Infracțiunea de înșelăciune în formă continuată

Sentinţă penală 1311 din 16.10.2020


Infracțiunea de înșelăciune în formă continuată, faptă prevăzută de art. 244 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și art. 5 alin. 1 Cod penal. Elementele care caracterizează latura obiectivă a infracțiunii. Realizarea pretențiilor formulate pe calea angajării răspunderii civile contractuale.

Cuprins pe materii: Drept penal. Infracțiunea de înșelăciune în formă continuată, faptă prevăzută de art. 244 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și art. 5 alin. 1 Cod penal.

Index alfabetic: înșelăciune

Cod penal: art. 244 alin. 1; art. 35 alin. 1; art. 5 alin. 1

Fapta sesizată de persoanele vătămate nu se circumscrie tipicității obiective a infracțiunii de înșelăciune, urmând a se dispune achitarea inculpatului D. F., sub aspectul infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, faptă prevăzută de art. 244 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală, persoanele vătămate urmând a-și realiza pretențiile formulate pe calea angajării răspunderii civile contractuale.

( Judecătoria Galați, secția penală, sentința penală nr. 1311/16.10.2020)

Prin rechizitoriul nr. 791/P/2012, emis la data de 03.05.2018, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, înregistrat pe rolul acestei instanțe sub nr. 8885/233/2018, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul D. F., pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, faptă prevăzută de art. 244 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și art. 5 alin. 1 Cod penal.

Deși, potrivit dispozițiilor procesual penale, în pronunțarea unei soluții prevalează elementele care caracterizează latura obiectivă a infracțiunii, instanța va face unele aprecieri și cu privire la aspectele care țin de latura subiectivă. În acest sens,  reține că probele administrate în cauză, contrar opiniei persoanelor vătămate, nu indică în niciun moment intenția inculpatului de a-și înșela partenerii germani de afaceri. Astfel, instanța reține că inculpatul a avut o atitudine transparentă, a adus la cunoștința persoanelor vătămate aspectele constatate cu privire la calitatea proastă a mărfii și dificultățile de procesare și comercializare către clienți, a purtat o amplă corespondență pe această temă, prin e-mail și fax, a achitat parțial contravaloarea celor trei facturi ce fac obiectul cauzei, a adus la cunoștință problemele întâmpinate, iar în  momentul în care a constatat că nu-și poate executa integral obligațiile de plată, a făcut propuneri de rezolvare a situației. În acest sens, probele cauzei relevă că inculpatul a propus compensarea datoriei cu un stivuitor pentru containere maritime, soluția nefiind agreată de reprezentanții persoanelor vătămate. O altă soluție propusă de inculpat a fost aceea de a  continua relațiile comerciale cu plata facturilor la momentul livrării și achitarea unui procent de 5% în contul datoriilor anterioare, însă și aceasta a fost refuzată de persoanele vătămate. În altă ordine de idei, trebuie reținut că D. SRL a avut cu partenerii germani o relație mai amplă decât cele trei facturi care fac obiectul cauzei, ipoteză confirmată și de martorul M. N., care în calitate de reprezentant al persoanelor vătămate, a declarat că ulterior „au mai avut loc 7-8 livrări de marfă, iar de fiecare dată înainte de intrarea camionului în curtea I., s-a asigurat că s-a încasat contravaloarea mărfii”. Instanța reține că aceste probe infirmă în totalitate opinia persoanelor vătămate, în sensul intenției inculpatului de a le înșela.

Pentru toate considerentele expuse, instanța va reține că fapta sesizată de persoanele vătămate nu se circumscrie tipicității obiective a infracțiunii de înșelăciune, urmând a se dispune achitarea inculpatului D. F., sub aspectul infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, faptă prevăzută de art. 244 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală, persoanele vătămate urmând a-și realiza pretențiile formulate pe calea angajării răspunderii civile contractuale.