Concurs ocupare prin modalitatea trecerii in corpul ofierilor a agentilor de politie absolvnti de studii superioare - conditii pentru participare

Sentinţă civilă 368 din 05.05.2021


Prin cererea înregistrată sub nr.X/104/2021, reclamanta A M R, în contradictoriu cu Inspectoratul Judeţean de Politie O si Inspecoratul General al Politiei Romane a solicitat instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se dispună anularea inscrisului administrativ înregistrat sub nr. X din 21.01.2021, emis de IPJ-O, Comisia de Concurs, inscris administrativ X/27.01.2021, emis de IPJ-O, Serviciul Resurse Umane, prin care i s-a ingradit dreptul de a participa la concursul pentru care aplicasem, precum si anularea tuturor actelor in baza cărora s-a organizat si validat rezultatul concursului organizat de către Inspectoratul Judeţean de Politie O, la specialitatea Centrul Operaţional - Compartiment Dispecerat si Personal de Serviciu; suspendarea executării tuturor actelor administrative subsecvente pana la pronunţarea instanţei de fond, in temeiul art. 14 din legea 554/2004; obligarea paratei la organizarea unui nou concurs la specialitatea Centrul Operaţional - Compartiment Dispecerat si Personal de Serviciu pentru ocuparea postului de execuţie de ofiţer de politie vacant, cu respectarea dispoziţiilor legale şi obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecata.

În motivare arată că, în fapt, la data de 21.12.2020 a transmis on-line la adresa [email protected]. dosarul de recrutare cu documentele solicitate pentru înscrierea la concursul organizat de către Inspectoratul Judeţean de Politie O, la specialitatea Centrul Operaţional - Compartiment Dispecerat si Personal de Serviciu, anexând următoarele inscrisuri:

-Cerere de participare,

- Certificate de naştere candidat,

- Carte de identitate candidat,

- CV candidat,

- Foaie matricola candidat,

- Sentinţa civila nr. X/2017,

- Certificat de căsătorie,

- Certificat de naştere copil,

- Carte de identitate sot,

- Diploma de licenţa,

- Permis de şedere sot,

- Declaraţie de confirmare.

In data de 22.12.2020 i-a fost transmis electronic codul de identificare OT/CO/1.

In data de 05.01.2021 a susţinut testarea psihologica pe care a promovat-o asa cum reiese de pe site-ul oficial al IPJ-O.

La data de 19.01.2021, a constatat pe site-ul oficial al IPJ-O, www.ot.politiaromana.ro. ca dosarul de recrutare a fost invalidat de către comisia de concurs pentru ca ar fi lipsit certificatului de naştere al soţului.

In data de 20.01.2021, s-a prezentat la sediul IPJ-O, a depus o solicitare de validare a dosarului de concurs, solicitare înregistrata sub nr. X/21.01.2021, întrucat a depus toate documentele solicitate in anunţul privind concursul organizat. Mai mult, a făcut referire si la adresa DGMRU din cadrul MAI nr. X/S3 din data de 05.01.2021, in conţinutul căreia se face vorbire despre sincopele organizatorice care nu ar trebui sa afecteze participarea la concurs a candidaţilor inscrisi.

Astfel, organizatorul concursului nu a prevăzut expres in conţinutul anunţului de concurs, ca in cazul in care un document sau mai multe din cele solicitate in anunţ, nu exista efectiv, poate fi depus, dupa caz, un alt document înlocuitor.

A solicitat acest lucru, intrucat, in speţa, soţul, este cetăţean turc cu rezidenta pe termen lung ca membru de familie pe teritoriul României, iar cetăţenii turci, nu poseda certificat de naştere.

Acestora li se eliberează un înscris din care rezulta numele, prenumele, data naşterii, numele părinţilor, numărul de identitate, insa acel inscris poarta denumirea de carte de identitate bilingva, pe care a atasat-o email-ului transmis, arătând ca este singurul document pe care soţul il deţine din tara de provenienţa, acest inscris eliberandu-se la naştere fara fotografie, fiind preschimbat la vârsta de 15 ani cand se preia si fotografia persoanei.

Arată ca, înscrisul emis de autorităţile turceşti (cartea de identitate bilingva X) pe care l-a depus la dosar cuprinde toate rubricile menţionate intr-un certificat de naştere eliberat de către autorităţile romane.

Menţionează faptul ca, a depus si permisul de şedere pe teritoriul României seria X, pe care soţul il deţine.

Astfel, consideră ca a depus toate documentele solicitate, îndeplinesc toate condiţiile prevăzute de lege pentru participarea la concursul pentru care a aplicat.

Insa dosarul de concurs a fost invalidat pentru ca soţul este cetăţean turc, iar cetăţenii turci nu poseda certificat de naştere, insa poseda un inscris care cuprinde toate rubricile existente intr-un certificat de naştere, inscris bilingv pe care l-a depus in cadrul dosarului de incriere la concurs.

La data de 22.01.2021, ora 08.30, a primit răspunsul cu numărul X/21,01.2021 la solicitarea menţionata mai sus, prin care i s-a adus la cunoştinţa, faptul ca dosarul ar fi fost depus in volum incomplet, in sensul ca nu s-a depus copia certificatului de naştere al soţului, motivandu-se ca aceasta ar fi trebuit sa fie obligaţia sa, fara sa tina cont de faptul ca menţionase ca soţul este cetăţean turc, iar cetăţenii turci nu deţin certificat de naştere.

De asemenea, in anunţul privind concursul organizat, nu a fost făcuta nicio precizare dinstincta cu privire la cetăţenii străini, aspect care trebuia precizat si prevăzut in mod expres, intrucat in acest mod, toate dosarele candidaţilor care au soti, cetăţeni străini sunt invalidate, ingradindu-se dreptul candidaţilor de a participa la concurs.

In aceeaşi perioada a mai depus un dosar de inscriere (OT/BPA/5) la Biroul pentru protecţia animalelor, invalidat la data de 06.01.2021, pe motivul ca nu a indeplinit condiţia de participare prevăzuta la secţiunea II, punctull, litera e, (vechime in munca conform studiilor superioare), fiind solicitate aceleaşi inscrisuri, neinvocandu-se in acest sens lipsa certificatului de naştere al soţului.

Arată faptul ca anterior examenului, pentru o perioada de trei săptămâni a folosit zilele libere si concediul de odihna pentru a studia, neglijandu-şi astfel familia.

Pentru toate aceste considerente, solicită admiterea cererii asa cum a fost formulata.

In dovedirea celor menţionate mai sus solicită încuviinţarea probei cu inscrisuri, precum si orice alta proba a cărei necesitate ar rezulta din dezbateri.

In drept, invocă dispoziţiile art. 1, art. 8 si art 14 din Legea 554/2004.

Pârâtul Inspectoratul de Poliţie Judeţean O a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acţiunii ca neîntemeiată pentru motivele ce urmează:

Prin acţiunea formulată, reclamanta solicită:

l) Anularea înscrisului administrativ înregistrat sub nr. X din 21.01.2021 emis de I.P.J. O - Comisia de Concurs, înscris administrativ nr. X/27.01.2021 emis de I.P.J. O - Serviciul Resurse Umane, prin care i s-a îngrădit dreptul de a participa la concursul pentru care aplicase, precum şi anularea tuturor actelor în baza cărora s-a organizat şi validat rezultatul concursului organizat de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean O, la specialitatea Centrul Operaţional - Compartiment Dispecerat şi Personal de Serviciu;

2) Suspendarea executării tuturor actelor administrative subsecvente până la pronunţarea instanţei de fond, în temeiul art. 14 din Legea nr. 554/2004;

3) Obligarea pârâtei la organizarea unui nou concurs la specialitatea Centrul Operaţional - Compartiment Dispecerat şi Personal de Serviciu pentru ocuparea postului de execuţie de ofiţer de poliţie vacant, ci respectarea dispoziţiilor legale;

4) Cheltuieli de judecată.

