul a fost revocat din funcţia de Director Stiintific pe care o deținea si reîncadrat pe funcţia de cercetător științific.

De asemenea, chiar in Codul muncii este prevăzut ca „Prezentul cod se aplică și raporturilor de muncă reglementate prin legi speciale, numai în măsura în care acestea nu conțin dispoziții specifice derogatorii.,,

Aşadar, ..are propriul regulament de ordine interioara, legislație specifica HG 81/1999, HG 1495/2008 regulament care prevede ca directorul general poate sa numească, dar si sa revoce din funcţie conducători din structura organizatorica .. cu acordul CA, reclamantul continua sa aibă contractul de munca valabil pe funcţia pe care o deţine, numirea sa s-a făcut cu procedura interioara a institutului, in aceeaşi forma juridica ca si numirea pe acea funcţie de conducere. Procedura de numirea in funcţie de director științific s-a făcut pe baza hotărârii CA ... si in urma deciziei Directorului general, procedura necontestata la acel moment.

A solicitat sa se constate legalitatea Raportului de evaluare nr. .. din 18.11.2019 din care rezulta fără tăgadă ca apelantul nu deținea aptitudinile necesare funcției din care a fost revocat, modul in care îşi desfăşura activitatea era o constanta hartuire la adresa directorului general, acesta fiind reclamat la Parchet, Politie, Curtea de Conturi, Inspecţia economica financiara, toate consumând resurse ale institutului si costuri, dovedite ulterior nefondate.

Sunt astfel idei obiective la baza revocării angajatului ca urmare a necorespunderii profesionale, iar aceasta necorespundere profesionala nu poate fi raportata la un singur moment, ci la toata perioada de ocupare a funcției de director științific.

Astfel, pentru a recurge la măsura revocării din funcţie a numitului .., s-a avut in vedere totalitatea activităţilor desfăşurate de către acesta, ca fiind necorespunzătoare, pe toata durata funcției de director științific.

De asemenea, decizia nr. ../18.03.2020 privind revocarea din funcţie a d-lui .., îndeplinește condiţiile art. 25 litera „d” din regulamentul HG 81/1999 modificat prin HG 1495/2008 este stipulata expres „revocarea” din funcţie a directorilor cu avizul CA, art. 9 litera y din regulamentul de ordine interioara al institutului .., motivele revocării din funcţie fiind pe larg explicate in Referatul nr. ../12.03.2020, raportul de evaluare ../18.11.2019 si hotărârea CA din 13.03.2020, este precizat termenul si instanţa in care si la care decizia poate fi contestata si anume, la art. 2 din Decizia nr. ../18.03.2020 este precizat faptul ca „Prezenta decizie poate fi contestata la Tribunalul Dolj, in termen de 45 de zile de la comunicare".

Nu exista nicio încălcare a vreunui articol din dispoziţiile derogatorii, speciale aplicabile situaţiei, salariatul nefiind revocat din funcţie ca urmare a unei abateri disciplinare sau potrivit dispoziţiilor codului muncii, ci ca urmare a necorespunderii acestuia la locul de munca si răspunderii sale fata de directorul general .. aşa cum dispun dispoziţiile legale, art. 8 alin. 2 din HG 1495/2008 „Conducătorii subunităților din structura .. Craiova răspund în fața consiliului de administrație și a directorului general de îndeplinirea tuturor atribuțiilor, responsabilităților și competențelor încredințate de aceștia si art. 25 litera „d” din regulamentul HG 81/1999 modificat prin HG 2495/2008 care atesta expres „revocarea” din funcţie a directorilor cu avizul CA, operațiune legala materializata prin decizia nr. 54/18.03.2020.

Pentru toate aceste motive, a solicitat sa se constate ca sentinţa civila pronunțată de Tribunalul Dolj este temeinica si fundamentata pe norme legislative, solicitând menţinerea acesteia si respingerea apelului declarat in prezenta cauza.

Examinând sentinţa apelată, prin prisma criticilor formulate în apel, a apărărilor invocate în raport cu dispozițiile legale aplicabile în cauză, Curtea apreciază apelul ca fiind fondat pentru următoarele considerente:

Soluţia instanţei de fond este grefată pe ideea că, revocarea din functie a directorului sţiinţific al .. Craiova nu a avut loc în condiţiile Codului Muncii, nefiind, prin urmare  supusă condiţiilor de formă şi fond prevăzute de art. 252 C.M. ci fiind o măsură dispusă intr-o procedură derogatorie de la dispoziţiile de drept comun, cea  prevăzută de art. 25. lit.d anexa 2 din HG 1495/2008 de modificare a HG 81/1999 privind înfiinţarea .... Craiova. 

Raţionamentul instanţei este însă greşit şi , pe cale de consecinţă, soluţia instanţei de fond  este afectată de nelegalitate pentru considerentele ce vor fi expuse în cele ce urmează:

Incontestabil, revocarea din funcţia de director ştiinţific se realizează cu avizul Consiliului de Administrație  potrivit art. 25 lit.d din HG 81/1999 astfel cum a fost modificat prin HG. 1495/2008 -şi conform art. 9 lit.y din Regulamentul de Ordine şi Funcţionare al Consiliului de Administraţie al ...Craiova, însă procedura descrisă la litera d). de numire  a directorilor şi conducătorilor de  compartimente din structura organizatorică a .. Craiova, prin  concursuri organizate pe baza criteriile propuse de comitetul de direcţie, şi respectiv de revocare, după caz, cu avizul consiliului de administraţie nu se poate realiza decât în condiţiile şi cu respectarea tuturor reglementărilor  garanţiilor conferite salariaţilor  de Codul muncii .

Prin întâmpinarea depusa, pârâtul a sustinut ca pierderea functiei de conducere a reclamantului  si drepturilor salariale  aferente functiei de Director ştiinţific  nu a reprezentat o măsură disciplinară, fiind o masura administrativa cu caracter managerial, dispusa in virtutea dreptului organului decizional,  nefiind supusă vreunei motivări, astfel cum nici numirea in funcţia de conducere nu este supusă unor criterii de selecţie , fiind tot atributul exclusiv al organului decizional.

