Deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept

Sentinţă penală 29 din 11.09.2020


Document finalizat

Cod ECLI …………………

Dosar nr…………….

R O M Â N I A

TRIBUNALUL COVASNA

SENTINŢA PENALĂ NR. 29

Şedinţa publică din data de 11 septembrie 2020

PREŞEDINTE : …………

GREFIER  : ……………….

Cu participarea reprezentantului  Ministerului Public, procuror …………. din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna.

Pe rol fiind pronunţarea asupra cauzei privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna cu inculpatul P.P.-G., cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de „deţinere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prevăzută de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, în dosarul nr. 54/D/P/2020.

Desfăşurarea şedinţei de judecată s-a înregistrat cu mijloace tehnice audio, conform art. 369 alin. 1 C.pr.pen.

La apelul nominal făcut în şedinţa ¬¬¬¬¬¬publică de astăzi, se constată lipsa inculpatului.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

Se face referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care arată că, dezbaterile în fond asupra cauzei de faţă au avut loc în şedinţa publică din data de 09 septembrie 2020,  susţinerile şi concluziile părţilor fiind consemnate în încheierea de şedinţă din aceeaşi zi, încheiere care face parte integrantă din prezenta sentinţă şi la care se face trimitere. 

T R I B U N A L U L

Asupra acordului de recunoaştere a vinovăţiei de faţă.

În baza actelor şi lucrărilor din dosar, constată următoarele:

La data de 17 iulie 2020, Tribunalul Covasna a fost sesizat cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei din data de 16 iulie 2020, încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna cu inculpatul P.P.-G., născut la data de ……. în mun. ……., jud. …….., CNP ………, fiul lui G. şi S., cetăţean român, căsătorit, cu doi copii minori în întreţinere, stagiul militar satisfăcut, sergent, C.M.J. …….., studii - liceul veterinar, profesia veterinar, cu locul de muncă la Întreprindere Individuală ……………, cu sediul în mun. ………, domiciliat în …………., posesor al C.I. seria …… nr. ……. emisă la data de ……… de către S.P.C.L.E.P. ………, fără antecedente penale, asistat de apărătorul ales – av. ……….., din  Baroul Cluj, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „deţinere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, obiect al cauzei penale nr. 54/D/P/2020, fiind înregistrat pe rolul instanței sub dosar nr. ……………..

Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut, în esenţă, în sarcina inculpatului P.P.-G. faptul că, în data de 14.07.2019, în jurul orei 03.00, în zona pășunii Hatod din județul Covasna, unde avea loc festivalul Waha, a deținut pentru consum propriu, fără drept, 8 (opt) comprimate rotunde de culoare roz, cu logo Batman, iar pe verso având o linie mediană, care conțin ca substanță activă MDMA, drog de mare risc înscris în Tabelul-Anexă nr. I din Legea nr. 143/2000, dintre care 7 (șapte) comprimate asupra sa, iar unul în autoturismul marca Suzuki, model Vitara, cu numărul de înmatriculare ………….., faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de „deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000.

Totodată, s-a reţinut că, după ce inculpatului i-au fost aduse la cunoștință drepturile și obligațiile prevăzute de lege, inclusiv posibilitatea încheierii unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției, la data de 09.07.2020, a fost inițiată de către inculpatul P.P.-G. încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, cu privire la săvârşirea infracţiunii de „deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000.

Văzând că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 480 din Codul de procedură penală pentru încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, respectiv că pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea de „deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, este mai mică de 15 ani închisoare, respectiv pedeapsa închisorii de la  6 luni la 3 ani, şi că din probele administrate în cauză rezultă suficiente date cu privire la existența faptei, pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatului, prin referatul din 16 iulie 2020, procurorul de caz a propus avizarea limitelor încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul P.P.-G. pentru infracțiunea de „deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 480 alin. 4 C.pr.pen., referatul fiind avizat, la data de 16.07.2020, în temeiul art. 478 alin. 4 din Codul de procedură penală, de procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Covasna.

Astfel, prin declaraţia expresă dată în calitate de inculpat, la data de 16.07.2020 (f.30 d.u.p.), inculpatul P.P.-G. a recunoscut comiterea faptei de care este acuzat, respectiv că, în data de 14.07.2019, în jurul orei 03.00, în zona pășunii Hatod din județul Covasna, unde avea loc festivalul Waha, a deținut pentru consum propriu, fără drept, 8 (opt) comprimate rotunde de culoare roz, cu logo Batman, iar pe verso având o linie mediană, care conțin ca substanță activă MDMA, drog de mare risc înscris în Tabelul-Anexă nr. I din Legea nr. 143/2000, dintre care 7 (șapte) comprimate asupra sa, iar unul în autoturismul marca Suzuki, model Vitara, cu numărul de înmatriculare ……., şi a acceptat încadrarea juridică a acesteia, respectiv  infracţiunea de „deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, solicitând totodată încheierea unui acord ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei.