Cu privire la solicitările reclamantei precizează următoarele:

I. Potrivit Dispoziţiei I.G.P.R. - D.M.R.U. nr. X din 04.12.2020, privind aprobarea demarării procedurii de ocupare, prin modalitatea trecerii în corpul ofiţerilor a agenţilor de poliţie absolvenţi de studii superioare care îndeplinesc condiţiile legale, la nivelul Inspectoratului de Politie Judeţean O s-a constituit, prin Dispoziţia Şefului Inspectoratului nr. X/17.12.2020, comisia de concurs/comisia de soluţionare a contestaţiilor pentru ocuparea, cu recrutare din sursă internă, a postului vacant de ofiţer specialist III, în cadrul Serviciului Cabinet - Centrul Operaţional - Dispecerat şi Personal de Serviciu, prevăzut la poziţia 10 din statul de organizare al unităţii, comisii constituite după cum urmează:

Comisia de concurs:

- Comisar - şef de poliţie R E C, Şef Serviciu Cabinet, în calitate de preşedinte;

- Comisar-şef de poliţie F R P, Ofiţer specialist I în cadrul Serviciului Cabinet, în calitate de membru;

- Comisar-şef de poliţie G G, Ofiţer specialist II în cadrul Serviciului Cabinet, în calitate de membru;

Comisia de soluţionare a contestaţiilor:

- Comisar - şef de poliţie M A G, 1.1 Adj. Şeful Inspectoratului, în- calitate de preşedinte;

- Subcomisar de poliţie V M D, Ofiţer specialist III în cadrul Serviciului Cabinet, în calitate de membru;

- Inspector de poliţie I R E, Ofiţer specialist III în cadrul Serviciului Cabinet, în calitate de membru;

Secretarul comisiei de concurs şi al comisiei de soluţionare a contestaţiilor a fost desemnat comisar-şef de poliţie D L, ofiţer specialist I în cadrul Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean O.

Astfel, la data de 18.12.2020 s-a procedat la publicarea anunţului de concurs nr. X, prin care s-a demarat activitatea de recrutare din sursă internă, în vederea ocupării prin trecerea în corpul ofiţerilor de poliţie a agenţilor absolvenţi de studii superioare şi care îndeplinesc condiţiile legale, a funcţiei vacante de ofiţer specialist III, îr cadrul Serviciului Cabinet - Centrul Operaţional - Dispecerat şi Personal de Serviciu.

În acest context, candidaţii au fost informaţi despre faptul că înscrierea se va face prin depunerea în volum complet, până la data de 28.12.2020, ora 16°°, a dosarului de candidat, în format electronic, online la adresa de e-mail [email protected] a Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean O, şi va cuprinde următoarele documente:

• cererea de înscriere (Anexa nr. 3 ) şi CV model Europass (Anexa nr. 4);

• copii ale documentelor care atestă nivelul şi specializarea studiilor impuse de cerinţele postului (diploma de licenţă şi suplimentul/foaia matricolă),

(Se vor accepta adeverinfeie de studii numai dacă aceste documente sunt în termenul de valabilitate, respectiv 12 luni de la finalizarea studiilor. Termenul de valabilitate al adeverinţei de studii se calculează de la data finalizării studiilor nu ta data eliberării adeverinţei de către instituţia de învăţământ),

(Agenţii de poliţie care au absolvit studii superioare în alte state vor prezenta documentele echivalate de Centru Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale)

• copie a actului de identitate;

• copii ale certificatului de naştere al candidatului, soţului/soţiei şi fiecărui copil, ale certificatului de căsătorie, precum şi, după caz, ale hotărârilor judecătoreşti privind starea civilă;

• declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptării condiţiilor de recrutare (Anexa nr. 5);

• adeverinţă eliberată de structura de resurse umane a unităţii unde este încadrat din care să reiasă că nu este cercetat disciplinar şi nu se află sub efectul unei sancţiuni disciplinare, nu este pus la dispoziţie ori suspendat din funcţie în condiţiile art. 27A21 alin. (2) sau art. 27A25 lit. a), b) şi h) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi calificativele obţinute la ultimele două evaluări anuale de serviciu.

De asemenea, în cuprinsul Secţiunii a III-a - Reguli privind înscrierea la concurs, au fost expres menţionate atenţionări referitoare la obligativitatea depunerii documentelor complete şi corect întocmite, atenţionări reluate constant pe parcursul întregului anunţ.

Exemplifică în acest sens:

>......................................................... '

Atenţie! Documentele transmise de către candidat vor fi printate şi prezentate comisiei de concurs pentru activitatea de validare/invalidare a candidaturilor. La concurs pot participa numai candidaţii care îndeplinesc condiţiile legale, criteriile specifice de recrutare, condiţiile de ocupare prevăzute în fisa postului, respectiv cei ale căror dosare de recrutare sunt complete, corect întocmite si depuse în termenul prevăzut în anunţul de concurs. Candidaţii poartă întreaga răspundere pentru transmiterea dosarelor de recrutare incomplete sau incorect întocmite.

La concurs pot participa numai candidaţii ale căror dosare de recrutare sunt complete şi corect întocmite.

...................................................» '.

Menţionează faptul că la data de 21.12.2020, ora 09:06 PM, la nivelul structurii de resurse umane din cadru unităţii noastre a fost transmis, de pe adresa de e-mail [email protected], e-mailul denumit, M R - Dosar de recrutare înscriere concurs centrul operaţional, conţinând ataşate, în copie următoarele documente:

1) cerere de înscriere; 2) certificat de căsătorie; 3) certificat de naştere candidat; 4) certificat de naştere copil; 5, CI. candidat; 6) CI. soţ; 7) CV. Europass; 8) declaraţie de confirmare a cunoaşterii şi acceptării a condiţiilor di recrutare; 9) diploma de licenţă; 10) foaie matricolă licenţă; 11) hotărâre judecătorească divorţ; 12) permis de şedere soţ.

