Modificarea/încetarea obligaţiilor ( art. 73 şi art. 94 Legea 253/2013)

Sentinţă penală 96 din 22.09.2021


La data de 08.07.2021 a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Filiaşi, judeţul Dolj sesizarea adresată  de către Direcţia Naţională de Probaţiune – Serviciul de Probaţiune Dolj, privind încetarea obligaţiei prevăzute de art. 93 alin. 2 lit. a) C.P. stabilită în sarcina persoanei condamnate R.C., respectiv aceea de a urma un curs de pregătire şcolară ori de calificare  profesională.

S-a arătat că  prin sentinţa penală nr. X/02.02.2021 a Judecătoriei Filiaşi, definitivă prin neapelare în data de 23.02.2021, fată de R. C. s-a dispus măsura educativă a asistării zilnice, pe o durată de 6 luni (executabilă în perioada 05.04.2021 — 04.10.2021).

Conform hotărârii judecătoreşti, tânărul trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Dolj, la datele fixate de acesta; să nu se apropie şi să nu comunice cu inculpaţii M. V., zis ”S.”, M. C. M., zis ”N." şi G. C. zis ”C."; să urmeze un curs de pregătire şcolară sau de formare profesională.

S-a arătat că, de la data începerii executării măsurii educative şi până în prezent, R. C. a manifestat cooperare în executarea obligaţiilor impuse. Acesta s-a prezentat la Serviciul de Probaţiune Dolj, la termenele fixate, dar nu are documente privind situaţia şcolare. Au fost efectuate demersuri pentru identificarea unui curs de calificare, dar a fost verificată şi posibilitatea reînscrierii 'a o formă şcolară de tipul "a doua şansă".

În privinţa modalităţii de executare a obligaţiei prevăzute de art. 121 alin. 1 lit. a Cp (sub forma unui curs de calificare profesională sau înscrierea şi frecventarea cursurile şcolare), serviciul a făcut demersuri pentru identificarea resurselor comunitare locale avându-se în vedere situaţia financiară a tânărului (acesta trăieşte din munca zilieră, venit considerat suficient pentru întreţinerea celor trei membrii, deşi sunt ajutaţi de ceilalţi membrii ai familiei extinse).

S-a precizat că, conform datelor deţinute, reînscrierea la şcoală nu este posibilă decât în cadrul programului educaţional "A doua şansă” (având în vedere vârsta persoanei sancţionate, 21 de ani), însă acest program nu se derulează la unitatea de învăţământ din com. B.. Inspectoratul Judeţean Şcolar Dolj ne-a informat că, în anul şcolar 2020 — 2021, şcolile care organizează programul 'IA doua şansă", învăţământ secundar inferior, sunt: Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Craiova şi Liceul Tehnologic "Dimitrie Filişanu" din Filiaşi. Am contactat Liceul Tehnologic din oraşul Filiaşi, care, prin adresa înregistrată în serviciul nostru sub nr. 1 1527/26.04.2021, a comunicat faptul că perioada de înscriere este în iunie iar cursurile vor începe în data de 10 octombrie 2021, dată care este În afara termenului de supraveghere. Având în vedere că are un copil minor în întreţinere şi deşi are patru clase nu ştie să scrie şi să citească, frecventarea cursurilor şcolare, la această unitate de învăţământ, ar fi foarte greu de realizat şi nu ar avea nicio utilitate, R. C.nefiind interesat de actul educaţional.

Prin urmare, s-a procedat la verificarea posibilităţii de urmare a unui curs de calificare profesională prin intermediul AJOFM Dolj — CRFPA Dolj (în cazul în care sunt suficiente persoane, cursurile de calificare profesională putând fi organizate şi pe raza altor localităţi. Din adresa emisă de către AJOFM Dolj reiese că tânărul, absolvent a 4 clase, este eligibil pentru frecventarea unuia dintre următoarele cursuri: ajutor bucătar, îngrijitor spaţii verzi, competenţă în matematică, comunicare în limba română, angajat în curăţenie. în cursul lunii aprilie 2021 în urma contactării AJOFM Dolj, Serviciul fiind informat că, în prezent, se lucrează la formarea grupelor pentru derularea cursurilor de calificare profesională, dar că nu se poate stabili data la care acestea vor începe şică, pentru începerea unui astfel de curs cu cei care au patru clase, este nevoie de existenţa unui număr de minim 14 solicitări dar aceste cursuri nu sunt niciodată solicitate.

