Executare silită (alte cereri privind executarea silită)/dobânzi (incidenţa dispoziţiilor art 628 alin.4 C.pr.civilă/distincţia dintre dobânda legală penalizatoare şi dobânda legală remuneratorie - og 13/2011) - apel

Decizie 51 din 28.01.2022


Tribunalul constată că prima instanţă a constatat în mod corect îndeplinite condiţiile impuse de art 628 al.4 Cod procedură civilă, însă în mod nelegal a obligat pârâţii la plata către reclamant atât a dobânzii penalizatoare cât şi a dobânzii remuneratorii pentru aceeaşi perioadă, respectiv 02.12.2017 – 27.01.2021.

Distincţia dintre cele două categorii de dobânzi este arătată în O.G. nr. 13/2011 Art. 1 - (1) Părţile sunt libere să stabilească, în convenţii, rata dobânzii atât pentru restituirea unui împrumut al unei sume de bani, cât şi pentru întârzierea la plata unei obligaţii băneşti.

(2) Dobânda datorată de debitorul obligaţiei de a da o sumă de bani la un anumit termen, calculată pentru perioada anterioară împlinirii termenului scadenţei obligaţiei, este denumită dobândă remuneratorie.

(3) Dobânda datorată de debitorul obligaţiei băneşti pentru neîndeplinirea obligaţiei respective la scadenţă este denumită dobândă penalizatoare.

Ca urmare, dobânda remuneratorie este datorată doar pentru perioada anterioară scadenţei, în acest caz, în mod evident fiind necesară stabilirea ei prin convenţie de către părţi.

Prin contractul de împrumut care constituie titlu executoriu în speţă, părţile au convenit acordarea unui împrumut fără dobândă, în cuantum de 70.000 Euro.

Pentru faptul nerestituirii împrumutului la scadenţă, debitorul datorează doar dobânda legală penalizatoare.

Din acest punct de vedere, prin raportul de expertiză contabilă extrajudiciară s-a ţinut cont de suma restituită de împrumutaţi la data de 13.06.2018, expertul calculând un total al dobânzii legale penalizatoare de 8946,55 Euro pentru perioada 02.12.2017 – 27.01.2021.

Faptul că expertul a calculat pentru aceeaşi perioada şi dobânda legală remuneratorie (care se calculează în procent diferit faţă de dobânda penalizatoare – art 3 din ordonanţă), nu înseamnă că creditorul putea solicita ambele tipuri de dobânzi şi cu atât mai puţin instanţa putea să le acorde, fără a face distincţia dintre dobânda penalizatoare şi dobânda remuneratorie.