În consecinţă, în conformitate cu dispoziţiile art. 478 şi urm. din C.pr.pen., la data de 16.07.2020, s-a încheiat acordul de a recunoaştere a vinovăţiei de către inculpatul P.P.-G. având ca obiect recunoaşterea comiterii faptei, pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi acceptarea încadrării juridice a acesteia, precum şi felul, cuantumul şi forma de executare a pedepsei. 

În fapt, prin acordul de recunoaştere a vinovăţiei s-a reţinut că, la data de 15.07.2019, pe rolul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Covasna, s-a înregistrat dosarul penal cu numărul 46/D/P/2019, privind comiterea infracțiunilor de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, prevăzută de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000.

Prin ordonanța din data de 16.07.2020, s-a dispus disjungerea cauzei și formarea unui nou dosar, în vederea continuării cercetărilor sub aspectul comiterii de către inculpatul P.P. G. a infracțiunii de „deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prevăzută de art. 4, alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000, noua cauză fiind înregistrată sub nr. 54/D/P/2020.

Astfel, în fapt, s-a reţinut că, la data de 14.07.2019, în jurul orelor 03.00, inculpatul P.P. G., CNP ………….., a fost identificat de organele de cercetare ale poliției judiciare în zona pășunii Hatod, județul Covasna unde avea loc festivalul Waha şi procedându-se la efectuarea unui control corporal, asupra acestei persoane a fost identificat un plic transparent din plastic autosigilant, care conținea un număr de 7 comprimate de culoare roz, trei dintre acestea fiind ambalate în folie de aluminiu.

Ulterior, s-a procedat la controlul autoturismului marca Suzuki, model Vitara cu numărul de înmatriculare …………, ocazie cu care, organele de poliție au mai identificat un comprimat de culoare roz, ambalat în folie de plastic, împreună cu cartea de identitate a inculpatului V. G. Z., CNP ……………...

Plicul transparent din plastic autosigilant care conținea un număr de 7 comprimate de culoare roz a fost ambalat într-un plic de culoare maro inscripționat “plicul nr. 1”, fiind sigilat cu sigiliul MAI nr. 19544, iar comprimatul de culoare roz ambalat în folie de plastic, a fost introdus într-un plic de culoare albă inscripționat “plicul nr. 2”, fiind sigilat cu sigiliul MAI nr. 19544.

S-a reţinut că, potrivit raportului de constatare tehnico-științifică nr. 874617/2019 probele înaintate pentru analiză erau constituite din:

- proba nr. 1 - 7 (șapte) comprimate rotunde de culoare roz, cu logo Batman, iar pe verso o linie mediană, care conțin ca substanță activă MDMA, şi

- proba nr. 2 - un comprimat rotund de culoare roz, cu logo Batman, iar pe verso o linie mediană, care conține ca substanță activă MDMA, MDMA-ul făcând parte din Tabelul-Anexă nr. I din Legea nr. 143/2000, fiind clasificat ca drog de mare risc.

Fiind audiat, inculpatul P.P. G. a declarat, în esență, faptul că, comprimatele găsite asupra sa, îi aparţineau şi că le-a cumpărat în urmă cu 2 luni din Timişoara, recunoscând că și comprimatul identificat în autoturismul marca Suzuki cu numărul de înmatriculare……. îi aparținea și că acesta a căzut din eroare lângă cartea de identitate a celuilalt inculpat, deci acesta a recunoscut comiterea faptei.

Faţă de cele de mai sus, s-a reţinut că, în drept, fapta inculpatului P.P. G., constând în aceea că, în data de 14.07.2019, în jurul orei 03.00, în zona pășunii Hatod din județul Covasna, unde avea loc festivalul Waha, a deținut pentru consum propriu, fără drept, 8 (opt) comprimate rotunde de culoare roz, cu logo Batman, iar pe verso având o linie mediană, care conțin ca substanță activă MDMA, drog de mare risc înscris în Tabelul-Anexă nr. I din Legea nr. 143/2000, dintre care 7 (șapte) comprimate asupra sa, iar unul în autoturismul marca Suzuki, model Vitara, cu numărul de înmatriculare ………….., întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de „deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, faptă pentru care legea prevede  pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani.