Susţinerea , pe lângă inconsistenţa juridică evidentă  este contrazisă chiar de înscrisurile existente la dosar şi chiar de prevederile Regulamentului de Ordine şi Funcţionare al Consiliului de Administraţie al .. Craiova, în care se stipulează că măsurile dispuse de către directorul general si supuse avizării Consiliului de Administraţie trebuie să respecte  prevederile legale din Codul Muncii  pe cele ale  contractului colectiv de muncă.

Astfel, din înscrisurile de la dosar rezultă faptul că  reclamantul  a fost angajat cu contract individual de muncă -nr. ../1.10.2003, pe durată nedeterminată-pag.6 dosar fond- contract care, la litera N -Dispoziţii finale,  are inserată clauza potrivit căreia, prevederile contractului individual de muncă se completează cu dispoziţiile CCM şi ale legii 53/2003-codul muncii, şi orice modificare privind clauzele contractuale în timpul executării contractului individual de muncă  impune încheierea unui act adiţional la contract , potrivit dispoziţiilor legale .

Totodată, este prevăzut că orice conflict în legătură cu închierea , executarea , modificarea, suspendarea sau încetarea respectivului contractului individual de muncă  sunt soluţionate de instanţa judecătorească competentă material şi teritorial , potrivit legii.

În considerarea şi respectarea acestor clauze, contestatorului- angajat initial ca cercetător ştiinţific pricipal Gr. II/inginer, în urma promovării concursului organizat pentru ocuparea postului de Director Ştiinţific în cadrul ... – concurs validat , este adevărat, de Consiliul de Administrație- potrivit HG 81/1999 astfel cum a fost modificat prin HG. 1495/2008, i-a fost emisă decizia de numire pe post-nr. ../3.07.2016-fila 8 dosar fond, verso, dar şi actul adiţional nr. ../2016 prin care, în temeiul art. 41 C.Muncii i-au fost modificate clauze principale ale contratului individual de muncă iniţial: locul muncii, funcţia deţinută, atribuţiile postului şi  salarizarea  -fila 7 dosar fond,  verso.

Se reţine, de asemenea că,  şi  în finalul acestui act adiţional  există menţiunea că „prezentul act adiţional face parte integrantă din contractul individual de muncă , toate celelalte prevederi rămânând neschimbate”.

Aceasta înseamnă , în mod neechivoc , faptul că, între părţile în cauză,  până la emiterea deciziilor contestate,  se derula un raport juridic de munca, supus sub toate aspectele legislaţiei muncii , iar nu un raport de izvorat dintr-un contract de management sau de mandat, intimatul pârât  apreciind in mod eronat ca revocarea  reclamantului din funcţia de conducere se putea realiza doar prin emiterea unei decizii precum cea contestată nr. ... /18.03.2020 considerând, de asemenea, în mod eronat,  că astfel se face aplicarea  principiului  mutuus consensus, mutuus disensus, şi poate modifica elemente principale ale contractului individual de muncă -astfel cum a făcut prin emiterea deciziei nr. .....3.04.2020- cu ignorarea  prevederilor contractului individual de muncă,  potrivit căruia,  orice modificare  a clauzelor contractuale este supusă CCM şi Codului Muncii.

Existenţa unui Regulament intern la nivelul unităţii angajatoare ca şi a unor atribuţii specifice ale conducătorului instituţiei -directorul general,  respectiv ale organului decizional -Consiliul de Administraţie instituite de acelaşi Regulament - nu il pot priva pe rclamant de garanţiile conferite  de Codul muncii pentru desfăşurarea oricărei proceduri în ceea ce priveşte derularea raportului său de muncă, acesta având deschisă calea prevăzută de art. 266-268  C.M. privind jurisdicţia muncii,  respectiv cea prevăzută de art. 211 lit.a din legea dialogului social nr. 62/2011 pentru restabilirea drepturilor încălcate. 

Aceste considerente sunt pe deplin aplicabile şi în ipoteza  prezentului dosar în care, imputându-i-se aspecte care tin de conduita şi respectarea disciplinei în muncă, de tipul celor inserate în decizia nr. ../18.03.2020  şi la care s-a făcut referire prin întâmpinările depuse de intimatul pârât : necorespunderea profesională conform postului pe care era incadrat reclamantul,  acela de director ştiinţific  dar şi nereguli comise în exercitarea  atribuţiilor  de serviciu de tipul celor enumerate în Referatul nr. ../12.03.2020, prin decizii unilaterale ale directorului general, avizate de Consiliul de Administraţie i se modifică reclamantului elemente esenţiale  ale contractului individual de muncă , cu incălcarea gravă a dispoziţiilor prevăzute atât de art. 41 C.M. dar şi de art.251 C.M.

Nerespectarea  ambelor dispoziţii legale la emiterea deciziilor a căror legalitate se analizează în cauza de faţă, încalcă grav garanţiile recunoscute de legislaţia muncii , contractul individual de muncă al reclamantului  conferindu-i acestuia atât dreptul  la muncă ce include, în principal, stabilitatea în muncă dar şi respectarea şi protecţia tuturor drepturilor conferite de Codul Muncii,  ceea ce, de plano, exclude acţiunile intempestive ale angajatorului,  fără acordarea posibilităţii reclamantului  de a-şi formula şi prezenta propriile  apărări în raport cu aspectele ce i se reproşează şi acuzele care i se aduc.

Reclamantul fiind angajat cu contract individual  de munca pe postul de conducere , rezultă că  raportul juridic analizat este guvernat în mod necesar de regimul juridic impus de prevederile Codului muncii  .

In consecinta, orice modificare intervenita cu privire la acest contract  trebuie sa se regaseasca in prevederile Codului muncii si sa indeplineasca exigenţele de legalitate prevăzute  de cod.