Potrivit dispoziţiilor art. 16 alin. (1) şi (2) din O.M.A.I. nr. 140/2016 privind activitatea de managemen resurse umane în unităţile de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne cu modificările şi completările' ulterioare comisia de concurs are următoarele atribuţii:

,,a) verifică corectitudinea întocmirii dosarelor de recrutare a candidaţilor;

b) stabileşte probele de concurs, precum şi bibliografia şi tematica de concurs prin raportare la atribuţiil postului pentru care se organizează concursul şi ale unităţii în al cărei stat de organizare este prevăzut acesta;

c) stabileşte graficul de desfăşurare a concursului;

d) elaborează subiectele/temele, ghidul de interviu şi grila de apreciere/corectare şi notare/baremul de apreciere pentru probele de concurs, cu cel mult 24 de ore înainte de susţinerea fiecărei probe, în cazul posturilor de execuţie, respectiv cu cel mult 6 ore înainte de susţinerea interviului structurat pe subiecte profesionale. în cazul posturilor de conducere, având în vedere tematica şi bibliografia de concurs, precum şi cerinţele înscrise în fişa postului scos la concurs;

e) asigură îndeplinirea condiţiilor pentru desfăşurarea optimă a concursului, cu referire la spat i corespunzătoare, papetărie, birotică şi alte elemente de logistică necesare, precum şi respectarea procedurilor cu privire la repartizarea pe săli, multiplicarea subiectelor, supravegherea candidaţilor, afişarea grilelor de răspuns la ieşirea din sală etc;

f) efectuează instructajul candidaţilor cu privire la modul general de desfăşurare a concursului, precum şi, înaintea fiecărei probe, cu privire la numărul de subiecte, durata alocată probei, criteriile de departajare, data şi locul afişării rezultatelor, modalitatea de depunere a eventualelor contestaţii, situaţiile care atrag eliminarea din concurs, precum şi alte precizări necesare desfăşurării în bune condiţii a concursului;

g) corectează/apreciază şi notează lucrările/foile de răspuns/răspunsurile candidaţilor/proba practică/evaluarea performanţei fizice/evaluarea competenţelor lingvistice şi, dacă este cazul, dispune măsuri corespunzătoare în baza procesului-verbal de soluţionare a contestaţiilor;

h) semnează procesul-verbal care conţine concluziile concursului, întocmit de secretarul comisiei şi îl prezintă şefului unităţii organizatoare a concursului, însoţit de tabelul cu rezultatele obţinute de candidaţi, in vederea dispunerii măsurilor, potrivit competenţelor;

i) păstrează în deplină securitate documentele de concurs şi asigură confidenţialitatea datelor ;i informaţiilor referitoare la conţinutul subiectelor, al grilelor de corectare, ghidului de interviu şi lucrările candidaţilor.

(2) În vederea îndeplinirii atribuţiei prevăzute la alin. (1) lit. a), comisia de concurs verifică, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de desfăşurarea primei probe/probei de concurs, îndeplinirea de către candidaţi a condiţiilor de participare la concurs si semnează procesul-verbal care conţine concluziile verificării, redactat de, secretarul comisiei Lista candidaţilor care nu îndeplinesc condiţiile de participare la concurs, cu precizarea acestora, se afişează de către secretarul comisiei de concurs si se postează pe pagina de internet a unităţii daca există această posibilitate, cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de desfăşurarea primei probe/probei de concurs.,,

Având în vedere dispoziţiile legale mai sus arătate, precum şi Calendarul concursului aprobat de conducere al Poliţiei Române, la data de 14.01.2021 s-a desfăşurat activitatea de validare/invalidare a candidaturilor, activitatea materializată în procesul-verbal nr. X/14.01.2021.

Astfel, cu ocazia verificării documentelor depuse de către candidaţi la dosarele de recrutare, comisia a constatat faptul că dosarul reclamantei (cod unic de identificare OT/CO/1) a fost depus în volum incomplet, în sensul că nu a fost ataşat certificatului de naştere al soţului, aspect ce a condus la invalidarea candidaturii.

La data de 19.01.2021 comisia a procedat la afişarea anunţului nr. X cu rezultatele privind validarea/invalidarea candidaturilor la concursul organizat de către I.P.J. O pentru ocuparea unui post vacant de ofiţer de poliţie specialitatea „Centrul Operaţional - Compartiment Dispecerat şi Personal de Serviciu,,.

La data de 20.01.2021 la nivelul unităţii a fost înregistrat sub nr. 121476 cererea susnumitei prin care solicita reanalizarea dosarului său şi validarea candidaturii având în vedere precizările pe care aceasta le-a cuprins în conţinutul cererii.

Comisia de concurs a analizat solicitarea candidatei, ocazie cu care a comunicat în scris acesteia, prin adresa de răspuns nr. X/21.01.2021 (a cărei anulare se solicită prin prezenta acţiune), faptul că se află în imposibilitatea obiectivă de a soluţiona favorabil cererea sa, întrucât în etapa referitoare la activitatea de validare/invalidare a candidaturilor nu este prevăzută posibilitatea contestării acesteia, iar menţiunile referitoare la documentele deţinute de cetăţenii de naţionalitate turcă sunt ulterioare etapei de validare.

De asemenea, la data de 22.01.2021 reclamanta (cod unic de identificare OT/CO/1) a adresat conducerii unităţii o cerere prin care solicita:

- anularea Dispoziţiei de constituire a Comisiei de concurs, precum şi a tuturor actelor subsecvente emise de această comisie, inclusive actul administrative prin care a fost respinsă contestaţia sa;

- anulare şi reorganizarea concursului.

În acest sens, a fost comunicat răspunsul nr. X/27.01.2021 (a cărui anulare se solicită prin prezenta acţiune) faptul că cererea candidatei nu poate fi soluţionată favorabil.

În referire la considerentele expuse în cererea de chemare în judecată formulată de reclamantă, cu privire la faptul că cetăţenii de naţionalitate turcă nu deţin certificate de naştere, situaţie în care se regăseşte şi soţul acestei; apreciază că în atributul comisiei de concurs revine doar sarcina de a analiza documentele menţionate în anunţul de recrutare, precum şi corectitudinea întocmirii acestora, şi nu de a identifica motivele sau argumentele pentru care un candidat nu a depus un document anume cerut prin anunţ.

În acest context, raportat la precizările din anunţul de concurs, candidatul poartă întreaga răspundere pentru transmiterea dosarelor de recrutare incomplete sau incorect întocmite, sens în care orice precizare ulterioară, după data de 28.12.2021, ora 16:00 nu poate fi luată în considerare.

Aşadar, la momentul înscrierii se impunea/era necesar ca reclamanta să facă toate menţiunile lămuritoare pentru situaţia expusă mai sus, astfel încât comisia de concurs să aibă reprezentarea clară exactă şi fără echivoc pentru a putea stabili asupra validării/invalidării candidaturii acesteia.

Or, la momentul desfăşurării etapei privind validarea/invalidarea candidaturilor, la dosarul reclamantei nu au fost identificate precizări/menţiuni referitoare la actele personale eliberate cetăţenilor de naţionalitate turcă, astfel încât comisia de concurs s-a aflat în situaţia de a analiza corectitudinea întocmirii dosarului de recrutare a candidate prin raportare la cerinţele menţionate în anunţul de concurs.

În referire la sincopele organizatorice,, invocate de petentă, apreciază că acestea sunt neîntemeiate, în mod eronat petenta apreciind faptul că era obligaţia organizatorului de a încunoştinţa candidaţii, prin anunţul de concurs cu privire la faptul că dacă un document nu există candidatul trebuie să menţioneze acest aspect.

Or, aşa cum a arătat, în cuprinsul anunţului de concurs a fost menţionat faptul că trebuie depuse „copii ale certificatului de naştere al candidatului, soţului/soţiei şi fiecărui copil, ale certificatului de căsătorie, precum şi, după caz, ale hotărârilor judecătoreşti privind starea civilă, astfel că în mod evident, în manifestarea interesului şi scopului de a participa la concurs, candidatul trebuia să facă orice fel de precizare, lămurire în raport de existenţa/inexistenţa vreunui document, în vederea obţinerii validării candidaturii sale.

Precizează, totodată, faptul că, funcţia vacantă de ofiţer specialist III, în cadrul Serviciului Cabinet -Centrul Operaţional - Dispecerat şi Personal de Serviciu, a fost ocupată de agentul şef adjunct de poliţie M V, ca urmare a promovării examenului cu nota 9,55, la data de 01.03.2021, prin Dispoziţia Şefului inspectoratului nr. X/26.02.2021 acesta fiind trecut în corpul ofiţerilor şi numit în funcţie în cadrul structurii respective.

