Pretenții. Excepția lipsei dovezii calității de reprezentant a reclamantei.

Sentinţă civilă 5908 din 20.04.2021


Pretenții. Excepția lipsei dovezii calității de reprezentant a reclamantei. Sentința civilă nr. 5908/2021, rămasă definitivă la data de 16.06.2022 prin Decizia civilă nr. 739/2022.

Prin cererea de chemare în judecată, reclamanta a chemat în judecată pe pârâtă, solicitând instanței ca, prin hotărârea pe care o va pronunța, să oblige pârâta la plata sumei de 1.000,51 lei, reprezentând cheltuieli de întreținere restante aferente perioadei 15.04.2013-15.07.2020 și a sumei de 4.494,52 lei, reprezentând penalități de întârziere aferente aceleiași perioade.

În ședința publică din data de 20.04.2021, instanța a invocat din oficiu excepția lipsei dovezii calității de reprezentant a reclamantei, soluționarea excepției fiind unită cu fondul cauzei conform art. 248 alin. (4) Cod procedură civilă.

În drept, cu titlu prealabil, având în vedere perioada pentru care se solicită obligarea pârâtei la plata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și a penalităților de întârziere, în cauza de față sunt aplicabile atât dispozițiile Legii nr. 230/2007, cât și prevederile Legii nr. 196/2018.

Potrivit prevederilor art. 82 alin. (1) Cod procedură civilă, când instanța constată lipsa dovezii calității de reprezentant a celui care a acționat în numele părții, va da un termen scurt pentru acoperirea lipsurilor, iar dacă acestea nu se acoperă, cererea va fi anulată.

În acest sens, potrivit art. 80 alin. (1) Cod procedură civilă, reprezentarea poate fi legală, convențională sau judiciară.

Reprezentarea legală în cazul asociațiilor de proprietari se face, conform art. 57 lit. a) din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, de către președintele asociației de proprietari care, în baza mandatului acordat de adunarea generală, reprezintă asociația de proprietari în relațiile cu terții, inclusiv în acțiunile în instanță.

În egală măsură, conform art. 31 alin. (1) din Legea nr.230/2007, președintele asociației de proprietari reprezintă asociația în derularea contractelor și își asumă obligații în numele acesteia. El reprezintă asociația de proprietari în relațiile cu terții, inclusiv în acțiunile inițiate de asociație împotriva unui proprietar care nu și-a îndeplinit obligațiile față de asociație sau în procesele inițiate de un proprietar care contestă o hotărâre a adunării generale a proprietarilor.

Așadar, președintele asociației de proprietari este reprezentantul legal al acestei persoane juridice.

Conform art. 151 alin. (4) Cod procedură civilă reprezentanții persoanelor juridice de drept privat vor depune, în copie, un extras din registrul public în care este menționată împuternicirea lor.

Potrivit art. 151 alin. (3) Cod procedură civilă, „reprezentantul legal va alătura o copie legalizată de pe înscrisul doveditor al calității sale.”, iar, conform alin. (5) din același articol, „organul de conducere sau, după caz, reprezentantul desemnat al unei asociații, societăți ori alte entități fără personalitate juridică, înființată potrivit legii, va anexa, în copie legalizată, extrasul din actul care atestă dreptul său de reprezentare în justiție.”

În ceea ce privește sancțiunea care intervine în cazul nerespectării cerinței prevăzute de lege referitoare la reprezentare în procesul civil, instanța reține că lipsa dovezii acestei calități constituie un caz de nulitate necondiționată de existența unei vătămări, prevăzut de art. 176 pct. 2 Cod procedură civilă, sancțiune care intervine în condițiile art. 82 alin. (1) Cod procedură civilă

Cu alte cuvinte, în cazul în care reprezentantul părții nu face dovada acestei calități, instanța va da un termen scurt pentru acoperirea lipsurilor, iar dacă, în termenul acordat, lipsa dovezii calității de reprezentant nu se acoperă, cererea va fi anulată.

În prezenta cauză, instanța reține că, cererea de chemare în judecată a fost formulată de reclamanta, fără a se preciza numele reprezentantului legal al acestuia respectiv a președintelui asociației.

În dovedirea calității de reprezentant legal, reclamanta a depus la dosar procesul verbal încheiat la data de 23.02.2013 (f. 11), din cuprinsul căruia rezultă că în calitate de președinte a fost desemnat numitul R. I., înlocuit fiind fostul președinte, numitul B. I..

Urmare a solicitării instanței din data de 24.02.2021, ca reclamanta să depună la dosar dovada calității de reprezentant legal, aceasta a depus la dosar procesul verbal nr. 33 din data de 28.05.2015, prin care membrii adunării generale au hotărât: ”numirea unui nou președinte în persoana numitului R. I.” (f. 144).

Față de situația de fapt reținută mai sus, instanța reține că reclamanta a formulat cererea de chemare în judecată cu nerespectarea art. 151 alin. (3) și (5) Cod procedură civilă, raportat la art. 78 alin. (2) din Legea nr. 196/2018.

În acest sens, în acord cu dispozițiile art. 82 Cod procedură civilă, instanța a citat reclamanta în vederea complinirii lipsurilor indicate mai sus.

Nefiind complinite lipsurile în termenul acordat, în temeiul art. 82 alin. (1) Cod procedură civilă, instanța va admite excepția lipsei dovezii calității de reprezentant în ceea ce o privește pe reclamantă, invocată din oficiu, și va anula cererea de chemare în judecată.