De asemenea, s-a reţinut că, prin aplicarea dispozițiilor art. 480 alin. 4 C.pr.pen.,  limitele de pedeapsă prevăzute de lege se reduc cu o treime, rezultând astfel pedeapsa închisorii de la 4 luni la 2 ani.

În continuare, s-a reţinut că, potrivit art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, constituie infracțiune cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, iar aliniatul al doilea al aceluiași articol, prevede pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani, dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc.

Astfel, s-a reţinut că, elementul material al laturii obiective a infracțiunii analizate constă în acțiuni alternative, respectiv cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, acțiuni ce trebuie să se refere la droguri de mare risc, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 143/2000 și prevăzute de tabelele-anexă I-II ale acestui act normativ.

Aşa fiind, s-a reţinut că, după cum rezultă din probele administrate în cauză, inculpatul P.P. G., în data de 14.07.2019, a deținut asupra sa un număr de 7 (șapte) comprimate rotunde de culoare roz, cu logo Batman, iar pe verso o linie mediană, iar în autoturismul marca Suzuki, model Vitara, cu numărul de înmatriculare ………….., încă un comprimat de același fel, aspecte ce rezultă din procesul-verbal de constatare, care se coroborează cu declarația inculpatului și cu concluziile raportului de constatare tehnico-științifică.

S-a reţinut că, în cauză, executarea rezoluției infracționale de deținere a drogurilor s-a referit la droguri de mare risc, respectiv MDMA, substanță prevăzută în tabelul-anexă nr. I din Legea nr. 143/2000, astfel cum rezultă din raportul de constatare tehnico-științifică întocmit în cauză.

Totodată, s-a reţinut că, acțiunea inculpatului a fost săvârșită fără drept, acesta nefiind autorizat să dețină droguri de mare risc în vederea consumului propriu, iar urmarea imediată a acțiunii sale, care constituie elementul material al laturii obiective a infracțiunii, constă într-o vătămare a relațiilor sociale referitoare la sănătatea publică, între acțiunea inculpatului și urmarea imediată a acestei acțiuni existând legătură de cauzalitate.

În ceea ce privește latura subiectivă a infracțiunii analizate, s-a reţinut că aceasta se poate comite cu intenție directă, calificată prin scop, ca formă a vinovăției, şi că, din probele administrate în cauză, rezultă că inculpatul P.P.-G. a acționat cu intenție directă, în sensul art. 16 alin. 3 lit. a C.pen, fiind astfel întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de „deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000.

De asemenea, s-a reţinut că, starea de fapt reţinută anterior şi vinovăţia inculpatului rezultă din probele administrate în cursul urmăririi penale, respectiv: procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante (f.11 d.u.p.), Raportul de constatare tehnico-științifică nr. 874617/2019 (f.14-17 d.u.p.), dovada seria/nr. DCJSEO - 521680/29.01.2020 şi declarațiile inculpatului P.P. G. (f.28-29,30 d.u.p.).

Referitor la datele privind urmărirea penală, s-a reţinut că, prin ordonanța procurorului, din data de 16.07.2019, dată în dosarul nr. 46/D/P/2019, s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de „deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 alin. 1, 2 din Legea 143/2000 (f.8 d.u.p.), apoi, prin ordonanța din data de 19.05.2020, dată în acelaşi dosar, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții P.P. G. și V. G.-Z., sub aspectul comiterii infracțiunilor de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, prevăzute de art. 4 alin. 1, 2 din Legea 143/2000 (f.6-7 d.u.p.).

Ulterior, prin ordonanța din data de 11.06.2020, dată în dosarul 46/D/P/2019, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpaților P.P. G. și V. G.-Z., sub aspectul comiterii infracțiunilor de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, prevăzute de art. 4 alin. 1, 2 din Legea 143/2000 (f.4-5 d.u.p.), iar  prin ordonanța din data de 15.07.2020, dată în acelaşi dosar, s-a dispus extinderea urmăririi penale și extinderea acțiunii penale față de inculpatul P.P. G. sub aspectul comiterii infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, prevăzute de art. 4 alin. 1, 2 din Legea 143/2000, precum și schimbarea încadrării juridice a faptelor reținute în sarcina sa, din infracțiunile de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, prevăzută de art. 4 alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 38 alin. 2 C.pen. (2 infracțiuni) în infracțiunea de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, prevăzută de art. 4 alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000 (f.1-3 d.u.p.).

În final, prin ordonanța  din data de 16.07.2020, s-a dispus disjungerea cauzei şi  formarea unui nou dosar în care urma să se efectueze cercetări sub aspectul comiterii de către inculpatul  P.P. G. a infracţiunii de „deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000 (f.9-10 d.u.p.), fiind constituit dosarul nr. 54/D/P/2020.

