Săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe

Sentinţă penală 154 din 28.10.2020


Cuprins pe materii: Drept penal. Drept procesual penal.

Judecătoria Târgu Bujor, secţia penală, sentinţa penală nr.  154/28.10.2020

Prin rechizitoriul nr. ..../2018, din  27.11.2018, Parchetul de pe lângă Judecătoria T  B  a trimis în judecată pe inculpatul M  D  pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe  prev. de disp. art. 193 alin. 2 Cod penal, constând în aceea că în data de 13.07.2018, în jurul orei 23:50, în barul denumit colocvial „La Motanu", situat în corn. V , sat V , jud. G , aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, a lovit-o pe partea civilă So  R  în zona capului cu un pahar cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale.

Situaţia de fapt a rezultat din coroborarea următoarelor mijloace de probă: declaraţii parte civilă  ; declaraţii inculpat  ; procese verbale întocmite de către organele de urmărire penală; înscrisuri constând în împuternicire avocaţială şi certificat medico-legal; declaraţii martori.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei T B  sub nr.  ..../2018, la data de 04.12.2018.

Prin încheierea nr. 36/2019 din 17.01.2019, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. ..../2018, din  27.11.2018, Parchetul de pe lângă Judecătoria T  B , privind pe inculpatul M  D , trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 193 alin. (2) Cod penal, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Prezent în instanţă la termenul de judecată din data de 27.03.2019 inculpatul a declarat că recunoaşte săvârşirea faptei şi a solicitat judecata conform procedurii simplificate. Totodată şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cazul în care va fi condamnat.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Inculpatul M  D , în data de 13.07.2018, în jurul orei 23:50, în barul denumit colocvial „La Motanu", situat în corn. V , sat V , jud.  G aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, a lovit-o pe partea civilă S R  în zona capului cu un pahar cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale.

Înainte de incidentul violent, inculpatul şi partea civilă au avut o altercaţie verbală constând în insulte reciproce care a pornit de la o serie de glume adresate de cel dintâi, percepute a fi deplasate, la adresa surorii celui din urmă.

După izbucnirea altercaţiei verbale dar înainte de a se consuma incidentul violent, disputa a fost temporar aplanată de intervenţia persoanelor prezente iar inculpatul şi partea civilă, la rugămintea celui din urmă, au ieşit în faţa barului şi au discutat, conflictul părând a se stinge dar inculpatul, la câteva minute după ce a intrat din nou in bar, deranjat fiind de criticile martorului Bu  B -T , într-un moment de neatenţie al victimei (partea civilă S  R ), 1-a lovit pe acesta cu un pahar in zona capului, obiectul spărgându-se la impact.

Deoarece lovitura a fost destul de puternică, partea civilă sângerând la nivelul capului, martorii au chemat, prin intermediul SNUAU 112 ambulanţa care a transportat iniţial victima la Spitalul Or. T . B  dar, din cauza stării în care aceasta se afla, s-a decis transferarea ei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei" G pentru acordarea de îngrijiri medicale corespunzătoare.

Ulterior consumării incidentului violent, inculpatul a părăsit incinta barului şi a mers acasă deoarece avea o plagă deschisă (din cauza faptului că paharul s-a spart la impact) la nivelul mâinii drepte.

Cu ocazia audierii, inculpatul a recunoscut comiterea faptei dar a învederat că a fost provocat de către partea civilă prin insulte şi ameninţări, aspecte infirmate prin probatoriul administrat, din care a rezultat că suspectul a generat conflictul.

În drept, fapta inculpatului M  D  constând în aceea că, în data de 13.07.2018, în jurul orei 23:50, în barul denumit colocvial „La Motanu", situat în corn. V , sat V , jud. G , aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, a lovit-o pe partea civilă S  R  în zona capului cu un pahar cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 193 alin. (2) Cod penal.

La individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului instanţa va avea în vedere criteriile generale prev. de art. 74 Cod penal, respectiv: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit; natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale al infractorului; conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Din fişa de cazier judiciar rezultă că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale.

Faţă de gradul de pericol social concret al faptei, de împrejurările în care a fost săvârşită, starea conflictuală preexistentă între părţi care a determinat acţiunea ilicită a inculpatului, persoana şi vârsta inculpatului, instanţa apreciază că scopul educativ preventiv al pedepsei poate fi atins prin aplicarea unei amenzi penale.

Va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 Cod penal.

Cu privire la latura civilă.

Persoana vătămată S  R  s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de  15000  lei cu titlu de daune morale și materiale, precizând că daunele materiale sunt în sumă de 500 lei.

La stabilirea cuantumului daunelor morale instanţa va avea în vedere că suma de bani ce se va acorda cu acest titlu trebuie să aibă efecte compensatorii pentru victimă şi să nu constituie o amendă excesivă pentru inculpatul care prin fapta sa ilicită a cauzat prejudiciul moral şi care pentru aceasta a suferit deja o condamnare penală.

De asemenea, instanţa va avea în vedere şi principiul potrivit căruia daunele morale, având drept finalitate compensarea suferinţelor psihice ale victimei, suferinţe care în sine nu pot fi înlăturate sau vindecate prin prestaţii băneşti, nu se pot constitui în sursă de îmbogăţire fără just temei a părţii civile.

Or, din perspectiva tuturor acestor expuse, instanţa apreciază că valoarea daunelor morale solicitate în speţă este exagerată.

Având în vedere suferinţa cauzată părţii civile prin leziunile traumatice produse de inculpat, care i-au afectat negativ participarea la activităţile zilnice şi la viaţa socială, numărul zilelor de îngrijiri medicale, practica naţională şi europeană în materie sintetizată în Ghidul pentru soluţionarea daunelor morale întocmit de Fondul de Protecţie a victimelor străzii, instanţa apreciază că  suma de 10.000 lei este de natură să compenseze efectul negativ al faptei inculpatului.

În dovedirea daunelor materiale a  solicitat proba cu înscrisuri şi administrarea probei cu martori.

La termenul de judecată din 21.10.2020, apărătorul părții civile -  a renunţat la administrarea probei cu martori.

Conform disp. art. 249 Cod procedură civilă „cel care face o susţinere în cursul procesului trebuie să o dovedească, în afară de cazurile anume prevăzute de lege”.

În cauză prejudiciul material nu a fost dovedit cu niciun mijloc de  probă, instanța urmând a respinge capătul de cerere privind daunele materiale ca nefondat.

Văzând și disp. art. 274 alin. 1 și art. 276 alin. 2 Cod procedură penală.