Or, reclamantul angajat intr-o funcţie de conducere  a fost în mod evident retrogradat printr-o decizie numită de „revocare” dintr-o funcţie deţinută în temeiul unui act adiţional la contractul său individual de muncă, despre care, fără temei, se susţine că nu este o măsură cu caracter disciplinar ci  având caracter managerial ,ea  fiind dispusa in virtutea unui  drept decizional cu caracter absolut, de vreme ce nu este supusă vreunei motivări şi nici rigorilor statuate de legislaţia muncii, reclamantului imputându-i-se neîndeplinirea sau îndeplinirea in mod defectuos a atribuțiilor ce ii reveneau, dezinteresul si lipsa de preocupare pentru activitatea sa, frecventele negații pe care acesta le invoca de cele mai multe ori, cum ar fi „nu știu”, „nu înțeleg”, „nu îmi amintesc"etc, , nefolosirea tuturor fondurile atribuite pentru investiții, preocuparea acestuia  cu reclamații care au  generat controale multiple, şi neindeplinirea  atribuțiile trasate pentru binele institutului si angajaților companiei.

În fapt, această decizie s-a concretizat în pierderea funcţiei de conducere, diminuarea drepturilor salariale dar şi pierderea calităţii de membru în Consiliul Sţiinţific şi in Consiliul de Administrație al ...Craiova  ceea ce, în mod evident , semnifica o modificare unilaterala drastică  a contractului de munca al reclamantului , sub aspectul felului, conditiilor de munca si salariului său, în mod evident  cu încălcarea dispoziţiilor art. 41 C.M. potrivit cărora contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor .

Fiind  stabilit că raportul juridic de muncă analizat se supune prevederilor legislaţiei muncii, Curtea constată deci faptul că,  revocarea din funcţie datorită aspectelor imputate contestatorului şi trecerea acestuia din funcţia de director ştiinţific pe funcţia de cercetător ştiinţific II  reprezintă în mod real  o  retrogradare a acestuia, măsură dispusă, însă, în mod nelegal, în condiţiile în care ,retrogradarea din functie se regaseste printre sanctiunile disciplinare prevazute de art. 248 alin. 1 din Codul muncii.

Aceasta înseamnă că dispunerea unei astfel de măsuri nu putea avea loc decat in urma aplicarii unei sanctiuni disciplinare, printr-o decizie de sanctionare, emisa însă  cu respectarea dispozitiilor şi procedurii prevăzute de art. 247 si următoarele C.M.,  împrejurare contestată însă de pârâtă şi, ca urmare nerespectată de către aceasta.

Nerespectarea  acestor dispoziţii este sancţionată de art. 251 din Codul muncii cu nulitatea măsurilor dispuse mai înainte sau chiar fără  -cum este cazul în spetă - efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile .

Ignorand, aşadar, ca intre partile din proces  se deruleaza un raport juridic de munca cu toate drepturile şi obligaţiile instituite prin CIM şi a căror garantare este asigurată atât de legea specială de organizare şi funcţionare -HG 81 /1999 modificat prin HG 1495 /2008  cât si de dispoziţiile Codului muncii, intimatul pârât  l-a retrogradat pe reclamant din functia de conducere, dar nu prin aplicarea unei sanctiuni disciplinare în cadrul  procedurii prevăzute de Codul Muncii ci printr-un act unilateral caracter managerial, in virtutea unui  drept decizional, de a lua astfel de măsuri , apreciindu-se  in mod eronat,  ca directorul general  putea sa -l  revoce pe reclamant în temeiul Regulamentului de Ordine şi Funcţionare al Consiliului de Administraţie al ... Craiova din functia de conducere pe care acesta o  deţinea în temeiul unui act adiţional la contractul individual de muncă,  ca urmare a promovării unui concurs pentru ocuparea acestei  funcţii de conducere .

Curtea constată că prin deciziile contestate  contractul individual de muncă a fost modificat în ceea ce privește elemente esenţiale: felul muncii, funcţia deţinută şi salarizarea, fără ca reclamantul  să fi fost subiect al unei acţiuni disciplinare desfăşurate potrivit procedurii prevăzute de art. 251 respectiv 252 C.M., împrejurare care atrage  cu privire la aceste decizii sancţiunea prevăzută de dispoziţiile art. 251 alin.1 C.M.,  respectiv nulitatea acestora.

 Dând eficienţă principiului quod nullum est, nullum producit efectum, Curtea, anulând aceste decizii , va dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară emiterii celor două decizii nr. ../18.03.2020 şi nr. ../3.04.2020 obligând pârâtul la plata către reclamant a unei despăgubiri egală diferența dintre  salariile majorate, indexate şi actualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul de la data emiterii deciziei nr. ../18.03.2020 şi cele efectiv încasate pe aceeași perioadă , până la reintegrarea efectivă pe postul de conducere  deţinut anterior emiterii acesteia.

Pentru considerentele expuse , Curtea, constatând a fi inutil de analizat restul criticilor formulate prin motivele de apel ,  va admite apelul conform art. 480 alin.2 C.P.Civ. schimbând în tot sentinţa civilă în sensul celor anterior precizate şi, totodată, în  temeiul art. 453 alin. 1 Cod proc. civ., va obliga  pârâtul, aflat in culpa procesuală, să plăteasca reclamantului  suma de 2 200 lei cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocatial fond şi apel , conform chitanţelor nr. 18/23.04.2020-fila 18 doar fond şi respectiv nr. 64 /1.10.2020 de la fila 28 dosar apel.

******

II. Domeniu asociat : Contracte de muncă

În condiţiile semnării  de către salariat  a unui act adiţional, obligaţia de informare cu privire la durata determinată a numirii pe postul de conducător formaţiune de lucru până la organizarea unui concurs pentru ocuparea acestui post, se consideră a fi fost îndeplinită de către angajator , conform dispoziţiilor art. 17 alin.2 C.M.

Modificarea acestei clauze - chiar dacă ar fi existat - contrar considerentelor expuse de Curte, nu ar putea produce efecte în ceea ce priveşte decizia contestată, acesteia opunându-i-se  dispoziţiile art. 11 din Codul muncii potrivit cărora , clauzele contractului individual de muncă nu pot conţine prevederi contrare dispoziţiilor contractelor colective de muncă, în condiţiile în care, prin  art.32 din CCM s-a stabilit că încadrarea şi promovarea în muncă a personalului se face pe baza verificării pregătirii profesionale prin probă practică , examen, concurs sau interviu, perioadă de probă, după caz, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege şi contractul colectiv de muncă.