II. Referitor dosarul de candidat al reclamantei la Biroul pentru Protecţia Animalelor, invalidat la data de 06.01.2021 pe motivul de neîndeplinire a condiţiei de participare reprezentată de vechimea în muncă conform studiilor superioare, precizează următoarele:

Potrivit Dispoziţiei I.G.P.R. - D.M.R.U. nr. X din 17.12.2020, privind aprobarea demarării procedurii de ocupare a posturilor de ofiţer şi agent de poliţie, prin modalitatea reducerii deficitului de poliţişti, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean O s-a constituit, prin Dispoziţia Şefului Inspectoratului nr. X/17.12.202( comisia de concurs/comisia de soluţionare a contestaţiilor pentru ocuparea unui post vacant de ofiţer de poliţie şi a trei posturi vacante de agent de poliţie în cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor, cu personal recrutat din sursă externă, prin modalitatea reducerii deficitului de poliţişti comisii constituite după cum urmează:

Comisia de concurs:

- Comisar - şef de poliţie M A G, Adj. Şeful Inspectoratului, în calitate de preşedinte;

- Comisar-şef de poliţie C G A, Ofiţer specialist I în cadrul Serviciului Investigaţii Criminale, în calitate de membru;

- Comisar-şef de poliţie S I C, Şef Birou Juridic, în calitate de membru;

Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor:

- Comisar - şef de poliţie F S, Şef Poliţie oraş B, în calitate de preşedinte;

- Comisar - şef de poliţie D N, Şef Birou Investigaţii Complexe, în calitate de membru;

- Comisar - şef de poliţie Ş E, Ofiţer principal I în cadrul Poliţie Oraş B, în calitate de membru;

Secretarul comisiei de concurs şi al comisiei de soluţionare a contestaţiilor a fost desemnat inspector principal de poliţie C M - S, ofiţer specialist III în cadrul Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean O.

La data de 17.12.2020 a fost publicat anunţul de concurs nr. X, prin care s-a demarat activitatea de recrutare prin încadrare directă din sursă externă a persoanelor cu studii corespunzătoare cerinţelor postului şi care îndeplinesc condiţiile legale, pentru ocuparea unui post vacant de ofiţer de poliţie şi a trei posturi de agent poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean O - Biroul pentru Protecţia Animalelor.

În acest context, candidaţii au fost informaţi despre faptul că şi agenţii de poliţie pot participa la concursul de ocupare a postului vacant de ofiţer de poliţie dacă îndeplinesc următoarele condiţii:

a) este declarat «apt» la evaluarea psihologică organizată în acest scop;

b) nu este cercetat disciplinar sau nu se află sub efectul unei sancţiuni disciplinare;

c) nu este pus la dispoziţie ori suspendat din funcţie în condiţiile art. 27A21 alin. (2) sau art. 27A25 lit. a), b) şi h) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare;

d) a obţinut calificativul de cel puţin «bine» la ultimele două evaluări anuale de serviciu;

e) 2 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei

f) să aibă studiile şi cunoştinţele corespunzătoare cerinţelor postului pentru care candidează, respectiv:

- Studii universitare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în următoarele domenii/domenii de ştiinţă, artă şi cultură/profile/specializări/specialităţi:

- Zootehnie;

- Psihologie;

- Drept/ştiinţe juridice;

- Ştiinţe economice/economic (toate specializările);

- Calculatoare/informatică/informatică aplicată.

sau

- Studii superioare de licenţă, ciclul I de studii universitare (în sistem Bologna) absolvite cu diplomă de licenţă într-unui dintre următoarele domenii fundamentale de ştiinţă, artă şi cultură/domenii fundamentale d( ierarhizare/ramuri de ştiinţă/domenii de licenţă:

- Ştiinţe sociale (doar domeniul de studii universitare de licenţă/specializarea drept) sau ştiinţe juridice;

- Ştiinţe economice (toate specializările);

- Ştiinţe inginereşti (doar domeniul de studii universitare de licenţă zootehnie) sau ştiinţe agricole ş silvice (doar domeniul de studii universitare de licenţă zootehnie);

- Ştiinţe sociale (doar domeniul de studii universitare de licenţă/specializarea psihologie) sau ştiinţe sociale şi politice (doar domeniul de studii universitare de licenţă/specializarea psihologie);

- Calculatoare/Informatică/informatică aplicată. Având în vedere Calendarul concursului aprobat de conducerea Poliţiei Române şi în conformitate cu dispoziţiile art. 16 alin. (1) şi (2) din O.M.A.I. nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare, la data d 06.01.2021 s-a desfăşurat activitatea de validare/invalidare a candidaturilor, activitatea materializată în procesul verbal nr. X/06.01.2021.

Astfel, cu ocazia verificării îndeplinirii de către candidaţii (agenţi de poliţie) înscrişi la concurs a condiţiilor de participare, comisia a constatat faptul că reclamanta (cod candidat X/5) nu îndeplineşte condiţia de participare prevăzută la Secţiunea II, punctul 1, lit. e) din anunţul de concurs nr. X/17.12.2020, respectiv „2 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei,,.

Acest aspect a condus la invalidarea candidaturii, fără a mai fi parcursă şi etapa verificării documentelor depuse de candidat în vederea stabilirii dacă dosarul a fost depus în volum complet

Componenţa dosarului de recrutare în vederea participării agenţilor de poliţie la concursul pentru ocuparea unui post de execuţie vacant prin trecere în corpul ofiţerilor de poliţie este prevăzută la art.61 alin.(I) din Anexa nr3 la Ordinul MAI nr.140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare, la lit.d), fiind menţionate „copii ale certificatului de naştere al candidatului, soţului/soliei şi fiecărui copil, ale certificatului de căsătorie, precum şi, după caz, ale hotărârilor judecătoreşti privind starea civilă,,.

În situaţia în care unul dintre documentele solicitate prin anunţul de concurs nu există fizic, aşa cum mai sus s-a învederat, cadidatul este cel care trebuie să depună înscrisuri prin care să dovedească faptul că un astfel de document nu a fost emis de autorităţile competente, lucru pe care reclamanta nu l-a făcut.

Pe cale de consecinţă, în lumina aspectelor mai sus arătate, solicită respingerea acţiunii reclamantei, ca neîntemeiată.

III. În ceea ce priveşte suspendarea executării actelor administrative contestate până la soluţionarea definitivă a fondului cauzei, învederează următoarele:

Pe cale de excepţie, invocă excepţia lipsei de interes, având în vedere faptul că procedura concursului la care face referire reclamanta a fost parcursă/finalizată.

În cauză sunt incidente dispoziţiile art.14 alin.(l) din Legea nr.554/2004 privind contenciosul administrativ (modificată).

Art.14 alin.(l) din legea mai sus enunţată stipulează:

„(1) În cazuri bine justifícate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condiţiile art. 7, a autorităţii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhic superioare, persoana vătămată poate să ceară instanţei competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţarea instanţei de fond. În cazul în care persoana vătămată nu introduce acţiunea în anularea actului în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept şi fără nicio formalitate,,.

Apreciază că în cauză nu sunt întrunite cumulativ condiţiile impuse de lege pentru ca instanţa de judecată să dispună suspendarea actului administrativ.

