Admiterea cererii raportat la îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate - creanţa care face obiectul cererii de chemare în judecată nu este exceptată de la aplicarea acestei proceduri speciale potrivit cazurilor prevăzute de art. 1026 alin. (2) şi (3) c.

Sentinţă civilă 220 din 02.03.2022


Tip speță – Hotărâre

Număr speţă: 220/02.03.2022

Domeniu asociat: Litigii cu profesioniştii

Conţinut speță: admiterea cererii raportat la îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate - creanţa care face obiectul cererii de chemare în judecată nu este exceptată de la aplicarea acestei proceduri speciale potrivit cazurilor prevăzute de art. 1026 alin. (2) şi (3) C.proc.civ

Analizând actele dosarului prin prisma recunoașterii pârâtului de la momentul dezbaterilor asupra fondului cauzei, instanța expune următoarele considerente:

Examinând cererea prin prisma îndeplinirii condiţiilor de admisibilitate instituite de art. 1026 C.proc.civ. privind cererile de valoare redusă, instanţa constată că acestea sunt îndeplinite, valoarea cererii situându-se sub pragul valoric instituit de textul de lege, iar creanţa care face obiectul cererii de chemare în judecată nu este exceptată de la aplicarea acestei proceduri speciale potrivit cazurilor prevăzute de art. 1026 alin. (2) şi (3) C.proc.civ.

Constatând îndeplinite condiţiile de admisibilitate a cererii de chemare în judecată, instanţa va proceda la analiza pe fond a raporturilor juridice dintre părţi.

În fapt, astfel cum rezultă din ordonanța de clasare din dosarul nr. /P/2017 de la f. 9-10, s-a dat o soluție de clasare într-un dosar penal pe temeiul retragerii plângerii prealabile, dosar ce avea ca suspect pe pârâtul din prezentul dosar, iar ca persoană vătămată pe numitul P C

Instanța constată că la dosarul cauzei s-a mai depus și un decont de cheltuieli – f. 11 – în cuantum de 988,69 lei, cheltuieli avansate de reclamant.

În drept, instanța apreciază că sunt incidente dispoz. art. 320 din Legea nr. 95/2006, care prevăd: (1) Cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată de furnizorii de servicii medicale, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, persoanelor cărora le-au fost aduse daune sănătăţii prin fapta altor persoane sunt recuperate de către furnizorii de servicii medicale de la persoanele care răspund potrivit legii şi au obligaţia reparării prejudiciului produs. Cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată nu pot fi recuperate de la victimele agresiunilor sau ale accidentelor cu autor neidentificabil, fiind decontate din fond.

Instanța învederează și Decizia nr. 22/2017 privind examinarea recursului în interesul legii, prin care instanța supremă a stabilit cu caracter obligatoriu faptul că persoana care a suferit o vătămare corporală prin fapta altuia nu poate fi obligată, către furnizorul de servicii medicale, la plata cheltuielilor de spitalizare şi tratament medical de care a beneficiat în cadrul unităţii medicale respective, potrivit legii, în limitele pachetului de bază ori minimal, după caz, în situaţiile în care autorul vătămării nu a fost identificat sau persoana vătămată nu a formulat sau şi-a retras plângerea prealabilă ori a intervenit împăcarea părţilor. Astfel, reclamantul în mod corect a introdus cererea împotriva celui care se face vinovat de producerea vătămărilor.

În prezenta cauză conduita pârâtului de la termenul din data de 23.02.2022 are valoarea unei mărturisiri judiciare – art. 349 alin. (1) C.proc.civ. Valoarea probatorie a acestei mărturisiri este de a face deplină dovadă împotriva aceluia care a făcut-o. Astfel, instanța constată că pretențiile reclamantului sunt dovedite.

Cu privire la capătul de cerere având obiectul obligării pârâtului la plata sumei de 988,69 lei, cu titlu de îngrijiri medicale avansate de către reclamant, instanța constată că dovada temeiniciei sale se face cu mărturisirea judiciară a pârâtului cu privire la pretențiile reclamantului. Pentru acest motiv, instanța va admite capătul de cerere principal și va obliga pârâtul la plata către reclamant a sumei de 988,69 lei cu titlu de îngriji medicale avansate de către reclamant.

În ceea ce privește capătul de cerere având ca obiect obligarea pârâtului la plata dobânzii legale penalizatoare, instanța constată că, urmare a admiterii capătului principal, se naște de asemenea posibilitatea de a solicita dobândă legală penalizatoare pentru neexecutarea la timp a obligației debitorului (pârâtul). În acest sens, se constată aplicabilitatea art. 1535 C.civ., care prevede în alin. (1) că: în cazul în care o sumă de bani nu este plătită la scadență, creditorul are dreptul la daune moratorii (dobândă legală penalizatoare) de la scadenţă până în momentul plăţii în cuantumul convenit de părţi ori, în lipsă, în cel prevăzut de lege (aceasta din urmă fiind ipoteza din cauza de față), fără a trebui să dovedească un prejudiciu.

Scadența este reprezentată de momentul la care s-a născut obligația de dezdăunare, respectiv data de 30.03.2018, dată la care s-a clasat cauza penală mai sus menționată.

Având în vedere acest temei legal, instanța va admite și acest capăt de cerere și va obliga pârâtul la plata către reclamant de dobândă legală penalizatoare din data de 30.03.2018 și până la plata efectivă a debitului.