Definitivarea pe post intr-o altă manieră  ar atrage favorizarea nepermisă a salariatului  în detrimentul  acelui salariat  care a urmat procedura legală,  fiind desemnat admis în urma  susţinerii concursului pe post.

Dosar nr. ....

  Decizia nr.  2137.23.07.2020

Jud. Carmen Tomescu Secţia Litigii de muncă şi asigurări sociale

*****

Asupra apelului de faţă, constată următoarele:

Prin sentinţa civilă nr. 36 din data de 17 ianuarie 2020 pronunţată de Tribunalul Gorj, s-a admis cererea de chemare în judecată formulată de către reclamantul ..., în contradictoriu cu pârâta Societatea ... S.A.

A fost anulată decizia nr. .../01.10.2019 emisă de pârâtă.

S-a dispus repunerea reclamantului in situaţia anterioară emiterii deciziei contestate.

A fost obligată pârâta la plata către reclamant a sumei de 1000 lei cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat.

Pentru a se pronunţa astfel, Tribunalul Gorj a constatat şi reţinut  următoarele aspecte:

Prin cererea de faţă, reclamantul a solicitat anularea Deciziei Președintelui Directoratului .. S.A, înregistrată sub nr. .../01.10.2019, cu consecința repunerii în situația anterioară, respectiv reîncadrarea în postul de conducător de formație de lucru la secția chimică din cadrul Sucursalei ....

Prin decizia înregistrată sub nr. .../01.10.2019 (fila 13 din dosar), pârâta a dispus că, începând cu data de 02.10.2019, reclamantul ..., având funcția de conducător formație de lucru la Secția Chimică din Cadrul Sucursalei ..., va ocupa postul deţinut anterior, respectiv operator la tratarea apei tehnologice la formația stații tratare condens a Secției Chimice din cadrul Sucursalei ..., având în vedere decizia înregistrată cu nr. .../24.04.2015, prin care domnul ... a ocupat postul de conducător formație de lucru la Secția Chimică până la ocuparea postului prin concurs; Concursul organizat în data de 12.08.2019, pentru ocuparea postului de conducător formație de lucru la Secția Chimică din Cadrul Sucursalei ..., la care domnul ... nu a participat; Procesul-verbal nr. 11265/02.09.2019 încheiat cu ocazia finalizării concursului organizat în data de 12.08.2019.

Prin decizia înregistrată cu nr. .../24.04.2015 (fila 41 din dosar), s-a decis ca reclamantul să ocupe postul de conducător formație lucru la Secția chimică din cadrul Direcției producție și reparații a Sucursalei ... a societății, pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice, până la ocuparea postului prin concurs, ca urmare, încheindu-se între părţi, actul adiţional nr. ../01.05.2015 (filele 43,44) cu aplicare începând cu data înregistrării, cu o perioadă de probă de 90 zile, până la ocuparea postului prin concurs.

Ulterior, între părţi au intervenit o serie de acte adiţionale, prin care au fost modificate anumite elemente ale contractului de individual de muncă în baza căruia reclamantul presta muncă în favoarea angajatorului său. Din susţinerile pârâtei, reiese că fiecare dintre actele adiţionale semnate de părţi au modificat anumite elemente din componenta salarială a contractului individual de muncă al reclamantului. S-a constatat că, pe lângă aceste elemente, în actele adiţionale s-a convenit şi cu privire la durata de acţiune a actelor adiţionale respective, în ceea ce priveşte funcţia de conducător formație de lucru în care fusese trecut reclamantul, fiind reluate totodată în conţinutul lor şi elementele neschimbate din actele adiţionale anterioare.

Astfel, prin actul adițional nr. ../01.04.2017 (fila 45 din dosar) încheiat cu ocazia modificării procentului de calcul al sporului pentru zilele de sâmbătă și duminică, potrivit CCM, semnat de ambele părți, se menționează că actul adițional se aplică începând cu data înregistrării și că acesta modifică în temeiul art. 17 alin. 4 coroborat cu art. 41 alin. 1 din Legea nr. 53/2003, contractul individual de muncă, după cum urmează..., fiind indicată funcția de conducător formație de lucru și alte elemente, de această dată, nefăcându-se precizări în ceea ce privește modificarea duratei contractului individual de muncă, indicată în contractul individual de muncă aflat la dosar în copie conform cu originalul, ca fiind nedeterminată. Prin actul adiţional nr. ../27.12.2017 (fila 46 din dosar), încheiat odată cu transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, se menţionează că acesta se aplică începând cu data de 01 ianuarie 2018, fără a consemna o durată determinată a contractului individual de muncă al reclamantului. Prin actul adiţional nr. ../01 aprilie 2018 (fila 47 din dosar) se menţionează de asemenea, că acesta se aplică începând cu data de 01 aprilie 2018, fără a consemna o durată determinată a contractului individual de muncă al reclamantului. Toate aceste acte adiționale au fost semnate atât de salariat cât și de angajator, conform mențiunilor din cuprinsul lor. 

În aceste din urmă acte adiţionale, nu a mai fost indicată limita până la care urmează să îşi producă efecte, de exemplu,  până la finalizarea concursului organizat pentru ocuparea acestui post, ci s-a indicat doar data de începere a acţiunii lor, urmată de semnul de punctuaţie punct, care marchează sfârşitul unei propoziţii după care vorbirea nu mai continuă. Acest aspect nu este lipsit de relevanţă, în condiţiile date, şi văzând prevederile anterioare ale actului adiţional nr. 4/2015, absenţa unei limite în timp a acţiunii lor, neputând fi considerată o simplă eroare sau să subînţeleagă o anumită limită/moment menţionat într-un act anterior.

Conform art. 82 alin. 2 din Codul Muncii, contractul individual de muncă pe durată determinată se poate încheia numai în formă scrisă, cu precizarea expresă a duratei pentru care se încheie.

