Stabilirea cu titlu provizoriu a locuinţei minorilor

Sentinţă civilă 1477 din 19.11.2020


Titlu: ordonanță președințială

Tip speță – Hotărâre

Număr speţă: 1477/19.11.2020

Domeniu asociat: Minori şi familie

Conţinut speță: stabilirea cu titlu provizoriu a locuinţei minorilor

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Tecuci sub nr. ..../324/2020, la data de .....2020, reclamanta ..... a solicitat  în contradictoriu cu pârâtul ....., pronunţarea unei hotărâri, pe cale de ordonanţă preşedinţială, să se dispună  stabilirea locuinței minorului ....., născut la data de ......2015, CNP ......, la  reclamantă.

În fapt, reclamanta a arătat următoarele: s-a căsătorit cu pârâtul la data de ....2015 în com. ...., iar din căsătorie a rezultat minorul .....; căsătoria a debutat în limitele normalului; a locuit în casa părinților pârâtului din ...; după căsătorie pârâtul a început să devină foarte agresiv, gelos în mod nejustificat şi cu un limbaj vulgar și amenințări permanente; în ultimul timp petrecut împreună până la despărțirea în fapt, traiul era de nesuportat, mai ales că avea un comportament violent și față de minorul de 10 ani rezultat dintr-o relație anterioară; pârâtul nu i-a permis niciodată să aibă un serviciu, din cauza geloziei sale nejustificate, însă toată munca în gospodărie  o făcea reclamanta și avea grijă de copil; pentru a scăpa de bătăile și amenințările lui și pentru a-şi proteja copiii, a decis să ia minorii și să părăsească domiciliul conjugal; în timp ce era la muncă, pârâtul a venit și a luat minorul de la mama sa, fără  măcar să o anunțe și l-a dus la el acasă; pârâtul a luat minorul doar pentru a-i face rău, știind cât îşi iubeşte copiii; pârâtul îl punea pe minor să o sune și să-i ceară să-i trimită bani pârâtului; de câte ori vorbea la telefon, minorul plângea și îi spunea să vină să îl ia la ea, că nu vrea să mai stea la tatăl său deoarece acesta îl ceartă şi îl bate; spunea minorul că nu are mâncare și nici dulciuri; pârâtul are de câteva luni o relație cu o persoană minoră, pentru care a fost audiat de DGASPC; pârâtul lasă zilnic copilul în grija concubinei sale minore, pe care a adus-o în locuință imediat după plecarea sa; atât timp cât pârâtul trăiește în concubinaj cu o minoră, este evident că nu poate fi un părinte responsabil, iar din cauza orgoliului niciodată nu va acționa in interesul minorului.

În drept, reclamanta a invocat disp. art. 997 C.P.Civ.

În dovedirea acţiunii, reclamanta a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri şi proba testimonială şi  anchetă  socială

Anexat cererii, reclamanta a depus la dosar înscrisuri  în  copie:  certificat de căsătorie, certificat  de  naştere minor.

Pârâtul nu a formulat întâmpinare.

Instanţa a încuviinţat administrarea probei cu înscrisuri şi proba testimonială pentru reclamantă. A dispus efectuarea unor anchete sociale la domiciliile părţilor, referatele fiind ataşate la dosar.

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

În fapt, părţile s-au căsătorit la data de .....2015, din căsătoria acestora rezultând minorul ...., născut la data de ....2015, astfel cum rezultă din certificatul de căsătorie şi din certificatele de naştere depuse la dosar.

În prezent, pe rolul Judecătoriei Tecuci este înregistrat dosarul nr. ..../324/2020 având ca obiect divorţul părţilor.

În drept, potrivit art. 997 alin. 1 Cod procedură civilă, instanţa de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparenţa de drept, va putea să ordone măsuri provizorii în cazuri grabnice pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

Procedura specială a ordonanţei preşedinţiale implică, prin urmare, trei cerinţe esenţiale: urgenţa, caracterul vremelnic al măsurii ce se solicită a fi luată şi neprejudecarea fondului prin examinarea aparenţei dreptului dedus judecăţii.

Totodată, potrivit art.920 Cod procedură civilă, instanţa poate lua, pe tot timpul procesului, prin ordonanţă preşedinţială, măsuri provizorii cu privire la stabilirea locuinţei copiilor minori, la obligaţia de întreţinere, la încasarea alocaţiei de stat pentru copii şi la folosirea locuinţei familiei.

Astfel, cu privire la măsurile enumerate la art.920 Cod procedură civilă îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate ale ordonanţei preşedinţiale cu privire la urgenţă, vremelnicie şi neprejudecarea fondului sunt prezumate de legiuitor.

Prin urmare, aprecierile instanţei se vor limita la asigurarea protejării interesului minorului, prin raportare la acest moment şi la conţinutul dispoziţiilor art. 263 şi urm. Cod civil precum şi ale art. 2 alin. 6 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care impun respectarea acestei cerinţe în orice demers judiciar.

Cu privire la fondul cererii de stabilire provizorie a locuinţei minorului, instanţa apreciază că aparenţa de drept este în favoarea reclamantei.

Astfel, instanţa reţine că din referatul de anchetă socială rezultă că mama are condiţii mai bune de creştere a minorului şi că prin stabilirea locuinţei la mamă, bunica ar putea avea grijă de minor în timpul în care mama lucrează.

Totodată, instanţa reţine că prin stabilirea locuinţei la mamă, minorul ar fi alături de fratele său, fiul mamei din altă relaţie, nefiind oportună despărţirea fraţilor.

De asemenea, instanţa a avut în vedere faptul că minorul a fost nedespărţit de mama sa până când acesta a fost luat intempestiv de tatăl său fără acordul mamei.

Nu în ultimul rând, instanţa a avut în vedere că minorul se află în prezent la mamă, pârâtul fiind de acord în cele din urmă cu această măsură, astfel cum rezultă din referatul de anchetă socială.

Instanţa apreciază că măsura provizorie va produce efecte până la soluţionarea dosarului de fond nr. .../324/2020, în primă instanţă având în vedere că hotărârea ce se va pronunţa va fi executorie în privinţa locuinţei minorului. A dispune altfel, ar avea ca efect lipsirea hotărârii ce se va pronunţa de efectul executoriu în privinţa capătului de cerere ce a făcut obiectul prezentei.

Pentru aceste considerente, constatând că cererea este întemeiată, instanța urmează să stabilească, cu titlu provizoriu, locuinţa minorului ...., născut la data de ..., la reclamanta ..., până la soluţionarea dosarului de fond nr. ..../324/2020, în primă instanţă.

Va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.