Art. 14 alin. (1) din Legea nr. 554/2004 impune îndeplinirea cumulativă a două condiţii pentru a se putea dispune suspendarea executării actului administrativ şi anume existenţa unui caz bine justificat şi necesitatea prevenirii unei pagube iminente.

Este cunoscut că printre caracteristicile regimului juridic al suspendării actului administrativ esenţial este caracterul de excepţie al acestei operaţiuni juridice prin intermediul căreia se realizează o întrerupere a producerii de efecte juridice, determinat de trăsătura generală a actelor administrative de a fi executorii din oficiu (executio officio), ceea ce semnifică faptul că imposibilitatea executării lor trebuie să fie legitimată de situaţii speciale şi în limitele acestora.

În ceea ce priveşte condiţia existenţei cazului temeinic justificat, arată faptul ca reclamantul nu a făcut dovada existenţei unor împrejurări legate de starea de fapt şi de drept, care ar fi de natură să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ atacat, conform art. 2 lit. t) din Legea nf. 554/2004.

Prin judecarea cererii de suspendare, chiar dacă instanţa nu cercetează fondul cauzei, pentru a nu da o soluţie arbitrară, este necesar să facă un examen sumar al cauzei, pentru a vedea aparenţa de legalitate a actelor a căror suspendare se cere. În cadrul acestei proceduri reclamantul este obligat să facă dovada cererii sale.

Împrejurarea că împotriva actului administrativ s-a formulat o „cerere prealabila" adresată unităţii (urmând, cel mai probabil, ca actul administrativ să fie şi atacat la instanţa de contencios administrativ) nu poate, prin ea însăşi, să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ, exercitarea dreptului de acces la justiţie neputând înfrânge prezumţia de legalitate de care se bucură un act administrativ.

Astfel, argumentele invocate de reclamant în susţinerea caracterului nelegal al actului administrativ nu sunt suficiente pentru a crea o îndoială serioasă în ceea ce priveşte legalitatea acestuia.

Referitor la necesitatea prevenirii unei pagube iminente, se impune aprecierea condiţiei dintr-o dublă perspectivă: paguba, care trebuie să fie certă, actuală şi exigibilă (cunoscută sub toate aspectele), şi caracterul iminent al acesteia.

Mai mult, având în vedere definiţiile date de legiuitor „actului administrativ" şi „pagubei iminente'', apreciază că reclamantul trebuie să facă dovada raportului de cauzalitate între dispoziţia contestată şi o presupusă pagubă ce ar putea fi suferită.

Recomandarea nr. R(89) 8 /13.09.1989 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei cu privire la protecţia juridică provizorie în materie administrativă, impune cerinţa ca executarea actului administrativ să fie de natură să producă pagube grave, dificil de reparat.

De altfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în mod constant că în cadrul unei cereri de suspendare nu este posibilă antamarea fondului. Cu titlu de exemplu, invocă Decizia nr. 4901/20.12.2007, prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a statuat că „aplicarea corectă a dispoziţiilor art. 14 alin. (1) din Legea nr. 554/2004 nu trebuie să conducă la o examinare pe fond a legalităţii actului a cărui suspendare se solicită".

De asemenea, într-o decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 614/46/2011 (Decizia civilă nr. 4587/06.10.2011), instanţa supremă statuează următoarele: În jurisprudenţa sa constantă, Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi a reţinut că pentru conturarea cazului temeinic şi justificat care să impună suspendarea unui act administrativ, instanţa nu trebuie să procedeze la analizarea criticilor de nelegalitate pe care se întemeiază însăşi cererea de anulare a actului administrativ, ci trebuie să-şi limiteze verificarea doar la acele împrejurări vădite de fapt şi/sau de drept care au capacitatea să producă o îndoială serioasă asupra prezumţiei de legalitate de care se bucură un act administrativ. Astfel de împrejurări vădite, de fapt/de drept care sunt de natură să producă o îndoială serioasă cu privire la legalitatea unui act administrativ (act administrat iv-fiscal) au fost reţinute de Înalta Curte fiind: emiterea unui act administrativ de un organ necompetent sau cu depăşirea competenţei, actul administrativ emis în temeiul unor dispoziţii legale declarate neconstituţionale, nemotivarea actului administrativ, modificarea importantă a actului administrativ în calea recursului administrativ (reducerea importantă a cuantumului sumelor reţinute ca obligaţii bugetare suplimentare), etc."

Prin urmare, în situaţia în care se va trece peste excepţia anterior invocată, constatându-se că nu poate fi reţinută existenţa unor motive care să creeze de la început o îndoială puternică asupra legalităţii actelor administrative contestate şi nici faptul că prin executarea acestora, reclamanta ar suferi o pagubă iminenta şi ireparabilă, solicită respingerea prezentei cereri de suspendare a executării actelor administrative.

In susţinerea întâmpinării, solicită încuviinţarea probei cu înscrisurile ataşate, precum şi orice alta probă a cărei necesitate ar reieşi din dezbateri.

Ataşează, în fotocopie, următoarele înscrisuri:

- Dispoziţia Şefului Inspectoratului nr. X/17.12.2020;

- Anunţul de concurs nr. X/18.12.2020;

- Procesul-verbal nr. X/14.01.2021;

- Anunţul referitor la invalidarea candidaţilor nr. X/19.01.2021;

- Cererea candidatei A M - R nr. X/21.01.2021;

- Adresa de răspuns nr. X/21.01.2021;

- Contestaţia nr. X/22.01.2021;

- Adresa de răspuns nr. X/27.01.2021;

- Tabelul cu rezultatele finale la proba scrisă nr. X/26.01.2021;

- Dispoziţia Şefului inspectoratului nr. X/26.02.2021 privind numirea în funcţie agentului şef adjumt de poliţie M V şi trecerea acestuia în corpul ofiţerilor;

- Dispoziţia Şefului Inspectoratului nr. X/17.12.2020;

- Anunţul de concurs nr. X/17.12.2020;

- Procesul-verbal nr. X/06.01.2021;

- Anunţul referitor la invalidarea candidaţilor nr. X/06.01.2021.

In conformitate cu prevederile art. 223 alin. (3) din Codul de procedură civilă, solicită judecarea cauzei şi în lipsa reprezentantului instituţiei.

Pârâtul Inspectoratul General al Poliţiei Române (în continuare I.G.P.R.), a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii ca neîntemeiată.

Pe cale de excepţie invocă excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Inspectoratului General al Poliţiei Române, pentru următoarele considerente:

Reclamanta solicită, in temeiul art. 1 şi art. 8, respectiv art. 14 şt 15, din Legea nr. 554/2004, anularea, respectiv suspendarea unor acte/operaţiuni administrative a căror competenţă de emitere ar reveni Inspectoratului de Poliţie Judeţean O, cu ocazia desfăşurării Concursului pentru ocuparea unui post vacant de ofiţer de poliţie la Serviciul Cabinei - Centrul Operaţional - Compartimentul Dispecerat şi Personal de Serviciu.