 Aşadar, durata determinată în care o persoană prestează activitate într-o anumită funcţie în favoarea unui angajator, nu poate fi subînţeleasă.

Din actele de la dosar nu rezultă că actele adiţionale nr. ../2017, nr. ../2017 și  nr. ../2018 au fost anulate.

Ori, în condiţiile în care ultimul act adiţional semnat şi prin urmare însuşit de ambele părţi a fost actul adiţional nr. ../01 aprilie 2018, neanulat, acesta producându-şi efectele care rezultă din cuprinsul său în ceea ce priveşte funcţia deţinută de reclamant şi durata pentru care a fost încheiat, fără a se limita în timp, cu începere de la 01 aprilie 2018, s-a apreciat că pârâta nu avea temei pentru a emite decizia din data de 01.10.2019 prin care reclamantul era trecut la o altă funcţie, avută în trecut, invocându-se durata determinată din decizia în baza căreia a fost încheiat actul adițional din 2015. În acelaşi sens sunt şi disp. art. 41 alin. 1 din Codul Muncii, conform căruia contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor. Este de menţionat că, văzând prevederile actului adiţional nr. ../01 aprilie 2018 sub aspectul arătat şi ţinând cont de prevederile art. 32 alin. 1 din CCM menționate de reclamant și neinfirmate de pârâtă, cu privire la o durată determinată de maxim 6 luni în care poate fi trecut un salariat într-un astfel de post şi de faptul că această durată fusese cu mult depăşită la momentul organizării concursului din august 2019, nu i se poate imputa reclamantului neprezentarea la acest concurs, din conţinutul ultimului act adiţional aflat în vigoare, semnat de părţi,  nerezultând încheierea acestuia pe o perioadă determinată.  Dacă nu s-a făcut dovada că încheierea contractului/actului adiţional s-a efectuat ori era posibilă, conform dispoziţiilor legii sau CCM mai favorabile salariatului, pe durata determinată concretă, reclamantul a fost îndreptăţit să afirme că raportul juridic de muncă a fost stabilit pe durată nedeterminată. Este de menționat și faptul că, organizarea concursului din 13.07.2015 invocat de pârâtă, concurs la care reclamantul a fost declarat respins, organizat înăuntrul perioadei de 90 de zile, a acțiunii actului adițional nr. ../2015, încheiat între părți pentru o durată determinată, nu are relevanță în raport de obiectul cauzei de față, mai mult, tocmai pârâta, l-a menținut în aceeași funcție pe reclamant, peste patru ani de zile. De asemenea, decizia reclamantului  de a se înscrie la concursul organizat la 22.11.2017,  pentru același post, nu poate echivala cum sugerează pârâta, cu faptul că acesta ar fi avut convingerea că se află în acest post pe perioadă determinată. De fapt, astfel cum susține pârâta prin întâmpinare, acesta a contestat decizia de organizare a concursului și în continuare, în urma desfășurării acestui concurs, pârâta a menținut reclamantul în postul respectiv, la datele de 01 aprilie 2017, 27 decembrie 2017 și 01 aprilie 2018, în actele adiționale la contractul individual de muncă al reclamantului, încheiat pe durată nedeterminată, nemenționându-se o durată anume determinată, în care ar fi urmat să-și desfășoare activitatea în postul de conducător formație lucru.  Pe de altă parte, instanța a reținut că, înscrierea/neînscrierea, participarea sau neparticiparea reclamantului la concursurile organizate pentru postul de conducător formație de lucru, nu pot constitui repere în a aprecia asupra convingerii reclamantului în sensul că își desfășoară activitatea în postul de conducător formație lucru pe durată determinată sau nu. Totodată, durata determinată a contractului individual de muncă în baza căruia un salariat își desfășoară activitatea nu poate fi dedusă din astfel de împrejurări, ci, așa cum s-a reținut mai sus este necesar să se menționeze atât durata determinată cât și cu claritate perioada respectivă, în cuprinsul contractului/actului adițional la acesta. În aceleași considerente, instanța a apreciat că, ceea ce s-a reținut în considerentele sentinței civile nr. 356/2018 pronunțată de Tribunalul Gorj în dosarul nr. ..., cu privire la organizarea concursului pentru postul de conducător formație lucru, nu are relevanță asupra aprecierii naturii duratei actelor adiționale încheiate de reclamant cu pârâta.

S-a apreciat astfel că, primul capăt de cerere formulat de reclamant este întemeiat, fiind anulată decizia contestată, cu consecinţa, repunerii reclamantului în situația anterioară emiterii deciziei contestate, respectiv revenirii reclamantului în funcţia convenită de părţi prin actul adiţional în vigoare, nr. ../01 aprilie 2018, astfel cum a solicitat prin acțiune.

În temeiul art. 453 Cod pr. civilă, a fost obligată pârâta la plata către reclamant a sumei de 1000 lei cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel pârâta SOCIETATEA ... S.A., criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie, solicitând admiterea apelului si schimbarea sentinţei, in sensul respingerii cererii de chemare in judecata ca neîntemeiata, având in vedere următoarele motive:

A arătat că, reclamantul este salariatul societăţii, conform contractului individual de muncă nr. ../31.05.2012 pe postul de operator la tratarea apei tehnologice, pe perioadă nedeterminată.

Conform deciziei nr. .../24.04.2015 si actului adiţional nr. ../01.05.2015, reclamantul a fost trecut temporar de pe postul de operator la tratarea apei tehnologice pe postul de conducător formaţie de lucru la Secţia chimică din cadrul Direcţiei Producţie şi Reparaţii a Sucursalei ..., pentru o perioadă de probă de 90 de zile calendaristice, până la ocuparea postului prin concurs.

A fost organizat concurs în data 13.07.2015, iar în urma finalizării concursului organizat, salariatul în cauză a fost declarat respins (conform procesului-verbal nr. ../16.07.2015).