De asemenea, s-a reţinut că, prin ordonanța din 18.07.2019 s-a dispus efectuarea unui raport de constatare tehnico-științifică (f.13 d.u.p.), iar prin ordonanţa din data de 19.05.2020, s-a dispus evaluarea inculpatului P.P. G. (f.31-32 d.u.p.), organele de cercetare ale poliţiei judiciare fiind delegate prin ordonanţele din datele de 28.01.2020 şi 09.04.2020, în vederea efectuării unor acte procedurale (f.21,22 d.u.p.).

În ceea ce priveşte măsurile preventive, s-a reţinut că,  faţă de inculpatul P.P. G., nu s-au luat măsuri preventive.

Cu privire la împrejurările încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei, s-a reţinut că, inculpatului i-au fost aduse la cunoștință drepturile și obligațiile prevăzute de lege, inclusiv posibilitatea încheierii unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției, astfel cum rezultă din procesele-verbale aflate la dosarul cauzei, şi la data de 09.07.2020 a fost inițiată de către inculpat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției.

Astfel, s-a constatat că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul P.P.-G., având în vedere că, inculpatul a recunoscut săvârșirea faptelor cu privire la care s-au formulat acuzațiile și a acceptat încadrarea juridică dată acestora de procuror, conform art. 479 Cod procedură penală, pedeapsa prevăzută de lege, pentru infracțiunea de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, prevăzută de art. 4 alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000, este mai mică de 15 ani închisoare, conform art. 480 alin. 1 Cod procedură penală şi inculpatul și-a dat acordul pentru prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității, iar din mijloacele de probă administrate în cauză rezultă suficiente date cu privire la existența faptei, pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatului, conform art. 480 alin. 2 Cod procedură penală, referatul fiind avizat, la data de 16.07.2020, în temeiul art. 478 alin. 4 din Codul de procedură penală, de procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Covasna.

Totodată, s-a reţinut că, prin declaraţia expresă dată în calitate de inculpat, la data de 16.07.2020, inculpatul P.P.-G. a recunoscut comiterea faptei de care este acuzat, respectiv că, în data de 14.07.2019, în jurul orei 03.00, în zona pășunii Hatod din județul Covasna, unde avea loc festivalul Waha, a deținut pentru consum propriu, fără drept, 8 (opt) comprimate rotunde de culoare roz, cu logo Batman, iar pe verso având o linie mediană, care conțin ca substanță activă MDMA, drog de mare risc înscris în Tabelul-Anexă nr. I din Legea nr. 143/2000, dintre care 7 (șapte) comprimate asupra sa, iar unul în autoturismul marca Suzuki, model Vitara, cu numărul de înmatriculare …….., şi a acceptat încadrarea juridică a acesteia, pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, respectiv infracțiunea de „deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prevăzută de art. 4 alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000 şi totodată a acceptat felul, cuantumul şi forma de executare a pedepsei.

 De asemenea, s-a reţinut că, potrivit art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea de „deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept” este închisoarea de la 6 luni la 3 ani, şi prin aplicarea dispozițiilor art. 480 alin. 4 C.pr.pen., aceste limite de pedeapsă se reduc cu o treime, rezultând astfel pedeapsa închisorii de la 4 luni la 2 ani.

Analizând criteriile de individualizare a pedepselor prevăzute de art. 74 din Codul penal, procurorul a apreciat, în raport cu: lipsa antecedentelor penale ale inculpatului, întinderea redusă în timp a activității infracționale, cantitatea relativ redusă de droguri de mare risc care face obiectul infracțiunii, desfășurarea activității infracționale într-un cerc restrâns de persoane apropiate inculpatului şi absența obținerii de beneficii materiale în urma activității infracționale, precum şi faţă de atitudinea inculpatului după comiterea faptelor, respectiv recunoașterea acestora și prezentarea la toate chemările organelor judiciare şi faptul că acesta este o persoană integrată în societate, cu un loc de muncă stabil, că se impune orientarea pedepsei pentru infracțiunea care face obiectul cauzei către minimul special.

În consecinţă, în temeiul art. 478 şi urm. C.pr.pen., s-a încheiat acordul de recunoaştere a vinovăţiei, prin care inculpatul  P.P.-G., a recunoscut comiterea infracţiunii de „deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, a acceptat încadrarea juridică a faptei, pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, şi anume: art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 480 alin. 4 C.pr.pen., felul şi cuantumul pedepsei  ce urmează a fi aplicată, respectiv: pedeapsa de 4 luni închisoare.