În acest sens, învederează că, aşa cum însăşi reclamanta precizează în cererea de chemare în judecată, competenţa emiterii actului administrativ de acordare a gradului profesional de ofiţer revine şefului instituţiei unde este prevăzut locul vacant care a fost scos la concurs - în speţă I.P.J. O- potrivii dispoziţiilor art. 15 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului cu modificările şi completările ulterioare, potrivit căruia, Acordarea gradelor profesionale se face prin avansare de către: d) şeful unităţii Ministerului Afacerilor Interne care are calitatea de ordonator de credite, pentru poliţiştii din subordine, alţii decât cei prevăzuţi la lit. b) şi c);

Excepţia lipsei calităţii procesuale pasive este o excepţie de ordine publică deoarece este sancţionată de norme de procedură imperative referitoare la calitatea părţilor şi aptitudinea lor de a sta în proces, impunând verificarea cu prioritate a cadrului procesual, întrucât, dacă persoana chemată în judecată nu are calitate procesuală pasivă, adică nu este persoana obligată în raportul juridic dedus judecăţii, aceasta nu poate figura în calitate de pârâtă şi nici nu poate fi obligată la respectarea sau realizarea dreptului, neavând vreo legătură cu raportul juridic dedus judecăţii.

Pentru a fi parte în proces, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: calitate procesuală, capacitate procesuală şi existenţa unui interes. Calitatea procesuală pasivă presupune existenţa identităţii între persoana pârâtului (Inspectoratul General al Poliţiei Române) şi cel despre care se pretinde că este obligat în raportul juridic dedus judecăţii.

Chiar dacă reclamantul consideră că este necesar să cheme în judecată Inspectoratul General al Poliţiei Române, apreciază că nu se poate stabili calitatea procesuală pasivă a instituţiei raportat la obiectul principal al cererii de chemare în judecată.

În fapt, reclamanta a participat la concursul organizat la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului O pentru ocuparea unui post vacant de ofiţer de poliţie la Serviciul Cabinet - Centrul Operaţional - Compartimentul Dispecerat şi Personal de Serviciu existent la nivelul I.PJ. O, cu personal recrutat din sursă internă, prin trecerea în corpul ofiţerilor a agenţilor de poliţie absolvenţi cu diplomă de licenţă sau echivalentă a instituţiilor de învăţământ superior.

În conformitate cu dispoziţiile art. 5 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, structura organizatorică a Poliţiei Romane este prevăzută, astfel "Poliţia Română are următoarea structură organizatorică:

a) Inspectoratul General al Poliţiei Române;

b) unităţi teritoriale aflate în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi inspectoratele judeţene de poliţie;

c) instituţii de învăţământ pentru formarea şi pregătirea continuă a personalului; d)alte unităţi necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice poliţiei, înfiinţate potrivit legii."

Motivul pentru care instituţia nu are calitate procesuala pasivă, se întemeiază pe dispoziţiile art. 12 alin. (2) din Legea nr. 218/2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, care stipulează că "inspectoratele de poliţie judeţene au personalitate juridică ", conducătorul acestora (inspectorul-şef, respectiv directorul), este ordonator terţiar de credite.

Aşadar, arată faptul că între reclamantă şi Inspectoratul General al Poliţiei Române nu s-a născut niciun raport juridic, întrucât aceasta nu solicită suspendarea niciunui act emis de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, sau a cărei competenţă de emitere ar reveni unităţii.

În susţinerea excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive a I.G.P.R, solicită a se avea în vedere şi prevederile art. 222 din Codul civil, potrivit cărora „Persoana juridică având în subordine o altă persoană juridică nu răspunde pentru neexecutarea obligaţiilor acesteia din urmă şi nici persoana juridică subordonată nu răspunde pentru persoana juridică faţă de care este subordonată, dacă prin lege nu se dispune altfel".

Dacă, aşa cum a arătat mai sus, cum reclamanta nu solicită suspendarea sau anularea niciunui act emis de I.G.P.R. răspunderea instituţiei nu poate fi angajată nici pentru fapta altei persoane deoarece nu există un raport de prepuşenie.

Faţă de aceste considerente, solicită admiterea excepţiei invocate si să se respingă acţiunea formulată în contradictoriu cu Inspectoratul General al Politiei Române ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

În cazul în care se va trece peste excepţia lipsei calităţii procesual pe pasive a I.G.P.R. solicită sa se aibă în vedere apărările formulate în cauza de IPJ O, apărări la care achiesează si pe care şi le însuşeşte în totalitate.

Analizând materialul probator administrat în cauză instanţa reţine următoarele:

Reclamanta A M R, în contradictoriu cu Inspectoratul Judeţean de Politie O si Inspectoratul General al Politiei Romane a solicitat instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se dispună anularea inscrisului administrativ înregistrat sub nr. X din 21.01.2021, emis de IPJ-O, Comisia de Concurs, inscris administrativ X/27.01.2021, emis de IPJ-O, Serviciul Resurse Umane, prin care i s-a ingradit dreptul de a participa la concursul pentru care aplicase, precum si anularea tuturor actelor in baza cărora s-a organizat si validat rezultatul concursului organizat de către Inspectoratul Judeţean de Politie O, la specialitatea Centrul Operaţional - Compartiment Dispecerat si Personal de Serviciu; suspendarea executării tuturor actelor administrative subsecvente pana la pronunţarea instanţei de fond, in temeiul art. 14 din legea 554/2004; obligarea paratei la organizarea unui nou concurs la specialitatea Centrul Operaţional - Compartiment Dispecerat si Personal de Serviciu pentru ocuparea postului de execuţie de ofiţer de politie vacant, cu respectarea dispoziţiilor legale şi obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecata.

La data de 06.04.2021 reclamanta şi-a precizat cererea de chemare în judecată, solicitând să se ia act de renunţarea la capătul de cerere privind suspendarea actelor administrative contestate. Totodată a arătat că solicită anularea procesului verbal nr. X/14.01.2021 şi a Dispoziţiei Şefului Inspectoratului nr. X/26.02.2021.

În raport de precizarea cererii de chemare în judecată, instanța va lua act de renunţarea reclamantei la petitul privind suspendarea executării actelor subsecvente celui a cărui anulare se solicită, preucm şi de renunţarea pârâtului la invocarea excepţiei lipsei interesului reclamantei.

Cu privire la excepţia lipsei calităţii procesual active, invocată de intimatul IPJ O, instanța reţine că reclamanta  justifică interes propriu în promovarea prezentei cereri de chemare în judecată, având în vedere că se contestă acte administrative emise în derularea concursului pentru care aceasta a aplicat, urmând să respingă excepţia, ca neîntemeiată.

Raportat la împrejurarea că o parte dintre actele administrative contestate au fost emise de pârâtul IGPR, acesta are calitate procesual pasivă în cauză, sens în care instanţa va respinge excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtului IGPR , ca neîntemeiată.

Pe fondul cauzei, instanţa reţine că, în baza Dispoziţie I.G.P.R. - D.M.R.U. nr. X din 04.12.2020, privind aprobarea demarării procedurii de ocupare, prin modalitatea trecerii în corpul ofiţerilor a agenţilor de poliţie absolvenţi de studii superioare care îndeplinesc condiţiile legale, la nivelul Inspectoratului de Politie Judeţean O s-a constituit, prin Dispoziţia Şefului Inspectoratului nr. X/17.12.2020, comisia de concurs/comisia de soluţionare a contestaţiilor pentru ocuparea, cu recrutare din sursă internă, a postului vacant de ofiţer specialist III, în cadrul Serviciului Cabinet - Centrul Operaţional - Dispecerat şi Personal de Serviciu, prevăzut la poziţia 10 din statul de organizare al unităţii.