În final, la capitolul concluzii s-a arătat că, în ceea ce priveşte obligaţia de a urma un curs de pregătire şcolară sau de calificare profesională s-a apreciat că, din motive obiective, minorul nu poate executa această obligaţie.

S-a susţinut că, nu s-a identificat niciun curs de pregătire şcolară care să înceapă în timpul termenului de supraveghere a măsurii educative iar în ceea ce priveşte cursul de calificare profesională, nu sunt solicitări pentru începerea unui curs pentru care tânărul este eligibil.

Cererea a fost întemeiată în drept pe dispoziţiile art. 94 alin. 4 Cod penal şi art. 66 din Legea nr. 252/2013.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine:

Prin sentinţa penală nr. X/02.02.2021  pronunţată în dosarul nr. X/230/2020 al Judecătoriei Filiaşi, definitivă prin neapelare în data de 23.02.2021, cu privire la intimatul condamnat R. C. s-a dispus: "În baza art. 120 C. pen. rap la art. 396 alin. 10 Cod pr. pen., aplică inculpatului R. C., măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere şi semnalizare falsă şi furt calificat prev. şi ped. de  art. 332 alin. 1 Cod penal şi art. 228 alin. 1 rap. la art. 229 alin. 3 lit.f Cod penal, ambele cu aplicarea art. 113 alin. 3  şi următoarele din Codul penal,  art. 77 lit. a  Cod  penal şi aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal;

În baza art. 121 alin. (1) lit. a, d şi e C. pen., impune inculpatului R. C. ca pe durata executării măsurii educative să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională, să nu se apropie şi să nu comunice cu inculpaţii M. V., zis  " S. ", M.C.M. zis "N." şi G. C., zis "C." şi să se prezinte la serviciul de probaţiune Dolj la datele fixate de acesta.

Atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul executării măsurii educative. "

Potrivit art. 95 Cp dacă pe parcursul termenului de supraveghere au intervenit motive care justifică fie impunerea unor noi obligaţii, fie sporirea sau diminuarea condiţiilor de executare a celor existente, instanţa dispune modificarea obligaţiilor în mod corespunzător, pentru a asigura condamnatului şanse mai mari de îndreptare.

Instanţa dispune încetarea executării unora dintre obligaţiile pe care le-a impus, când apreciază că menţinerea acestora nu mai este necesară.

Conform art. 48 din Legea nr. 253/2013 în situaţia în care, pe parcursul termenului de supraveghere, consilierul de probaţiune constată că se impune modificarea conţinutului unora dintre obligaţiile stabilite în sarcina persoanei supravegheate, impunerea unor noi obligaţii sau încetarea executării unora dintre cele dispuse, sesizează instanţa de executare, potrivit art. 87 din Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Sesizarea instanţei poate fi făcută şi de către judecătorul delegat cu executarea, la cererea persoanei supravegheate sau a persoanei vătămate, după consultarea raportului întocmit de consilierul de probaţiune.

Obligaţiile stabilite în sarcina unui condamnat trebuie să răspundă dezideratului de reintegrare socială a condamnatului, fără însă a se transforma în sarcini ce ar putea conduce chiar la obţinerea unui rezultat contrar celui urmărit.

Instanţa, având în vedere menţiunile din adresa nr. 16933/30.06.2021 şi din raportul de evaluare ataşat, din care rezultă, în esenţă că, pe deoparte,  s-a încercat identificarea, în comunitate, a unei instituţii în cadrul căreia minorul să poată executa obligaţia, demers ce nu s-a putut concretiza, întrucât  nu a fost identificat niciun curs de pregătire şcolară care să înceapă în timpul termenului de supraveghere a măsurii educative şi nici nu există solicitări pentru începerea unui curs la care minorul să fie eligibil, va admite sesizarea Serviciului de Probaţiune Dolj şi va dispune încetarea obligaţiei persoanei condamnate R. C.de a urma un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională, stabilită prin sentinţa penală nr. X din data de 02.02.2021 pronunţată de Judecătoria Filiaşi în dosarul nr. X/230/2020, rămasă definitivă prin neapelare.