Rezultatul concursului a fost adus la cunoştinţa salariatului prin afişare la loc vizibil (avizierul sucursalei), conform prevederilor Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru încadrarea şi promovarea personalului -anexa nr. 11 la Contractul Colectiv de Muncă.

Postul fiind în continuare vacant domnul ... a continuat activitatea pe postul de conducător formaţie de lucru.

Concursul pentru ocuparea postului a fost reorganizat la data de 22.11.2017, dl. ... înscriindu-se la concurs, însa in ziua desfăşurării concursului nu s-a prezentat la susţinerea probelor în continuare.

Nici de această data postul nu a fost ocupat, fiind vacant iar domnul ... a continuat activitatea pe postul de conducător formaţie de lucru.

Reclamantul ... a contestat decizia de organizare a concursului intern de ocupare a unui post de conducător formaţie de lucru, pentru că în actul adiţional nr. 5/01.04.2017, din omisiune, nu a fost repetată menţiunea până la ocuparea postului prin concurs.

Ulterior actului adiţional ../01.04.2017 pe care îl invocă ca şi motiv de neparticipare la concurs, acesta s-a înscris la concursul din data de 22.11.2017.

Conform Sentinţei nr. 356/2018 din 02.04.2018, instanţa a constatat că reclamantul avea cunoştinţă de faptul că va ocupa acest post până la organizarea concursului.

În data de 26.07.2019, conform anunţului nr. 15287 a fost reorganizat concursul intern pentru ocuparea postului de conducător formaţie de lucru la Secţia chimică din cadrul Direcţiei Producţie şi Reparaţii a Sucursalei ..., concurs la care intimatul reclamant nu s-a înscris.

Deşi instanţa prin Sentinţa civila nr. 356/2018 din 02.04.2018 a constatat că reclamantul avea cunoştinţă de faptul că va ocupa acest post până la organizarea concursului, la concursul din anul 2019 nu a mai participat impunându-se a se retine efectul puterii de lucru judecat, sub aspectul constatărilor deja efectuate de către o alta instanţa in mod definitiv.

Aşadar, in urma concursului postul a fost ocupat de unul din candidaţii înscrişi, reclamantul ... fiind trecut prin decizia nr. .../01.09.2019 pe postul deţinut anterior, respectiv operator la tratarea apei tehnologice.

Cu privire la actele adiţionale la contractual individual de munca, a menţionat următoarele:

Prin actul adiţional nr. ../01.05.2015 a fost trecut temporar de pe postul de operator la tratarea apei tehnologice pe postul de conducător formaţie de lucru la Secţia chimică din cadrul Direcţiei Producţie şi Reparaţii a Sucursalei ..., pentru o perioadă de probă de 90 de zile calendaristice, până la ocuparea postului prin concurs.

Prin actul adiţional nr. ../01.04.2017 se modifica procentul de calcul al sporului pentru zilele de sâmbătă si duminica conform Contractului Colectiv de Muncă.

Actul adiţional nr. ../27.12.2017 a fost încheiat ca urmare a transferului de contribuţii de asigurări sociale datorate de la angajator la angajat.

Actul adiţional nr. ../01.04.2018 a fost încheiat ca urmare a modificării grilei de salarizare din noul Contract Colectiv de Muncă.

Din omisiune, în actele mai sus menţionate, nu a fost repetată menţiunea până la ocuparea postului prin concurs.

Niciunul din aceste acte adiţionale nu a modificat clauza din Actul Adiţional nr. ../01.05.2015 prin care s-a convenit ocuparea postului de conducător formaţie de lucru până la ocuparea postului prin concurs, fapt constatat şi de instanţa de judecată prin Sentinţa nr. 356/2018 din 02.04.2018.

Reclamantul încearcă să eludeze, să evite, examinarea necesară pentru ocuparea acestui post, având în vedere că la primul concurs a fost respins, la următorul s-a înscris şi nu a susţinut probele, iar la ultimul nici măcar nu s-a mai înscris, sperând ca omisiunea din actele adiţionale să fie valorificată în instanţă.

De asemenea, a mai precizat următoarele:

- Cu privire la critica vizând modificarea contractului individual de munca, sau lipsa informării aceasta nu se susţine deoarece, așa cum a precizat mai sus, reclamantul nu a fost încadrat niciodată pe perioada nedeterminata pe postul de conducător formaţie de lucru, ci doar pe perioada determinata pana la ocuparea postului prin concurs.

- De asemenea, nici susţinerea vizând aplicarea principiului nediscriminării in cadrul raporturilor de munca nu este întemeiata deoarece, nu se face dovada ca exista o discriminare, directa sau indirecta, prin emiterea deciziei contestate.

In concluzie, ținând cont de situaţia de fapt precizata mai sus, a solicitat admiterea apelului așa cum a fost formulat.

Probe: înscrisurile de la dosar.

De asemenea, având in vedere ca instanţa de fond a respins proba cu interogatoriul intimatului reclamant, a solicitat prin prezentul apel, admiterea si administrarea acestei probe, urmând ca intimatul reclamant sa răspundă la întrebarea daca recunoaşte ca in niciunul din actele adiţionale .., ... si .. nu s-a avut in vedere modificarea clauzei, privind perioada determinata pentru postul de conducător formaţie de lucru.

În drept, a întemeiat apelul pe prevederile art. 214 din Legea 62/2011, prin raportare la prevederile art. 468 si urm. Cod pr. civila, dispoziţiile Codului muncii, orice alte dispoziţii legale in materie.

Examinând sentinţa apelată, prin prisma criticilor formulate în apel, a apărărilor invocate în raport cu dispozițiile legale aplicabile în cauză, Curtea apreciază apelul ca fiind fondat pentru următoarele considerente:

Ca o primă constatare, Curtea observă, în contra susţinerilor apelantei, de la fila 4 verso  dosar apel că actul adiţional nr. ../ 27 .12.2017  conţine inserată clauza potrivit căreia,  acesta se aplică „incepând cu data de 1.01.2018 până la ocuparea postului prin concurs” nefiindu-i , prin urmare ,  aplicabilă „omisiunea” duratei de aplicare,  în discuţie în prezenta cauză.