De asemenea, în baza art. 91 alin. 1 și art. 92 alin. 1 Cod penal, a acceptat suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

În baza art. 93 alin. 1 lit. a – e din Codul penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul a acceptat să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

- să se prezinte la Serviciul de probaţiune Mureş, la datele fixate de acesta;

- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

- să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

- să comunice schimbarea locului de muncă;

- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Totodată, în baza art. 93 alin. 2 lit. b din Codul penal, inculpatul a acceptat ca, pe durata termenului de supraveghere, să frecventeze un program de reintegrare socială derulate de către Serviciul de probațiune Mureş sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate, şi, potrivit art. 93 alin. 3 C.pen., ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei comunei Apold sau în cadrul Primăriei comunei Saschiz, din jud. Mureş.

De asemenea, inculpatul a fost de acord, ca în baza art. 404 alin. 4 lit. d C.pr.pen., rap. la art. 112 alin. 1  lit. f C.pen., cu referire la art. 16 alin. 1-2 din Legea nr. 143/2000, să se dispună luarea măsurii de siguranţă a confiscării speciale privind cantitatea de 1 (unu) grame de pulbere care conține ca substanță activă MDMA şi a 3 (trei) comprimate care conțin ca substanță activă MDMA, depuse la camera de corpuri delicte a I.G.P.R. -.D.C.J.S.E.O., cu dovada seria/nr. DCJSEO - 521680 din 29.01.2020, precum şi cu distrugerea drogurilor ridicate, cu păstrarea de contraprobe, potrivit art. 17 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu referire la art. 574 lit. d C.pr.pen., dar şi cu plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum de 800  lei, potrivit art. 398 C.pr.pen., rap. la art. 274 alin. 1 C.pr.pen.

Alăturat acordului de recunoaştere a vinovăţiei, a fost înaintat instanţei dosarul de urmărire penală nr. 54/D/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna.

Analizând acordul de recunoaştere a vinovăţiei înaintat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna, instanţa constată că, în cauză, sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în dispoziţiile art. 480 – 482 C.pr.pen.

Astfel, analizând actele de urmărire penală şi materialul probator administrat în cursul urmăririi penale, instanţa reţine următoarele:

La data de 15.07.2019, pe rolul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Covasna, s-a înregistrat dosarul penal cu numărul 46/D/P/2019, privind comiterea infracțiunilor de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, prevăzută de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000.

În fapt, s-a reţinut că, la data de 14.07.2019, în jurul orelor 03.00, inculpatul P.P. G., CNP ……………, a fost identificat de organele de cercetare ale poliției judiciare în zona pășunii Hatod, județul Covasna unde avea loc festivalul Waha şi procedându-se la efectuarea unui control corporal, asupra acestei persoane a fost identificat un plic transparent din plastic autosigilant, care conținea un număr de 7 comprimate de culoare roz, trei dintre acestea fiind ambalate în folie de aluminiu.

Ulterior, s-a procedat la controlul autoturismului marca Suzuki, model Vitara cu numărul de înmatriculare ……….., ocazie cu care, organele de poliție au mai identificat un comprimat de culoare roz, ambalat în folie de plastic, împreună cu cartea de identitate a inculpatului V. G. Z., CNP …………………….

Plicul transparent din plastic autosigilant care conținea un număr de 7 comprimate de culoare roz a fost ambalat într-un plic de culoare maro inscripționat “plicul nr. 1”, fiind sigilat cu sigiliul MAI nr. 19544, iar comprimatul de culoare roz ambalat în folie de plastic, a fost introdus într-un plic de culoare albă inscripționat “plicul nr. 2”, fiind sigilat cu sigiliul MAI nr. 19544.

 În consecinţă, prin ordonanța procurorului, din 16 iulie 2019, dată în dosarul nr. 46/D/P/2019, s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză, in rem, sub aspectul comiterii infracțiunilor de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, prevăzută de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000 (f.8 d.u.p.)

Potrivit raportului de constatare tehnico-științifică nr. 874617/2019 probele înaintate pentru analiză erau constituite din:

- proba nr. 1 - 7 (șapte) comprimate rotunde de culoare roz, cu logo Batman, iar pe verso o linie mediană, care conțin ca substanță activă MDMA, şi

- proba nr. 2 - un comprimat rotund de culoare roz, cu logo Batman, iar pe verso o linie mediană, care conține ca substanță activă MDMA, MDMA-ul făcând parte din Tabelul-Anexă nr. I din Legea nr. 143/2000, fiind clasificat ca drog de mare risc (f.14-18 d.u.p.).