La data de 18.12.2020 s-a procedat la publicarea anunţului de concurs nr. X, prin care s-a demarat activitatea de recrutare din sursă internă, în vederea ocupării prin trecerea în corpul ofiţerilor de poliţie a agenţilor absolvenţi de studii superioare şi care îndeplinesc condiţiile legale, a funcţiei vacante de ofiţer specialist III, îr cadrul Serviciului Cabinet - Centrul Operaţional - Dispecerat şi Personal de Serviciu.

În acest context, candidaţii au fost informaţi despre faptul că înscrierea se va face prin depunerea în volum complet, până la data de 28.12.2020, ora 16°°, a dosarului de candidat, în format electronic, online la adresa de e-mail [email protected] a Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean O, şi va cuprinde următoarele documente:

• cererea de înscriere (Anexa nr. 3 ) şi CV model Europass (Anexa nr. 4);

• copii ale documentelor care atestă nivelul şi specializarea studiilor impuse de cerinţele postului (diploma de licenţă şi suplimentul/foaia matricolă),

(Se vor accepta adeverinfeie de studii numai dacă aceste documente sunt în termenul de valabilitate, respectiv 12 luni de la finalizarea studiilor. Termenul de valabilitate al adeverinţei de studii se calculează de la data finalizării studiilor nu ta data eliberării adeverinţei de către instituţia de învăţământ),

(Agenţii de poliţie care au absolvit studii superioare în alte state vor prezenta documentele echivalate de Centru Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale)

• copie a actului de identitate;

• copii ale certificatului de naştere al candidatului, soţului/soţiei şi fiecărui copil, ale certificatului de căsătorie, precum şi, după caz, ale hotărârilor judecătoreşti privind starea civilă;

• declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptării condiţiilor de recrutare (Anexa nr. 5);

• adeverinţă eliberată de structura de resurse umane a unităţii unde este încadrat din care să reiasă că nu este cercetat disciplinar şi nu se află sub efectul unei sancţiuni disciplinare, nu este pus la dispoziţie ori suspendat din funcţie în condiţiile art. 27A21 alin. (2) sau art. 27A25 lit. a), b) şi h) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi calificativele obţinute la ultimele două evaluări anuale de serviciu.

De asemenea, în cuprinsul Secţiunii a III-a - Reguli privind înscrierea la concurs, au fost expres menţionate atenţionări referitoare la obligativitatea depunerii documentelor complete şi corect întocmite, atenţionări reluate constant pe parcursul întregului anunţ.( Atenţie! Documentele transmise de către candidat vor fi printate şi prezentate comisiei de concurs pentru activitatea de validare/invalidare a candidaturilor. La concurs pot participa numai candidaţii care îndeplinesc condiţiile legale, criteriile specifice de recrutare, condiţiile de ocupare prevăzute în fisa postului, respectiv cei ale căror dosare de recrutare sunt complete, corect întocmite si depuse în termenul prevăzut în anunţul de concurs. Candidaţii poartă întreaga răspundere pentru transmiterea dosarelor de recrutare incomplete sau incorect întocmite.)

La concurs pot participa numai candidaţii ale căror dosare de recrutare sunt complete şi corect întocmite.

La data de 21.12.2020  reclamanta a transmis on-line la adresa [email protected]. dosarul de recrutare cu documentele solicitate pentru înscrierea la concursul organizat de către Inspectoratul Judeţean de Politie O, la specialitatea Centrul Operaţional - Compartiment Dispecerat si Personal de Serviciu, anexând următoarele inscrisuri:

-Cerere de participare,

- Certificate de naştere candidat,

- Carte de identitate candidat,

- CV candidat,

- Foaie matricola candidat,

- Sentinţa civila nr. X/2017,

- Certificat de căsătorie,

- Certificat de naştere copil,

- Carte de identitate sot,

- Diploma de licenţa,

- Permis de şedere sot,

- Declaraţie de confirmare.

In data de 22.12.2020 i-a fost transmis electronic codul de identificare OT/CO/1.

In data de 05.01.2021 a susţinut testarea psihologica pe care a promovat-o asa cum reiese de pe site-ul oficial al IPJ-O.

Potrivit dispoziţiilor art. 16 alin. (1) şi (2) din O.M.A.I. nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne cu modificările şi completările ulterioare comisia de concurs are următoarele atribuţii:

,,a) verifică corectitudinea întocmirii dosarelor de recrutare a candidaţilor;

b) stabileşte probele de concurs, precum şi bibliografia şi tematica de concurs prin raportare la atribuţiil postului pentru care se organizează concursul şi ale unităţii în al cărei stat de organizare este prevăzut acesta;

c) stabileşte graficul de desfăşurare a concursului;

d) elaborează subiectele/temele, ghidul de interviu şi grila de apreciere/corectare şi notare/baremul de apreciere pentru probele de concurs, cu cel mult 24 de ore înainte de susţinerea fiecărei probe, în cazul posturilor de execuţie, respectiv cu cel mult 6 ore înainte de susţinerea interviului structurat pe subiecte profesionale. în cazul posturilor de conducere, având în vedere tematica şi bibliografia de concurs, precum şi cerinţele înscrise în fişa postului scos la concurs;

e) asigură îndeplinirea condiţiilor pentru desfăşurarea optimă a concursului, cu referire la spat i corespunzătoare, papetărie, birotică şi alte elemente de logistică necesare, precum şi respectarea procedurilor cu privire la repartizarea pe săli, multiplicarea subiectelor, supravegherea candidaţilor, afişarea grilelor de răspuns la ieşirea din sală etc;

f) efectuează instructajul candidaţilor cu privire la modul general de desfăşurare a concursului, precum şi, înaintea fiecărei probe, cu privire la numărul de subiecte, durata alocată probei, criteriile de departajare, data şi locul afişării rezultatelor, modalitatea de depunere a eventualelor contestaţii, situaţiile care atrag eliminarea din concurs, precum şi alte precizări necesare desfăşurării în bune condiţii a concursului;

g) corectează/apreciază şi notează lucrările/foile de răspuns/răspunsurile candidaţilor/proba practică/evaluarea performanţei fizice/evaluarea competenţelor lingvistice şi, dacă este cazul, dispune măsuri corespunzătoare în baza procesului-verbal de soluţionare a contestaţiilor;

h) semnează procesul-verbal care conţine concluziile concursului, întocmit de secretarul comisiei şi îl prezintă şefului unităţii organizatoare a concursului, însoţit de tabelul cu rezultatele obţinute de candidaţi, in vederea dispunerii măsurilor, potrivit competenţelor;

i) păstrează în deplină securitate documentele de concurs şi asigură confidenţialitatea datelor ;i informaţiilor referitoare la conţinutul subiectelor, al grilelor de corectare, ghidului de interviu şi lucrările candidaţilor.

(2) În vederea îndeplinirii atribuţiei prevăzute la alin. (1) lit. a), comisia de concurs verifică, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de desfăşurarea primei probe/probei de concurs, îndeplinirea de către candidaţi a condiţiilor de participare la concurs si semnează procesul-verbal care conţine concluziile verificării, redactat de, secretarul comisiei Lista candidaţilor care nu îndeplinesc condiţiile de participare la concurs, cu precizarea acestora, se afişează de către secretarul comisiei de concurs si se postează pe pagina de internet a unităţii daca există această posibilitate, cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de desfăşurarea primei probe/probei de concurs.,,

La data de 14.01.2021 s-a desfăşurat activitatea de validare/invalidare a candidaturilor, materializată în procesul-verbal nr. X/14.01.2021, ocazie cu care comisia a constatat faptul că dosarul reclamantei (cod unic de identificare OT/CO/1) a fost depus în volum incomplet, în sensul că nu a fost ataşat certificatului de naştere al soţului, aspect ce a condus la invalidarea candidaturii.

