Conducerea unui vehicul fără permis de conducere, infracțiune prevăzută de art.335 al 2 cp

Sentinţă penală 30 din 30.03.2021


Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 92 C. pen

 

Analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale şi al declaraţiei autentificate date de inculpat , instanţa reţine următoarea situaţie de fapt, reţinută de altfel şi prin rechizitoriu, la instanţă inculpatul solicitând ca judecata să se facă, potrivit art. 375 din Noul cod procedură penală, în baza probelor administrate la urmărirea penală pe care le cunoaşte şi le însuşeşte.

 În esenţă, prin rechizitoriu s-a reţinut ca la data de 31.05.2019, în jurul orelor 2039, lucrători din cadrul Poliţiei Municipiului Tecuci- Biroul Rutier efectuau serviciul de supraveghere şi control al traficului rutier desfăşurat pe str. Regina Maria din sat ..., com. .. când au procedat la oprirea conducătorului autovehiculului marca ... cu numărul de înmatriculare GL-...-..., întrucât acesta nu purta centura de siguranţă.

Solicitându-i actele la control, lucrătorii de poliţie au stabilit identitatea conducătorului auto în persoana inculpatului OC şi întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcooltest marca Drager seria ARRK 0293.

Având în vedere valoarea de 0,76 mg/l alcoolemie în aerul expirat, inculpatul OC a fost condus la sediul spitalului „Anton Cincu” Tecuci, unde i-a fost prelevată o singură probă biologică, acesta refuzând recoltarea celei de-a doua probe.

Cu prilejul constatării faptei, lucrătorii de poliţie i-au reţinut inculpatului permisul de conducere şi i-au adus la cunoştinţă acestuia că nu mai are dreptul de a conduce până la definitivarea cercetărilor, eliberându-i-se totodată dovada seria CU nr.1839222 din 31.05.2019, fără drept de circulaţie.

Din buletinul de analiză toxicologică nr.974/03.06.2019 eliberat de Serviciul Clinic de Medicină Legală Galaţi, rezultă că la data de 31.05.2019, ora 21,15, inculpatul avea o alcoolemie în sânge de 1,51g/l.

Existenţa faptei, săvârşirea ei de către inculpat şi vinovăţia acestuia în ceea ce priveşte infracţiunea pentru care inculpatul a fost trimis în judecată sunt pe deplin dovedite în cauza, dincolo de orice îndoială rezonabilă, cu următoarele probe: proces-verbal de constatare a infracţiunilor flagrante; buletine de examinare clinică;rezultate alcooltest;buletinele de analiză toxicologică nr.974/03.06.2019;adresa nr. 1224494 din 31.07.2019 a I.P.J. Galaţi -Serviciul Rutier; copia dovezii seria CU nr.1839222 din 31.05.2019;raport nr.1018337 din 31.05.2019 al Poliţiei Municipiului Tecuci coroborate cu declaraţiile suspectului/inculpatului: OC, date la urmărirea penală şi instanţă, care ,potrivit art. 83 alin.1 lit. a teza finală din NCPP, pot fi folosite şi împotriva lui.

In drept : fapta inculpatului fapta inculpatului OC, care la data de 31.05.2019 a condus pe drum public, autoturismul marca .. cu numărul de înmatriculare GL-..-.., având o alcoolemie în sânge de 1,51 g/l, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prevăzută de art. 336 alin. 1 Cod penal.

- fapta inculpatului OC, care la data de 21.07.2019 a condus pe drum public, autoturismul marca ... cu numărul de înmatriculare GL-..-..., cu o alcoolemie în sânge de 1,03 g/l şi neavând dreptul de a conduce autovehicule în România, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prevăzute de art.335 alin.2 Cod penal şi art. 336 alin. 1 Cod penal. Întrucât aceste două fapte ai fost săvârşite de inculpat prin aceeaşi acţiune, în cauză se vor reţine şi dispoziţiile prev. de art.38 alin.2 Cod penal.

 Dat fiind faptul că infracţiunile din data de 31.05.2019 şi 21.07.2019 au fost săvârşite de inculpatul OC înainte de condamnarea definitivă pentru vreuna dintre ele, se vor reţine şi dispoziţiile prev. de art.38 alin.1 Cod penal.

În baza art. 396 alin.2 din Noul cod de procedură penală, având în vedere că faptele există, constituie infracţiuni şi au fost săvârşite de inculpat cu forma de vinovăţie prevăzută de lege, instanţa urmează să dispună aplicarea unei pedepse .

Deoarece la instanţă, prin depunerea declaratiei notariale autentificată sub nr 34/05.01.2021, inculpatul a solicitat ca judecata să se facă, potrivit art.375 cod procedură penală, instanţa urmează a face aplicarea dispoziţiilor art.396 alin.10 cod procedură penală cu privire la limitele pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunile săvârşite.

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi stabilită în sarcina inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Astfel instanţa urmează a reţine că inculpatul este infractor primar, a recunoscut săvârşirea faptelor.

Pentru aceste motive şi având în vedere şi dispoziţiile art. 396 alin.1,4 şi 10 teza I din NCPP va stabili pentru inculpat o pedeapsă cu închisoarea, cu limite reduse cu 1/3.

În ceea ce priveşte necesitatea aplicării pedepsei, instanţa constată că, în cauză sunt îndeplinite condiţiile art. 91 C. pen., pedeapsa stabilită fiind mai mică de 3 ani închisoare; inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii; acesta şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii iar în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

De asemenea, se constată faptul că inculpatul nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată şi nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.

Faţă de aceste considerente, în baza art. 91 alin. (1), şi 92 alin.1 C. pen. instanţa va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 92 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

Conform art. 93 alin. (1) C. pen. instanţa va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune din cadrul Tribunalului Galaţi, la datele fixate de acesta;b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;d) să comunice schimbarea locului de muncă;e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Conform art. 93 alin.2 lit. a din NCP, instanța va impune inculpatului ca pe parcursul termenului de încercare să urmeze un curs de pregătire școlară sau de calificare.

În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul OC va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la ŞCOALA .... sau la PRIMĂRIA COMUNEI ... pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

În baza art. 91 alin. (4) C. pen. va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen.

În baza art.404 alin.2 NCPP, va atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere.

Constată că la instanţă inculpatul a fost reprezentat de apărător.

Faţă de modul de soluţionare a cauzei, în baza art. 274 alin. (1)NCPP va obliga pe inculpat la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.