Fiind audiat, inculpatul P.P. G. a declarat, în esență, faptul că, comprimatele găsite asupra sa, îi aparţineau şi că le-a cumpărat, în urmă cu 2 luni, din Timişoara, recunoscând că și comprimatul identificat în autoturismul marca Suzuki cu numărul de înmatriculare ……….. îi aparținea și că acesta a căzut din eroare lângă cartea de identitate a celuilalt inculpat, deci acesta a recunoscut comiterea faptei (f.28-29,30 d.u.p.).

Aşa fiind, prin ordonanța din data de 19.05.2020, dată în acelaşi dosar, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții P.P. G. și V. G.-Z., sub aspectul comiterii infracțiunilor de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, prevăzute de art. 4 alin. 1, 2 din Legea 143/2000 (f.6-7 d.u.p.).

Ulterior, prin ordonanța din data de 11.06.2020, dată în dosarul 46/D/P/2019, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpaților P.P. G. și V. G.-Z., sub aspectul comiterii infracțiunilor de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, prevăzute de art. 4 alin. 1, 2 din Legea 143/2000 (f.4-5 d.u.p.), iar  prin ordonanța din data de 15.07.2020, dată în acelaşi dosar, s-a dispus extinderea urmăririi penale și extinderea acțiunii penale față de inculpatul P.P. G. sub aspectul comiterii infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, prevăzute de art. 4 alin. 1, 2 din Legea 143/2000, precum și schimbarea încadrării juridice a faptelor reținute în sarcina sa, din infracțiunile de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, prevăzută de art. 4 alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 38 alin. 2 C.pen. (2 infracțiuni) în infracțiunea de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, prevăzută de art. 4 alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000, şi  la data de 9 iulie 2020, inculpatul a solicitat încheierea unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției  (f.1-3, 28-29 d.u.p.).

În consecinţă, prin ordonanța din data de 16.07.2020, s-a dispus disjungerea cauzei şi  formarea unui nou dosar în care să se efectueze cercetări sub aspectul comiterii de către inculpatul  P.P. G. a infracţiunii de „deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000 (f.9-10 d.u.p.), fiind constituit dosarul nr. 54/D/P/2020.

Audiat fiind, în calitate inculpat în dosarul nou format, P.P. G. a recunoscut faptul că, în data de 14.07.2019, în jurul orei 03.00, în zona pășunii Hatod din județul Covasna, unde avea loc festivalul Waha, a deținut pentru consum propriu, fără drept, 8 (opt) comprimate rotunde de culoare roz, cu logo Batman, iar pe verso având o linie mediană, care conțin ca substanță activă MDMA, drog de mare risc înscris în Tabelul-Anexă nr. I din Legea nr. 143/2000, dintre care 7 (șapte) comprimate asupra sa, iar unul în autoturismul marca Suzuki, model Vitara, cu numărul de înmatriculare …………. şi a solicitat încheierea unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției (f.30 d.u.p.).

Totodată, instanţa constată că, inculpatul P.P. G., prezent în faţa instanţei, la termenul de judecată din data de 09.09.2020, a declarat că recunoaşte comiterea faptei şi acceptă încadrarea juridică, pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi acceptă felul, cuantumul şi modalitatea de executare a pedepsei la care s-a ajuns la acord.

 Starea de fapt reţinută anterior rezultă din probele administrate în cursul urmăririi penale, respectiv: procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante (f.11 d.u.p.), Raportul de constatare tehnico-științifică nr. 874617/2019 (f.14-17 d.u.p.), dovada seria/nr. DCJSEO - 521680/29.01.2020 şi declarațiile inculpatului P.P. G. (f.28-29,30 d.u.p.).

În drept, fapta inculpatului P.P.-G., care, în data de 14.07.2019, în jurul orei 03.00, în zona pășunii Hatod din județul Covasna, unde avea loc festivalul Waha, a deținut pentru consum propriu, fără drept, 8 (opt) comprimate rotunde de culoare roz, cu logo Batman, iar pe verso având o linie mediană, care conțin ca substanță activă MDMA, drog de mare risc înscris în Tabelul-Anexă nr. I din Legea nr. 143/2000, dintre care 7 (șapte) comprimate asupra sa, iar unul în autoturismul marca Suzuki, model Vitara, cu numărul de înmatriculare ………………, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de „deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, faptă pentru care legea prevede  pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani.