La data de 19.01.2021 comisia a procedat la afişarea anunţului nr. X cu rezultatele privind validarea/invalidarea candidaturilor la concursul organizat de către I.P.J. O pentru ocuparea unui post vacant de ofiţer de poliţie specialitatea „Centrul Operaţional - Compartiment Dispecerat şi Personal de Serviciu,,.

În data de 20.01.2021, reclamanta s-a prezentat la sediul IPJ-O, şi a depus o solicitare de validare a dosarului de concurs, înregistrata sub nr. X/21.01.2021, întrucat a depus toate documentele solicitate in anunţul privind concursul organizat. Mai mult, a făcut referire si la adresa DGMRU din cadrul MAI nr. X/S3 din data de 05.01.2021, in conţinutul căreia se face vorbire despre sincopele organizatorice care nu ar trebui sa afecteze participarea la concurs a candidaţilor înscriși.

Urmare a analizării solicitării reclamantei,  prin adresa de răspuns nr. X/21.01.2021 (a cărei anulare se solicită prin prezenta acţiune), comisia a comunicat faptul că se află în imposibilitatea obiectivă de a soluţiona favorabil cererea sa, întrucât în etapa referitoare la activitatea de validare/invalidare a candidaturilor nu este prevăzută posibilitatea contestării acesteia, iar menţiunile referitoare la documentele deţinute de cetăţenii de naţionalitate turcă sunt ulterioare etapei de validare.

Funcţia vacantă de ofiţer specialist III, în cadrul Serviciului Cabinet -Centrul Operaţional - Dispecerat şi Personal de Serviciu, a fost ocupată de agentul şef adjunct de poliţie M V, ca urmare a promovării examenului cu nota 9,55, la data de 01.03.2021, prin Dispoziţia Şefului inspectoratului nr. X/26.02.2021 acesta fiind trecut în corpul ofiţerilor şi numit în funcţie în cadrul structurii respective

De asemenea, la data de 22.01.2021 reclamanta (cod unic de identificare OT/CO/1) a adresat conducerii unităţii o cerere prin care solicita:

- anularea Dispoziţiei de constituire a Comisiei de concurs, precum şi a tuturor actelor subsecvente emise de această comisie, inclusive actul administrative prin care a fost respinsă contestaţia sa;

- anulare şi reorganizarea concursului.

În acest sens, a fost comunicat răspunsul nr. X/27.01.2021 (a cărui anulare se solicită prin prezenta acţiune) faptul că cererea candidatei nu poate fi soluţionată favorabil.

Văzând dispoziţiile art. 16 alin. (1) şi (2) din O.M.A.I. nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne cu modificările şi completările ulterioare mai sus citate, instanţa reţine că legiuitorul nu a prevăzut posibilitatea contestării rezultatului verificărilor întreprinse de comisia de concurs.

Invocarea de către reclamantă împrejurării că în anunţul privind concursul organizat, nu a fost făcuta nicio precizare distinctă cu privire la cetăţenii străini, aspect care trebuia precizat si prevăzut in mod expres, întrucât in acest mod, toate dosarele candidaţilor care au soti, cetățeni străini sunt invalidate, îngrădindu-se dreptul candidaților de a participa la concurs, nu poate fi reţinută de instanţă, în condiţiile în care în curprinsul anunţului au fost făcute menţiuni detalitate cu privire la înscrisurile care urmează să fie depuse şi forma în care se vor depune.

Mai mult, anunţul de concurs a cuprins o atenţionare specială privind caracterul complet şi corect al documentelor transmise de candidaţi, cărora le revine întreaga răspundere pentru transmiterea dosarelor de recrutare incomplete sau incorect întocmite, menţionându-se că la concurs pot participa numai candidaţii ale căror dosare de recrutare sunt complete şi corect întocmite.

În aceste condiţii, reclamanta – agent de poliţie în cadrul IPJ O, al cărei soţ este un cetăţean străin, avea posibilitatea de a solicita lămuriri anterior expirării termenului de depunere a dosarului de candidatură, neputându-şi invoca propria culpă sub acest aspect.

Pe de altă parte, în raport de dispoziţiile  Convenţiei Nr. 16 din 8 septembrie 1976 referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, (Turcia fiind parte a acestei convenţii) , Extrasele de pe actele de stare civilă constatatoare ale naşterii, căsătoriei sau ale decesului sunt întocmite, atunci când o parte interesată o cere sau atunci când utilizarea lor necesită o traducere, în conformitate cu formularele A, B şi C, anexate la prezenta convenţie.

Fiecare stat contractant eliberează aceste extrase în exclusivitate persoanelor cu drept de obţinere a copiilor conforme cu originalul

Conform art.4 din HG 727/2013 privind aplicarea Normelor metodologice de punere in aplicare a prevederilor Conventiei nr. 16 a Comisiei Internationale de Stare Civila „Extrasele multilingve ale actelor de stare civila eliberate in conditiile Conventiei nr. 16 de catre autoritatile competente ale statelor parti la aceasta conventie, altele decat Romania, sunt recunoscute de catre autoritatile si institutiile publice romane fara traducere, legalizare sau alta formalitate echivalenta si se utilizeaza in aceleasi conditii ca si certificatele de stare civila.

Totodată, art.7 alin.1) din acelaşi act normativ prevede că „Extrasele multilingve ale actelor de stare civilă privind naşterea şi/sau căsătoria se eliberează titularilor sau reprezentanţilor legali ai acestora. Extrasele multilingve se pot elibera şi altor persoane împuternicite prin procură specială.

Aşadar, reclamanta avea posibilitatea de a suplini lipsa certificatului de naștere al soţului prin depunerea la dosarul de concurs a unui extras de stare civilă eliberat în condiţiile mai sus arătate.

Instanța nu va reţine nici susţinerile reclamantei privind posibilitatea comisiei de analiză a dosarelor de a reanaliza dosarul acesteia raportat la adresele emise de IGPR, (f.17 verso-18) în condiţiile în care indicaţiile de reanalizare privesc semnalarea unor probleme de natură tehnică, iar nu lipsa unor înscrisuri din dosarul depus.

 Nici susţinerile privind motivul de invalidare a dosarului de candidat al reclamantei la Biroul pentru Protecţia Animalelor, invalidat la data de 06.01.2021 pe motivul de neîndeplinire a condiţiei de participare reprezentată de vechimea în muncă conform studiilor superioare, precizează următoarele: cu ocazia verificării îndeplinirii de către candidaţii înscrişi la concurs a condiţiilor de participare, respectiv „2 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei,,, nu prezintă relevanţă în cauză, faţă momentul în care a fost constatată neconformitatea, dispunându-se invalidarea candidaturii, fără a mai fi parcursă şi etapa verificării documentelor depuse de candidat în vederea stabilirii dacă dosarul a fost depus în volum complet.

Faţă de aceste considerente, neidentificând niciun motiv de nelegalitate a actelor administrative contestate, instnaţa urmează să respingă cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată.

În temeiul dispozițiilor art. 451 şi urm cod procedură civilă, reţinând culpa procesuală a reclamantei , instanța va dispune obligarea acesteia la plata sumei de 500 lei cheltuieli de judecată către intervenientul M V, reprezentând de onorariu de avocat.

Data publicarii pe portal: 12.11.2021