Obligarea minorului la consiliere psihlogică

Sentinţă civilă 1690 din 04.08.2021


În fapt, prin sentinţa civilă nr 2708/2737/4.12.2013 pronunţată de Judecătoria Tecuci, rămasă definitivă şi irevocabilă prin nerecurare, s-a stabilit în favoarea intimatului PPC un program de vizitare a fiicei sale minore P A T, născută la data de ...., ca urmare a stabilirii domiciliului acesteia la mamă, prin care se prevedea că în perioada 10 iulie, ora 10.00 până pe 18 iulie inclusiv, ora 10.00, tatăl are dreptul de a lua minora la domiciliul său.

Astfel, intimatul a procedat la punerea în executare a hotărârii iar la data de 10.07.2021, executorul judecătoresc a somat mama minorei să se prezinte la sediul executorului, la data de 10.07.2021, ora 10.00, împreună cu minora, ocazie cu care s-a constatat în prezenţa părinţilor, a executorului judecătoresc şi a unui reprezentant al DGASPC Galaţi că minora refuză să meargă alături de tatăl său, fără să explice din ce motiv.

În drept, potrivit art. 913 alin. 1 C.proc.civ, dacă executorul constată că însuşi minorul refuză în mod categoric să îl părăsească pe debitor sau manifestă aversiune faţă de creditor, va întocmi proces-verbal în care va consemna constatările sale şi pe care îl va comunica părţilor şi reprezentantului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Conform alin.2 al aceluiaşi articol, reprezentantul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului va sesiza instanţa competentă de la locul unde se află minorul, pentru a dispune un program de consiliere psihologică pentru minor, pe o perioadă de maxim 3 luni, urmând ca executarea silită să poată fi reluată după finalizare programului întocmirea raportului de către psihologul desemnat (alin.3 şi 4).

Instanța reține că din procesul-verbal încheiat la data de 10.07.2021, în dosarul de executare nr. 71/2021, de către Biroul Executorului Judecătoresc " ŢVM ", reiese fără putință de tăgadă refuzul minorei P A T, născută la data de ...., de a-și însoți tatăl în cadrul programului de legături personale stabilit de instanţă. Acest aspect nu a fost contestat în cauză de către intimaţi.

Pentru aceste motive, instanța în temeiul art. 913 alin. (1) și (2) C. pr. civ., urmează să admită acțiunea formulată de reclamanta Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Galaţi, în contradictoriu cu intimaţii PPC și  P I și să dispună încuviințarea unui program de consiliere psihologică pentru o perioada de 3 luni, de către un psiholog din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului  pentru minora P A T, născută la data de .......

De asemenea, instanța va dispune ca la finalizarea programului de consiliere, psihologul să întocmească un raport pe care îl va comunica instanței, executorului judecătoresc şi Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului.

Va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.