Faţă de cele de mai sus, în drept, fapta inculpatului P.P. G., constând în aceea că, în data de 14.07.2019, în jurul orei 03.00, în zona pășunii Hatod din județul Covasna, unde avea loc festivalul Waha, a deținut pentru consum propriu, fără drept, 8 (opt) comprimate rotunde de culoare roz, cu logo Batman, iar pe verso având o linie mediană, care conțin ca substanță activă MDMA, drog de mare risc înscris în Tabelul-Anexă nr. I din Legea nr. 143/2000, dintre care 7 (șapte) comprimate asupra sa, iar unul în autoturismul marca Suzuki, model Vitara, cu numărul de înmatriculare …………., întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de „deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000. 

Aşa fiind, instanţa constată că, din probele administrate în cursul urmăririi penale rezultă suficiente date atât cu privire la existenţa faptei, pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, respectiv „deţinere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, cât şi cu privire la vinovăţia inculpatului P.P.-G., că maximul special al pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului în cuprinsul actului de inculpare este până în 15 ani închisoare, respectiv închisoare de la 6 luni la 3 ani, pentru infracţiunea, prev. de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, şi că acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost încheiat în formă scrisă, care conţine menţiunile prevăzute de art. 482 C.pr.pen., iar cu ocazia încheierii acestuia inculpatul a fost asistat de apărătorul ales - av. ……., cu împuternicirea avocaţială depusă la dosarul de urmărire penală ( f.35).

De asemenea, se constată că acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost avizat în prealabil, în scris, sub aspectul limitelor, de către procurorul ierarhic superior, în conformitate cu dispoziţiile art. 478 alin. 4 C.pr.pen. şi, potrivit art. 478 alin. 2 C.pr.pen., efectele acordului de recunoaştere a vinovăţiei au fost avizate de procurorul ierarhic superior (f.1 acord.).

Faţă de considerentele de mai sus şi apreciind cuantumul pedepsei şi modalitatea de executare a acesteia, cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat,  prin aplicarea art. 480 alin. 4 C.pr.pen., ca fiind suficientă pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere şi de reeducare ale pedepsei, în baza art. 485 alin. 1 lit. a C.pr.pen., instanţa va admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Covasna cu inculpatul P.P.-G., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „deţinere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, obiect al cauzei penale nr. 54/D/P/2020.

În consecinţă, în baza art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 480 alin. 4 C.pr.pen., instanţa îl va condamna pe inculpatul P.P.-G. la pedeapsa de 4 (luni) închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de „deţinere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”.

În baza art. 91 C.pen., se  va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi, în baza art. 92 alin. 1 C.pen., instanţa va stabili pentru inculpatul P.P.-G. termen de supraveghere de 2 (doi) ani, care, potrivit art. 92 alin. 2 C.pen., se va calcula de la data rămânerii definitive a hotărârii.

În baza art. 93 alin. 1 lit. a - e C.pen., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul P.P.-G. va trebuii să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Mureş, la datele fixate de acesta;

- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

- să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

- să comunice schimbarea locului de muncă;

- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

De asemenea, în baza art. 93 alin. 2  lit. b C.pen., se va impune inculpatului P.P.-G. să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Mureş sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

Totodată, în baza art. 93 alin. 3 C.pen., inculpatul P.P.-G. va fi obligat ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei comunei Apold, jud. Mureş, sau în cadrul Primăriei comunei Saschiz, jud. Mureş, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă, care se va executa în condiţiile prev. de art. 57 din Legea nr. 253/2013.

În baza art. 404 alin. 2 C.pr.pen., cu aplicarea art. 91 alin. 4 C.pen., se va atrage atenţia inculpatului P.P.-G. asupra dispoziţiilor art. 96 C.pen., potrivit cărora, dacă  pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, ori săvârşeşte o nouă infracţiune, instanţa va revoca suspendarea şi va dispune executarea pedepsei ce se va aplica.

Totodată, în baza art. 404 alin. 4 lit. d C.pr.pen., cu aplicarea art. 112 alin. 1 lit. f C.pen., rap. la art. 16 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, instanţa va dispune confiscarea specială de la inculpatul P.P.-G. a cantităţii de 1(un) gram de pulbere, care conţine ca substanţă activă MDMA şi a 3(trei) comprimate, care conţin ca substanţă activă MDMA (proba nr.1), rămase după efectuarea analizelor de laborator, din cantitatea de droguri ridicată de la inculpat, ambalate într-un plic de culoare albă, sigilat cu sigiliul MAI 50111, aflat în Camera de corpuri delicte a I.G.P.R. - Direcţia Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţă Operativă, în baza dovezii seria/nr. DCJSEO - 521680 din 29.01.2020 (f.20 d.u.p.).

În baza art. 17 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, se va dispune distrugerea drogurilor confiscate, potrivit art. 574 lit. d C.pr.pen, cu păstrarea de contraprobe.