 În esenţă, considerentele pe care se fundamentează  construcţia logico-juridică ce sta la baza soluţiei apelate, au în vedere următoarele aspecte :

- fiecare dintre actele adiţionale semnate de părţi au modificat anumite elemente din componenta salarială a contractului individual de muncă al reclamantului însă, pe lângă aceste elemente, s-a convenit şi cu privire la durata de acţiune a actelor adiţionale respective, în ceea ce priveşte funcţia de conducător formație de lucru în care fusese trecut reclamantul, fiind reluate totodată în conţinutul lor şi elementele neschimbate din actele adiţionale anterioare;  decizia reclamantului  de a se înscrie la concursul organizat la 22.11.2017,  pentru același post, nu poate echivala cu faptul că acesta ar fi avut convingerea că se află în acest post pe perioadă determinată; ceea ce s-a reținut în considerentele sentinței civile nr. 356/2018 pronunțată de Tribunalul Gorj în dosarul nr. ..., cu privire la organizarea concursului pentru postul de conducător formație lucru, nu are relevanță asupra aprecierii naturii duratei actelor adiționale încheiate de reclamant cu pârâta .

Aceste argumente  ca şi actele adiţionale încheiate reclamantului, în cronologia lor ,  pentru perioada şi funcţia in discuţie vor fi analizate în cele ce urmează:

Prin actul adiţional nr. ../01.05.2015, reclamantul a fost trecut temporar de pe postul de operator la tratarea apei tehnologice pe postul de conducător formaţie de lucru la Secţia chimică din cadrul Direcţiei Producţie şi Reparaţii a Sucursalei ..., pentru o perioadă de probă de 90 de zile calendaristice, până la ocuparea postului prin concurs.

Menţiunea duratei era necesar a se preciza întrucât  prin acordul părţilor se modifica  funcţia deţinută de reclamant, acesta fiind temporar trecut pe un post de conducere pentru care CCM prevedea ocuparea prin concurs.

Actul adiţional nr. ../ 1.04.2017 care nu mai contine durata pentru care este încheiat , cuprinde însă  menţiunea că părţile , în temeiul art. 17 alin.4 coroborat cu art. 41 alin.1 C.M. convin la modificarea contractului individual de muncă  - deci  inclusiv cu modificările aduse prin actul adiţional nr. .. /1.05. 2015, intrucât funcţia reclamantului menţionată in acest act adiţional este cea dispusă prin decizia nr. .../24.04.2015 care a avut ca urmare incheierea acestui act aditional, respectiv cea de conducător formaţie de lucru  -  „după cum urmează”:  elementele modificatoare faţă de actul adiţional anterior referindu-se la cuantificarea adaosurilor de la lit.c/” alte drepturi de personal .Aceste modificări rezultă indubitabil  din analiza comparativă a celor două acte adiţionale, cu menţiunea că, actul adiţional nr. .. fusese incheiat pentru o perioadă de probă, de 90 de zile care, la incheierea actului  adiţional subsecvent, expirase, ceea ce echivalează cu ocuparea unui post de conducere de către reclamant, însă tot până la ocuparea prin concurs a poatului, conform reglementărilor legale şi convenţionale .

Susţinerea reclamantului , confirmată  si de instanţa de fond cu privire la modificarea şi a clauzei duratei pentru care a fost incheiat acest act adiţional, perioada determinată din actul adiţional .. /2015  transformându-se în durată nedeterminată  prin actul adiţional nr. .. /2017 este eronată, această problema  fiind,  la data promovării prezentei cauze pe rolul instanţei, tranşată cu putere de lucru judecat prin sentinţa nr. 356/2018 pronunţată de TribunalulGorj în dosarul nr. ...,  rămasă definitivă prin neapelare . 

Prezumţia puterii de lucru judecat pe această problemă a fost  combătută fără  temei  de considerentele sentinţei civile apelate –„ ceea ce s-a reţinut prin sc. 356/2018, cu privire la organizarea concursului pentru postul de conducător formaţie de lucru , nu are relevanţă asupra  aprecierii naturii duratei actelor adiţionale încheiate de reclamant cu pârâta”- în condiţiile în care, pe de-o parte, reclamantul însuşi s-a înscris pentru a participa la concursul organizat,  astfel cum rezultă din  procesul verbal nr. .../27.11.2017-deci ulterior încheierii actului adiţional ../ 1.04.2017 despre care se afirmă în cauza de faţă că a fost încheiat pentru o durată nedeterminată, iar pe de altă parte, considerentele acestei sentinţe potrivit cărora „reclamantul avea cunoştinţă de faptul că va ocupa acest post până la organizarea concursului , concurs la care s-a şi înscris , dar nu s-a mai prezentat la niciuna dintre probe” au intrat în puterea de lucru judecat în condiţiile în care reclamantul nu a înţeles să promoveze calea de atac a apelului deşi dezlegarea dată era , în mod evident, în contra intereselor şi susţinerilor sale .

Astfel, potrivit  dispoziţiilor  art. 461(2)  C.P.civ. partea poate promova calea de atac numai împotriva considerentelor hotărârii dacă apreciază că prin acestea s-au dat dezlegări unor probleme de drept ce nu au legătură cu judecata acelui proces sau care sunt gresite ori cuprind constatări de fapt ce prejudiciază partea.

Or, reclamantul din cauza de faţă, deşi a pierdut procesul în cadrul căruia au fost date aceste dezlegări de fapt şi de drept, nu a promovat calea de atac, sentinţa devenind definitivă prin neapelare cu toate consecinţele juridice ce decurg din aceasta.

Altfel spus, efectul pozitiv al lucrului judecat se impune în acest  al doilea proces care are legatură cu chestiunea litigioasa dezlegata anterior,  fiind interzisa readucerea in fata instanţei a chestiunii litigioase deja rezolvate .

Această  interdicţie nu aduce atingere dreptului reclamantului  la un proces echitabil conform  art. 6 din CEDO, deoarece dreptul de acces la justiţie nu este unul absolut, putând  cunoaşte limitări decurgând din aplicarea altor principii.

Atât  prezumţia puterii de lucru judecat cât şi excepţia autorităţii  lucrului judecat, reprezintă instrumente juridice menite să servească instituţia puterii lucrului judecat, aceasta fiind  cel mai important efect al hotărârilor judecătoreşti : o cerere nu poate fi judecată în mod definitiv decât o singură dată iar  soluţia cuprinsă într-o  hotărâre, fiind prezumată a exprima adevărul, nu poate fi contrazisă de o altă hotărâre.

Aceasta fiind situaţia la data emiterii următorului act adiţional, nr. ../27.12.2017, dată fiind starea litigioasă intervenită ca urmare a înregistrării pe rolul instanţei judecătoreşti a dosarului nr. ... , unitatea , pe lângă modificările survenite ca urmare a transferului contribuţiilor de asigurari sociale de la angajator la angajat prin OUG 79/2017, a  înlăturat omisiunea lipsei termenului , precizând conform deciziei nr..../24.04.2015 şi  actului adiţional iniţial de numire pe post, că acest din urmă act adiţional  produce efecte de la 1.01.2018 până la ocuparea postului prin concurs şi pe perioada aplicării prevederilor OUG 79/2017.

Acest act adiţional , chiar în condiţiile  nesemnării  de reclamant, nefiind anulat în instanţă, a  produs efectele juridice inserate, reclamantul neputând-se prevala de convingerea potrivit căreia contractul său de muncă, în derulare, este unul pe durată nedeterminată în condiţiile în care, în urmă cu numai o lună înţelesese să se inscrie la  concursul pentru ocuparea postului pe care activa . Numai convingerea că numirea  sa  este temporară putea să-l determine pe reclamant să se înscrie la concursul organizat de societate în perioada 6.11.2017-16.11.2017 , fiind lipsită de interes înscrierea sa la un concurs pentru  postul pe care îl ocupa deja, pe durată nedeterminată.

În fine, actul adiţional nr. ../1.04.2018 a fost încheiat tocmai ca urmare  a faptului că , nefiind desemnat admis prin concursul organizat la finele anului 2017,  un ocupant al postului în care fusese desemnat temporar reclamantul, acesta a fost menţinut pe post, însă cu  o nouă grilă de salarizare fără a se modifica şi clauza potrivit căreia numirea pe post este temporară  până la organizarea concursului , care a intervenit ulterior , conform anunţului nr. .../26.07.2019 .

La acest  concurs,  la care reclamantul nici nu s-a mai inscris,  a fost desemnat un candidat admis, împrejurare care a determinat emiterea deciziei contestate, nr. .../1.09.2019 prin care reclamantul a revenit pe postul deţinut anterior , acela de operator la tratarea apei tehnologice.

Cu siguranţă,  disfuncţionalităţile semnalate de reclamant au avut ca punct de plecare omisiunea înscrierii în toate actele adiţionale subsecvente numirii pe post a reclamantului,  prin decizia nr. .../24.04.2015, a menţiunii potrivit căreia numirea este valabilă până la organizarea concursului pentru ocuparea acestui post de execuţie.

Curtea reţine însă că,  cererea reclamantului de a fi „confirmat” pe acest post -prin admiterea contestaţiei sale  nu poate fi primită,  ea incălcând dispoziţiile hotărârii nr. 86/9.102017 a Directoratului Unităţii de aprobare a concursurilor cu participare internă pentru ocuparea posturilor de conducător formaţiune de lucru, dar şi dispoziţiile art. 32 alin.1 din CCM .

Aceasta în condiţiile în care,  pe de-o parte s-a reţinut cu putere de lucru judecat că reclamantul  avea cunoştinţă de faptul că va ocupa acest post numai până la organizarea concursului , iar pe de altă parte,  la dosar nu au fost produse dovezi în sensul aprobării  solicitărilor repetate ale SE ...către ... -  conform adresei nr. 48/9.01.2017 - de  definitivare pe post a unui număr de salariaţi printre care se număra şi reclamantul şi nici în sensul subliniat în mod  declarativ  în cererea de chemare în judecată al existenţei unor negocieri între angajator şi salariat cu privire această definitivare pe post.

Potrivit art.16 alin.1 C.M. contractul individual de muncă se incheie pe baza consimţământului părţilor angajatorul informând, conform art. 17 C.M. asupra clauzelor esenţiale pe care intenţionează să le incheie/ modifice , intre aceste clauze fiind şi cea referitoare la durata contratului.

În condiţiile semnării  de către reclamant a actului adiţional nr. ../1.05.2015  , obligaţia de informare cu privire la durata determinată a numirii pe postul de conducător formaţiune de lucru până la organizarea unui concurs pentru ocuparea acestui post se consideră a fi fost îndeplinită de către angajator , conform dispoziţiilor art. 17 alin.2 C.M.

O negociere „ subînţeleasă „ cu privire la modificarea acestei clauze, chiar dacă ar fi existat, contrar considerentelor expuse de Curte, nu ar putea produce efecte în ceea ce priveşte decizia contestată  acesteia opunându-i-se  dispoziţiile art. 11 din Codul muncii potrivit cărora , clauzele contractului individual de muncă nu pot conţine prevederi contrare dispoziţiilor contractelor colective de muncă.

Or, dacă prin art.32 din CCM s-a stabilit că încadrarea şi promovarea în muncă a personalului se face pe baza verificării pregătirii profesionale prin probă practică , examen, concurs sau interviu, perioadă de probă, după caz, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege şi contractul colectiv de muncă, definitivarea pe post in maniera ce se încearcă a se acredita prin cauza de faţă  ar atrage favorizarea nepermisă a reclamantului, în detrimentul salariatului  care a urmat procedura legală,  fiind desemnat admis în urma  susţinerii concursului pe post.

Pentru aceste considerente, constatând că instanţa de fond a pronunţat o sentinţă nelegală, în temeiul art. 480 alin.2 C.P.civ, Curtea, admiţând apelul intimatei va schimba în tot sentinţa apelată , respingând acţiunea reclamantului  ca fiind nefondată .