De asemenea, instanţa va constata că proba nr. 2, constituită din-un comprimat rotund, de culoare roz, cu logo „Batman”, iar pe verso cu o linie mediană, care conţinea ca substanţă activă MDMA, ridicată de la inculpatul P.P.-G., a fost consumată în procesul analizelor de laborator (f.15 d.u.p.).

În baza art. 485 alin. 4 C.pr.pen., cu aplicarea art. 398 C.pr.pen., rap. la art. 274 alin. 1 C.pr.pen., inculpatul P.P.-G. va fi obligat să plătească statului 900 lei cheltuieli judiciare avansate de acesta, din care suma de 800 lei cheltuieli din faza urmăririi penale şi 100 lei din faza judecăţii.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUEMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

În baza art. 485 alin. 1 lit. a C.pr.pen., admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna cu inculpatul P.P.-G., născut la data de ……… în mun. ………., jud. ……, CNP …………, fiul lui G. şi S., cetăţean român, căsătorit, cu doi copii minori în întreţinere, stagiul militar satisfăcut, sergent, C.M.J. …….., studii - liceul veterinar, profesia veterinar, cu locul de muncă la Întreprindere Individuală  ……………, cu sediul în mun. …………, domiciliat în ……………, posesor al C.I. seria … nr. ……. emisă la data de ………. de către S.P.C.L.E.P. Sighişoara, fără antecedente penale, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „deţinere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, obiect al cauzei penale nr. 54/D/P/2020, şi în consecinţă:

În baza art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 480 alin. 4 C.pr.pen., condamnă pe inculpatul P.P.-G. la pedeapsa de 4 (luni) închisoare.

În baza art. 91 C.pen., dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi, în baza art. 92 alin. 1 C.pen., stabileşte pentru inculpatul P.P.-G. termen de supraveghere de 2 (doi) ani, care, potrivit art. 92 alin. 2 C.pen., se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii.

În baza art. 93 alin. 1 lit. a - e C.pen., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul P.P.-G. trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Mureş, la datele fixate de acesta;

- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

- să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

- să comunice schimbarea locului de muncă;

- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2  lit. b C.pen., impune inculpatului P.P.-G. să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Mureş sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 alin. 3 C.pen., obligă pe inculpatul P.P.-G. ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei comunei Apold, jud. Mureş, sau în cadrul Primăriei comunei Saschiz, jud. Mureş, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă, care se va executa în condiţiile prev. de art. 57 din Legea nr. 253/2013.

În baza art. 404 alin. 2 C.pr.pen., cu aplicarea art. 91 alin. 4 C.pen., atrage atenţia inculpatului P.P.-G. asupra dispoziţiilor art. 96 C.pen., potrivit cărora, dacă  pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, ori săvârşeşte o nouă infracţiune, instanţa va revoca suspendarea şi va dispune executarea pedepsei aplicate.

În baza art. 404 alin. 4 lit. d C.pr.pen., cu aplicarea art. 112 alin. 1 lit. f C.pen., rap. la art. 16 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, dispune confiscarea specială de la inculpatul P.P.-G. a cantităţii de 1(un) gram de pulbere, care conţine ca substanţă activă MDMA şi a 3(trei) comprimate, care conţin ca substanţă activă MDMA (proba nr.1), rămase după efectuarea analizelor de laborator din cantitatea de droguri ridicată de la inculpat, ambalate într-un plic de culoare albă, sigilat cu sigiliul MAI 50111, aflat în Camera de corpuri delicte a I.G.P.R. - Direcţia Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţă Operativă, în baza dovezii seria/nr. DCJSEO - 521680 din 29.01.2020.

În baza art. 17 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, dispune distrugerea drogurilor confiscate, potrivit art. 574 lit. d C.pr.pen, cu păstrarea de contraprobe.

Constată că proba nr. 2, constituită din-un comprimat rotund, de culoare roz, cu logo „Batman”, iar pe verso cu o linie mediană, care conţinea ca substanţă activă MDMA,  ridicată de la inculpatul P.P.-G., a fost consumată în procesul analizelor de laborator.

În baza art. 485 alin. 4 C.pr.pen., cu aplicarea art. 398 C.pr.pen., rap. la art. 274 alin. 1 C.pr.pen., obligă pe inculpatul P.P.-G. să plătească statului 900 lei cheltuieli judiciare avansate de acesta, din care suma de 800 lei cheltuieli din faza urmăririi penale şi 100 lei din faza judecăţii.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 11 septembrie 2020.

PREŞEDINTE  GREFIER